Växa och ta hand om Savoykål utomhus

Redan innan vårfältarbetet börjar möter många trädgårdsmästare och sommarinvånare frågan: vilka frön att köpa för att odla de bästa sorterna av Savoykål. Alla vet om fördelarna med kål, denna trädgårdsdrottning är till smak för vuxna och barn. Men om vi tidigare odlade uteslutande vanlig kål, är överflödet av sorter och sorter av denna populära grönsak så stort att ibland även de mest erfarna sommarinvånarna eller trädgårdsmästarna har svårt att förstå dem. För att få en kvalitetsmatprodukt före säsongens slut måste du först köpa bra frön.

Att odla savoykål kräver vissa färdigheter och förmågor. Trädgårdsmästare och sommarinvånare som åtminstone en gång i sitt liv var engagerade i odlingen av någon av de olika grönsakerna förstår att kål kräver särskild skötsel.

Vi kommer att överväga frågan om hur man tar upp frön och hur man odlar Savoykål.

Kort kännetecken för sorten

Savoykål, även om det är för våra breddegrader "utländska" gäster, men växer framgångsrikt i våra regioner. Detta är en typ av vanlig kål. Sorten är hemmahörande i Nordafrika och västra Medelhavet. Denna sort är mycket populär och efterfrågad i hela Europa, liksom i Central- och Östasien. Den fick ett sådant exotiskt namn tack vare det italienska länet Savoy, där nästan alla invånare var engagerade i att odla denna grönsakssort.

Denna sort har en enorm likhet med vår landsmat - vanlig vitkål. Endast smaken av en utländsk gäst är mycket mer öm. Det är för detta hon är väldigt förtjust i våra landsmän. En sådan grönsak bildar på samma sätt som en vanlig kålhuvud, endast bladen är korrugerade, som den var, mycket tunnare, mer ömtålig och delikat i konsistens.

Följaktligen kännetecknas denna sort av dess speciella mjukhet och ömhet i smak. Men trots sin nåd är fördelen med att odla sådan kål dess utmärkta frostbeständighet.

Funktioner av fröodling

För att odla tidiga sorter av denna sort måste förberedelserna för denna process börja i slutet av vintern. För detta sås frön för plantor redan i början av våren. Om du ska odla en senare sort, då - mitt på våren. Före plantering måste fröna bearbetas ordentligt i förväg.

kålfrön

För att göra detta, håll dem i 15 minuter i varmt vatten (50 grader), dopp dem sedan i kallt vatten i en minut och sänk dem sedan ned i en lösning av spårelement i minst 12 timmar.Skölj sedan noggrant och lägg dem i kylen under en dag. Och efter alla bearbetningsstadier, torka dem ordentligt, och först efter det kan du fortsätta direkt till plantering av frön.

Innan detta måste jorden själv impregneras med en stark manganlösning. När det gäller marken själv är det bäst att ta en blandning av torv, torv och sand. Frön sås i en behållare till ett djup av 1 cm. Därefter täcks behållarna med glas och placeras i ett varmt rum tills de första skotten dyker upp. När groddarna har dykt upp måste glaset tas bort och behållarna måste överföras till ett svalare, men lättare rum.

Efter uppkomsten av det första riktiga bladet sitter plantorna i separata behållare medan de förkortar rötter: de skär av 1/3 av sin längd. Nya behållare vattnas med en svag manganlösning. Plantorna hålls i ett varmt rum och fuktar jorden regelbundet. När två blad visas måste du dessutom mata växten med komplex gödsel.

Landning i öppen jord

Plantering i öppen mark utförs när två par äkta kålblad redan har dykt upp i plantorna.

savoykål

En viktig poäng! Innan du planterar plantor utanför måste du härda dem väl. För att göra detta tar de den gradvis ut på balkongen, först en kort stund, ökar den gradvis och tar slut till en hel dag. Men samtidigt bör utkast undvikas.

14 dagar före plantering i marken befruktas plantor med urea och kaliumsulfat.

Att odla savoykål utomhus kräver också viss kunskap. Mark på södra eller östra sidan av platsen.

Det är viktigt att veta. En sådan växt behöver starkt solljus och värme..

Jorden ska vara lerande eller sandig loam, inte särskilt sur. Odling av en sådan gröda på lera eller sandig jord är strängt förbjuden. Annars börjar växten försvinna tills den dör helt.

Du kan inte plantera denna gröda på två år i rad på samma plats. Denna sort växer bra och bär frukt efter lök, tomater, rödbetor, bönor, gurkor, potatis och fleråriga gräs. Det är strängt förbjudet att plantera en sådan grönsak på en plats där alla typer av kål, rädisor, rädisor, rutabaga, vattenkrasse växte tidigare.

När man odlar Savoyard-sorten i öppen mark måste särskilda regler och riktlinjer följas.

Det land som grönsaken ska odlas på kräver noggrann preliminär bearbetning. Så även på hösten är det nödvändigt att ta bort allt växande gräs från platsen. Sedan grävs sängarna djupt, och jorden får lite vila. Om ogräset växer igen på det grävda området tas de bort igen. Därefter tillsätts kalk till platsen i önskad mängd, och marken grävs igen.

När våren börjar är det återigen nödvändigt att utföra lämpliga manipulationer med landet. Jorden matas först med organisk gödningsmedel, sedan med komplex mineralgödsel, och i slutet grävs tomten igen.

Med direkt plantering i jorden är det värt att beakta faktorn att sådan kål måste lämnas en hel del utrymme för tillväxt, eftersom det under perioden med aktiv tillväxt ökar betydligt i storlek. Därför bör avståndet mellan bäddarna vara minst 40-60 cm och mellan hålen minst 35-45 cm. Efter plantering måste anläggningen vattnas.

Skötselfunktioner

I öppen jord behöver växten också vård. Utomhusvård för denna grönsakssort är exakt densamma som för andra grödor. För att en odlad grönsak ska glädja sig med sitt utbyte och smak, är det nödvändigt att ta hand om den under tillväxtperioden.

Savoykål odlas, livnär sig hela tiden och tar hand om den. Det måste regelbundet vattnas, ogräs, spudas, lossas och befruktas.Och också i rätt tid skydda mot alla möjliga sjukdomar och skadedjur.

Vattning

Det är nödvändigt att vattna växten under den första månaden varannan dag, då kulturen redan är väl rotad och stark kan du minska vattningen till en gång i veckan. I den här frågan gör vädret betydande justeringar: naturligtvis måste vattningen vara riklig och i rätt tid under en torka. I vått och regnfullt väder bör vattning undvikas helt.

Toppdressing

När du börjat odla en sådan gröda måste du veta att den behöver ofta utfodring. Så snart kulturen rotar måste den matas med antingen en organisk gödningsmedel eller ett syntetiskt komplexgödselmedel (potash- och superfosfatgödselmedel är väl lämpade). När den första äggstocken uppträder matas den igen med mineralgödselgödsel, först nu är det nödvändigt att öka dosen och tillsätta kaliumsulfat till gödningsmedlet.

Som du vet är kål en favoritdelikatess, inte bara hos människor utan också av alla slags skadedjur. Korsloppen finns särskilt ofta i kålblad. För att förhindra att den förekommer är det nödvändigt att vidta lämpliga förebyggande åtgärder. För detta behandlas kulturen med träaska, eller en stark lösning av kaliumpermanganat.

Savoy kål skadedjur och sjukdomar

Savoykål, som sina släktingar, är mottaglig för många sjukdomar. För att förhindra infektion av grödan med dessa sjukdomar är det nödvändigt att noggrant följa alla ovanstående åtgärder för att ta hand om växten. Men om det ändå inte var möjligt att undvika infektion, bör det komma ihåg att svart fläck och mosaik inte kan botas. Och de drabbade växterna behöver bara tas bort, annars sprider sjukdomen till resten av plantorna. Svampsjukdomar behandlas med speciella svampdödande preparat.

mogen kål

Denna välsmakande saftiga grönsak åtnjuts också av många skadedjur. För att förhindra uppkomsten av skadliga insekter är det nödvändigt att plantera plantor i öppen mark så tidigt som möjligt. Själva platsen bör bearbetas noggrant innan plantering, grävas djupt och desinficeras. Du bör också ta bort ogräs i tid.

Även om Savoyard-sorten inte har lika många sorter som sin kusin med vit huvud, finns det fortfarande mycket att välja mellan. Bland alla sorter är den mest populära Vertu Savoy-kålen. Detta är en mycket produktiv variation av mogen sen mognad. Den har gröna blad med en gråaktig nyans och en lätt vaxartad blom. Det skiljer sig i mycket bra bevarande och utmärkt smak.

Gynnsamma funktioner

Oavsett sort är Savoyard spetsskönhet mycket värdefull och användbar. Den har en rik vitaminsammansättning, många spårämnen gör det till en oundgänglig produkt i köket hos en hemmafru. Ett karakteristiskt drag hos denna grönsak är också att till skillnad från andra grönsaker förlorar kål inte sin användbara sammansättning förrän i slutet av våren.

Att odla och ta hand om Savoykål kräver naturligtvis vissa färdigheter och förmågor, men som ett resultat får du en saftig, välsmakande och mycket hälsosam matprodukt som särskilt hjälper dig under vårberiberi.

Kontra

Oavsett hur användbar trädgårdsdrottningen är, det finns fall då det inte rekommenderas att använda den. Du kan inte äta kålrätter med gastrit, magsår och tarmsår, såväl som med pankreatit och under de postoperativa perioderna. Med försiktighet måste du använda den för mödrar som ammar spädbarn, upp till 3 månaders ålder.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa