Plantera, växa och ta hand om rödkål utomhus

Rödkål är en typ av vitkål. Dess huvudsakliga egenskap ligger i färgen på bladen, som är målade i lila och har en lila nyans. Det är därför rödkål fick sitt namn. En annan skillnad i denna grönsak är att den mognar mycket senare än vita kålvarianter.

Vanliga sorter

Innan du börjar odla rödkål måste du bekanta dig med de vanligaste sorterna av en sådan växt.

Dessa inkluderar:

 • Topas. Denna sort mognar snabbt, eftersom bokstavligen 90 dagar efter plantering av plantor i marken kan de första mogna frukterna skördas. Ett drag i Topaz kan betraktas som dess täta och stora huvuden med lila kål. Frukten har utmärkt smak. De rekommenderas att konsumeras färskt, eftersom de innehåller många vitaminer.
 • Mars. Denna sort kan klassificeras som en mitten av sena grönsaker. Den första grödan mognar först fyra månader efter plantering. Frukten av denna rödkålsort är mörklila i färg och har en platt rund form. Massan på ett kålhuvud kan nå ett och ett halvt kilo. Men om du tar hand om rödkål ordentligt kan vikten på vissa kålhuvuden öka upp till två kilo.
 • Kalibos. Rödkål i mitten av säsongen, som börjar mogna 115-120 dagar efter transplantation av plantor i marken. En särdrag i sorten är dess konformade frukt. De är färgade lila och väger cirka två kilo. Kalibos är en stor variation för nästan alla regioner i landet eftersom den klarar bra med låga temperaturer och hög luftfuktighet.
 • Antracit. Kål är en grönsaksgrönsäsong. Kålhuvudena mognar helt tre och en halv månad efter plantering på platsen. Frukten, som de flesta andra rödkålssorter, är lila i färg. De är ganska täta och väger 1-2 kg.
 • Schwarzkopf. Denna sort har nyligen avlats upp av tyska uppfödare, vilket kan förstås från dess namn. Det odlas av många grönsakstillverkare på deras webbplats, eftersom det är en av de mest produktiva. De andra fördelarna med Schwarzkopfkål inkluderar dess motståndskraft mot torka och varaktigheten av lagring av den skördade grödan.

uppträdande av rödkål

Växande plantor

För att frisk kål ska växa måste den odlas och vårdas ordentligt. De flesta grönsaksodlare odlar denna grönsak i plantor.Det rekommenderas att plantera frön för att få unga buskar i mitten av mars. Samtidigt måste den planteras med flera dagars intervall för att på något sätt förlänga mognadstiden.

Fröberedning

För att kålen ska växa bättre är det nödvändigt att förbereda sina frön i förväg. Från desinficeras ganska ofta före plantering. Denna procedur utförs för att bli av med svampar och bakterier som kan vara på frön.

Den mest effektiva metoden för fröbehandling är värmemetoden, under vilken alla frön blötläggs i varmt vatten.

För detta placeras fröna i små gaspåsar och doppas i en behållare med vatten uppvärmt till 50 grader. Vattentemperaturen bör inte överstiga 50 grader, eftersom det kan påverka fröens spiring negativt.

Vanlig vitlök kan också användas för desinfektion. För att göra detta måste du skapa en speciell vitlökblandning. Tillsätt 30 g krossad vitlök till ett glas vatten för att förbereda den. Sedan sätts frön till behållaren, blötläggs i 40-50 minuter och tvättas med vatten.

Du bör också ta hand om spirandet av plantmaterialet. För bättre spiring rekommenderas att blöta frön i uppvärmt vatten i 10 timmar. Under denna tid ska vattnet alltid förbli varmt, så det måste bytas regelbundet.

Landning

Plantering av frön börjar med beredningen av planteringstankar. Först bör de fyllas med jord. I detta fall ska jordskiktet vara litet och endast 4-5 cm. Sedan måste jorden vattnas med speciella beredningar som hjälper frön att gro snabbare. För att göra detta kan du använda Gamair eller Alirin-B.

När du är klar med förberedelsen av behållarna kan du börja plantera. Små spår med ett djup på 1-2 cm grävs i marken, avståndet mellan dem ska vara cirka 5 cm. Flera frön placeras i varje hål, som måste strö marken omedelbart. Därefter placeras alla behållare med kål på fönsterbrädan tills de första skotten visas.

kålplantor i trädgården

Plantera plantor

Kålplantor bör planteras i marken på sen vår eller tidig sommar, när jorden värms upp.

Platsval

Agroteknologi för odling av kål inkluderar valet av den mest lämpliga webbplatsen. Under valet bör du noggrant inspektera området och vara uppmärksam på några parametrar. Området för kål måste odlas. Det är också nödvändigt att noggrant undersöka marken på territoriet. Den måste innehålla svart jord för att växten ska växa bättre. Jorden ska ha en hög surhetsnivå och innehålla en stor mängd näringsämnen.

Dessutom måste du ta hänsyn till de grödor som odlades på platsen tidigare. Kål växer bra efter pickles eller tomater. Sen sorter rekommenderas att planteras på platser där vitkål, baljväxter eller potatis växte.

rödkålskörd

Jordberedning

Förbereda platsen för plantering bör göras på hösten. Under denna period rensas territoriet helt från växtrester och matas med gödselmedel. På hösten är det bättre att lägga till organiska gödningsmedel i jorden, eftersom det tar lång tid att omvandla näringsämnen. Efter befruktningen grävs hela området upp.

Några dagar innan man planterar plantor tillsätts mineralgödselmedel i jorden. Om jorden är sur, kan lite ask och kalk tillsättas med dem.

Landning

Först på platsen måste du markera de platser där sängarna ska göras. Sedan görs hål i det markerade området. De borde ligga långt från varandra. Det räcker med att avståndet mellan varje buske är cirka 65-80 cm. Hålens djup bör vara cirka 15 cm.Detta kommer att räcka för att fördjupa växtrötterna. När alla hål har skapats bör de vattnas med vatten och lite gödningsmedel läggas till dem. Under plantering placeras alla plantor i upprätt läge i hål, täckta med jord och vattnas.

Slutsats

Även människor som aldrig har gjort det tidigare kan odla rödkål. För att göra detta måste du bekanta dig med hur det planteras och underhålls i det öppna fältet.

recensioner
 1. Nina
  11.11.2017 15:29

  Jag har odlat Topaz-kål redan för andra året, skörden mognar verkligen snabbt och vården är väldigt vanlig. Jag använder produkten som toppförband BioGrow.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa