Vad gör man om kålen inte är bunden i kålhuvudet, hur man matar eller vattnar

När man tar hand om grönsaker uppstår olika problem, varav ett är hur man vattnar kålen för att knyta kålhuvudena. Innan du löser det, måste du veta om orsakerna till bristen på äggstock i trädgårdskulturen.

På hösten skryter trädgårdsmästare stolt med robusta, trånga kålhuvuden. Om de omedelbart binds dåligt, är det nödvändigt att avgöra varför detta händer och vad man ska göra. Trots allt, annars kan du stå utan en gröda, beröva dig själv möjligheten att få vitaminer hela vintern på våren.

Anledningar till att stoppa vegetationen av en grönsak

Kålhuvuden bildas snabbt och effektivt, om lämpliga förutsättningar för utveckling och tillväxt skapas för anläggningen följs reglerna för jordbruksteknik. Det finns flera huvudskäl för frånvaron av äggstockar:

 1. För att odla en grönsak väljs öppna soliga områden utan skuggning. Jorden ska vara neutral när det gäller surhet, näringsrik, lös så att vatten och luft passerar bra.
 2. Växtens bästa föregångare är baljväxter som gödslar marken väl.
 3. För att sätta upp kålhuvuden behöver du inte plantera plantor ofta. Tidpunkten för hennes landning spelar också en stor roll.
 4. Huvudbildningen stannar om lufttemperaturen är för hög, mer än 25 grader Celsius. Men vattning av marken under en regnig sommar leder också till ruttnande i mitten av huvudet.
 5. Brist på viktiga mikronäringsämnen i kål förhindrar att den utvecklas.
 6. Sjukdomar, vegetabiliska skadedjur kommer att förstöra gafflarna och hindra dem från att växa.
 7. Under bildningsperioden kräver äggstocken för kål att man lossnar marken, ogrätter bäddarna. Annars kommer dålig näring att leda till att kålhuvudena inte binds.

Det är också viktigt att köpa och plantera kvalitetsfrön. Gamla frön gror inte bra och kommer inte att glädjas med en god skörd.

vitkål har inte huvuden

Vad man ska göra för att få saftiga kålhuvuden

För utveckling av ett kålhuvud är det nödvändigt att korrigera de förhållanden som grönsaken växer i, för att ta hand om den ordentligt.

Frö och tomt förberedelse för plantering

På samma plats kan kål aktivt, effektivt bära frukt i högst tre år. Därför ändras plantningsplatsen regelbundet. Det valda området ska inte vara i skuggan. Solen under dagen hjälper kålen att binda.

Om det konstateras att jordens surhet är hög, neutraliseras den genom att tillsätta kalk. Kalciumnitrat som sprids före plantering av grönsaken i bäddarna gör att gafflarna snabbt kan binda.

Frön från växten måste behandlas med en lösning av kaliumpermanganat före plantering för att utesluta förekomsten av sjukdomar.

Villkor och regler för landning

Kål måste planteras i tid så att den börjar. Tidiga sorter av vitkoppade grönsaker sås senast i mars, sedan i juni föredras de med krispiga gafflar. För halvsäsongsorter är såperioden i slutet av april och för sena arter början av månaden.

Det är bäst att växa genom plantor, vilket eliminerar ögonblicket då mitten av kålen inte är bunden i huvudet.

I öppen mark planteras tidiga sorter fram till mitten av maj, resten - fram till den tionde juni. Avståndet mellan buskarna måste respekteras. För tidiga sorter av vitkål och blomkål överskrider den inte femtio centimeter, för senare sorter - sjuttio. För att låta bladen sätta sig, läggs humus (500 gram), ammoniumnitrat (tre gram), superfosfat (sju gram), kaliumsalt (tre gram) till planteringshålet. Att lägga till flodsand i bäddarna hjälper till att få goda utbyten. Planteringsdjup av plantor - upp till cotyledons. Under den första veckan ersätts döda plantor med nya.

Det är förståeligt varför kål inte binds i det öppna fältet om villkoren och reglerna för plantering av plantor inte följs.

plantering av kål i öppen mark

Bra växtskötsel - starka kålhuvuden

För att bladen ska krulla är det nödvändigt att vattna kålen rikligt och blötlägga jorden till ett djup av femtio centimeter. Under torra perioder, häll två till tre liter vatten i hålet när det översta lagret av jorden torkar upp. Bevattningen stoppas en månad före skörden.

Tillsammans med att fukta växten är det bra att mata kålen och tillsätta organisk gödningsmedel tio dagar efter plantering. Om du gödslar med en mullein, späds den ut med vatten i förhållandet 1: 7, i efterföljande utfodring - 1: 5. Fjäderfä-droppningar är redo att användas vid en utspädning av 1:15. Häll en liter lösning i varje brunn.

Trädgårdsmästare vet hur man matar kål från mineraler. Ammoniumnitrat i mängden fyrtio gram, kaliumsalt - femton skiljer sig särskilt bland användbara gödselmedel. Superfosfat som används som toppförband - tjugo gram - hjälper grönsaken att binda bra. Därefter fördubblas mängden mineraler. Glöm inte att mineralgödselmedel tas per hink med vatten.

Toppkålning av kål äger rum två gånger om sommaren, och för senare sorter - tre gånger. Om du vet hur man matar trädgårdsskörden kommer det inte att finnas några problem med vad man ska göra om kålen inte är bunden till huvudet.

En av de effektiva metoderna i en situation där vegetabiliska buskar inte är bundna är användningen av bladfoder. För att göra detta, spraya bladen med borsyra upplöst i vatten. Den förbereds så här: en tesked syra doppas i en liter varmt vatten, blandas noggrant och sedan hälls den färdiga vätskan i en hink med kallt vatten.

En sådan helande dusch är bra för grönsaken.

Huvudena krulla bra om plantningen behandlas med en jästgjästlösning. Hundra gram jäst tas i en hink med varmt vatten och tillsätter en handfull socker. Innan du vattnar måste du späda ut 250 gram berusande dryck i nio liter vatten.

Medel mot sjukdomar, vegetabiliska skadedjur

Kålfluga är en av de viktigaste växtskyddarna. För att bli av med det, spraya plantorna med insektsmedel. För att skrämma bort skadedjuret läggs högar tobaksdamm blandat med aska eller sågspån i bäddarna.

Om växterna sprutades med preparat av typen Actellik i tid, kommer skopfjärilen inte att skada mitten av kålen. För en utvecklad anläggning, när kålhuvudena redan har krullade, är frossiga larver inte fruktansvärda.

actellisk botemedel

På samma sätt blir de av med kålmöl. Insekter och deras larver orsakar inte skada på kål som bearbetas i tid.

Av sjukdomen kommer äggstocken för kål att förstöras:

 • stjälkbakterios;
 • phomosis;
 • pulveraktig mögel;
 • bacteriosis.

Bestäm förekomsten av svampsjukdomar med fläckar på bladen, svärtning av stammen, ruttnar i mitten av grönsaken. Läkemedel som Fitosporin sparar dig från infektioner.Om symtomen på sjukdomen kvarstår, upprepas behandlingsförfarandet tre gånger med ett intervall på tio dagar.

svamp på kål

En bakterieinfektion är svårare att bota. Sjuka prover av grönsaken förstörs, och jorden behandlas med antibakteriella medel. De måste användas i enlighet med anvisningarna i de första infektionsstadierna.

Du måste veta vad du ska göra för att kålen ska börja. Åtgärderna för att förhindra en minskning av antalet kålhuvuden i trädgården inkluderar iakttagande av reglerna för vegetabilisk jordbruksteknik. De är enkla, bekanta för alla trädgårdsmästare. Om kålhuvudena inte är bundna, bör tekniken för att odla växten komma ihåg.

recensioner
 1. Elena
  10.10.2017 18:21

  Jag har en grönsaksträdgård utan tillgång till vattning, så varje gång jag planterar kål spenderar jag mycket tid på att få vatten. Kålen visar sig, men inte som vi skulle vilja. I år använde jag BioGrow för tillväxt, jag förväntade mig inte att det skulle bli ett resultat. Men kålen var en framgång, det finns fler skakningar än vanligt, i allmänhet, utmärkt. Jag köpte den i den här butiken.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa