Bästa bästa sorter av tidig kål med egenskaper och beskrivningar

Tidig kål, oavsett sort och mognadstid, är avsedd för färsk konsumtion eller för beredning av olika säsongsrätter som inte kräver långvarig lagring. Utbytet av en tidig grönsak är liten och mogna kålhuvuden når en och en halv till två gånger mindre än den för sena kålvarianter, men syften med junigafflarna är annorlunda, som namnet antyder, är det att fylla på kroppens vitaminreserv under försommarperioden och inte att skörda för framtida användning.

Hur man odlar tidig kål

Börjar räkna dagarna, från det ögonblick som groddarna dyker upp i plantan, kan skörden av tidig kål planeras i 75-115 dagar. Cirka två månader från denna period kommer det att ta kålhuvudena i trädgården eller växthuset. Det bör noteras att grönsaken i massa inte mognar samtidigt. Med en rimlig plantering, det vill säga med gradvis införande av frön i jorden, och med en paus före nästa sådd på 1-3 dagar, kan skörden av tidiga sorter förlängas med 2-3 veckor.

Förberedelse av platsen för landning

Att växa tidiga sorter av kål regelbundet på samma tomt, är det nödvändigt vart tredje år att distribuera trädgården till de platser där nattskugga och baljväxter, potatis eller rödbetor tidigare hade odlats. Granskningar av trädgårdsmästare bekräftar att en sådan jord som standard kommer att vara rik på alla spårämnen som är nödvändiga för tidiga sorter, har en lätthet som är karakteristisk för ler eller sandig ler och har surhet under genomsnittet.

I vilket fall som helst, efter höstgrävningen, kommer den utarmade marken emellertid att kräva superfosfat eller kompostfodring.

Gödselmedel för applicering i jorden bildas först efter att jordens surhet har bedömts. Om analysen (vinägertest) indikerar ett högt surhetsvärde kalkas först marken och sedan matas den.

kålvarianter

Plantor odlingsmetod

Frön av tidiga sorter som samlats in med sina egna händer från föregående skörd genomgår desinfektion och tillväxtstimulering före plantering - först förvaras de i en manganlösning och utsätts sedan för kontrasterande temperaturer. Efter torkning anses materialet vara klart för plantering.

Hemodling av kålplantor är fylld med svårigheter att upprätthålla temperaturen och tillgången till frisk luft, därför är det bättre att överföra lådorna till ett stängt växthus eller till en glaserad balkong omedelbart efter det första gröna kläckan.Termometeravläsningar under dagen, justerbar inom 18-21 C, men på natten bör termometern inte stiga över 8 С (optimalt 6-7 C) annars kommer alla odlade plantor att gå in i en lång stam.

odlingsmetod

När det första riktiga bladet ser ut, är natt- och dagstemperaturen nästan lika:

 • 16-18 C - per dag;
 • 14-15 C - på natten.

ett riktigt blad

Från samma period kan den övre (fönster) balkongen eller växthusramen öppnas något i 1-2 timmar om dagen, vilket ger ett litet drag. För växter i växthuset börjar för närvarande en förebyggande sprayning med manganlösning (blek) varje vecka. Plantor med balkongkål av tidiga sorter, förfarandet genomförs två gånger under hela "plantskola" -perioden.

På den 12-14: e dagen efter uppkomsten av groddar dycks kålplantor i torvbehållare, och skär av den centrala rotstången med 1/3 av längden före plantering.

växthusram

Sjönfri odlingsmetod

Beskrivningen av metoden skiljer sig från den vanliga plantningsmetoden genom att frön från tidig kål planteras direkt i jorden, efter att ha väntat på goda väderförhållanden och stabila jordtemperaturer, eller med användning av växthusmetoden. Frön av kål av en tidig sort införs i marken, strö dem i en kontinuerlig ström i ett fuktat spår, fördjupar materialet med 2 cm. Efter bildandet av det fjärde bladet bryter kålskott genom, vilket lämnar den starkaste och starkaste.

Frekvensen för övergivna plantor bör inte överstiga 5 växter per 1 m2.

Vattning av vitkål av en tidig sort utförs på samma frekvens, före uppkomsten av groddar och efter, redan under bildandet av riktiga löv. I torra zoner kommer markfuktigheten att vara fyra gånger / vecka med en hastighet av 20 liter per 1 m2, på mellanlängder - tre gånger i veckan med en hastighet av 13-15 liter. Andra vårdpunkter för odling av tidig kål skiljer sig inte från de som används för plantor.

utsädesfri metod

Nästa - plantering och skötsel i det öppna fältet.

Plantera kål i öppen mark och vård

Ett tecken på att den tidiga kålen, så snart som möjligt, är dags att överföra till öppen mark, är utseendet på det sjätte riktiga bladet på plantan - ungefär den 55-60: e dagen. I centrala Ryssland är denna period väl inställd till de 15-20: e dagarna i april, när markens temperatur under dagen stiger till 12-13 FRÅN.

jord och vård

Plantering av tidiga sorter av växter på ett permanent ställe, produceras omedelbart efter regnet eller före kvällen. Om marken är torr, spills den först rikligt.

Tidig kål älskar rymden, så att plantering av groddar ofta kommer att försämra dess tillväxt. Det optimala schemat är 50 x 50 cm. Om gula löv av flera orsaker förekommer på vissa plantor 5-8 dagar efter transplanteringen avlägsnas groden och en annan planteras på sin plats.

älskar rymden

Hur man matar kål

Innan äggstockarna i tidig kål bildar huvuden matas växten med kvävegödselmedel, och när huvudet är moget kompletteras med kalium. Toppförband börjar införas från den sjunde dagen efter plantering av kål och för det första används urea, utspädd i vatten i takt med - 5 teskedar per hink... Denna mängd gödningsmedel räcker för att vattna 3 m2 kålsängar.

mata kålen

Ytterligare 5-7 dagar senare stimuleras kål, för att bilda ett större kålhuvud, med en infusion av kycklinggödsel utspädd med vatten 24 timmar före vattning, sedan sedimenteras, ansträngd och kompletteras med rent vatten i ett förhållande av 1:10.

huvudbildning

Kål skadedjur

På våren är insekter mest aktiva och glupiga, så frågan om varför kål blir gul eller manken är mer relaterad till deras våldsamma aktivitet. Det finns flera av de mest "skadliga" invånarna i kålbäddar:

insekter är aktiva

 • Korsfärgad lopp. För att bekämpa det används naftalen, slipat med fin sand, taget i proportionen - 1 del naftalen till 5 delar sand;
 • Kål bladlöss.Det tvättas av med rikligt bevattning av plantor med en 2% -ig lösning av anabasinsulfat eller tobaksinfusion utspädd med tvålvatten.

Om den tidiga sortkålen har blivit gul och inte svarar på rehabiliteringsåtgärder, ersätts växten med en hälsosam efter att ha tagit bort skadedjur från trädgården. Det är meningsfullt att göra detta innan alla insekter förvisas.

loppa på jobbet

De bästa tidiga sorterna

I själva verket är det en kännetecken för alla tidigt sorter av vitkål ungefär samma, men likväl, som sätter sig målet att börja odla en snabbväxande grönsak, studerar trädgårdsmästare noggrant beskrivningarna av olika hybrider i hopp om att lyfta fram de bästa sorterna från massan av förslag. Nedan är toppen av de mest populära typerna av tidiga grönsaker i Ryssland, och varje sort beskrivs i enlighet därmed.

"Kosack F1"

Den tidiga mogna hybridkålen "Kazachok" kommer att ge skörden så tidigt som 90-96 dagar från såddmomentet eller 45-47 dagar från början av odling av kål i det öppna fältet. När den är mogen är kålgaffelns maximala vikt 1,6 kg.

hybridkål

Sorts yttre egenskaper: en jämn rundad grönsak med ett ljusgrönt yttre blad och en varm, gulaktig kärna. Smaken på hybriden är neutral. Sorten tolererar låga temperaturer väl och är motståndskraftig mot rotting på roten.

"Transfer F1"

Kål "Transfer", efter mognad ger ett kålhuvud mindre än den genomsnittliga storleken - 1-1,2 kg. Hybriden kräver en längre tid för mognad än den tidigare sorten - minst 130 dagar från sådd av frön i en låda. Grönsaksutbytet är mycket högt - under gynnsamma förhållanden, cirka 1000 kg per hektar. Detta beror på den lugna inställningen hos sorten till kylan, kålhuvudets motståndskraft mot sprickbildning och överföringskålens svaga känslighet för sjukdomar.

olika egenskaper

Mognaden av huvuden på denna sort sker under ungefär en period. Egenskapen för yttre kvaliteter är en rik ljusgrön färg på det yttre bladet och en vit kärna.

"June"

Vitkål i juni är en ultra-tidig hybrid med mognadperioder på 93-95 dagar från såddfrön. Denna sort lider inte av förtjockade planteringar och tolererar lugnt termometerpelaren till 4 C. Junikål ger ett högt utbyte av de största kålhuvudena av alla kända tidiga sorter av dessa korsare - deras vikt når 2,4 kg. När de skördas sent brister inte kålhuvuden eller ruttnar från stjälken.

vitkål

Junikål är en av de äldsta tidiga hybriderna, som beskrivits.

"Pandion F1"

Den relativt kallresistenta sorten Pandion rekommenderas för plantering från och med den 10 maj. Odlingen tar i genomsnitt 95-100 dagar och organiserar inte stora svårigheter. Kål "Pandion F1" är motståndskraftig mot sönderfall och skjuter inte pilar under lång tid när det är överexponerat på vinrankan. När kålen mognar överstiger huvudet inte 1,5 kg.

kallbeständig kvalitet

Smakegenskaperna är höga - sorten används allmänt för att förbereda första kurser och sallader.

"Nozomi"

Kål "Nozomi" presenteras i form av en tidig mognad grönsak med en supertät struktur av ett kålhuvud som väger 1,3-1,5 kg. Grönsaken är lämplig för odling för grossist, eftersom den mognar med fullständig bevarande av sin presentation och tolererar kortvarig transport väl.

tidig mogen grönsak

Sortsutbytet är högt - inom 3000 kg kål från 1 hektar (hektar) av det planterade området. Sorten är svagt mottaglig för rotförfall, Alternaria, tolererar kallt väl.

"Sire F1"

Fransk hybrid, Sire F1-kål lider inte av värmen lika mycket som andra tidiga sorter och slutar inte utvecklas vid temperaturer från 25C. När du klipper huvuden på den första skörden kan du bestämma utseendet på grönsaken - kålen plattas till en sfärisk form, bladen blir bleka till en bleknad grön nyans.

högt utbyte

Vikten på kålhuvuden varierar mellan 2-2,3 kg, planteringstätheten är upp till 65 000 plantor per hektar planteringsyta.

"Oracle F1"

Kål "Orakl F1" mognar 93-97 dagar från plantering av frön i marken och tillhör de ultra-tidiga sorter. Det odlas ofta i polykarbonat växthus eller under en dubbel film, med början från de första dagarna av april. I detta fall finns det redan i slutet av juni en möjlighet att få en skörd av samma snygga, runda kålhuvuden med en bra presentation.

dag från landning

Den ungefärliga vikten av kålhuvuden är 1,5 kg.

"Gyllene hektar"

Kål "Zolotoy hektar", med utmärkt smak, har den minsta lagringsperioden i obearbetad form - upp till 30 dagar. Samtidigt tolererar kål kort transport bra, ger ett mycket betydande utbyte - cirka 8000 kg per hektar - och har praktiskt taget inga fiender bland insekter.

gyllene hektar

Storleken på kålhuvudena är över genomsnittet, grönsaksvikten är cirka 2,5 kg.

Köpenhamns marknad

Kål "Köpenhamn" tillhör den mitten av tidiga arter av korsbotten och ger ganska genomsnittliga, men stabila utbyten, i intervallet 4000 kg per hektar. Kålhuvudena skärs bäst innan de är helt mogna, eftersom sorten tenderar att bygga upp fukt och spricka när den skördas sent.

Köpenhamn marknaden

Medelvikten för kålhuvuden är 2,4 kg, grödan skördas samtidigt från hela planteringsområdet.

"Gribovskaya 147"

Kål "Gribovskaya" kännetecknas av ett unikt högt innehåll av askorbinsyra i bladen, varför de försöker odla denna sort i så stora mängder som möjligt. Det är riktigt, på grund av den långa mogna perioden (upp till 115 dagar), visas denna kål på marknaden senare än de andra tidiga sorterna. Ändå anses dess odling vara lönsam, eftersom kål tolererar temperatursvingningar väl, är opretentiös för fukt och alltid har en underbar presentation.

askorbinsyra

Nackdelar - beskrivningen av sorten betonar att "Gribovskaya" är svagt motståndskraftig mot köl och sönderfall och brister också med överflödigt fukt.

"Akira F1"

Kål "Akira" är en rekordhållare för tidig mognad, eftersom dess odling tar ungefär 90 dagar från det att frön planteras. Med tanke på behovet av en snabb plantering av grönsaken i marken rekommenderas det inte att förbereda öppna bäddar för sorten Akira. Det är bäst att använda ett tunnelfilmskydd.

plantering i marken

Liksom de flesta hybridsorter från Asien har "Akira" ett mycket kompakt, snyggt utseende - ett litet kålhuvud, som väger upp till två kilo, rikt på salladfärg och täta, glänsande övre blad. Akira tolererar transport bättre än andra sorter, ruttnar inte i massan och lagras i upp till två månader vid låga temperaturer.

snyggt utseende

recensioner
 1. Olya
  2.02.2018 00:10

  Kålen måste matas efter att du har planterat den utomhus. jag använder BioGrow, hittills är detta den bästa produkten jag någonsin har köpt. Det är inte giftigt, men det fungerar bra.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa