Beskrivning, plantering och skötsel av kålsorten Slava i det fria fältet

Kål "Slava" vann med rätta hjärtan för många trädgårdsmästare. Denna vitkultur, som tillhör mitten av säsongen, blev kär i sina smakegenskaper.

Beskriver "Glory"

Kål "Slava" anses vara mitt i säsongen, eftersom själva gaffeln bildas i genomsnitt 110 -125 dagar efter grodd. Trots att denna kultur är ganska hygrofil, tolererar den bristen på fukt "Slava" är ganska acceptabel.

olika vård

Kålhuvudet har en rundad, lätt plattad toppform. Gafflarna är ungefär en kvarts meter i diameter och väger från 2 till 4,5 kilogram. Kålmassan har en ljus nyans, bladen är utåt ljusgröna i färg och i sammanhanget är de vita.

Den officiella egenskapen för kålsorten Slava talar om ett högt utbyte, lika med ett dussin kilogram per kvadratmeter. Och den utmärkta smaken och den goda motståndskraften mot de viktigaste sjukdomarna i kulturen har redan kommit åt många planterade denna kål.

Du kan prova kålskönheten före nyårshelgen, det är också bra i en jästform. Grönsaken är också en framgång för försäljningen. Den är inte rädd för transport och sprickbildning, och den kan lagras i tre månader.

bildas i genomsnitt

Cirka två varianter av "Glory"

Kål "Slava" kännetecknas av två sorter: Gribovskaya 231 och 1305. Den första antar bildandet av ett kålhuvud 100-110 dagar efter grodd. När det gäller Slava 1305 kål, mognar den 15 dagar senare. Det är sant att detta alternativ uppskattas mer för ett högre utbyte och större motstånd mot sprickbildning.

Slava Gribovskaya 231 har också sina fördelar. Hennes gafflar är tätare, i genomsnitt är vikten under 3 kg, och uppsamlingen per kvadratmeter är cirka 9 kg. I alternativ 1305 växer kålhuvud upp till 5 kg, och utbytet är 12 kg, men densiteten är lägre och lagringen är kortare.

involverar bildandet

Om rätt odling av kålvariet "Slava"

Plantering och vård av "Glory" har vissa regler. Oftast odlas kål med plantor. När du köper frön är det viktigt att förstå förekomsten av behandling före sådd, vilket bör anges på lämplig påse. Om behandlingen inte har skett, då kålfrön innan sådd förbereds av trädgårdsmästaren själv.

Fröerna hålls i en halv dag i en lösning av kaliumhumat och vatten i ett förhållande av 1 gram - 1 liter, tvättas sedan och härdas vid en temperatur av 2 grader.

Nu är frönna klar för sådd, som också har sin egen teknik.Frö för plantor odlas i ett växthus eller i det öppna fältet under plastfolie. Sådd utförs under den andra vårmånaden med en optimal temperatur på 13-17 grader. Fröna placeras sedan i spår en och en halv centimeter bred och med ett intervall på 7 centimeter mellan raderna.

korrekt odling

Plantor bör tunnas ut när det första bladet visas så att växterna växer på ett avstånd av 5 cm från varandra. Det är viktigt att förhindra att jorden torkar ut: plantorna vattnas när de dräneras i det öppna fältet. En enda plantor kräver en yta på 25-26 kvadratcentimeter. När det andra bladet visas bör den första utfodringen påbörjas.

Stadier av matningskål "Slava"

En kvadratmeter mark förutsätter följande sammansättning:

 • 5 gram superfosfat;
 • 4 gram ammoniumnitrat;
 • 2 gram kaliumklorid.

första blad

Denna blandning av torra egenskaper fördelas mellan raderna och sedan genomförs den vattningskål... Förfarandet måste upprepas efter en vecka.

Växter som har nått en höjd av 15 cm och bildat 5-6 blad är redo att dyka upp i det öppna fältet. Trädgården bör vattnas ett par timmar innan transplantation. För odling väljer du en plats med bra solljus, och för plantering följer de ett schema på 60 x 60 cm.

mellan raderna

Närmare september, trädgården som borde odla denna kålvariant, gödsla med humus eller gödsel. Varje kvadratmeter bör ha 10 liter flytande organiskt material och ett par glas ask. Svagt sur jord är optimal för denna sort.

När det gäller regionerna i den södra delen av Ryssland, kan den beskrivna kulturen här odlas utan problem genom att direkt sådd i marken till ett djup av 2 cm. För första gången genomförs tunnningsförfarandet efter uppkomsten av det tredje bladet. Och efter ytterligare tre ark behövs ytterligare en tunnning för att organisera ett avstånd på 60 cm mellan angränsande växter.

kål variation

När det gäller insamling är gafflarna färdiga när de är genomsnittliga, har tillräcklig täthet och är inte spruckna. Den skördade kulturen lagras vid noll temperatur och 90 procent fuktighet. Det bästa förvaringsalternativet skulle vara att hänga gafflar från träarmaturer i källare och vindutrymmen. Det är också möjligt att placera kål i trälådor, där "Slava" också känns bekväm

Beskrivningen av sorten inkluderar också funktionerna för att bekämpa attackerna av olika parasiter och defekter. För att underlätta att navigera i dem, särskilt för nybörjare, listar vi nedan de vanligaste olyckor som kålkulturen utsätts för och hur man besegra dem.

tillräcklig densitet

Fiende nr 1 - Kålskal

Denna sjukdom är den vanligaste i den beskrivna kulturen, vars orsak är en svamp. De uppenbara tecknen på sjukdomens början kommer att vara tätningar på rotsystemet. Om denna attack inte erkänns eller behandlas i tid, kommer rotförfall att inträffa. Utåt manifesterar sig denna olägenhet som en onormal utveckling av groddan.

För att förhindra uppträdande av en köl krävs vissa åtgärder i form av att vi bäddar sängarna med kål, och tar bort allt ogräs från planteringsområdet efter att kålhuvudena har samlats in. Det är viktigt att bortskaffa stora skräp utanför trädgården och staden. Vid sådd rekommenderas också att lägga till slakad kalk i jorden. 15 dagar före plantering utförs markodling med formalin.

anledning till utseendet

Se till att följa reglerna för grödrotation. Platsen där kålen bodde ett år senare är inte lämplig för det i år.

Vi betonar att om sjukdomen har spridit sig till unga kulturer, tyvärr borde de elimineras, eftersom de inte kan behandlas. Men om alla ovanstående regler för förebyggande uppfylls kommer odlingen av slavkål att passera utan att träffas av kölen.

unga kulturer

Fiende nummer 2 - svart köl

En annan olägenhet för kål och dess ägare är den svarta kölen, som också förknippas med en svamp. Sjukdomen känns igen genom att stjälkarnas tunnhet och mörkare närmar sig roten. Resultatet är sorgligt - kålen dör. Denna sjukdom, som den tidigare, kan inte besegras, men om förebyggande genomförs i tid, kommer sjukdomen inte att komma. Detta kräver följande åtgärder:

 • Undvik överdriven spirning;
 • Låt inte stark växtdensitet;
 • Innan jordsådd, bearbeta fröet med kaliumpermanganat.
 • Om du avslöjar en bakterieskada med denna defekt, ska du omedelbart bli av med den: detta kommer att hjälpa till vidare spridning till hela kolsängen.

svart köl

Fiende nummer 3 - pulverformig mögel

Dimmig mögel anses vara en annan fiende av kål. De första manifestationerna av sjukdomen inkluderar utseendet på fläckar med gul färg på bladen, och baksidan av grönsaken kommer att visa en blom av en vitaktig plan. För att undvika denna fel är det nödvändigt att organisera blötläggningen av frön innan plantering.

Den goda nyheten är att du kan bekämpa denna sjukdom. Det finns specialverktyg. Så besprutade sjuka groddar med kopparsulfat, och som en förebyggande åtgärd - en tre gånger identisk procedur med krossat svavel. Om unga djur skadas, blir vi av med dem snabbt för att undvika besväret av hela kammen med kål.

manifestationer av sjukdomen

Fiende nr 4 - invasionen av bladlöss

Förutom de listade defekterna kan den beskrivna sorten attackeras av insekter. Och den viktigaste kommer att vara kål bladlöss. Kål bladverk, som kommer att börja missfärgas och krulla, kommer att berätta om detta problem.

Så att denna attack inte förstör ditt humör, är det bättre att placera gröna bredvid kålen - persilja eller dill, vilket kommer att locka nyckelpigor, som inte kommer att tänka på att inkludera bladlöss i kosten.

insektattack

Om fördelarna och nackdelarna med "Slava"

I Rysslands utveckling, från början av utseendet, spelade regionen utanför Chernozem en viktig roll. Uppfödningen av den beskrivna kålsorten riktar sig främst till denna stora del av Ryssland. Detta bevisas av de många beskrivningarna av kultur i trädgårdsreferensböcker.

Ofta regn i regionen är väl lämpad för mognad av kål, även om jorden inte är tillräckligt fylld med humus. Men det bör noteras att sorten "Slava" ger anständiga resultat på platser där det sällan regnar. Idag rekommenderas denna kål, säger man, över hela det ryska territoriet och även i Georgien och Kazakstan.

region utan svart jord

Nackdelarna med denna sort inkluderar dess känslighet för köl, som påverkar kålrötterna, förhindrar den önskade utvecklingen av växten, såväl som eventuellt förvärv av vaskulär bakterios och fusariumsvilja.

Men idag, med det tillgängliga arsenal av medel för att bekämpa defekter och parasiter, samt med alla föresåddsåtgärder som nämns ovan, kan alla trädgårdsmästare skydda sina grönsaker.

Positiv feedback från trädgårdsmästare är i absolut majoritet. Fördelarna med Slava kålvariet inkluderar god motståndskraft mot kallt väder, en låg grad av pedunkelbildning, motstånd mot sprickbildning, utmärkt transportbarhet och möjligheten till lång lagring. Så få frön från "Glory" och försök att njuta av ditt eget resultat.

växtutveckling

recensioner
 1. anya
  9.09.2018 11:26

  Denna sort av kål behöver regelbundet utfodring, detta är det enda sättet att uppnå en stor skörd. Jag tar in en bioaktivator varje gång "BioGrow”, Det påskyndar inte bara tillväxten utan stärker också plantorna.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa