Varför kålblad visnar och vad man ska göra, hur man vattnar

De första tio dagarna efter plantering av kålplantor i marken är en svår period, både för växter och för sommaren. Tills plantorna blir starkare måste de skyddas i 5 dagar från direkta solstrålar med några föremål: täckmaterial, gamla lådor under plantorna, hinkar, lådor. Om detta inte görs kan plantorna i solen tappa det mesta av sin fukt. Rötterna för närvarande är fortfarande svaga och kommer inte att kunna ge växten nödvändig fukt, plantorna försvinner.

Fram till den tid som sommarinvånaren hugger ner kålarna, kan kål hotas av infektioner (keela, svart ben), insekter (bladlus, kålfluga, korsflod, kålmal). För att inte bli kvar utan grödor är det nödvändigt att identifiera skadedjur och symtom på sjukdomar i trädgården i tid.

drabbad av en infektion

Varför visnar kålblad

Keela är en mycket vanlig kålsjukdom, både i plantan och under dess aktiva tillväxt. De viktigaste tecknen på en köl kan ses på rötterna. I sjuka växter bildas kompaktering på rötter.

I det första stadiet målas tillväxterna i en ljusgul färg, när kålen dör, mörknar de. Rotskador leder till otillräcklig näring av plantan, den slutar växa, kålhuvudet bildas inte, kålbladet visnar.

överväga lövet

Vad en sommarinvånare ska göra och är det möjligt att rädda en sjuk kål

Det är ingen mening att delta i behandlingen om keela har infekterade plantor eller en vuxen växt. Sjukdomen orsakas av en skadlig svamp som kvarstår i marken i sex år. Det första som en sommarboende bör göra är att ta bort och bränna alla sjuka växter.

Faktorer som orsakar sjukdomen:

 sjuk kål

 • sur jord;
 • hög markfuktighet;
 • mark värms upp till 20-25 °

Odling av kål på åsen där kölen hittades bör inte utövas på 5-6 år. På hösten måste marken rengöras från alla växtrester och desinficeras. Använd blekmedel för desinfektion. Den kritiska koncentrationen för svampen är 200 g per kvadrat. m.

sur jord

Vårförebyggande åtgärder

Plantera frön för plantor i köpt jord. Trädgårdsjord innehåller troligen kölsporer. Så att den framtida växten inte försvinner, behandla fröna med en manganlösning och först sedan så. Plantera kålryggen, där keela var, med tomater, peppar eller vitlök. Solanaceous grödor kan bota jord från köl på 3 år. Plantera kålplantor i stället för potatis eller tomater.

kålrygg

Lista över vårförebyggande åtgärder:

 • kasta kammen några dagar före transplantationen med Bordeaux-vätska (1%);
 • bered mjölk med kalk från vatten (10 l) och kalk (1 glas), häll 0,5 l i varje brunn;
 • hela sommaren på kanten med kål för att lossa marken.

skjul före transplantation

Varför plantor visnar

På grund av det svarta benet bland sommarinvånarna dör inte bara kålplantor ofta, sjukdomen påverkar blommor, tomater. Det är möjligt att misstänka sjukdomen om kålplantor av någon okänd anledning visnar, faller och tunnas ut i rotzonen. Skälen till utseendet på ett svart ben kan vara olika. Börjar med sådd av svampinfekterade frön.

Sommarbeboare tar ofta mark för plantor i sina trädgårdar, och det kan finnas ett orsakande agens i det. Växtodling och felaktig plantering av plantor är ofta orsakerna till svampinfektion.

plantor visnar

När en oerfaren trädgårdsmästare ser att kålen visnar börjar han för det första att vattna plantorna. Detta är ett grovt misstag, om plantorna visnar, betyder det inte att de behöver vatten. Övervattning kan utlösa infektion.

När kålen visnar kontrolleras markfuktigheten, granskas växternas rötter. Rotsystemet som påverkas av svampen är lätt att känna igen. Tunna fibrösa rötter är frånvarande, roten är inte utvecklad, mörk färg, det kan finnas tecken på förfall. Omedelbart efter att diagnosen har klargjorts måste alla plantor som drabbats av det svarta benet grävas upp och förstöras.

undersöka rötter

Om en kål är sjuk med ett svart ben, kan det inte botas. Du måste spara de återstående plantorna. Häll lådor med plantor med en rosa lösning av kaliumpermanganat och ta dem ut till ett svalt rum. Förse plantor med tillräcklig belysning, spraya med Epin för att stimulera lokal immunitet.

Förebyggande

Blackleg-förebyggande är det mest effektiva sättet att kämpa för friska plantor. Förebyggande åtgärder är inte komplicerade:

frö förebyggande

 • behandla frönna före plantering med en lösning av fungicid eller mangan;
 • så i ånga, värme eller fungicidbehandlad jord;
 • om sådd för plantor genomförs i landet som tas från trädgården, ta det inte från kålbäddar, ta det från tomat eller potatis;
 • plantor med ett sjukt rotsystem bör inte planteras i trädgården, de måste förstöras helt.

bearbeta frön

Varför blir kålbladen gul och visnar

Unga planteringar av kål ser fruktansvärda ut. De nyligen planterade plantorna har visnat, de nedre bladen är alla täckta med små hål. Om du tittar noga kan du se anledningen - en liten svart insekt, en korsfärgad lopp.

Om inga kontrollåtgärder vidtas kan insekter förstöra unga kålplantor på några dagar. Blad skadade av insekter torkar ut. Vissa sommarinvånare använder kemi, andra väljer mindre giftiga metoder för kamp, ​​använder folkrecept.

ser fruktansvärt ut

Folkmetoder är effektiva om fröplantorna bara lutna och sjukdomen fångas i början. Du bör alltid ha en infusion av tomatöverdelar eller maskrosrötter redo. Strö över varje buske med dem. Strö marken runt plantorna med ask eller tobaksdamm.

Kemi är inte kontraindicerat. Kålen är fortfarande ung, kålhuvudena börjar just slå sig upp och utan konsekvenser för deras hälsa kan de sprayas med något av beredningarna: "Intavir", "Commander". Regnet som har passerat efter behandlingen tvättar bort alla spår av läkemedlet, därför strö kålbladen igen.

folkmetoder

Bladlöss på kål

Efter utdragna sommarhundar, när solen går ut, måste du noggrant undersöka kålbladen. När vädret förändras kan bladlöss attackera dem. Detta insekt kan inte förstöra en vuxen växt. Bladen torkar inte, men deras kvalitet minskar. Bladbladskolonier bosätter sig på bladens baksida, för att se insektet måste du vända dem bort.

Du måste bekämpa bladlöss på enkla sätt utan användning av kemikalier. Bladen kan sköljas med rent vatten med hjälp av en slangström. Skölj marken under buskar och damm med ett lager träaska. Upprepa behandlingen efter 2 dagar.

bladlöss på kål

Rädda skörden från kålflugan

Sommaråren för kålflugan kan förstöra grödan, den inträffar i mitten av juni. Flugor lägger sina avkommor på kålblad. Larverna, som kläcker, lever i roten och skadar den gradvis. Kål som är infekterad med ett skadedjur blir död. Bladen tar på sig en blåaktig nyans. Det är svårt att förstå varför växten slutar växa, eftersom larverna är svåra att hitta, de är små.

För att skydda kål från flugor måste ett antal förebyggande åtgärder vidtas under våren:

skadedjurs-angripna

 • innan transplantation, behandla plantor med Topaz-lösning (1 ampull per hink med vatten);
 • lägg Zemlin i marken (3 g / kvm) när du förbereder åsen.
 • under sommaren av kålfluga, behandla kålblad två gånger med Iskra, är intervallet mellan behandlingarna 7 dagar.

I juni, när kålflugår är möjliga, rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att skjuta marken från stammen och ersätta den med en annan. Vissa sår nuy, koriander och ringblommor mellan kålrader för att skrämma bort ett skadligt insekt.

kemi för kål

Ett speciellt transparent nät kan köpas i trädgårdsbutiken. Flugan kan inte tränga in i kålen om nätet dras över sängen och fästs längs kanterna. I regnet kan nätet tas bort, eftersom flugan inte flyger i sådant väder.

Kopparsulfat hjälper till med många skadedjur. På grundval av detta måste du förbereda en tvållösning. Lös upp 1 msk i en hink med vatten. l. tvålspån, ta tjärtvål och en matsked kopparsulfat. Bearbeta bladen med en lösning med 3 veckors intervall.

kopparsulfat

Kontrollera kålblad under hela säsongen. Starta skadedjur eller infektionsbekämpning vid det första tecknet på infektion.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa