Hur man hanterar bladlöss på kål med folkliga metoder än att bearbeta hemma

Människor som odlar kål möter det faktum att det ganska ofta blir sjukt och lider av skadedjur. Ett av de vanligaste problemen är utseendet på bladlöss. Om du inte använder bladlössmedlet i tid, kommer det att förstöra hela grödan inom några dagar.

Därför rekommenderas det att tänka i förväg om hur man kan bli av med bladlöss på kål. Det finns många olika verktyg som kan hjälpa till att lösa detta problem.

Kort beskrivning

Innan du behandlar kål för bladlöss måste du läsa beskrivningen av denna kålplåga. Bladlöss är en grupp halvvingade insekter som livnär sig på ungen växts sap. Insekten attackerar inte bara kål, utan också rädisor, rovor, daikon, rädisor och andra grönsaker. Om bladlöss visas på kålen måste du vidta åtgärder omedelbart.

Påverkade buskar börjar förlora klorofyll, vilket är nödvändigt för fotosyntes. Om du inte använder metoder för att hantera bladlöss på kål, blir växten gradvis gul och torr.

Oftast förekommer bladlöss på kål tidigt på våren, då lufttemperaturen värms upp till tio grader. Dessa förhållanden är optimala för uppkomsten av nya larver. Insekter utvecklas gradvis. I avsaknad av behandlingar, i början av sommaren, kommer bladlöss att finnas på alla kålbuskar.

I grönsaksträdgårdar förekommer bladlöss efter honflugorna där. Hon börjar lägga larver, som med tiden blir mer och mer. Oftast växer unga individer på fjolårets växtrester. Därifrån flyttar de gradvis till unga kålplantor. En annan vanlig infektionskälla är myror som på sommaren kan bära larver till växande växter.

bladlöss på kål

Vissa trädgårdsmästare märker inte förekomsten av bladlöss, eftersom skadedjuret först måste multiplicera på buskens nedre del. Men med tiden sprider de sig till resten av anläggningen och skadorna blir uppenbara. Kålbladet bleknar och blir mer ömtåligt. Området mellan venerna börjar torka ut gradvis och själva busken slutar praktiskt taget växa.

Med tiden börjar arket att deformeras och täckas med en grå beläggning. Dessutom visas vita fläckar ibland på den.

Bladlöss har en kort livscykel, men det betyder inte att du inte kan ta bort bladlöss från buskarna. Åtgärdskontrollåtgärder måste vidtas utan fel. Detta är det enda sättet att rädda unga kålbuskar.

Folkvägar

Vissa vill bli av med skadedjur utan kemikalier och andra läkemedel som kan skada buskarna.Det är därför många vegetabiliska odlare försöker ta bort bladlöss på kål med folkrättsmedel. Innan du använder dem måste du ta reda på hur du sprutar kål hemma och hur du hanterar bladlöss på kål med folkmetoder.

bladlöss på kål i trädgården

Avkok från växter

Sådana folkmedel för bladlöss är bland de vanligaste och effektivaste metoderna för bekämpning av skadedjur. Örterna har antifeeding och insekticidala egenskaper som hjälper till att bli av bladlöss.

För att ta bort bladlöss från buskarna och ytterligare skydda dem kan du vattna kålen med ett avkok av tobak. För att förbereda den infunderas 200 gram små tobaksblad i en fem liters burk med kokt vatten. Därefter kokas buljongen i flera timmar över låg värme och askan tillsättes. Du måste förgifta bladlöss med den beredda produkten 2-3 gånger i veckan.

I kampen mot insekter används också en lösning gjord av vitlök mot bladlöss och lök. Det är ganska lätt att göra en sådan blandning om du följer en viss sekvens. Till att börja med blandas 40 gram hackade lökhuvuden med en liter vatten och infunderas i fem timmar. Parallellt med detta framställs en vitlökstinktur från 200 gram vitlök och två liter vatten. Det ska också infunderas i 5-7 timmar. Efter det kan du börja använda de beredda produkterna. Först måste du strö kålen med lök tinktur, varefter varje blad behandlas med en vitlök lösning.

Ganska ofta genomförs kampen mot bladlöss med en lösning, som innehåller vanligt vatten och senap. Det hjälper också till att bli av med myror, som oftast är den främsta orsaken till spridningen av skadedjur. För att bli av med dem är det nödvändigt att behandla de platser där myror samlas med senapspulver. De måste försvinna nästa dag. För att bearbeta kålbuskar måste du göra en speciell blandning: 100 gram pulver blandas med 10 liter vatten.

Du kan skrämma bort skadedjur från kålbuskar i trädgården med hjälp av lagerblad. För detta placeras ett lagerblad bredvid varje växt. Detta räcker för att hålla myror och bladlöss borta från kålen.

laurblad för kål

Köksredskap

Ibland med hjälp av vegetabilisk infusion är det inte möjligt att bli av med bladlöss på buskarna. I det här fallet kan du använda köksmetoderna.

Ofta vattnas buskarna med en blandning av vatten och solrosolja. Lägg till en liter olja i en hink med vätska för att förbereda den. Vattna sedan bara de buskar med stora skadedjurskolonier. Det räcker med att använda detta botemedel endast 2-3 gånger per säsong.

Ett annat vanligt kökmedel är användningen av eteriska oljor. Cedarwood, tea tree eller lavendeloljor läggs till ett skott av grädde. Därefter blandas noggrant och hälls med flera liter vatten. För att förstöra bladlöss räcker det att utföra tre sprayer under veckan.

En av de mer ovanliga köksskyddsmetoderna för kål är användningen av Coca-Cola. För att göra detta läggs en speciell spray på flaskan med drinken, varefter varje kålblad sprutas med det. Denna metod är ganska effektiv, eftersom cola innehåller fosforsyror, som har en skadlig effekt på bladlöss.

För växthuskål kan du använda tobaksgasningsmetoden. För detta görs en liten eld i en järnbehållare, i vilken tobaksdamm hälls. Med tiden kommer vit rök att börja dyka upp. Omedelbart därefter stängs alla växthusdörrar och fönster i flera timmar. När du dödar insekter genom rökning måste du vara mycket försiktig och se på elden.

Effektiva droger

Innan du behandlar bladlöss på kål måste du undersöka de vanligaste produkterna som kan köpas i butiken.

deltametrin

Användningen av detta botemedel mot bladlus på kål hjälper till att bli helt av med skadedjur. Det har en tarm- och kontakteffekt som förstör bladlöss. Med Deltamethrin kan du behandla växten flera gånger i månaden. Använd inte det för ofta, eftersom dess skyddande effekt försvinner bara två veckor efter applicering. För att bereda en arbetslösning blandas 30 gram av läkemedlet med en liter vatten.

Det är nödvändigt att använda Deltamethrin endast i lugnt och lugnt väder, så att vindstöt inte stör störningen av kålbuskar.

kål i trädgården

Karbofos

Många vet inte hur de ska hantera bladlöss på kål och vilka läkemedel de ska använda för detta. För att göra detta kan du använda insekticiden Karbofos. Detta verktyg är populärt bland många trädgårdsmästare, eftersom det kommer att hjälpa till att bli av med bladlöss utan också många andra skadedjur av kaputa. Malathion fungerar som det huvudsakliga aktiva medlet, som bildar en emulsion efter kontakt med vatten.

Den huvudsakliga metoden för att använda Karbofos är sprutning. Innan du använder den måste du dock förbereda en lösning och vattna kålen. För detta blandas 100 gram av läkemedlet med 10 liter vatten och infunderas i 10-15 minuter.

Säker

Seyfos används för att behandla kål från bladlöss endast om de unga plantorna inte sprayades före plantering. Detta läkemedel är ett riktigt bladlusgift som sparar kål. Dess användning garanteras att rensa buskarna från skadedjur. För att bereda blandningen, tillsätt 10 gram läkemedel till 10 liter vatten. Det rekommenderas att behandla varje kålblad på kvällen, när vädret är lugnt ute. Om du förgiftar skadedjuren i flera dagar kommer det efter 2-4 dagar att vara möjligt att ta bort bladlössen helt från kålen.

Slutsats

Att bli av med bladlöss på kål är ganska enkelt. För att göra detta räcker det att bekanta sig med vad man ska spruta växterna och hur man skyddar kål från skadedjur.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa