När man ska plocka bort de nedre bladen av kål och är det möjligt att göra det

Många oerfarna grönsaksodlare vet inte om de ska ta bort de nedre bladen av kål. Sommarnas åsikter om denna poäng skiljer sig åt. En del av dem hävdar att människor äter kålhuvud, inte löv och därför kan avskuras.

Andra säger att de nedre bladen behövs för att bilda unga kålbuskar. Det är ganska svårt att hitta information om detta i den speciella litteraturen, så varje trädgårdsmästare måste bestämma allt på egen hand.

Landa i marken

Innan du funderar på om du ska plocka bort de nedre bladen på en kål, rekommenderas det att du läser tips för att plantera den. Det rekommenderas att plantera när fler än fem löv visas på plantorna och dess höjd kommer att vara cirka 15 cm. Det växer ofta till den här storleken i mitten av maj. Vissa midsäsongsorter måste planteras i början av juni.

Först rekommenderas att välja en lämplig webbplats. En plats som kommer att bli upplyst av solen hela dagen är perfekt. Det är önskvärt att platsen har sandjord, vilket är bättre än andra för att växa kål. Innan plantering måste jordens surhet kontrolleras, vars indikator inte bör överstiga 7 pH. Förberedelsen av webbplatsen bör göras under hösten. För närvarande bör du noggrant gräva upp marken så att det på våren bättre kan absorbera fukt.

Dessutom måste jorden jämnas ut med en rake. Detta för att göra att jorden håller vatten längre. Ogräs kan förekomma på platsen före plantering, vilket bör tas bort omedelbart.

På sen våren görs fröplantahål på platsen. Deras storlek beror på storleken på rotsystemet för unga plantor. I varje hål placeras 100 g ask, en handfull sand och humus. Därefter tillsätts en sked nitrofosfat och ett glas vatten. När du har förberett alla hål kan du börja gå ombord. Plantorna sänks ner i marken och strö över med torr jord. För höga plantor planteras på ett sådant sätt att kålbladen nedan spolar med marken.

kålplantor

Växande funktioner

De första veckorna måste du ta hand om de unga plantorna. Unga plantor är ännu inte vana vid solens strålar, så under dagen måste de täckas med tidningar eller trasa. Ytterligare vård för kål är som följer:

  1. Vattning. Det rekommenderas att vattna växten på molniga dagar eller på kvällen för att inte skada buskarna. Det räcker med att göra detta en gång i veckan. På sommaren kan vattenmängden ökas flera gånger så att kålen har tillräckligt med fukt. För att hålla vattnet längre i jorden rekommenderas att du skapar ett torvmalsskikt.
  2. Toppdressing. Den första utfodringen genomförs 10-15 dagar efter plantering av plantor i marken. Under denna period tillsätts en blandning gjord av saltpeter, kalium, superfosfat och vatten till marken. Gödselmedel måste endast appliceras på fuktig jord för att inte orsaka skador på växten. Den andra appliceras efter några veckor och består av samma gödselmedel som den föregående.
  3. Behandling. För att skydda buskarna mot sjukdomar och insekter rekommenderas det att hantera deras bearbetning. Först behandlas kålen med aska, vilket kan skydda unga plantor från loppor och sniglar. Sedan kan du använda en infusion av tomatöverdelar eller lökskal. Det finns också speciella preparat som du kan skydda kål från de flesta sjukdomar.

Ska jag plocka de nedre bladen

Inte alla grönsaksodlare vet om det är möjligt att plocka ned de nedre bladen av kål när de växer. De flesta trädgårdsmästare föredrar att beskära dem. De hävdar att detta hjälper till att påskynda växternas tillväxt, eftersom han nu inte behöver spendera sin energi på de nedre skotten. Många föredrar också att ta bort de nedre bladen på grund av att de med tiden börjar ruttna och busken förlorar sin attraktivitet.

Det måste komma ihåg att bryta löv är en ganska allvarlig stress för buskarna. På grund av detta kan mognadstiden för kålhuvudet allvarligt öka. Därför rekommenderas det inte att riva bort löv på mycket unga plantor. Många undrar omedelbart om de nedre bladen på kålen tas bort om kålhuvudet nästan är mogen.

Jordbruksbestämmelser förbjuder att göra detta, eftersom öppna sår kvarstår på busken med ett avrivet blad, varför växten kan smittas av olika sjukdomar.

Men det finns fortfarande många anhängare av att bryta av skott. Det viktigaste är att kålhuvudet är helt moget och proceduren utförs korrekt. Innan du utför arbete måste du också vara uppmärksam på skivornas skick. Om de är gröna och färska behöver du inte beskära dem. De luras bara om de börjar ruttna och torka.

kål i handen

När du ska riva av lakan

Inte alla trädgårdsmästare vet när de ska plocka löv från kål. Det finns flera av de vanligaste orsakerna till att du måste göra det.

Vaskulär bakterios

Det är ganska enkelt att bestämma att en växt har drabbats av vaskulär bakterios. Buskarna börjar omedelbart bli gula underifrån och svarta fläckar visas på bladen. I detta fall måste du plocka bort inte bara bladen utan också bli av med hela busken. Om du inte avskärar dem i tid, kommer sjukdomen snabbt att spridas till närliggande kål.

Knäckande huvuden

Kålhuvud av tidiga sorter börjar ofta spricka om de nedre bladen inte skärs ut i tid. Om vi ​​riva bort dem, saktar utvecklingen av kålhuvudet ner, och det slutar spricka. Vissa experter hävdar dock att denna metod inte är särskilt effektiv. Istället rekommenderar de att dra anläggningen lite ur marken och vända den. Med denna metod kan du också bromsa växternas tillväxt så att kålhuvudena inte spricker.

Pestkontroll

Inte alla vet varför man tar bort kålens bottenblad. Ofta måste kål tas bort för att skydda buskarna mot insekter. Till exempel sätter sig skop- eller kålflugor oftast i den nedre delen av buskarna. Insektspvalor övervintrar i jorden och flyttar efter värmningen till de nedre bladen, där de kommer att lägga ägg i framtiden. Om skadedägg hittades på ytan, måste bladen tas bort.

Detta hjälper dock inte alltid att bli av med farliga insekter. Ibland måste du använda speciell skyddsutrustning som är mer effektiv.För att göra detta kan du behandla kålbuskar med Agrofit eller något annat insektsmedel.

öppen fältkål

Öka massan av kål

Många trädgårdsmästare föredrar att plocka bort de nedre bladen av kål när det är nödvändigt att öka vikten på kålen. Det rekommenderas att göra detta på sensommaren eller i början av september. Det var under denna period som den snabba tillväxten av unga kålhuvud observerades. Oftare än inte planerar människor att rippa bort bottenbladen innan de skördas. Det rekommenderas dock att man samlar in kålhuvudena med dem. I detta fall fortsätter den skurna grödan att utvecklas tills tillgången på näringsämnen i bladen tar slut.

Slutsats

Det är ganska svårt att avgöra otvetydigt om det är nödvändigt att plocka bort bladen. Men varje trädgårdsmästare måste göra ett sådant val för sig själv. För att göra detta räcker det att bekanta dig med de positiva och negativa sidorna i denna procedur. Du bör bekanta dig i förväg med situationer då det helt enkelt är omöjligt att göra utan att ta bort bladen. Det rekommenderas också att du bekantar dig när du kan plocka bort bladen och när du inte ska göra det.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa