Hur man foder kål med jod i det öppna fältet

Matning av kål är en viktig punkt i att ta hand om en grönsak. Jorden innehåller inte alltid alla ämnen som är nödvändiga för växten, och den vegetativa tillväxten av kål kräver att man fyller på bristen på nödvändiga mineraler. Utan dem bildas inte tät kålhuvud i tid, grönsakens immunitet mot sjukdomar och skadedjur kommer inte att öka.

Funktioner av växande kål

Det finns många typer av kål som odlas i grönsaksträdgårdar. Men för alla representanter för en grönsakskörd är kraven för odling desamma. I regioner med ett tempererat klimat sås grönsaken först för plantor, med hänsyn tagen till att tidiga kålvarianter tar 65-100 dagar för full utveckling, och för sena sorter - 100-130 dagar. Det är bäst att odla kål utomhus: grönsaken är inte rädd för frost och kan fortsätta att utvecklas fram till oktober, då skörden av saftiga kålhuvuden börjar. De börjar plantera plantor av en grönsak från mitten av maj - tidiga sorter, fram till mitten av juni - sent.

Planteringsmönstret i marken är 50 x 50 eller 60 x 60 centimeter. Innan man planterar plantor av en grönsak införs 500 gram humus i hålen och blandas med marken. Befruktades sedan med ammoniumnitrat (två gram), superfosfat (fem gram) och kaliumsalt (tre gram). Det är lämpligt att lägga till en halv hink med flodslam i varje hål. Fröplantor begravas i marken till djupet av stammen till cotyledons. Efter plantering, under den första veckan, planteras plantor i stället för döda kålskott.

Om du vill få en större skörd från vegetabiliska plantager, måste du ta hand om det ordentligt. Detta inkluderar förfaranden som:

 • riklig vattning;
 • snabb matning med organiska och mineraliska ämnen;
 • lossna jorden efter vattning;
 • kontroll av ogräs, kålskadedjur;
 • förebyggande av grönsakssjukdomar.

kålblomma

Kål bör vattnas rikligt - en grönsak utan att fukta jorden fyrtio till femtio centimeter djup ger inte en bra skörd. Häll två till tre liter vatten under varje buske. Ofta kombineras vattning med toppförband. Det är inte värt att göra gödselmedel kaotiskt, du måste veta tidpunkten och reglerna för matning av kålbuskar:

 1. Tio dagar efter att plantorna placerats i bäddarna, vattnas grönsaken med en mullein utspädd i vatten i ett förhållande av 1: 7.
 2. Du kan ersätta organiska ämnen med mineraler. För att göra detta, ta på en hink med vatten ammoniumnitrat, i mängden fyrtio gram, superfosfat - tjugo gram och kaliumsalt - femton.
 3. Andra gången behöver kål befruktning med ett intervall på tre veckor. För vattning, använd en lösning av mullein i ett förhållande av 1: 5 eller fågelavfall - 1:15.
 4. I mineralförband tar de ammoniumnitrat - sextio gram och kaliumsalt - fyrtio gram per tio liter vatten.
 5. En liter lösning hälls under varje grönsaksbuske.

Jodfoder är användbart för utveckling av grönsakskultur. Det kan vara både rot och blad.

kål i växthuset

Varför jod är användbart för vegetabiliska växter

Jodtinkturen innehåller ett sällsynt element som finns överallt. Dess koncentration är störst i marina växter. Jodinnehållet är särskilt högt i tång- och tångalger. I Ryssland erhålls ämnet från borrvatten under oljeproduktionen. I naturen finns det i mineraler - jodider.

Jod har en speciell plats i människokroppen som en del av sköldkörtelhormoner som produceras av sköldkörteln. Utan detta element störs utveckling, tillväxt och stabilitet i livet.

vikt av grönsaker

Det är känt vilken roll sådana element som kalium, fosfor, kväve spelar för utvecklingen av en växtorganism. Men jod kan stimulera metabolismen i cellerna, vilket leder till en snabb tillväxt av trädgårdsgrödor. När gödsling av kål med jod tinktur uppstår:

 • bättre assimilering av kväveföreningar;
 • ökning av grönsaksutbytet;
 • få en C-vitaminväxt;
 • utmärkt att hålla kvaliteten på gafflar av sena mogna kålvarianter;
 • förvärv av kålhuvud av utmärkt smak, stor storlek och densitet.

Dessutom gör jod växten mer resistent mot sjukdomar.

jod för växter

Villkor och regler för införande av jodfoder

Du måste veta när och hur många gånger du ska använda jod för att befruka kål. Det är bäst och säkrare för växter att ta en fem procent alkohollösning av jod, som en person använder för att desinficera och läka sår.

Reglerna för tillsats av en jodlösning som toppkål består av följande parametrar:

 1. Under bildningen av kålhuvuden vattnas grönsaksbuskarna med en lösning framställd från en hink med vatten och fyrtio droppar jodtinktur. En liter gödningsmedel räcker för en växt. Förfarandet utförs i molnigt väder efter vattning av vegetabiliska växter.
 2. Du kan spraya plantens blad med samma lösning.
 3. Bladförband utförs med en annan koncentration av tinkturlösningen. Förbered det genom att späda ut en halv tesked antiseptisk medel i tio liter vatten.

gödsling av grönsaker

Kålbearbetning utförs vid gaffelns bindningsstadium. Det är viktigt att de som sprayar en grönsak växter skyddar sina ögon från att komma in i dem. Tinkturer. När allt kommer omkring klassificeras jod som ett giftigt ämne, och till och med en liten koncentration av den, om den kommer på känsliga slemhinnor, kan orsaka en liten brännskada.

Matning av kål med jod är också viktigt i det första steget av grönsaksutvecklingen. Plantor kommer att skyddas från patogena mikroorganismer om de sprayas en gång med en lösning av septisk tinktur. För sin beredning tillsätts en liter mjölk och femton droppar jod till en hink med rent vatten vid rumstemperatur.

spade i handen

Hur bladfodring utförs

Det anses vara effektivt att spraya kål med en jodlösning baserad på tre till fyra löv och under perioden med att sätta kålhuvudet.

Proceduren utförs i soligt väder. Den bästa tiden är morgonen efter kraftigt regn, när jorden är tillräckligt fuktig och grönsaksbladen inte har förångat all fukt. Det är också bra att mata kål med en flytande lösning över dagg eller på kvällen när värmen sjunker. Spraya kålbuskar från en vattenkanna.

Bladodling gör att du snabbt kan föra de nödvändiga spårämnen till de gröna delarna av grönsaken.

Effektiviteten av förband

De som matar kål med en lösning av jodtinktur noterar en tvåfaldig ökning av utbytet av kålhuvuden. Samtidigt är kålhuvudena som samlas in under hösten täta, saftiga, rena utan skador från skadedjur. Jod skrämmer bort sjukdomar från grönsaken, så täta gafflar ligger länge, ruttnar inte.Tack vare toppförbandet bevaras skörden bättre och kålhuvudena har ett högkvalitativt utseende.

utfodringsresultat

Förfarandena för att tillämpa lösningen är enkla, enkelt. Och eftersom jod bidrar till bättre assimilering av kvävegödselmedel, i slutet av säsongen erhålls friska kålfrukter fyllda med användbara element och vitaminer för människokroppen.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa