Varför kålblad blir gula och vad man ska göra

Eventuella förändringar i växternas utseende är signaler om problem som har uppstått. Om kålen har börjat bli gul, är det farligt, vad kan man göra åt det? Detta är inte en ledig fråga, eftersom det finns många skäl till detta fenomen. Vissa grönsakssjukdomar är för farliga att ignorera. Om bladen på kålen blir gul, bör åtgärder vidtas omedelbart. Först och främst måste du ta reda på varför kålens blad blir gula, vilket inte räcker för växten. Om orsaken är en sjukdom, vad man ska göra och om det är möjligt att rädda grödan.

Ogynnsamma miljöförhållanden

Växten är känslig för störningar i tillväxtprocessen. Frågan varför kålblad blir gula uppstår ofta. Orsaken kan vara antingen en brist på näring eller en allvarlig svampsjukdom.

När ett kålblad blir gult och torkar, kan det indikera påverkan av följande faktorer.

 • Brist på kväve i jorden. Utarmning kan förknippas med en kränkning av grödrotationen när jorden odlades av samma gröda. Om du odlar kål under en längre tid i ett område kommer marken att förarmas och nedbrytning av efterföljande planteringar kommer att inträffa, under vilka såddningen helt enkelt kan torka ut. En förhöjd temperatur kan leda till liknande konsekvenser eller om det inte finns tillräckligt med ljus på sängarna.
 • Olämplig jordtyp. Inte alla typer av jord är lämpliga för odling av kål. Till exempel, när man försöker odla på sandsten, kommer växten att spira, men skotten blir snabbt sjuka och svaga. Bladen vilda, blir gul och faller av.

tröga kålblad

 • Otillräcklig vattning leder till torkning och död av rötter. Bladen börjar bli gula, växten försvagas gradvis och dör. Om sommaren är varm och solen slår ner nådelöst kan växter också börja få en ohälsosam gul färg.
 • Överdriven vattning är också skadligt för växten. Rötterna börjar ruttna, mikroelement från jorden upphör att komma in i bladen. Kanten på bladen blir gula och börjar krulla och torka sedan ut.

Någon av ovanstående faktorer orsakar partiell förlust av kålutbytet. Åtgärder för att förbättra marken och ändra bevattningssystemet bör genomföras så snart som möjligt. När du har upptäckt faktumet att lövets gulning måste du använda alla medel så att kulturen har tid att återhämta sig och ge en gröda innan vintern börjar.

Viktig! För att förebygga svampsjukdomar bör grödrotation observeras och planter av samma art återlämnas till deras tidigare planteringsplats tidigast tre år senare.

gula kålblad i det öppna fältet

Påverkan av virus och skadedjur

Förutom den yttre miljön påverkar bladens gulning också mikroorganismer och skadedjur. De vanligaste orsakerna är följande.

 • Fusarium visnar genom rötter eller gulsot.Svampen kommer in i växtsystemet i växten och täpper till den, vilket orsakar vissnande. Gröna blad börjar bli gula och smuldra. Det börjar synas genom gula fläckar mellan venerna, sedan blir de nedre bladen gula och växten börjar dö. På skottet är bruna fläckar synliga. Kålhuvud som är bundna är små och oregelbundna.
 • Peronosporos eller mögel. Det är en parasitisk svamp. Det manifesterar sig genom gula fläckar på bladen. På baksidan blir bladen vita på grund av bildandet av svampplack. Växten växer långsammare, sedan blir bladen bleka och gradvis dör.

 • Skadedjuren äter upp rötter, vilket begränsar växternas tillgång till spårelement från marken. Delar av växten börjar torka ut, tillväxten slutar. Sådana parasiter inkluderar skopa, björn, skalbagge. Förekomsten av skadedjur är ett av orsakerna till att kålplantor blir gula.

På grund av infektion av grödor med skadedjur eller infektion, förändringar visas på skott, bladen på kålen blir gula. Ofta, efter behandling, fortsätter växterna sin normala tillväxt i trädgården och producerar grödor. Men det är nödvändigt att tas på allvar och i rätt tid övervaka tecknen på sjukdomen när gulhet uppträder på växterna.

Viktig! För att få ett garanterat utbyte bör hybridsorter som är immuna mot vanliga korsfästanläggningar planteras.

gula kålblad i grönsaksträdgården

Hur man botar kål från gulning

Om bladen blir gula och döda är detta ett allvarligt problem. Anläggningen ger dig en signal om att dess livsprocesser är hotade. Det är viktigt att identifiera orsakerna och hantera dem med rätt metoder. Följande steg måste vidtas.

 • Först måste du noggrant inspektera jord och kål för okarakteristiska avvikelser. För att mer exakt bestämma orsaken till sjukdomen, få ut en av växterna ur marken, var särskilt uppmärksam på tillståndet till dess rötter och undersöka bladkanten. Kontrollera temperaturförhållandena, observera om växterna är upplysta av solen.
 • Kål blir gul om det finns tecken på utarmad mark eller om grödrotationens regler inte följdes. I det här fallet måste du lägga till kycklingdroppningar. Den innehåller kväve och spårelement som är viktiga för korsplantor. Efter anrikning av jorden börjar kålen som lämnar gula och torra, ge färska gröna skott.

kycklingdroppningar i en hink

 • Om marken torkar måste du skapa regelbunden vattning. Om jorden är övermättad med fukt är det tvärtom nödvändigt att begränsa vattningen och säkerställa regelbunden lossning så att jorden torkar snabbare.
 • Mot svampsjukdomar grönkål, som pulverformig mögel, måste du använda läkemedlen Fitoftorin och Ridomil Gold. Mot andra infektioner är en mindre aggressiv metod lämplig; du kan vattna grödorna med en 1% -ig lösning av Bordeaux-blandningen.
 • När det gäller skadedjur måste växter behandlas med systemiska fungicider. För detta ändamål är Benomil, Tecto, Topsin-M-preparat lämpliga. Det är också bra att strö aska eller kol på de gula bladen för att förhindra ytterligare skadedjursattacker.

Om du följer ovanstående tips kommer du att hjälpa dig att snabbt lösa gula problemet och spara din skörd.

Topsin-m läkemedel

rekommendationer

För att förhindra skördsförlust i framtiden måste följande folkrekommendationer följas vid odling av kål.

 • Plantera inte sjuka plantor för att inte smitta marken. Ta bort den gulnade växtresten från marken från jorden, eftersom svampen kan förbli livskraftig i jorden i flera år.
 • Bearbeta jorden med kalk med en hastighet av 1 kg per 4 kvm. m för att berika dess sammansättning.
 • Reglera markfukt. Låt inte torka ut och undvik att tömma marken. Försök att inte bevattna växterna med kallt vatten, vilket kan orsaka återinfektion med svampinfektioner. Grönkål kräver främst varmt vatten för dess bevattning.

vattningskål i trädgården

 • Desinficera regelbundet marken och resterna av plantmaterial för att förhindra återinfektion eller reproduktion av skadedjur, utseendet på gulgröna skott.
 • Observera grödrotationen, plantera inte kål på samma åsar i trädgården. Det är bättre att plantera grödor efter gurkor, potatis, bönor.

Genom att följa dessa tips kan du effektivt bekämpa infektion och skörda en god kålskörd i framtiden.

recensioner
 1. Olya
  2.02.2018 00:52

  Löv kan bli gula av olika skäl, jag hade det på grund av skadedjur. Var också uppmärksam på vattning, det kan behöva justeras. Jag rekommenderar också att du använder produkten BioGrow.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa