Anledningar till att broccoli kan bli färg och vad du kan göra

Broccolikål innehåller mer karoten, askorbinsyra och nikotinsyror, vitaminer och mikroelement än blomkål. Vitkål innehåller också färre näringsämnen. Broccoli innehåller ingredienser som förebygger uppkomsten av cancer. Det är användbart att äta det färskt eller lätt kokt.

Broccoli är inte rädd för vårens frost, parasiter attackerar knappast, kål ger höga utbyten. När du har klippt huvudkålhuvudet visas små kålhuvuden på ett kycklingägg varje vecka.

Det finns två typer av broccoli: calabrese (bildar ett starkt kålhuvud på en kraftfull stjälk), sparris broccoli - de äter stjälkar som smakar som sparris.

Tidiga sorter

Kejsaren F1 - 75 - 80 dagar går från tillväxten av de första skotten till skörden.

Comanches - huvuden skärs 3 månader efter plantering av frön. Buskarna tolererar låga och höga temperaturer väl.

Laser F1 - huvuden på broccolikål, tät och smaragdgrön, tas bort efter 75 dagar.

Summe King - sorten tolererar lätt värme. Samla ett högt utbyte, oavsett tidpunkten för plantering.

Tonus - från utseendet på groddar till tillväxten av huvuden, 75 - 90 dagar går. Skörden mognar tillsammans. Kålhuvudet är mörkgrönt, medeltätheten, vikt 0,15 - 0,25 kg, har en fantastisk smak. När vädret är för svalt eller varmt kan det ha en brunbrun färg.

Högsäsongsorter

Arcadia F1 - en hybrid av medelmogen mogning, ger en stor avkastning, vegetationsperiod 110 dagar. Kulturen är stark och hög. Kålhuvudet är stort, ftalocyanin-grönt i färg, som väger upp till 400 g. Kål kan ätas färskt och bearbetas.

Genoa - perfekt för tätare plantering.

Greenbelt - vegetativ period 105 dagar. Kålhuvudena är medelstora, kvaliteten är utmärkt, med medelstora blommor.

kål i marken

Calabrese - 90 dagar går från de första skotten till teknisk mognad. Huvudena är medelstora i densitet. Vikten på det centrala kålhuvudet är upp till 400 g, varefter 6 - 7 huvuden växer på grödans sida och väger upp till 100 g.

Konpakta - 100 dagar går från sådd av frön till skörden av kålhuvud. Kulturen växer mycket kompakt, den kan planteras i högar. Huvudet är kupoligt, stort med små blommaknoppar.

Monton F1 - har en mogen mognadstid och en upphöjd blad rosett. Huvudena är stora och väger upp till 800 g, gröngrå, medeltäthet, god smak.

Senshi - vegetativ period 110 dagar. Kålhuvudet är stort, i form av en kupol, med medelstora blomknoppar, kålen ligger efter skörden länge.

broccoli egenskaper

Förmögenhet - sorten har en genomsnittlig mognadstid och en upphöjd bladrosett. Kålhuvudet är gröngrå, medeltäthet, vikt upp till 150 g, god smak.

Caesar - har stora, hårda, grönlila huvud.

Sena sorter

Lucky F1 - har en sen mognadstid. Huvudena är stora, starka, deras vikt är 300 - 500 g.

Marathon F1 - har en upphöjd bladverk rosett. Kålhuvudet är stort, väger upp till 700 g, grönt, starkt, men med en delikat konsistens, god smak.

Hur man väljer rätt plats och förbereder frön

Hur planterar du broccoli korrekt så att huvuden är bundna?

Plantera broccoli i området där senap, morötter, bönor, potatis, phacelia, havre, lök, lupiner, bönor, ärter, vete och gurkor växte tidigare. Plantera inte på trädgårdsbädden där kål, tomater, rödbetor, rädisor, rovor, rädisor växte.

Torra frön hälls i vatten med en temperatur på +50 ° C under en kvarts timme och tvättas sedan i vatten. Häll på en fuktig bomullshandduk och kyl i 24 timmar. Sedan torkas frön och sås.

Sådd frön

Hur sås frön på rätt sätt så att kålhuvuden omedelbart börjar binda när de transplanteras i marken?

Underlaget tillverkas genom att blanda lika delar av torv, torvjord och sand. Efter sådd vattnas plantningarna från en sprayflaska. De placeras på en varm plats med en lufttemperatur på +20 ° C. När de första skotten dyker upp är lufttemperaturen +10 ° C under 7 dagar. Därefter höjs temperaturen till +14 - 16 ° С, på natten - +9 ° С. Om rummet är för varmt, över +20 ° C, kommer detta att bidra till en snabbare bildning av huvudet.

Överdriven vattning kommer att provocera en sjukdom som kallas "svart ben", och brist på fukt och ljus kommer att leda till tillväxt av dvärghuvud.

broccolikål

2 veckor efter sådd dyks plantorna. Därefter bör lufttemperaturen vara +21 ° С, och sedan sänks den till +17 ° С under dagen och +9 ° С på natten.

2 veckor innan de transplanteras till sommarstugan härdas plantorna genom att ta dem till balkongen: först en kvarts timme, sedan för en längre tid.

Plantera plantor på platsen

Plantorna planteras till platsen när 5 - 6 äkta blad har vuxit, i åldern 35 - 45 dagar. Detta görs från 1 maj flera gånger fram till slutet av juni, då kommer det att vara möjligt att plocka kål från 15 juli och nästan tills frost.

Du kan så frön i din sommarstuga i början av maj. Gräv hål när du planterar med frön, tillsätt askan, häll ut vatten och tillsätt frön. Dammning med aska skyddar mot insektsattacker.

Vård

Broccoli föredrar en väl fuktad jord som har neutrala egenskaper - detta kan uppnås genom att klippa marken. Det rekommenderas att plantera broccoli med rödbetor, dill, ärtor, gurkor, morötter, selleri, spenat, tomater, ringblommor. Det rekommenderas inte att plantera broccoli tillsammans med vattenkrasse och lök.

kålvård

Varför förvandlas broccoli till färg? För att förhindra att kålen förvandlas till färg, följ huvudets vikt, titta på inskriften på förpackningen med frön: om den rekommenderade huvudvikten är 0,4 kg, förvänta dig inte ett stort huvud, skär det av med en vikt på 0,35 kg, så kommer kålen inte att blomma. Skär kålhuvudet med en kniv, rör inte vid sidobladen. Gödsla grödan, och efter ett tag kommer sidoskott att växa.

Varför bildas inte huvuden? Om huvuden inte är bundna på något sätt måste du komma ihåg att de växer vid en lufttemperatur på upp till +18 ° C. Det vill säga sen mognad broccoli sorter måste sås så att huvuden bildas när lufttemperaturen inte är för hög. I september, när nätter är tillräckligt svala, utvecklas kålhuvudet långsammare, men som ett resultat blir större.

Kom ihåg att kål älskar vatten och torka kommer att vara dåligt för huvudutvecklingen. Kulturen är särskilt krävande för vattning när det bildas en bladrosett och ett kålhuvud.

Vad gör man om broccoli inte har ett huvud? Kålhuvudena kanske inte börjar på grund av för sent eller för mycket utfodring. Om du matar växten för intensivt, kommer inte huvuden att binda.

Varför är broccoli inte äggstock? Anledningen till att broccoli inte gör en kål är en brist på fukt. Ett annat skäl är bristen på gödselmedel. Om kålen saknar något, "beslutar" kulturen att det inte är någon mening att bilda kålhuvud, och kålen kommer att blomstra.

Den sista anledningen är för varm. Kål gillar inte värmen, på grund av detta, när du köper frön, läs på paketet om det rekommenderas att plantera denna sort i ett visst område. I söder planteras broccoli på hösten och skördas på våren.

Broccoli matas tre gånger: 14 dagar efter plantering av plantor, sedan efter ytterligare 2 veckor och när huvuden bildas. Det är bättre att använda en vermicompost-lösning och örtte för fertilisering.

Vad kan göras för att huvuden ska växa bra? Byt plantorna med torv och damm torven med aska. För att huvuden ska vara täta är det nödvändigt att direkt solljus inte faller på dem. Det vill säga, när du knyter ett kålhuvud, bryt rosettbladet eller knyt bladen över huvudet.

Kom ihåg att det är bäst att plantera broccoliplantor senare i trädgården och i växthuset i april eller maj.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa