Varför kål dras ut i trädgården och vad som måste göras

Sommarbeboare älskar odla saftig kål i trädgården på grund av dess gynnsamma egenskaper och praktiska användning. Men det märks ofta under tillväxtprocessen att plantorna går upp, det vill säga de sträcker sig ut. Det kan finnas många skäl till detta, de måste ta reda på omedelbart och åtgärder vidtas, annars blir det ingen bra skörd.

Många älskare av denna grönsak är intresserade av vad de ska göra om plantorna växer upp. Kål växer intensivt, det saknar alltid solljus, mineralnäringsämnen och gödselmedel, utrymme, så det börjar sträcka. Men i inget fall bör detta tillåtas, eftersom det bromsar processen med att bilda huvudet.

Det är nödvändigt att bestämma vilken typ av kultur det är, vilka funktioner och vilka förhållanden den älskar. Detta kommer att hjälpa till att identifiera orsakerna till det sträckande lövverket. Först då för att eliminera detta skäl, vilket stör den normala utvecklingen av kulturen.

Beskrivning av denna typ av grönsak

Kål är en lövfällande växt på en stjälk, vars nedre löv bildar ett kålhuvud. Det är älskat för sitt överflöd av vitaminer och dess användning i matlagning kålsoppa, hodgepodge, sallader och pickles. Den äts rå och kokas. Kål tillhör normalt ryska väderförhållanden, så den kan växa i öppen mark, bara den planteras främst med plantor. Ju varmare förhållandena i fönsterbrädan är, desto snabbare kommer frön att gro.

Även om efter planteringen och vidare föredrar denna växt mestadels svala temperaturer.

När frön groddar måste de tillhandahålla allt de behöver för grodd: rätt temperatur, frisk luft, luftfuktighet, ljus, näringsämnen. Om något av kraven bryts kommer det inte att finnas någon ytterligare god skörd. Spiran börjar sträcka sig kraftigt på grund av felaktig skötsel omedelbart efter plantering av fröet.

Vanligtvis går det inte mer än 50 dagar innan plantering i landet. Därför måste du börja sådd i slutet av mars - början av april. Innan plantering är det bättre att blöta frön i en speciell lösning för att påskynda tillväxt och näring.

långsträckta kålplantor i trädgården

Hur man planterar

Efter plantering av frön, täck behållaren med en genomskinlig film och behåll den tills grodd. Sedan öppnar vi processerna. Den bästa temperaturen för grodd frön är högst 15 grader. Därför, om huset är varmt, är det nödvändigt att ventilera rummet. Det rekommenderas att plantera när värmen är avstängd.

Plantering i jorden inträffar när fyra blad visas, och groddan blir mer än tio centimeter. Den är tät, stark och felfri.

Denna kultur är mycket förtjust i riklig vattning, bara på hösten, innan du skär kålhuvudena, måste du stoppa den i några dagar.

Kålhuvudena kommer att vara stora, jämna, saftiga, om du använder toppförband i tid, lossa marken, spraya från skadliga insekter. Från gödselmedel föredrar grönsaken ammoniumnitrat, kvävemineraler, humus.

Insekter attackerar ofta denna grönsak, så den behöver speciellt skydd mot dem. De farligaste skadedjuren för kål är skalbaggar, vitflygfjärilar, flugor, mal.

Skäl för att sträva uppåt i kål

Ofta stöter oförfarna trädgårdsmästare först på ett sådant problem att kålplantor sträckes ut före eller efter plantering i marken. Det finns flera orsaker till detta fenomen.

  1. Felaktig temperatur i rummet där plantorna står. Hon behöver svalka och luftas, temperaturen kommer att vara normal - minst 18 grader under fröns grodd, upp till 12 grader när de börjar spira, och 15-17 innan de planteras i trädgården.
  2. Mycket lite ljus. Om växten stannar i ett mörkt rum under lång tid, i skuggan, kommer den att sträcka ut, den kommer att försöka leta efter den nödvändiga ljuskällan, bladen kommer att klättra upp.
  3. Otillräckliga näringsämnen och gödselmedel. Om landet är karg, växer kålen högt. Jorden bör förberedas på hösten, befruktas, lossas.
  4. De köpta frönen visade sig vara en falsk, det händer att kålen korsas med något annat. Och så blir bladen höga och kålhuvudena små.
  5. Starkt växtvuxna rotsystem. Vid plantering bör roten avskäras så att den inte växer, och energin användes på tillväxten av kålhuvudet.
  6. För riklig vattning, eller vice versa, brist på fukt.
  7. Ett överskott av gödselmedel kan leda till överväxt av bladverk, men inte till utveckling av frukt.
  8. Litet utrymme i trädgården. Plantor måste planteras 30-35 cm från varandra.
  9. I närheten, i grannskapet, växer de grödor som är förbjudna att plantera eftersom de tar bort användbara ämnen. Det är nödvändigt att plantera något som inte har stora rötter: morötter, lök, örter, baljväxter.
  10. En hel del ogräs runt, inte lös jord kommer att leda till otillräcklig tillgång på näringsämnen.

stor kål i trädgården

Sommarbeboaren måste avgöra orsaken till att plantorna sträcker sig uppåt. Han måste studera varför kål dras ut i trädgården, vet vad han ska göra för att undvika det. För att undvika negativa konsekvenser är det värt att uppmärksamma kulturen från början.

Hur man slutar dra

De som har mött dålig erfarenhet av att odla kål måste lära sig att eliminera resultatet som hände. Om kålen är utsträckt, vad ska man göra? Om det ändå konstateras att bladverket växer mer och mer, måste du börja vidta åtgärder. Om kålen ännu inte har planterats i trädgården kan du innan du planterar beskära rotutvecklingarna som är för stora.

Vi tar bort allt som blockerar solljuset. Kål gillar inte skugga. Bättre att plantera det i ett öppet område. Om de plantor som ännu inte har planterats börjar aktivt sträva efter ljus, måste de ge det: skapa konstgjord ljus på nordsidan, hänga en lampa på. Det är värt att försöka mata vegetabiliska, kväve- och kaliumgödningsmedel bör alltid vara tillräckligt. Om kålen saknar näringsämnen börjar bladen att sträckas. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte bör finnas någon mättnad.

Du kan sluta vattna ett tag om orsaken ligger i det. Kål bör inte hällas, annars kommer kålhuvudet inte att vara saftigt och hårt och lövverket växer tjockt. Det är också nödvändigt att regelbundet lossa marken, ogräsa sängarna, ta bort ogräs, spraya från skadliga insekter. Plantor planteras och tempereras på våren, placeras på en balkong eller terrass.

Om överväxter visas i behållaren med plantor, kan du klippa av de övre skotten med löv, lägga dem i vatten, vänta tills de gror. Detta är processen att dela upp och bromsa kålens tillväxt. Och det kommer att finnas fler plantor.

Det finns konstgjorda läkemedel som bromsar sträckan. Dessa kan köpas i specialbutiker i trädgården.De avlas enligt anvisningarna, vattnas sedan i roten eller sprutas på lövet under en viss tillväxtperiod.

För att bromsa en långsträckt plantor måste du fastställa orsaken till detta och sedan förhindra det och se till att detta inte händer igen.

kålplantor i handen

Förebyggande och gynnsamma förutsättningar för tillväxt

För att inte sträcka lövet är det nödvändigt att uppfylla alla krav för plantering. Det är nödvändigt att börja på hösten, när alla gräver upp land vid sina dachor. Landning planeras i förväg och marken förbereds i förväg. Före svår frost läggs gödsel, torv, sand, superfosfat och kaliumgödsel till marken, och på våren grävs de igen och vattnas med utspädd urea. Topdressing görs först varannan vecka och sedan en gång i månaden för att påskynda huvuden.

Jorden ska vara lätt, lös, mjuk. Det får inte innehålla lera, avfall, blandningar av tungmetaller. Landet måste lossas, ogräs, och ta bort onödigt gräs. Det tar bara vitaminer från kål. Lossning och hilling bör göras försiktigt runt grönsaken för att inte skada stjälkar och rötter.

Du kan köpa en surhetsmätare för jorden, eftersom denna växt inte gillar för sur jord. Aciditeten bör inte överstiga 7 enheter.

Innan kålen planteras i trädgården måste du fylla i flera viktiga nyanser så att alla frön växer framgångsrikt. Kapacitet, variation, klimatförhållanden påverkar mognaden. Du måste titta på kvaliteten på frön i butiken, de kan glida en falsk, och sedan kommer plantorna och skörden att vara av dålig kvalitet. Kontrollera utgångsdatumet som skrivs ut på paketet. Fråga din konsult för mer information om sorten.

En plats för plantor väljs så att inga arter av korsbotten eller kål har vuxit på den tidigare, höga växter och buskar behövs inte heller. En sådan plats är helt ogynnsam för mogningen av kålhuvudena, och lövverket börjar sträcka. Det är bra om du tidigare odlade gurkor, morötter, lök, bönor, ärtor, vete, havre.

Att ta hand om plantor i en behållare

Temperatur och ljus är mycket viktiga för att spira skott. Normen för dagsljus är 12 timmar, om fönstret där plantorna är belägna är på norra sidan kan du hänga en lampa eller lampa över den så att den inte håller sig i mörkret under en lång tid. Och för att justera önskad temperatur måste du ventilera rummet eller ta ut en behållare med groddar utanför. I april tillåter vädret detta redan.

Det är nödvändigt att se till att rummet ständigt är fuktigt och att säkerställa god vattning av plantorna på fönsterbrädan. Vattning är nödvändig två gånger i veckan, men du måste röra marken med händerna för att inte överdriva det. I trädgården räcker det att vattna en gång i veckan, men rikligt. Sluta vattningen innan du skördar, annars kommer kålhuvudena att ruttna och förvaras dåligt.

kålplantor på balkongen

Två veckor efter grodd är det absolut nödvändigt att skära av de övre bladen, detta kommer att bromsa sträckningsprocessen. Om plantorna är för långa kanske huvudet på kål inte bildas och kålen dör snart i trädgården. Efter plantering i dacha är kålen skuggad, kvistar med nålar eller andra buskar placeras bredvid den för att täcka unga groddar, men så snart den anpassar sig till en ny plats öppnar de solljuset, slänger ut grenarna.

Alla dessa ansträngningar hjälper till att uppnå effektiva utbyten och krispiga, friska frukter. Försumma inte vårdreglerna, de är olika för varje grönsakskörd.

När du odlar kål i trädgården, bör du noggrant ta hand om den, ge alla nödvändiga förutsättningar för dess tillväxt från början, så snart du öppnar paketet med frön. Om kålplantorna är starkt sträckta, är det svårt att återföra dem till önskat läge, och kålhuvudet blir inte längre så saftigt och stort. Därför måste du övervaka detta i förväg, så att du senare inte tar bort hjärnorna över vad du ska göra.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa