Nyanser av att använda olika typer av gödningsmedel för matning av kål i det öppna fältet

Topdressing av kål i det öppna fältet är nödvändigt för enkel odling av alla typer av grönsaker och för att skörda en stor skörd. Kål är känd för sina gynnsamma egenskaper - denna produkt finns på köksbordet i nästan varje hem. Det är stuvat, kokt, tillsatt sallader, sylt. Men för att kvaliteten ska vara på högsta nivå måste du känna till några av funktionerna i vård.

Nödvändiga komponenter

Hur man matar kål efter plantering i marken? Han älskar fosfor och potashkål. Lämplig mullein, fågelavfall, nitrofoska, aska, urea. Men alla gödningsmedel för kål måste appliceras i enlighet med tillväxten och stadierna i kulturutvecklingen.

Det är nödvändigt att mata kål fosforgödselmedelsom gör kålen söt och saftig. Det mesta av denna komponent behövs i juli och augusti. Med brist på fosfor blir bladen mörkare, krullade och smaken av grönsaken blir bitter. Om fosfor läggs till det andra förbandet, bör inte roten vattnas. Utrymmet mellan sängarna bearbetas.

Bor och molybden behövs för att kålen ska bli stor, tät och frisk. Deras användning ökar tätheten för kålhuvudet, ökar motståndet mot olika insektsskadegörare och immunitet mot många sjukdomar.

Viktökning accelererar. När molybden finns i otillräckliga mängder i jorden deformeras bladen och toppen börjar ruttna. Borbrist manifesteras av bruna fläckar på bladen.

Bor och molybden rekommenderas att appliceras för första gången vid ett tillfälle när ett par löv visas på groddarna. Ammoniummolybdat och superfosfatinnehållande molybden används som molybdengödselmedel.

kål i trädgården

För att spraya toppen av växten kan du lägga borsyra och ammoniummolybdat till en hink med vatten. Molybden och fosfor tillsättes under sådd av frön i öppen mark.

För snabb tillväxt kan du mata kålen med urea. Grönsaken blir en källa till kväveintag och förbättrar utvecklingen av gröna blad. Om bladen blir gula och tunna, krävs speciellt urea: en lösning baserad på den måste vattnas vid basen.

Näringsintroduktionssteg

Hur man matar kålplantor beror på många faktorer. Den första utfodringen är förknippad med införandet av näringsämneskompositionen i jorden före plantering eller efter plockningsförfarandet.
Vilken toppförband väljs innan du planterar en grönsak? Om marken inte uppfyller alla krav, bör den planteras i ett hål med träaska, humus och superfosfat. Sedan, efter 1,5 veckor, behandlas de planterade plantorna med kycklingdroppningar, mullein och örtinfusioner.

Om jorden är rik på näringsämnen utförs den initiala utfodringen 12 dagar efter plantering av plantorna.I detta fall tillsättes kaliumklorid, ammoniumnitrat och superfosfat till vattnet för bevattning.

Kålfrön börjar planteras i mars i ett växthus eller i krukor hemma. Toppförband i detta fall visas efter plockningen. Ytterligare näring i detta fall hjälper bladen att utvecklas bättre.

Det rekommenderas att hälla kål för tillväxt med en lösning baserad på kycklinggödsel med vatten i förhållandet 1:20. Andra gången kan du använda träaska och superfosfat, tidigare utspädd i vatten.

När alla dessa fodringsstadier hoppades över, är det inte för sent att applicera gödselmedel under den tredje veckan från plantor. Ett recept baserat på gödsel är lämpligt: ​​häll vatten och låt det brygga under en dag. Varje rot planterad i trädgården behandlas med den resulterande lösningen.

matkål i trädgården

Gödsel som tillskott måste blandas med vatten i förhållandet 1: 5. Innan vattning späds ut ett glas av den resulterande lösningen med en hink vatten och 30 g superfosfat tillsättes. Du måste vattna i basen, räkna en liter per rot.

Du kan mata kål utomhus med urea. Urea får tillsättas omedelbart efter planteringen av grönsaken. Om två veckor, när växten rotar och får styrka. Urea, kalium och superfosfat späds med vatten. Urea kan avvisa skadedjur. För att bekämpa insekter rekommenderas det att man strö marken med urea under våren.

Hur man matar grönsaken för tredje gången? När kålhuvudet börjar bildas behöver kålen en speciell extra utfodring. Det tredje toppförbandet bereds på basis av mullein och superfosfat. Glöm inte att grönsaken för närvarande behöver riklig vattning. Om sommaren kännetecknas av långvariga regn, begränsar konsumtionen av kålvätska för att undvika sprickbildning.

Kål för bildning av en kålhuvud och ökad vikt och för att skydda mot sjukdomar och skadedjur måste spillas. Vi kramar först under huvudet på kåläggstocken, den andra gången rekommenderas under den snabba tillväxten av grönsaken. Hilling utförs i regnigt väder. Om det inte har regnat på länge, rekommenderas riklig vattning av jorden innan hilling.

Klara formuleringar

Vilka gödselmedel kan du välja i butiken? Butikshyllorna erbjuder många färdiga gödningsmedel rik på näringsämnen som behövs för utveckling av grödor. För kål efter plantering i marken kan följande förband vara användbara.

Toppdress Zdraven turbo för kål har en bra sammansättning. Kunna öka densiteten för kålhuvudet och öka massan. Förbättrar smaken och gör det möjligt att lagra grönsaken under lång tid. Gödselhälsa i sin sammansättning innehåller alla viktiga spårämnen, inklusive molybden, bor, zink, magnesium, kalium.

toppdressing hälsa

Det är bättre att lösa upp den erforderliga dosen i varmt vatten (standarddosering är 15 g per 10 liter). Rotförband kan åtföljas av en liknande lösning den 12: e dagen efter plantering i marken. Bladförband av kål utförs varannan vecka.

Agricola - gödningsmedel nummer 1 - används för rotfodring och sprutning av löv. Tack vare denna toppförband växer kål och får snabbare styrka, ökar resistens mot sjukdomar, främjar bättre assimilering av grönsaker, näringsämnen och vitaminer.

Kan jag använda kolloidal svavelgödsel? Många sommarinvånare rekommenderar: "Använd sammansättningen för att bekämpa svamp och andra sjukdomar, med skadedjur bland grönsaker." Det är lämpligt att använda lösningen för att spruta löv på morgonen och kvällen. Det rekommenderas inte att använda kompositionen i regnigt väder. Bladen måste bearbetas på båda sidor.

Kolloidalt svavel är giftigt för växter, kan kombineras med andra skadedjursbekämpande medel, påverkar inte jordens sammansättning. Börjar agera 3-4 timmar efter behandlingen. Kolloidalt svavel skyddar mot infektion i upp till 10 dagar. Återbehandling med gödselmedel genomförs tidigast två veckor senare.

Kolloidalt svavel kan appliceras på jorden flera dagar innan man planterar plantor. I 10 liter vatten upplöses 50 g av lösningen gradvis tills en homogen suspension erhålls. Kolloidalt svavel kräver försiktighet. Rök inte eller ät under användning. Efter proceduren tvättas kroppens utsatta områden med tvål och vatten.

kolloidalt svavel

Dolomitmjöl är ett mineraltillskott som ofta används för tillväxt av kål. Dolomit används för att bekämpa skadedjur och sjukdomar. Hur använder man det på rätt sätt? Det appliceras bäst under förberedelsefasen. Dolomitmjöl kan appliceras på jorden under våren, men oftast utförs bearbetning i september. Efter skörden sprids pulvret i öppen mark.

Dolomitmjöl närar rotsystemet, mättar med näringsämnen, förbättrar smaken, används som tillväxtstimulant.

Dolomitmjöl tillsätts till marken först efter att surhetsnivån har bestämts. Doseringen beräknas baserat på surhetsnivån. Dolomitmjöl kan användas samtidigt med kompost, borsyra, kopparsulfat.

Folkrecept

Många trädgårdsmästare föredrar naturliga ingredienser framför kemiska gödselmedel. Användningen av hemlagade recept kräver korrekt beräkning av doseringen för varje komponent. Hur man gödslar sängarna:

 • I juni kan jord och löv behandlas med en sammansättning med borsyra. Kompositionen påskyndar växternas tillväxt. Lös 5 ml borsyra i 250 ml kokt vatten. Innan vattning späds den resulterande lösningen åter med vatten.
 • För att kålen ska växa snabbt används jäst som innehåller fosfor-, kväve- och vitamin-mineralkomplex. De odlar marken två gånger om sommaren med ett månads intervall. Färsk jäst upplöses i vatten och lämnas till jäsning under en dag. Vattning är nödvändig under den varma kvällen efter utspädning i vatten (1:10). Eftersom jäst stoppar upptag av kalium, rekommenderas det att behandla marken med träaska efter ett par dagar.
 • Bakpulver används som gödningsmedel. Kompositionen kan bevara integriteten hos de bildade kålhuvudena, förhindrar sprickor och förlänger lagringen av den skördade grödan. Dessutom fungerar läsklösningen som ett antiseptiskt medel och förhindrar många sjukdomar. Soda pulver späds med vatten och bäddarna vattnas med en vattenkanna.vattningskål
 • Bananskal kommer att rädda dig från kaliumbrist. Vissa trädgårdsmästare kan använda det som gödselmedel. Skalet kan torkas och hackas och strö sedan över kål i basen. Du kan göra en tinktur. Skal av flera bananer blötläggs i vatten i tre dagar. Då är det användbart att vattna sängarna med den resulterande lösningen.
 • Användningen av äggskal hjälper till att fylla på bristen på kalcium i jorden. Komponenten innehåller många andra spårelement. Skalet kan krossas och strö på marken, eller så kan du göra en tinktur. Skal av tre ägg hälls med vatten och lämnas för att infusera i tre dagar.
 • En god kål kan inte växa utan jod, vilket förbättrar bladens skick och gör kålhuvudet elastiskt. Dessutom fungerar denna komponent som ett antiseptiskt medel och ökar grönsakets resistens mot många sjukdomar. Två droppar jod upplöses i en liter vatten. Den resulterande lösningen kan användas för bladförband.

Innan du matar kål i det öppna fältet, bör du bestämma jordens sammansättning och växtens utseende. Skada kan orsakas inte bara av bristen på vissa näringsämnen, utan också av deras överskott. Genom att observera utfodringssystemet kan du uppnå en stor och hälsosam skörd.

recensioner
 1. Maria
  7.07.2018 07:20

  Jag brukade också ständigt välja vilka gödselmedel som ska appliceras vid vilken tidpunkt. Därför har jag de senaste två åren använt en växtaktiverare BioGrow, alltid ett bra alternativ och passar alla växter!

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa