De bästa kålvarianterna för 2020 med en beskrivning och urval efter växande region

När du väljer en kålslag som ska planteras år 2020 är det viktigt att beakta grödans egenskaper. Tillverkarna skriver ut information om sorten på pappersförpackningar. I ett tempererat kontinentalt klimat kan både tidiga och sena grödor odlas. Kål är sådd för plantor. På varma breddegrader praktiseras den fröfria metoden.

Att välja en mängd vitkål för plantering år 2020

Kål odlas med plantor eller på ett fröfritt sätt genom att så frön direkt på trädgårdsbädden. Innan du väljer den sort du behöver för plantering rekommenderas att bestämma för vilka ändamål kulturen ska användas: för färsk konsumtion, långvarig lagring, bevarande, jäsning.

Tidiga sorter odlas endast för att tillverka lätta grönsaksallad. Högsäsongskål kan ätas färskt, som används för betning och konservering. Sena sorter används främst för bearbetning, de är jäsade och grönsaksrätter kan tillagas från dem. Tidig eller sen kål odlas med plantor. Midsäsong - på ett fröfritt sätt sås frön på trädgården i maj.

När du väljer frön bör du vara uppmärksam på vilken region denna gröda är bäst lämpad för. Varje sort har sina egna egenskaper för odling.

Populära tidiga och ultra-tidiga kulturer

Tidiga mogna sorter skiljer sig inte i höga avkastningsgrader. Denna kål odlas för att ätas färskt. Bladen av tidiga grönsaker är mjuka, sötaktiga i smaken, inte hårda. Kålhuvudena är små och lösa. Överväxande spricker de ofta.Den första grödan kan skördas 85-125 dagar efter groddningen. Tidig kål är inte motståndskraftig mot förfall, den förlorar snabbt sin friskhet under lagring.

dagg på kål

Tobia

Holländsk variation, lämplig för odling i alla regioner. Huvudvikt - 5 kg. På snittet har grönsaken en vit och något gulaktig nyans. Den inre stubben är liten. Huvudena är fylliga, de lagras inte länge. Smaken är sötaktig, utan bitterhet, bladen är saftiga, tunna.

Rinda

Holländsk hybrid. Kulturen är resistent mot sprickbildning. Kålhuvud - kompakt, enhetlig, fyllig. Vikt - 3-5 kg. Den inre stjälken är mycket kort.

juni

Uppföddes 1967 av ryska uppfödare. Kålrosetten har en diameter på 50 centimeter. Kålhuvud - homogent, saftigt, mjukt, som väger upp till 3 kg. Kulturen klarar lite (upp till 2 grader) frost, är motståndskraftig mot sprickbildning och kan bli sjuk av köl.

avelsort

Högsäsongsorter

Mid-tidig kål är en mellanliggande typ mellan tidigt och sent. Jämfört med en tidig mognadskörd har den ett tätare kålhuvud. Det är sant att smaken är inte lika känslig som den från tidiga grönsaker.

Kål mognar 120-130 dagar efter plantering. Denna gröda är endast näst sena sorter när det gäller lagringstid och utbyte. Kål äts färskt och används för betning. Det är bäst att plantera flera huvuden av tidig och medelkål. En sådan teknik gör att du alltid får mjuka, saftiga, färska grönsaker som inte har stått i trädgården vid bordet.

Megaton

Holländsk hybrid. Det kan odlas i alla regioner i Ryssland, med undantag för Mellanregionen. Kulturen har en upphöjd rosett. Mogna grönsaker - saftiga, crunchy, runda, täta, släta. Massan på en kopia är 3-4 kg. De övre bladen är skrynkliga med en blå-silverblå glans. Stubben inuti är upp till 15 centimeter lång. Kål är mycket söt, lämplig för sallader och betning.

medium tidig kål

Sockerdrottning

En hybridgröda som mognar i augusti. Mogna grönsaker är söta och saftiga. Lämplig för att laga matkålrullar och betning. Medelvikten för ett huvud är cirka 4 kg.

Bästa senmognadskål

Den sena mogna kulturen anses vara den mest produktiva. Sådan kål är säkrare för hälsan, grönsaker ackumulerar nitrater i sina blad i mindre utsträckning. Sena varianter saltas, från vilka kålrullar, grönsaksgryta framställs. Kål mognar under mycket lång tid - nästan 130-160 dagar. När de lagras ordentligt kan färska kålhuvuden ligga till nästa vår.

Sena varianter kännetecknas av utmärkt motståndskraft mot sjukdomar och råtta. Kålhuvudena är fylliga, inte för söta, men med tiden blir smaken trevligare. Sent kan stå i trädgården tills mycket frost.

gungan ligger

Aggressor F1

Sen holländsk hybrid. Anläggningen är livskraftig, tål alla väderförhållanden. Kål kan växa i näringsfattig jord. Grönsaker odlas i alla regioner i Ryssland, även i de torraste. Massan för ett moget huvud är 3,5-5 kg. Huvudena är runda, fylliga. De övre bladen är mörkgröna, vågiga. På ett snitt är huvudet vitt med en liten gulhet. Mogna huvuden spricker inte. Kulturen blir sällan sjuk, det verkliga hotet är vitfly och bladlöss.

Moskva sent

Populär kultur, född tillbaka 1937. Bladrosetten sprider sig, nästan 1 meter i diameter. De yttre bladen är grågröna med en vaxartad blom. Mogna kålhuvuden är enorma, täta. Massan på en är 4-6 kg. Kålens insida är vit. Idealisk för jäsning. Färska huvuden lagras fram till februari.

Mara

Kultur uppfödd i Vitryssland. Kål blir sällan sjuk, råtnar nästan inte. Kan förvaras till våren. Kålhuvudets massa är cirka 4 kg. Perfekt för jäsning.

Moskva sent

Amager 611

Kan odlas i alla regioner. Inte rädd för frost. Kålrosett är något upphöjd, dess diameter upp till 80 centimeter. Bladen är släta, de övre är något skrynkliga.Mogen kål har en tät, rund kålhuvud. Massan på en är cirka 4 kg. Kulturen är speciellt odlad för långvarig vinterlagring. Ju längre kålen lagras, desto smakligare blir den. Med tiden försvinner bitterheten, bladen blir mjuka och saftiga.

Languadeaker

Grönsak utvecklats i Tyskland. Ovanför kålhuvudet är grågrönt, inuti - vitt. Medelvikten för ett prov är 3-5 kg. Mogna grönsaker har en sötaktig smak. Kulturen kan bli sjuk av köl, tobaksmosaik. Plockade grönsaker lagras under lång tid och används för betning.

Sugar Loaf

En senvinterhård kultur utvecklades i Ryssland. Hylsan är upphöjd, enorm, spridande, upp till 0,8 meter i diameter. De övre bladen är stora, grågröna, med en vaxartad beläggning. Mogna kålhuvuden är fylliga, krispiga, saftiga, vita i sektionen. Massan på en är 3,5 kg.

Grönsaker skördas bäst efter frost. De blir sötare och smakligare. Kål används för jäsning och kan förvaras till våren. Grönsaker omedelbart efter skörd från trädgården är något bitter. Efter en månad försvinner bitterheten. Grönsaker kan ätas färska eller bearbetas.

sockerlimpa

Pepparkaksgubbe

En hybrid utvecklades i Ryssland. Kulturen är krävande på marken. Tål dåligt brist på fukt. De yttre bladen är något upphöjda. Kål har ett kompakt utseende, rosettens diameter är cirka 0,5 meter. Kulturen lagras perfekt (upp till 7 månader), har ett tätt kålhuvud med en delikat gulaktig färg. Massan för en grönsak är upp till 4,5 kilogram.

Vilken sort som är bättre för betning och betning

De flesta sena sorter är idealiska för jäsning. Det är sant att en halvsäsongskörd kan användas för saltning. Den kål som rekommenderas för betning mognar inom 120-150 dagar. Hon borde ha en tät, icke-knäckt kålhuvud, sötaktig smak.

Härlighet 1305

Detta är den mest ideala sorten för jäsning. Det kan odlas i alla regioner. Det är riktigt att kålhuvudena inte lagras på länge (bara förrän i januari). Plantor i ung ålder utsätts för sjukdomar (svart ben). Kålhuvuden spricker ofta när de är mogna. Skörd är önskvärd efter den första frosten. Kålhuvudena blir sötare, smak inte bitter. Medelvikten på grönsaker är 3-5 kg. Mogna kålhuvud har en behaglig grönaktig färg. Inuti finns vita blad.

blad i ett hål

vitryska

Den föddes 1937 och är resistent mot frost och många sjukdomar. Grönsaker kan odlas på norra breddegrader. Det är bättre att skörda efter den första frosten. Senskördad kål är sötare, mindre bitter. Mogna grönsaker är fylliga, blekgröna i färgen. Massan på en är cirka 3-4 kg. Huvudena spricker inte under tillväxt, de tolererar torka väl. Surkål är mycket välsmakande i surkål. Det kan lagras rått, men högst tre månader.

Närvarande

Kål mognar i slutet av augusti och början av september. En medelstor bladrosett är något upphöjd. Mogna grönsaker är fylliga, runda, grönvita i sektionen. Massan för en grönsak är 2,5-4,5 kg. I ett svalt rum kan kål förvaras fram till mars. Grönsaker är lämpliga för saltning och beredning av färska grönsaksallad.

Valentine F1

Hybrid sen kultur. Växten har en upphöjd rosett, medelstora blad. Den mogna grönsaken är rund, fyllig, vit i sektion. Massan på en är 3-4 kg. Den skördade kålen lagras i 7 månader. Huvudena är saftiga och söta. Idealisk för jäsning. Spricker inte, blir sällan sjuk, ruttnar inte.

hybridkultur

Rekommenderade sorter för långvarig lagring för vintern

Vintersorter mognar 150-180 dagar efter sådd av frön. Dessa grödor har utmärkta långsiktiga lagringsegenskaper. Grönsaksblad är tuffa, inte särskilt söta. Vissa sorter (Amagera) har en bitter smak. För långvarig lagring odlas sena, ibland mitten av säsongens grödor.

Hybridgrönsaker, holländska sorter och vissa inhemska sorter (Bartolo F1, Atria F1, Zimovka 1474) lagras bäst.

Ära

Kulturen är midsäsong, resistent mot många sjukdomar. Huvudet är blekgrönt, vitt på snittet. Massan för en grönsak är cirka 4 kg. Den skördade grödan kan ligga fram till det nya året. Sorten är idealisk för jäsning.

mitten av säsongen kultur

Kharkov vinter

Sen kultur, knäcker inte. Det tål perfekt frost, vilket är uppenbart från dess namn. Mogna grönsaker är fylliga, runda, gröna på toppen, vita inuti. Massan på en är 1,95-3,55 kg. Kålhuvud blir sällan sjuka, ruttnar inte och kan förvaras till våren.

Genève F1

Kålhuvuden spricker inte, förvaras i upp till 6 månader, blir sällan sjuka, ruttnar inte. Detta är en sen kultur, tolererar de första frostarna väl. Kålhuvudet är fylligt, vitt i snitt. Massan för en grönsak är cirka 3 kg. Kålen sylt, jäsas, konserveras, sallader och grönsaksrätter görs.

De mest populära varianterna av holländsk kål

Holländsk kål har ett bra utbyte. Många varianter av det holländska urvalet är resistenta mot sjukdomar. De växer bra i ett tempererat kontinentalt klimat, tolererar de första frostarna väl.

stora blad

Bronco

Holländsk hybrid med stora, saftiga, täta huvuden. Kål äts färskt och jäst. Massan för en grönsak är 4 kg. Kulturen är mitt i säsongen. Grönsaker blir sällan sjuka av bakterios. Den skördade grödan kan lagras hela vintern.

Cubton

Fusarium-resistent hybrid. Grönsaker mognar även i varma och torra somrar. Kål som samlas in från trädgården lagras fram till det nya året. Hon har knubbiga, vita kålhuvud inuti. Massan för en grönsak är 2-4 kg. Kål är lämplig för betning och färsk konsumtion.

Mehndi

En växt med perfekta runda huvuden, väldigt söt och saftig. Kan förvaras på en sval plats i nästan 6 månader. Inte rädd för torka. Mogna grönsaker har ljusgröna yttre blad, vitkål inuti. Massan för en grönsak är upp till 5 kg.

bonde i trädgården

Högavkastande hybrider

Jordbruksföretag odlar i allmänhet hybrider som sällan blir sjuka, inte dör, inte ruttnar och kan ge en god skörd. Sådana grödor är väl anpassade för tempererade väderförhållanden. Grönsaker lagras under lång tid, under lagring förlorar de inte sin smak.

Centurion

En hybrid som med korrekt jordbruksteknik ger ett högt utbyte. En mogen grönsak har en fyllig struktur, en kort inre stubbe. I sammanhanget är kålhuvudena vita, enhetliga. Tillväxtsäsongen för denna kultur är 110 dagar. Vikten på ett moget huvud är 3,5 kg. Fruktarna mognar tillsammans, används för saltning och beredning av sallader, grönsaksrätter.

Förman

En hybridkultur med en snövit, kompakt kålhuvud. Medium sen kål, mognar på 120 dagar. Massan för en grönsak är upp till 5 kg. Kålen är saftig, söt, lämplig för betning och framställning av färska sallader. Kulturen odlas bäst i plantor.

vegetabilisk produkt

Gintama

En hybridgröda som kan växa på valfri jord. De yttre bladen är enorma, grågröna, täckta med en vaxartad blom. Inuti är huvudet vitt, fylligt. Massan för en grönsak är upp till 4 kg. Kulturen lider sällan av fusarium och bakterios. Kan lagras under lång tid. Lämplig för jäsning och beredning av grönsaksrätter.

Nya sorter av rödkål

Rödkål är den närmaste släktingen till vitkål. Nya hybridgrönsaker har en mycket snabb mognadstid - bara 80-90 dagar. Vissa sorter rödkål smakar inte bittert, de är inte för sura och är utmärkta för betning och tillberedning av färska sallader.

Kalibos

En mycket vacker sort med ett avlångt kålhuvud. Massan för en grönsak är 2,5 kg. Kålens insida är inte särskilt tät. Bladen är mjuka och saftiga. Kålen mognar sent 150 dagar efter plantering.Det lagras inte länge, försämras snabbt. Detta är den mest utsökta rödkålsorten.

tjej med kalibor

Exempel

Holländsk tidigt mognande hybrid. Mogna grönsaker är runda, täta, saftiga utan bitterhet. Massan på en är 2 kg. Kulturen lagras väl, den tål transport väl. Kål är idealisk för försäljning.

Bestämma variationen beroende på regionen

När du väljer en sort rekommenderas det att uppmärksamma vilken region den passar för. När du planterar zonerade grödor kan du garantera en utmärkt skörd av grönsaker.

mognande hybrid

Rekommenderas för odling i Sibirien och Ural

På sommaren har kål odlats på norra breddegrader sedan urminnes tider. Nya sorter som är speciellt uppfödda för denna region tolererar frost väl, blir sällan sjuka, växer snabbt och ger en vänlig mognad.

Junior F1

Hybridgröda med utmärkt frostbeständighet. Kålrosetten är lätt upphöjd. En mogen grönsak har ett vitt centrum. Kålhuvudet är fylligt. Grönsaksmassan är 2 kg. Kulturen är medeltida. Det är tillrådligt att använda det för att laga sallader.

Arctic F1

Hybridkål med en tidig mognad. Grönsaker mognar 45 dagar efter plantering av plantorna. Runda huvuden väger 1,5 kg. Frostbeständig kultur med söta saftiga kålhuvuden.

runda huvuden

Florin

Kulturen är medium sent. Odlas för jäsning och beredning av färska sallader. Mogna huvuden är runda, med en fyllig struktur, vit i sektion. Massan för en grönsak är 3-4 kg. Kulturen knäcker inte, blir sällan sjuk. Plockade grönsaker kan förvaras i 7 månader.

Sibiryachka 60

En sort som föds upp för Sibirien. Kulturen är resistent mot låga temperaturer. Mognas 140 dagar efter att de första skotten dyker upp. Huvudena spricker inte, efter skörd lagras de utan att förstöra i nästan fyra månader. Medelvikten för en grönsak är 4 kg. Huvudet är fylligt och vitt på snittet. Sorten kan jäsas på vintern eller färska sallader kan tillagas.

Orion F1

En sen mognande hybrid. Kålhuvud mognar på dag 160. Kulturen älskar sandig eller lamjord. Växten har en kompakt, upprätt rosett. Huvudet är runt, fylligt och väger 2,3 kg. Kålhuvuden spricker inte, blir sällan sjuka av bakterios och fusariumsvilja.

orionkål

Tidig mognad

En tidig mognadskörd som föds upp 1973. Kålen mognar på 55 dagar efter plantering av plantor. Kålrosetten är grunt, med upphöjda löv. Massan för en grönsak är 1,3 kg. Kål spricker ofta. Odlat för att göra färska sallader.

Polar K-206

Sorten uppföddes redan 1950. Detta är en mitten av tidigt kultur. Odlas för färsk konsumtion och saltning. Kålrosetter är medelstora, 80 centimeter i diameter. Kålhuvudena är runda, av medelstor, täta och enhetliga i mitten. Kålhuvud kan spricka, bli sjuk av köl, bakterios.

kåluttag

Vilken kål är bättre att plantera i Centrala Ryssland

I denna region odlas speciellt avlade sorter som är resistenta mot torka, frost och många sjukdomar. Planteringsmetod - plantor eller plantor.

Gribovsky nummer 1 147

Sorten uppföddes 1940. Grödan mognar tidigt, 100 dagar efter plantering. Kålrosett är något upphöjd, kompakt. Huvudena är inte särskilt täta och väger cirka 2 kg. Mogen kål lagras inte länge, ruttnar snabbt, den odlas för att tillverka lätta grönsaksallad. Kulturen tolererar torka och låga temperaturer väl.

Överför F1

Hybrid, tidig mognadskultur. Formen på huvudet är rund, vikten på en grönsak är 1,5 kg. Det är lämpligt att äta kål färskt. Hybriden lider nästan inte av bakterios och svarta ben.

täthet lämnar

Kazachok

En tidig mognadhybrid uppvuxen av ryska uppfödare. Skörden kan skördas 95 dagar efter plantering. Kålen har fylliga, runda huvuden, som väger 1,2 kg.Kulturen gillar inte sur jord, den växer bra på ler.

Kål tål inte värme och skugga. Sorten är inte resistent mot frost. Det är lämpligt att plantera kål i plantor.

Gyllene hektar 1432

Mitten av tidigt kultur. Mognas 100 dagar efter grodd. De övre bladen är släta, grågröna. Huvudena är runda, platta, av medelstor storlek. Vikten på en grönsak är upp till 3 kg. Kulturen blir sällan sjuk, tolererar nattfrost bra.

Vad man ska välja för de södra regionerna

För sydliga breddegrader är det lämpligt att välja sorter som tolererar torka väl och inte kräver ofta och riklig vattning. I denna region kan kål odlas på ett fröfritt sätt.

val av huvud

Zavadovskaya

Sen mognadskultur. Huvudet är tätt, runt, spricker inte. Kålhuvudet är grönt från ovan, i tvärsnitt är mitten vit. Vikten av en grönsak är 2,5-4 kg. Kulturen är lämplig för jäsning. Du kan äta kål färskt.

Derbent lokalt förbättrades

Tidig mognadskultur, uppfödd på Derbent-experimentstationen. Kål mognar på 109 dagar. Kulturen har en grunt rosett, bara 0,7 meter i diameter. De yttre bladen är mörkgröna med en lätt vaxartad beläggning. Huvudena är fylliga, vita i snitt. Massan för en grönsak är 1,2 kg. Det är tillrådligt att konsumera kulturen omedelbart efter skörden, den lagras dåligt.

Domare 146

Södra sorter, uppfödda 1950. Kulturen är medium sent. Den tolererar höga temperaturer perfekt. Han lider sällan av bakterios. Odlas för jäsning och beredning av grönsaksallad.

grönsak till salu

Mozharskaya lokal

Medium sent gröda, med medelstora huvuden. Vikten av grönsaker är cirka 3 kg. Sorten tolererar höga temperaturer väl, men kräver regelbunden vattning. Huvudena kan spricka. Odlas för saltning och färsk konsumtion.

Vilka sorter att plantera i öppen mark i förorterna

I Moskva-regionen är klimatet tempererat kontinentalt, sommaren är sval, vårfrosterna går tillbaka i mitten av maj, höstens dyker upp i oktober. Grödorna som odlas i denna region bör tolereras väl av naturens vagarier och mogna före början av oktober. De mest populära sorterna: Slava, Dumas, Valentina, Zarya, Aggressor, Crumont, Gift.

kål för sallad

Dumas

Tidig mognadskultur. Den växer bra i skuggan och är resistent mot många sjukdomar, inklusive råtta. Kålen har ett stort och fylligt huvud. Massan för en grönsak är upp till 4 kg. Kulturen odlas för beredning av grönsaksallad.

Creumont

Kulturen är medium sent. Spricker inte, blir sällan sjuk av fusarium, ruttnar inte. Kan lagras under lång tid. Vikten på ett huvud är upp till 5 kg. Grönsaker odlas för saltning och färsk konsumtion.

Många sommarinvånare odlar olika sorters kål. Med denna teknik kan du samla färska grönsaker från trädgården under sommaren. I slutet av säsongen mognar vintervarianter som används för jäsning.

recensioner
  1. Irina
    3.03.2019 11:52

    Jag gillar sortens början av juni, kålen växer liten, men mycket saftig, bladen är medelstora. Mognadstiden är ganska kort. Jag älskar att göra färska sallader av den.

    Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa