Växande och vårdande av kineskål i det öppna fältet

Att odla Pekekål utomhus är inte svårt även för nybörjare. Men det finns vissa hemligheter som gör att du kan odla en grönsak från frön. Vården inkluderar också några funktioner.

Bättre miljö

Odling och vård av kålkål baseras på det faktum att det är en gröda som tolererar låga temperaturer väl. Frön kan börja spira även vid en jordtemperatur på 4 grader. Men vidareutveckling kan inte ske under sådana förhållanden. Grönsaken känns bra vid en temperatur på cirka 18 grader. I sommarstugor måste du välja en plats med tillräcklig belysning och luftfuktighet.

För att kålhuvudena ska knytas måste du hitta rätt plats i trädgården. Det är bäst att plantera där morötter, vitlök, lök, gurkor brukade växa. Kan inte planteras där rädisor, senap och alla kålarter har skördats.

Hur man odlar Pekekål i trädgården beror på plantmaterialet, men först måste du förbereda jorden. Sedan hösten är det valda området ströat med kalkkomponenter. I extrema fall kan en herbicid användas. På våren grävs jorden upp med introduktion av humus eller kompost.

Hemligheterna för att växa Pekingkål är förknippade med planteringsdatum. Det bästa är perioden med korta dagsljus timmar. När dagsljuset är mer än 13 timmar börjar grönsaken att blomma och skjuta pilar, och utbytet minskar avsevärt.

En gynnsam tid är mitten av april, det senaste decenniet i juli och början av augusti. Under dessa perioder är dagsljuset mindre än 12 timmar. Oftast väljs sorter som är lämpliga för sallader för våren, och på sommaren kan du plantera en grönsak för att bilda ett kålhuvud.

Kinesisk kål ligger i trädgården

Det finns olika sorters och hybridkåltyper. Det enklaste att ta hand om är hybrider som föds upp genom att korsa flera sorter för bästa prestanda. Hybrider tolererar temperatursvingningar, är mer sjukdomsbeständiga och motståndskraftiga mot blommande.

Det rekommenderas också att välja tidiga och medelstora sorter för plantering. Hur länge växer Pekekål? Tidig mognad gör det möjligt att skörda inom en månad. Mognadstiden för medelstora sorter är ungefär två månader.

Plantor förberedelse

Plantering av kineskål i öppna sängar kan göras med plantor eller frön. Hur man odlar en gröda är upp till odlaren själv. Det antas att om plantorna odlas hemma, kommer senare utveckling att ske i en snabbare takt.

För odling och omvårdnad i det öppna fältet av Pekingkål i form av plantor kan frön planteras den 20 mars. Om du tänker lämna grönsaken för vinterlagring, är det bättre att plantera frönen senare.Det är bättre att välja separata torvkoppar som behållare, eftersom grönsaken inte tolererar transplantering och plockning (klämmer huvudroten) väl.

Växten känns bra i jord gjord av humus med kokosnötsubstrat eller tunn jord med torv. I jorden, gör en fördjupning lika med 1 cm. Det är bättre att placera två eller till och med tre frön i hålet. Detta kommer att öka risken för spiring. Sedan täcks det med ett tunt jordlager, klädd med torv, täckt med en påse och överförs till en mörk plats.

De första skotten bör visas på tre dagar. Så snart de flesta planterade frön dyker upp tas filmen bort och kopparna med groddar tas ut till en upplyst plats. Glöm inte att vattna, du bör inte tillåta bildning av en torr skorpa.

När de första bladen visas utförs tunnning. Den starkaste groddan är kvar, resten är klämda, men dras inte ut av roten. Så snart 5 löv visas är plantorna redo att transplanteras.

Växande alternativ

Hur odlar man kineskål utomhus med färdiga plantor? På våren, innan du planterar plantor, rekommenderas det att lägga till en herbicid (Tornado, Standard, Announce, Typhoon) i marken. Herbicidet används endast vid en stark attack av ogräs.

tornado herbicid

Hålen är gjorda i öppna sängar. Storleken beror på destinationen för den färdiga grödan. Om det är nödvändigt att samla bladen till sallad, görs groparna i fåran på ett avstånd av 13 cm i djupet lika stor som storleken på koppen. Radavståndet ska vara ungefär 45 cm. Om kålhuvudena ska skördas, ökar avståndet mellan spåren i furen till 35 cm.

Specificiteten för att plantera plantor är införandet av gödningsmedel i varje gjord fördjupning. Du kan skapa en komposition av superfosfat, träaska och urea. Alla dessa komponenter blandas med jord och vattnas. Du kan placera unga plantor tillsammans med en torvkanna i det förberedda hålet.

Efter plantering, vattnas och skyddas från ogynnsamt väder i cirka 12 dagar med ovävda material, tills växten rotar.

Hur odlar man Pekingkål i landet om frön planteras i marken direkt? I det valda området, var 25 cm, görs urtag på 2 cm.Det är användbart att fylla rikligt med humus, träaska och vatten i dem. Placera två eller tre frön i varje brunn. Efter ungefär fem dagar dyker plantor ut och tunnning utförs, vilket lämnar den starkaste skjutningen.

Från erfarenheten av trädgårdsmästare som har odlat grönsaker i mer än ett år kan det bedömas att alla metoder, med korrekt vård, kommer att ge ett bra resultat. Galina, 43 år: ”I många år har jag planterat kål med frön på en gång i öppna sängar. Jag kommer definitivt att tillhandahålla skugga, binda jord och applicera gödselmedel.

Regler för vård

Lantbruksteknik av Pekinkål måste utföras i enlighet med alla regler. 12-14 dagar efter plantering av kålplantor, rekommenderas att utföra mudringsförfarandet. Halm, sågspån, torv, färska örter är lämpliga som mulch. Fukt kommer att behållas i jorden, det blir mindre ogräs. Ogräs kan behandlas med en herbicid.

Att vattna Pekingkål räcker en gång var sjunde dag, tidigt på morgonen eller på kvällen, med varmt, sedimenterat vatten. Bevattning utförs vid roten, fukt får inte komma in i bladen.

Särdragen vid odlingen av Pekekål inkluderar också ett obligatoriskt lösningsförfarande. För att förhindra bildande av en jordskorpa under hela växtsäsongen är det nödvändigt att utföra 3-4 lossningar med ett djup av 3 cm. Efter regn kan du utföra en djupare lossning.

sköter kineskål i trädgården

Pekingkålskötsel utförs med mineral- och organisk gödselmedel. Gödsel, fågeluttap eller växtinfusioner används ofta som toppförband för Pekinkål, som appliceras 12 dagar efter transplantation. De låter dig berika jorden med näringsämnen och skydda växter från sjukdomar.Om plantmaterialet ursprungligen planterades i väl befruktade bäddar, krävs inte ytterligare utfodring.

Huruvida det är nödvändigt att plocka bort bladen på Pekinkål beror på utseendet. Om de ändrar färg och blir deformerade, är det bättre att klippa av den försiktigt så att andra blad inte smittas.

Behöver jag krama kines? Vissa trädgårdsmästare går förbi detta förfarande och tror att det är värdelöst och till och med skadligt för denna växt. De som sprider växten lämnar bara positiva recensioner. Kålhuvudet mognar snabbare och är skyddat från skadedjur. Hilling bör utföras tre veckor efter plantering av plantor. Sedan måste den kullade busken lossas runt. I detta skede matas växten med kvävekomponenter. Det är viktigt att bli av med ogräs.

Sparande villkor

Hur tar man hand om en grönsak i ett växthus av polykarbonat? Odling av kinakål i ett växthus kan också ske som ett plantplantningsalternativ, eller så kan du frö omedelbart. Om det finns mycket ogräs i växthuset kan en herbicid användas.

Växthusskörden kan skördas på 26 dagar. Skörd rekommenderas tidigt på morgonen eller före användning eftersom det snabbt vissnar.

I växthuset utförs odlingen vid en temperatur på 17 grader. Om frön planteras stiger temperaturen till 20 grader tills groddar dyker upp. När det stärks och utvecklas kan det reduceras till 10 grader.

Växande regler inkluderar en klausul som tar hänsyn till reglering av ljusflödet till sängarna. Om detta inte görs kommer pilar att röra sig snabbt. Därför installeras en skuggad ram.

Kineskål gungar

Pekinkål är inte resistent mot sjukdomar och skadedjur. Därför är det nödvändigt att odla Pekinkål i ett växthus med hänsyn till förebyggande åtgärder. För detta ändamål är det bättre att använda naturliga ingredienser. Till exempel träaska. Eftersom kål har en kort mognadstid kommer användningen av kemikalier att samla upp gifter i kålhuvudet.

I händelse av ett massivt utbrott av skadedjur som sprider sjukdom kan bekämpningsmedel användas (Fury, Bankol). Den odlade kulturen vattnas eller sprayas med beredningen utspädd enligt instruktionerna.

Hur odlar man kineskål hemma? Ett av villkoren är valet av högkvalitativ och lämplig jord. Den ska vara lätt, bördig, inte sur eller fet. En blandning av torv, sand och torv är idealisk. Du kan använda kokosnötunderlag.

Hur odlar man kineskål hemma? Odlingen bör ske på en fönsterbräda i stora krukor så att rötterna känner sig fri. Behållaren desinficeras till exempel med en lösning med kaliumpermanganat och hål tillverkas så att vattnet inte stagnerar.

Landstigningsperiod faller runt mitten av april, när dagsljuset fortfarande är kort. Om det för närvarande inte lyckades landa, lämnar de till mitten av augusti.

Att växa hemma innebär att man placerar 3 frön i en triangel i en kruka med en volym på 3 liter. Om krukans volym är 1-1,5 liter, planteras ett frö. Fukta marken och gör hål 1 cm djupa. Täck därefter behållarna med folie och placera på en mörk plats. De första skotten bör visas efter 6 dagar. Filmen tas bort och överförs till fönsterbrädan. Kulturen kräver inte ytterligare belysning.

FAQ

När du vet varför Pekingkål inte är bunden kan du bestämma vad du ska göra för att rätta till situationen. Det finns flera skäl:

 • ett varmt klimat eller för ljust en solig dag (om dagarna är för långa och varma, rekommenderas att du dessutom skuggar sängarna så att ett huvud är bundet);
 • kål älskar vattning, men inte ofta vattning, annars kan det leda till ruttning av kärnan;
 • kålhuvud får inte knytas på grund av jordens feta sammansättning;
 • dessutom får sängarna inte förtjockas och gallring utförs i tid.

Kinesisk kål i det öppna fältet

Många, särskilt nybörjare, är oroliga för frågan, varför blommar Pekingkål? Kålhuvudena är endast bundna med en viss dagsljus. Därför planteras den under våren eller sensommaren. Grodden bildar först en rosett av blad, och först då börjar huvudet att bildas. Så snart vikten överstiger 2 kg ökar risken för blomning och utseendet på en pil. Mycket ljus kan provocera blomning och lufttemperaturen är mer än 22 grader.

Ska plantens nedre blad avskäras? Kålhuvudena bildas snabbt och är inte för täta. Det är nödvändigt att riva av bladen endast när de har genomgått sönderfall eller sjukdom, vilket är extremt sällsynt. Därför att besvara frågan om det är möjligt att plocka bort bladen är svaret ja. Men detta är inte nödvändigt.

När ska man skörda mogna kålhuvuden? Den första grödan kan skördas när bladen är cirka 10 cm. Du kan dra ut växten tillsammans med rötter eller bara klippa bladen. Du kan vänta på att huvudet bildas (cirka två månader), det bör väga cirka 1 kg.

recensioner
 1. Galina
  10.10.2017 22:21

  I år var min Peking inte ful. Dåligt bundet visade det sig nonsens, inte kål. Jag tror att orsaken är fel befruktning. En vän använde BioGrow-tillväxtens bioaktiverare, skrytade av skörden, men hon har ett helt annat markområde, så jag tvivlar på att det här verktyget bidrog till skörden. Nästa år kommer jag att prova tips från artikeln. Jag köpte den i den här butiken.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa