Anledningar till att kålblad blir röda eller rosa och vad man ska göra

Inte alltid, om lövverket blir rött eller ändrar färg till en annan nyans, är detta ett tecken på sjukdomsskador på kulturen eller utseendet på skadedjur på kål, så du måste förstå varför detta händer.

Orsaker till rodnad av kålblad

För att växa och utvecklas normalt behöver en kultur makronäringsämnen (kväve) och spårelement (kalcium, magnesium, järn, molybden, koppar). Avsaknad av ett eller flera näringsämnen påverkar alltid växten. Till exempel, med brist på fosfor i marken, observeras rodnad av bladen.

Varför blev kålbladen röda om vädret är svalt, molnigt, regnigt?

När lufttemperaturen sjunker sker metabolism normalt, men rötterna har inte tid att absorbera användbara element, särskilt fosfor från marken. När det regnar lämnar fosfor markytan mycket djupare, och en växt med rötter nära ytan kan inte komma till det på något sätt.

Det krävs att gödsla växterna med fosfor. 2 msk är spridda på 1 m². matskedar superfosfat eller 1 tesked diammoniumfosfat. Du kan sprida 1 msk. sked kaliummonofosfat per 1 m², eftersom den innehåller fosfor.

Istället för dessa gödselmedel, upplös 0,5 kg fågeluttap eller 1 liter mullein eller 0,5 kg aska i en tio liters hink med vatten. Blanda sedan ingredienserna, lämna lösningen under en dag för att infusera. Häll 0,5 liter lösning under en plantas rötter. Gör samma utfodring igen efter en vecka. Om vädret är svalt är det bättre att täcka växterna med folie.

bladrödhet

Om de nedre bladen blir blå eller blir röda beror detta på brist på kväve. Kålen slutar växa. Detta händer mycket ofta i dåligt väder. Därefter matas växterna med lösningar av ammoniumnitrat, karbamid, ammoniakvatten.

Bladen har ändrat färg och hål dök upp i dem

Varför ändrar kålbladen färg och äts?

Detta beror på angreppet av skadedjur:

  1. Skada på kålfjäderflugan. Kålfluglarver är små, iögonfallande maskar som lever på rötter. För att eliminera skadedjuret används lösningar av Rovikurt (0,1%), Tolkorda (0,1%), Anometrin (0,6%).
  2. Utseendet på kålskopa. Det är en liten brunaktig grå fjäril. Om du märker insekter måste du spraya förberedelserna på kålen: bakhåll, Tsimbush, Belofos, Cyanox.
  3. Bladlössattack. Insekter kan äta det mesta av växten mycket snabbt. För förebyggande krävs det att vattna kulturen ordentligt.Om bladlösset har angripit, behandlas växterna med Tolkodorm, hinder, Corsair, Rovikurt, Antio.
  4. Besegra med kålbladskalbagge. Vad gör du om du ser en bladbagge? Sprejplantor (0,15%) med Actellik.

kålfluga

Problemet kan också uppstå på grund av olika sjukdomar:

  • blad blir gula, visna, bildas inte till kålhuvud, om de påverkas av köl;
  • peronosporos (dunig mögel) - gulaktiga fläckar visas med en sjukdom, då dör växten.

Om det finns några fläckar, spraya växterna med 1% Bordeaux-blandning, upprepa sedan efter en vecka.

Växtblad blir gula

Kålblad blir gula med kaliumbrist. Efter att bladbladets kanter blir bruna. Som ett resultat är kålhuvudena medelstora, lösa och deformerade. Att spruta kalk i jorden förbättrar absorptionen av fosfor, kväve, kalium av rötter. Strö kaliumsulfat på marken.

Växtens blad har vita eller svarta fläckar

Anledningen till de vita fläckarna på bladen är en brist på magnesium. De blir som marmor och börjar sedan torka ut. Lägg i detta fall kalk i jorden och mat kålen med lösningar av kaliummagnesia, magnesiumsulfat.

Om du ser på bladen något deprimerade grå eller svarta fläckar med en diameter på 1 - 5 mm, betyder det att det finns ett överskott av kväve och brist på kalium i marken.

Om du hittar vitaktiga oljiga fläckar, betyder det att kulturen påverkas av tvätten. Strö växterna med preparat som innehåller koppar för att eliminera sjukdomen.

Om kålplantor är täckta med gråaktig fluffig mögel och har små mörka fläckar, är det gråkålrötning.

Gröda blad krullas eller visna

Löv krulla som ett resultat:

  • insektattacker;
  • brist på vatten;
  • brist eller överflöd av näringsämnen i marken.

Med brist på kalium blir bladens kanter brunguliga, varefter bladen krullas och dör av. I avsaknad av bor i marken blir bladen vita, deras kanter krullade. Med brist på molybden krullar unga blad upp.

bakterios av kål

Lövverk lockar när de bränns som ett resultat av felaktig bekämpningsmedelbehandling. Lossa jorden oftare och vattna växterna på kvällen. Vatten hälls i hål eller furer. Vid värme kan du vattna med strö.

Vid sjukdom besprutas det svarta benet med Bactofit, Planriz, Fitosporin, Fitolavin-300.

Förebyggande av missfärgning av kålblad

Observera grödrotationen. Du kan inte plantera kål om korsplantor växte framför den: rutabaga, daikon, senap, vattenkrasse, kålrot, rädisor, rädisor, pepparrot, eftersom de kan ha liknande sjukdomar med kåltill exempel keela. De påverkas av samma skadedjur.

Plocka upp kål variation för en plantering som passar din region. Om du planterar kål i norr, plantera inte sena mogna sorter, eftersom du inte kommer att kunna skörda på grund av att säsongen är kortare i norr, det vill säga kålen inte har tillräckligt med tid att växa. Plantera inte en stam i söder som inte tål värme väl.

Se till att klä frönna före plantering, behandla frönna med en rosa lösning av kaliumpermanganat. Plantera och ta hand om grönkål ordentligt.

Övervaka växtskyddsplanens tillstånd. Dra ogräs i tid, särskilt de som tillhör den korsfäste familjen - våldtäktet och herdens handväska.

Om du planterar dill, morötter, lök, nasturtium i gångarna kommer det att skrämma bort skadedjur. Försök att strö grönkålblad och marken runt dem med aska eller tandpulver. Spraya kulturen med infusion av celandine eller tomat toppar.

Om du följer jordbruksmetoderna för att odla kål på rätt sätt, kommer risken för lövrednad på grund av brist på nödvändiga användbara element, skador på kål av sjukdomar och skadedjur att minska avsevärt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa