Beskrivning av sena sorter av kål Sugarloaf, Kolobok, Atria, Valentina och andra

En av de mest populära grönsakerna är kål, vars blad konsumeras både råa, kokta, kokta och surkål och saltade. Sommarbeboare uppskattar sorter som sockerklosskål för sin saftighet, utmärkta smak och mångsidighet i användning. Fram till våren behåller vegetabiliska växterna sina gynnsamma egenskaper och hjälper människokroppen att fylla underskottet av fosfor, kalium, svavel och vitaminer.

Sent mognad kål sorter, deras fördelar

Sent kål odlas för sina sådana egenskaper:

 • högavkastande;
 • rik på vitaminer och sockerarter;
 • inte rädd för frost;
 • behåller sin smak under lång tid;
 • ökar sin smak på grund av omvandlingen av socker under läggningen.

Kålsorter har utvecklats för långvarig färsk lagring och för jäsning för vintern. Tillväxtperioden för senkål varar från 115 till 140 dagar. Den kan odlas både i det öppna fältet och i ett växthus, beroende på odlingsregionen.

sockerlimpa

Sen kål för ny lagring

Om du vill få kål för lagring så att du kan äta den under vintern, måste du veta att den bör konsumeras två till tre månader efter skörden. Först avger gafflarna bitterhet. Men då blir de saftiga, söta.

Dessa grönsaksorter inkluderar kål Valentine F1. Efter 140-180 dagar ger hybriden täta kålhuvuden och når en vikt på tre till fem kilo. Gafflarnas topp är täckt med mörkgröna blad med en blåaktig vaxartad beläggning, och insidan är vit. Alla hjärtans kål är inte rädda för frost även under fem grader. Det speciella med sorten är:

vitaminer och socker

 • motstånd mot sprickbildning;
 • transportbarhet;
 • säkerheten för surebets under sju månader;
 • hög produktivitet.

Sorten älskar fukt, sol, picky om marken. För att valentinskål ska ge goda utbyten är det nödvändigt att skapa förutsättningar för att odla en sen hybrid.

förvaringskål

Om du vill få stora kålhuvuden och behålla dem fram till april, bör du vara uppmärksam på beskrivningen av kålsorten Stone Head. Kålen Kamennaya Head, uppfödd av uppfödare från Polen, producerar kålhuvud som väger upp till sex kilo. Under mer än tjugo år har sommarinvånarna föredragit denna variation av vita grönsaker. De tunna venerna på de ljusgröna bladen är så känsliga att på vintern kan du använda kålar för att göra kålrullar. Cabbage Stone Head har flera fördelar:

 • ger stora utbyten;
 • det har en sockersmak;
 • resistent mot sjukdom;
 • knäcker inte;
 • har en saftig vit massa inuti.

transportbarhet

Olika rätter tillagas av gafflar på vintern, som visar sig vara välsmakande, trots bladens något hårda.

Från de nederländska varianterna kan man ta ut så som kålen Atria F1. Stora fodrade huvuden har fläckar i butiker och marknader.

Kålhuvud växer upp till tio kilo. Atria kål försämras inte ens i ogynnsamma förhållanden. Fram till nästa skörd behåller hybriden sin smak och saftighet. Det är inte för inget som jordbrukarna väljer en sort för odling i åkrarna. Alla hjärtans kål växer också bra där. Och kålstenhuvudet väljs av jordbrukarna som det mest produktiva. Inte konstigt att recensionerna om kålen Stone Head, Atria bara är positiva. Grönsaksodlare noterar förbättringen i smaken av grönsaken när mognadstiden ökar. På våren innehåller kålhuvudena mer socker och vitaminer än efter skörden.

sjukdomsresistent

Kålhuvud av sorten Extra är känd för sin utmärkta hållkvalitet. Trots att de är små är smaken inte sämre än andra hybrider. Gafflarna mognar snabbare med korrekt skötsel. Och den gulaktiga mitten av huvuden är läcker i sallader och borscht.

Den holländska hybrid Langedeiker har liknande egenskaper. Inte konstigt att denna kål kallas vinter. Hon har, precis som kål Stone Head, en utmärkt presentation, kålhuvud som inte spricker och når en massa på fem kilo. Languedaker-sorten har ovala, täta gafflar som når mognad efter 145-160 dagar. Languedaker odlas på det öppna fältet och skördar i september-oktober. Det rekommenderas att odla sorten i plantor.

utmärkt att hålla kvalitet

En ny generation hybrid kallas ett läkemedel. Rundade kålhuvuden uppskattas för långvarig lagring. Under vintern är implementeringen av små kålhuvuden som väger två till tre kilo med en snövit innerstruktur alltid framgångsrik. Det är inte utan anledning att många jordbrukare väljer LS 251 F1-kål för odling i åkrarna. Grönsakens mjuka massa är saftig, lämplig för sallader, soppor, huvudrätter.

ny generation

Populära sorter för betning

Det är nödvändigt att välja de bästa sorterna för konservering med hänsyn till att kålhuvudena är saftiga och söta. Holländaren Langedeiker kommer att göra jobbet, men det finns fortfarande mycket bitterhet i honom efter att skörden skördats från åkrarna.

Men från de sena sorterna grönsaker för jäsning är de som är mättade med socker lämpliga:

sorter för jäsning

 1. Det kännetecknande för Kolobok-hybrid inkluderar utmärkt smak, högt innehåll av användbara element, vitaminer och lång hållbarhet hos hybriden. På toppen är Kolobok-kålen täckt med mörkgröna blad, som Languedaker-sorten, som fäster tätt vid varandra. Och gafflarnas vikt är i genomsnitt, lite mer än fyra kilo - det är bekvämt att klippa det för jäsning. Kål Kolobok ger utbyten på upp till tio till tolv kilo per kvadratmeter.
 2. Sent Moskva kål har varit populär sedan trettiotalet av XX-talet. Täta, runda kålhuvuden kan nå tio kilo om väderförhållandena och korrekt skötsel tillåter det. Sorten växer perfekt i vilket klimat som helst och håller stadigt skarpa temperaturförändringar. På grund av bladens sötma och saftighet väljs denna sort för jäsning.
 3. Sorten Moskovskaya sent 9 har liknande egenskaper. Men gafflarna är något mindre - väger upp till fyra kilo. Det är mycket bekvämare att jäsa dem än stora. Därför väljs denna sort av Moskva sent för konservering.
 4. Du ska inte skynda dig att jäsa sockerklötskålen. Det smakar lite bittert när det rengörs. Men efter en månad får gafflarna sötma och det är dags för konservering. Recensioner av Sugarloaf-kålen tyder på att detta är en av de söta sena kålvarianterna. Det finns ingen bitterhet i det, mycket askorbinsyra. När de växer noteras produktionen av försäljningsbara produkter för mer än nittio procent. Tack vare recensioner av Sugarloaf-kål är denna sort vanligast bland sommarinvånare.
 5. Av de sena sorterna kan man inte nämna Creumont-kålen, som når teknisk mognad 120-130 dagar efter grodd.Det är viktigt att notera fördelen med små kålhuvud i ett högt innehåll av kalcium, järnsalter, vitamin A och C. Det är dessa ämnen som saknas så mycket i människokroppen på vintern.

Sorter av senkål väljs av trädgårdsmästare för att förse sig med vitaminer för hela vintern.

hybridkarakteristik

När man ska plantera och hur man ska ta hand om sena sorter

Odling av senkål skiljer sig från att odla andra tidigt mogna grönsaker. För att få färdiga täta kålhuvud måste du plantera kålen i tid. Från dagen för uppkomst till teknisk mognad går det mycket tid - mer än tre månader. Därför är det nödvändigt att plantera sorter med sena mogna datum så tidigt som möjligt. Och här hjälper vegetabiliska plantor, som börjar laga mat från april.

Tidpunkten för plantering av kål för plantor bestäms av längden på växtsäsongen för en viss sort. Vanligtvis är detta i slutet av februari - början av mars. Växter som planteras senare blir svårare. De kanske inte mognar, är svaga.

Moskva sent

Innan frön sås en grönsak, går frönen genom ett steg av kalibrering, desinfektion i varmt vatten. Frö spiring kan påskyndas av tillväxtstimulantia. Fröpåsen placeras i lösningen i tio till tolv timmar.

Frön placeras i marken som är förberedd i förväg. För containrar väljs både enskilda koppar och lådor. Jorden väljs lös, näringsrik. Underlaget kan bestå av torv och torv. Det är bättre att lägga till lite träaska i jorden. För att desinficera marken används behandling med en lösning av kaliumpermanganat eller Trichophyte.

så en grönsak

Grönsaksfrönen begravdes i marken med två centimeter. Avståndet mellan hålen bör inte vara mindre än fem centimeter. För snabb uppkomst av plantor täcks behållare med folie efter riklig vattning. Du kan plantera direkt i växthusjord. Hur beredningen och planteringen av växten går korrekt kan ses i videon.

Efter framväxten av plantor tas filmen bort och plantorna kräver kompetent vård i form av:

 • regelbunden vattning;
 • toppdressing;
 • organisering av kompletterande belysning;
 • överensstämmelse med temperaturregimen.

fördjupa frön

Innan kålen bärs i den öppna marken bör plantorna bli starkare, vara sextio dagar gamla. Det är bättre att överföra plantor till öppen mark av plantor i slutet av juni - juli enligt 60x60-systemet.

Plantering och skötsel i det öppna fältet utförs enligt reglerna för vegetabilisk jordbruksteknik:

bär kål

 1. Innan plantorna placeras i hålet införs fem hundra gram humus i marken, två eller tre - ammoniumnitrat, fem - superfosfat, fyra gram kaliumsalt.
 2. Djupet för inbäddning av plantor är upp till cotyledons.
 3. Alla plantor planteras inte och lämnar några buskar för att ersätta de döda.
 4. Växter vattnas rikligt och blöter jorden fyrtio till femtio centimeter djup. Varje buske har två till tre liter vatten.
 5. Du måste mata grönsaken var tio dagar.
 6. Kålhuvudena skördas när de mognar, senast i mitten av oktober.

Bra grönsaksutbyten erhålls endast med korrekt skötsel. Den odlade kålen kommer att lagras under lång tid och förstärker bara dess fördelaktiga egenskaper under vintern, fram till våren.

plantering plantor

Hur man matar en grönsak

När det är dags att skörda är kålhuvudena ofta tröga, låg densitet. Detta beror på brist på växtnäring.

Sena grönsakssorter kräver konstant införande av näringsämnen i jorden:

mata grönsaken

 1. Tio dagar efter plantering organiseras den första utfodringen, resten - två till tre veckor senare.
 2. Från organiska gödselmedel är mullein lämpligt, utspätt i ett förhållande på 1: 7 för första gången, sedan 1: 5. Grönsaksbuskar matas också med fågeluttap, men koncentrationen av lösningen är svagare - från 1:17 till 1:15.
 3. Mineralgödsel för grönsaker inkluderar ammoniumnitrat (fyrtio gram), superfosfat (tjugo gram), kaliumsalt (femton gram). Mängden gödningsmedel tas för tio liter vatten.
 4. Under sommaren får kål, vars plantering och skötsel genomfördes på ett kompetent sätt, sextio gram ammoniumnitrat och fyrtio gram kaliumsalt. Det här räcker för att få extra klasshuvud av kål.

Under växtsäsongen kommer sen kål att få toppdressing tre till fyra gånger. Hur du matar en grönsak på rätt sätt, kommer videon att berätta.

första utfodring

När man ska skörda

Beroende på vart kålhuvudena kommer att välja, väljer de också tiden när de ska skörda dem. För vinterlagring tas gafflarna bort i mitten till slutet av oktober.

En torr dag väljs för skörd efter den första frosten börjar. Det är inte nödvändigt att lämna kålhuvudena i kyla länge, annars börjar de ruttna.

kålhuvud kommer att gå

För lagring läggs täta gafflar i källare eller källare, där lufttemperaturen är inom noll grader och fuktigheten blir 85 procent. Placera huvuden på kålstubbar i lådorna från lamellerna. Du kan hänga gafflarna på stolparna. Hur du lagrar huvuden på sena sorter på rätt sätt kan du titta på videon.

Om alla stadier för att odla en grönsak har gått framgångsrikt kommer skörden att skördas i tid. Mogna kålhuvud behåller sin saftighet och smak under lång tid, och rätter från dem kommer att gynna en person.

stubbade ner

recensioner
 1. Olya
  3.03.2018 10:33

  Jag gillar Kolobok-sorten, kålen växer medelstor, det är bekvämt att förvara den. Plantorna växer ganska snabbt, jag använder dessutom en bioaktivator BioGrow, ett effektivt botemedel.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa