Anledningar till att kålblad kan krullas och vad man ska göra

Kål är en växt som kräver särskild vård av en person. Ganska ofta utsätts hon för olika sjukdomar. De vanligaste inkluderar svart ben, senblight, pulverformig mögel, grå och vit råtta. Trädgårdsmästare möter också ofta problemet med bladkrullning. För att bli av med detta problem måste du ta reda på varför kålblad krullar.

Anledningarna

Oftast uppstår detta problem hos unga plantor. Det finns flera huvudskäl till varför kålblad krullar:

  • Brist på näringsämnen;
  • Vissa trädgårdsmästare förbereder inte jorden ordentligt för plantor och på grund av detta saknar växten näringsämnen.

Brist på fosfor leder ofta till vridning. Detta fenomen kan uppstå omedelbart efter att kålen planterats i ett permanent odlingsområde. Bladen är också lockiga på grund av brist på kalium. Du kan bli av med detta med träaska. Det måste placeras under kålens botten.

Brist på spårelement

Arken kan krulla på grund av brist eller överskott av zink, svavel, koppar och bor.

Med brist på bor börjar bladen på kålen att krulla och bli ljusare. I vissa fall blir de lila-röda.

De yngsta lakorna är de första som kände bristen på koppar. De börjar omedelbart krullas upp. Om du inte lägger till preparat som innehåller koppar i jorden i rätt tid kommer kålen att bli gul och torka ut. Det är bäst att använda blandningar som innehåller svavel med koppar, eftersom de ökar varandras effektivitet.

bortskämda löv

En stor mängd zink påverkar gamla blad. De krullar och blir mer ömtåliga. Med brist på kalcium snurrar de inte bara utan blir också mycket vita.

Överskott av mineralgödsel

Under övermatning med kväveinnehållande gödselmedel börjar bladen att krulla in i en ring. Samtidigt blir plattan mycket mörk och spröd. På grund av den stora mängden kväve blockeras intaget av fosfor. För att åtgärda detta problem måste du använda fosfor-kaliumgödselmedel som bör appliceras på jorden under bevattning.

Värme

Vid en lufttemperatur på mer än +30 ° C börjar bladen att krullas inåt. När det blir lite svalare ute eller inomhus återgår de till sin normala form. För att växten ska kunna tolerera höga temperaturer är det nödvändigt att spruta den med mikronäringsgödselmedel eller en lösning av kaliumpermanganat.

Brist eller överskott av fukt

Brist på fukt observeras vid höga temperaturer och låg luftfuktighet.

vattningskål

På grund av detta faller bladet ner och krullas i ett rör. Med ett överskott av fukt blir de mycket spröda och stiger uppåt.

Bladlössattack

Vissa människor förstår inte omedelbart varför kålblad krullar. Ofta händer detta på grund av bladlöss. Detta insekt orsakar enorma skador på anläggningen. Den suger ut all kålsaft från den, varför bladen börjar täckas med vita fläckar. Med tiden bromsar tillväxten av kål och den dör. Därför måste du bekämpa bladlöss omedelbart efter deras uppträdande.

Whitefly attack

Denna vita midge, som ser mycket ut som en liten mal, attackerar ofta kål. Den lägger sina larver på bladen, som livnär sig på växten.

Efter ett tag, på grund av detta, krullar bladen på kålen. Om du inte blir av med vitfiken i tid kommer kålen att torka ut.

Förebyggande

Många nybörjare inte vet vad de ska göra om bladen curling. För att återföra dem till sin tidigare form är det nödvändigt att ta hand om växten ordentligt under odlingen.

Vattning

Behöver veta, hur man vattnar kål ordentligtså att arken inte krullas på grund av brist eller fuktöverskott. Vattning rekommenderas endast på kvällen 1-2 gånger i veckan. På sommaren vattnas kål varannan dag. För att bibehålla fukt på jordens yta, görs ett mulkande torvlager på 5-7 cm.

Toppdressing

Korrekt utfodring hjälper till att upprätthålla den optimala mängden näringsämnen och spårämnen i jorden. Du måste mata växten 15-20 dagar efter plantering. Under tillväxten av kål utförs proceduren tre gånger:

  • Första utfodring. För att skapa en blandning blandas 2 g nitrat, 5 g superfosfat och 2 g kaliumgödselmedel med en liter vatten. Detta räcker för att gödsla 30-50 buskar.
  • Andra utfodring. Det utförs en vecka efter den första. Under skapandet av lösningen blandas en liter mullein och fågeluttap med 10 liter vatten. Högst en liter av blandningen konsumeras per buske.
  • Tredje utfodring. Hålls i början av juni eller slutet av maj. Under beredningen av lösningen blandas en matsked kaliumsulfat och superfosfat med 10 liter vatten. En kvadratmeter av platsen bör behandlas med 3-5 liter av blandningen.

Behandling

Du kan skydda kål från sjukdomar och skadedjur som får bladen att krullas med hjälp av korrekt bearbetning. Omedelbart efter plantering av växten måste du lägga till tobaksdamm med aska i marken. Detta kommer att skydda henne från loppor och sniglar.

bearbetning av kål

Vi bekämpar bladlöss med en lösning av tomatöverdelar: tillsätt 3 kg toppar i en fem liters kruka med vatten. Blandningen kokas och infunderas i cirka tre timmar. Därefter filtreras det och späds ut med kallt vatten.

Du kan också spraya växten med lökskalningslösning. För att förbereda den tillsätts kokt vatten till en liter burk med skal och insisterade i flera dagar. Därefter tillsättes ytterligare tre liter vatten till blandningen.

Du kan bekämpa skadliga insekter med hjälp av kryddiga växter: salvia, mynta, rosmarin, koriander. De måste planteras nära kålen.

Slutsats

Bladkrullning i kål är ett ganska vanligt problem som inte borde vara för svårt att bli av med. För att göra detta räcker det att ordentligt ta hand om växten och veta hur man bearbetar den.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa