Beskrivning av kålvariant Gåva, funktioner i odling och vård

Kål är en grönsakskörd som odlas av nästan alla ägare av sommarstugor. Trädgårdsmästare gillar det verkligen på grund av dess opretentiösa vård och behagliga smak. Bland de sena varianterna är presentkålen mer populär. Vidare presenteras de detaljerade egenskaperna för denna sort, planteringsregler och rekommendationer för växtskötsel.

Beskrivning av sorten

Kålgåva uppföddes 1961 och är fortfarande efterfrågad bland trädgårdsmästare för sina höga konsumentegenskaper. Detta är en gammal variation av ryska urval. Det har få nackdelar, men det finns många användbara egenskaper (opretentiöshet, resistens mot sjukdomar, skadedjur och frost).

kål gåva

En framgångsrik skörd kan uppnås genom plantering i lera och lerjord, eftersom med ökad surhet kommer grödan inte att ges. God belysning krävs under dagen, skuggning kan påverka grödans kvalitet och kvantitet. Kålgåva tillhör de mitten av sena sorter (mognadstid - 4,5 månader).

Beskrivningen av sorten är följande:

 • Kålhuvudena är täta, runda, stora, väger cirka 5 kg, grågröna i färg, vita i sektion.
 • Rosettens diameter är cirka 1 meter, ganska stor, lämnar med en vaxartad beläggning, sprider sig och höjs, vågig längs kanten. Externa är grågröna.

Kål innehåller också C-vitamin, kalium, fosfor, kalcium, svavel, fiber, laktos samt vitamin A, B1, B6, C, K, P och U, som botar magsår och duodenalsår. Det hjälper till med hjärtsjukdomar, rengör väggarna i blodkärlen.

hög surhet

Växande

Uppfödningskål är mycket effektiv genom plantor. Det sås vanligtvis i april-maj. I detta fall spelar jorden en viktig roll eftersom kålutbytet beror på mikroelementen i den. Det bör främst vara torv (75%).

Så frön enligt 5x5-schemat, till ett djup av 1,5 centimeter i marken. Rumstemperaturen ska vara högst 18 grader. De första skotten visas som regel på en vecka, och när 4-5 löv växer på plantorna är växten redo att transplanteras i öppen mark. Detta bör göras i slutet av maj - början av juni.

odling av kål

Det är bäst att plantera kål i det land där baljväxter, gurkor eller potatis odlades förra året. Jorden efter dem är rik på kväve, vilket anses vara ett utmärkt alternativ för att odla denna grönsak.

Du kan inte plantera växter nära varandra, optimalt på ett avstånd av 60 centimeter. Det är nödvändigt att regelbundet vattna, ogräs och lossa jorden. Och naturligtvis är det viktigt att gödsla det. Genom att följa dessa enkla regler kan du uppnå en god skörd.

baljväxter växte

Skötselfunktioner

Kålskötsel Gåvan är ganska enkel. Här anses de viktigaste kraven vara i tid vattning, befruktning och skydd mot skadedjur.

I steget för rubrikbildning bör vattning ges minst två gånger i veckan. Dessutom kräver kål hålning varannan vecka och lossnar jorden. Vanligtvis befruktas växten tre gånger under odlingsperioden. Urea eller gödsel är väl lämpade som gödselmedel; vissa trädgårdsmästare gödslar med kväve i det första steget, komplexgödsel i det andra och kalium i det tredje.

passar urea

Frukten mognar 125 dagar efter plantering, de skördas i september-oktober, utan att låta växterna sträcka ut. Då kommer en god skörd inte vara lång på att komma, du kan samla upp till 10 kg per kvadratmeter.

Fördelar och nackdelar

Kålgåva har praktiskt taget inga nackdelar, förutom att det kräver god belysning (tål inte skugga alls) och riklig vattning. Bland de mest fördelaktiga fördelarna är följande:

bra belysning

 • möjligheten att växa i alla klimatområden i Ryssland;
 • hög fertilitet och produktivitet hos denna sort;
 • kålsgåva är väl lagrad, samtidigt som den inte förlorar sin smak;
 • väl lämpad för konservering och jäsning;
 • sällan utsätts för sjukdomar;
 • motståndskraftig mot frost.

Skadedjur och sjukdomar

Kålgåva är sjukdomsresistent. Om tomater, vitlök och lök växer bredvid henne, är sjukdomar som är karakteristiska för växter alls inte rädda för henne. Skadedjur kan göra mer skada på kål. Men du kan också bekämpa dem med folkliga metoder. Låt oss titta närmare på de vanligaste insektsskadegörarna och hur vi kan bli av med dem:

konservering och betning

 1. Bladlöss anses vara de farligaste för kål. Om hon skadade växten kan grödan inte räddas. Därför är det bättre att förhindra faran än att försöka hantera den senare. Det finns många kontrollåtgärder, inklusive folkliga: tvållösning, vitlökinfusion.
 2. Korsfärgade loppor gnagar genom bladen, vilket resulterar i att kålen vissnar och torkar upp. Du kan bekämpa dem genom att ogräs ogräset i tid.
 3. Kålflugan äter växternas rötter. För att bekämpa det används aska, peppar eller tobak och lägger till dem genom att lossa jorden.
 4. Sniglar och sniglar äter rötter och löv. Du kan utrota dem genom att sprida paddor på dacha, de äter gärna dessa skadedjur. Sängarna är också ströda med krossade skal, kalk och aska. Dessa aktiviteter kommer att bli av med insekter.
 5. Colewormen är en fjäril som är mest aktiv på natten. Hon lägger larver på de flesta trädgårdsgrödor. Skopan äter upp kålhuvudena och lämnar sina avkommor i dem. Den bästa metoden för att förebygga anses vara att gräva upp jorden under hösten; sprayning med kemikalier har också god effekt.

korsblommor

Skörd och lagring

Kål skördas på den 125: e dagen från det första ögonblicket. September-oktober är den bästa tiden att samla in. Det är bättre att starta den på en sval, molnig dag vid en temperatur på 4-7 grader. Kålhuvuden i detta väder kommer att hålla längre.

Kålen dras ur marken av rötterna och stubben skärs med en kniv, vilket lämnar 3-4 centimeter. Därefter sorteras kålhuvudena:

 • lösare används för saltning;
 • täta läggs för lagring.

Förvara i källaren på trähyllor vid en temperatur av + 1–5 ° C. Luftfuktigheten bör vara 90–98%.

lägg i lagring

Gardeners recensioner

Varje produkt hittar sina anhängare och motståndare. Kål är inget undantag. De flesta recensioner om gåvan är positiva. De talar om det som en gammal pålitlig sort som är väl lagrad och inte tappar sin smak förrän på våren.

Läckra i saltning, utmärkta fyllda kålrullar erhålls från den. Det finns inga problem och svårigheter i odlingsprocessen. Men det gillar inte torka och anses vara en favoritkultur av fjärilar och skadedjur.

Men vissa människor skriver också negativa recensioner, till exempel, tillsammans med gåvan, växte personen en annan sort, och gåvan visade ett mycket sämre resultat än den analoga, och skadegörarna orsakade betydande skador på grödan. Men kanske är detta en slump eller konsekvenserna av felaktig vård av kulturen. I grund och botten rekommenderar alla trädgårdsmästare presentkål för odling.

odlingsprocess

recensioner
 1. Tatyana
  6.06.2018 10:21

  Jag befruktar denna sort med urea, och ibland med gödsel, om grannarna har för mycket. Förra året försökte jag använda drogen igen BioGrow - enligt intryck blev kålhuvudena större. Det är synd, jag jämförde inte det efter vikt med föregående skörd. Men det ser definitivt mer ut.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa