Beskrivning av kålsorten Nadezhda, funktioner för odling och skötsel

Även om dagens trädgårdsmästare inte kan bli förvånade över olika typer av kål: Brysselkål, kohlrabi, Savoy, Peking, rödkål, men den mest populära och efterfrågade är vitkål. Nadezhda kål är en av de vita huvudet som odlas i vårt land. Den uppföddes 1969 av sibiriska uppfödare genom att korsa två hybrider "Tät kål" och "Glory to Enkgoisen".

Beskrivning av Hope

De grundläggande principerna för avel är att skapa en variation som kan användas i de norra territorierna i Ryssland (Ural, Fjärran Östern, Sibirien). Tack vare dess smak har kulturens spridning ökat betydligt och nu planteras Nadezhda i nästan alla regioner i OSS.

Egenskaper för sorten:

 • Mognadstiden för denna kål är i genomsnitt (110–130 dagar).
 • Det tar cirka 80–95 dagar från plantering av plantor i marken till skörden.
 • Beskrivningen av den torka och kalltoleranta sorten indikerar också dess höga resistens mot sjukdomar.
 • Kålhuvudena av denna sort är plattrunda med en mörkgrön färg och har hög smak. De har en tät men liten stubbe.
 • Vikten på ett huvud når 3–3,5 kg.

Den används både rå och jäsad. Beroende på de använda agroteknologiska förhållandena, klimatets egenskaper och jordens sammansättning förändras de kvantitativa indikatorerna för näringsämnen och vitaminer som finns i den.

kål i sängarna

Växande

Kål älskar mycket ljus, så väl upplysta sängar väljs för att plantera den. Under dessa förhållanden växer växten snabbare. När de är skuggade slutar de nedre bladen växa, börjar bli gula och gradvis dör av, och kålhuvudet är inte bundet.

I otillräckligt ljus kan huvuden ackumulera nitrater i sig själva.

För normal tillväxt räcker kål 15-20 grader. Temperaturer över 25 grader påverkar dess utveckling negativt. Ett överskott av fukt till en växt är inte mindre skadligt än brist. I detta fall förekommer ruttning av rotsystemet och en farlig sjukdom kan uppstå - bakterios.

skiva kål

För den framtida planteringen av kål väljs områden där tomater, lök eller gurkor tidigare odlades. Det rekommenderas inte att plantera det på samma plats tidigare än efter 3-4 år. För att skrämma bort kålflugor rekommenderas det att plantera timjan, salvia, anis eller selleri i närheten.

Jordberedning

För normal utveckling kräver kål en tillräcklig mängd kväve- och kaliumgödselmedel. Humus är utspridda på sängarna på hösten, men för mycket dos kan dåligt påverka det. Det är optimalt om mineral- och organisk gödselmedel kombineras. Jordens surhet bör vara omkring 6,6-7,4 pH.

Seedless sätt

I det här fallet, under de sista dagarna av april, görs små hål på de förberedda sängarna. Avståndet mellan växter i rad är från 50 till 70 cm, och radavståndet är 75-80 cm. 2-3 frön placeras i varje hål och täcks med glas eller film ovanpå.

Efter frögräddning väljs den starkaste och mest livskraftiga skotten, och resten tas bort. 3-4 hillsatser genomförs per säsong. Detta hjälper inte bara till att hålla kvar fukt utan garanterar också tillförlitligt stöd för en stor frukt.

Plantor metod

Som en mark för att planta frön för plantor, tas en blandning av lika delar sand, torv och sodmark. Tidigare behandlas en sådan jord med en lösning av kaliumpermanganat.

kål i sängarna

Fröberedningen består också i att klä dem med en svag manganlösning. För detta placeras frön i flytande i 20-30 minuter och tvättas sedan med kallt vatten. Därefter behandlas de med preparat utformade för att förbättra frötillväxten (Agat-25, Albit, Zircon). Dessa produkter bidrar också till att öka växtens motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur.

Sådd frön av midsäsongsorter, inklusive kål "Nadezhda" för plantor, genomförs från 10 till 20 mars.

Frön sås i spår med ett djup av 0,5-1 cm. Lufttemperaturen i rummet bör vara inom 20-25 grader, och efter uppkomsten av skott minskas det.

Plantor dykas vid 2 veckors ålder. Efter rotningen sänks temperaturen till 17 grader.

Plantor matas två gånger:

 • under perioden då 2-3 riktiga blad visas;
 • 4 dagar före plantering i marken.

Urea (15 g), kaliumklorid (30 g) och superfosfat (30 g) används som toppförband. De upplöses i 10 liter vatten. Efter uppkomsten av 6 blad på växten besprutas de med det färdiga preparatet "Silk". Cirka en vecka före plantering i marken härdas plantorna: de ökar ventilationen i rummet, sänker lufttemperaturen och minskar vattningen.

mycket kål

Plantor som är klara för plantering bör ha 4-5 utvecklade löv, deras höjd ska vara 18–20 cm. Detta är ungefär 35–45 dagar efter plantering av frön. Plantering av Nadezhda-kål i den öppna marken har genomförts sedan slutet av april, men denna period kan flyttas beroende på väderförhållandena.

Vård

Under planteringsperioden för plantor genomförs vattning dagligen. På varma dagar täcker vissa trädgårdsmästare sängarna med tidningar. Detta förhindrar avdunstning av fukt från jorden.

Därefter vattnas kålen ungefär en gång i veckan. För en anläggning räcker det med 1 liter vatten, och när den växer ökas denna volym till 3-4 liter. På övertorkad jord sprickar kålhuvudena. Bevattningen stoppas tills cirka 3-4 veckor före skörden.

kål hopp

Lossa jorden

Jorden runt växterna lossnar 2 veckor efter plantering i marken. Nästa behandling utförs efter ytterligare en vecka. Samtidigt med att lossna utförs hilling. Den bästa tiden för att lossa och hälla är nästa dag efter regn eller vattning.

Skörd och lagring

Upp till 10-14 kg kan samlas in från en kvadratmeter. Kålvariant Nadezhda kan hålla en bra presentation under lång tid. Emellertid kan de skördade kålhuvudena gradvis förlora fukt, vilket minskar deras smak. För att förhindra att detta händer drar vissa trädgårdsmästare upp kålen tillsammans med roten och släpper den i en låda med våt sand.

På detta sätt utvidgas dess presentation. Med korrekt organisering av lagringsförhållandena för denna sort kan kål pågå i fem månader.

Fördelar och nackdelar

De positiva egenskaperna hos Nadezhda-kål består av följande faktorer: högt utbyte, transportabilitet, bra presentation, motståndskraft mot sprickor i huvudet, lämpligt för jäsning, har god smak, sjukdomsbeständighet, har ett brett distributionsområde.

Denna sort har mycket få nackdelar - det är möjligt att påverkas av bakterios och köl.

Sjukdomar och skadedjur

Caterpillar anses ofta vara den största faran vid odling av kål. Ett nät sträckt ut över sängarna skyddar grödan från denna kålplåga. Dessutom är följande läkemedel effektiva: Fitoverm, Iskra.

växande kål

Larverna kan också tas bort för hand och tvättas av med kallt vatten. Och som en förebyggande åtgärd mot sjukdomar och skadedjur är jorden i sängarna dammad med aska eller dolomitmjöl.

Keel sjukdom börjar med skador på rotsystemet. De resulterande tillväxterna på rötterna tillåter inte växten att äta normalt. I detta fall bildas inte äggstocken.

För att förhindra att sjukdomen sprider sig över hela platsen bör sjuka växter identifieras i rätt tid och tas bort. Och strö med kalk den plats där den växte.

kål hopp

En annan sjukdom som kan påverka Nadezhda-kål är bakterios. Dess fara är att sjukdomen kan utvecklas i alla odlingsstadier och även under lagring av grödan.

Detta problem kan hanteras genom att observera förebyggande åtgärder (djup grävning av marken, användning av högkvalitativa och desinficerade frön, utrotning av svaga växter vid odlingen av plantor, behandling med medicinska preparat, utfodring med kaliumgödsel).

recensioner

Anastasia Dmitrievna, Buryatia: ”Jag har planterat Nadezhda-kål i flera år i rad. Jag gillar verkligen hennes motståndskraft mot sjukdomar. Vi samlar huvuden på kål snäva och starka. Vissa prover drar åt upp till 7 kg. Det är utsökt saltat. De samlade 40 huvuden räcker till vintern för min stora familj. "

recensioner
 1. Masha
  9.09.2018 13:18

  Denna sort väljs av en hel del jordbrukare. Kål blir stor, saftig och söt. Dessutom är den resistent mot många sjukdomar. För bättre plantplantning, se till att lägga till "BioGrow».

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa