Vad man ska göra om kålen står stilla och inte växer, hur man matar den

Varför växer inte kål, om det prickiga, ljusa omslaget där frönna packades garanterar dig det bästa resultatet? Utvecklingen av kålhuvudet stannar, eller det finns en ruttet lukt från trädgården några meter runt - vad är orsakerna till dessa problem när man planterar i öppen mark?

Förstå orsakerna

Vi ser ut varför kål växer dåligt bara i vårt land och inte hos våra grannar i landet? Det allra första villkoret för normal tillväxt av kål är kvalitetsfrön. Tyvärr är det nästan omöjligt att kontrollera denna faktor när du köper, eftersom det enda riktmärket som du kan fokusera på när du betalar pengar är fröens utgångsdatum med en månads noggrannhet. Det finns dock ingen garanti för att det stämplade datumet är sant. Du kan skydda dig från att köpa dålig kvalitet endast med en större grad av sannolikhet genom att kontakta erfarna trädgårdsmästare för frömaterial eller genom att köpa dessa medel på en specialiserad handelsplats som kompetent uppdaterar sortimentet.

Så du är mer eller mindre säker på bra material, men efter plantering i marken vill växterna inte bete sig som en anständig kål borde uppför sig och hela tiden avslöjar de en defekt i utvecklingen, sedan en annan.

Låt oss analysera alla möjliga alternativ och skäl till en sådan olägenhet och fortfarande ta reda på vad vi ska göra om kålen inte växer?

Jordens inkonsekvens

En vanlig sanning - en tvåårig korsbottenväxt tolererar inte ökad surhet i jorden - den kan helt enkelt inte växa på ett sådant land, oavsett hur bra den matas. I bästa fall kommer kålplantorna att släppa några stora blad, men detta kommer att torka upp kålkraften, bladen börjar falla och du får ingenting annat än en frodig bukett.

Du måste ta reda på jordens surhet i förväg, bara genom att observera vilka växter som har valt det valda området. Om sorrel, mynta, plantain eller smörblomma växer på platserna för de framtida bäddarna, är jorden definitivt sur och kommer att orsaka din grödds död.

En annan enkel diagnos av jordoxidation kan göras med hjälp av bordsäger. Skrynkla en liten boll ur marken och droppa vinäger på den. Det är tydligt att en sur miljö inte ger någon reaktion och plantor som planterats i ett sådant land kommer att dö mycket snabbt.

kål i trädgården

Att ta bort överskottssyra är den första åtgärden för att rädda den framtida skörden. Det mest traditionella sättet att förvandla den sura miljön i den framtida trädgården till en alkalisk miljö är att lägga till kalk- och kritpulver i den under plöjning före vinterperioden, med en hastighet av ½ kg per 1 m2 odlad mark.Hur man matar marken mer för att upprätthålla sin alkaliska balans? Äggskal är också en av de bästa gödningsmedel utomhus.

Ljusbrist

Felet för många nybörjare i trädgården är önskan att plantera så många plantor buskar som möjligt i ett litet område. Det optimala avståndet mellan framtida kålhuvuden i trädgården är 45-50 cm med ett långvarigt radavstånd på 70 cm. I vissa kålhuvuden kommer mogningsgraden att vara högre, i andra kommer den att vara lägre, men inte en enda grodd bör dö av en sådan naturlig ojämnhet.

Om plantningen gjordes tjockare än den borde, måste överskottet av plantor tas bort.

Samma problem - dåligt solljusintag, kan också komma från andra växter som ligger bredvid kålbädden. Som regel är det höga grödor med djupa rötter som orsakar djup skugga - solrosor, majsstjälkar.

I kål, som lider av brist på ljus, intensifieras tillväxten, och den börjar växa, sträcker sig från rötterna, och i stadiet av det tredje fullblodiga bladet slutar det plötsligt att utvecklas och börjar torka. Vad du än gör, i det här skedet är det inte längre möjligt att rädda kålen och du kan bara ta hänsyn till framtidens misstag.

I början av deformationen eller gulningen av groddan kan du försöka rehabilitera kålen med hjälp av lösningar "Zircon" eller "Epin-extra". Och naturligtvis, om vitkålens betydelse för dig är högre än växterna som skuggar den, bör du bli av med dem.

Väderförhållanden

Vid temperaturer över 25Med börjar mirakel hända med kål - den framgångsrika växte gröna massan och den redan bundna rosetten torkar plötsligt upp, och det upphöjda bladet blir gult och faller. Det framtida kålhuvudet slutar växa, oavsett hur väl jorden befruktas. Varför dör kål under sådana till synes gynnsamma förhållanden?

Anledningen är den exceptionella icke-värmekärliga kulturen. Om den öppna marken inte är tillräckligt fuktad och omgivningstemperaturen är över bekväm för kulturen 18C, kål dör, helt enkelt dehydratiserar. Inte mindre förstörande effekt på plantorna av plötsliga förkylningar.

Även små frost framkallar ruttning av groddan, och rötterna påverkas först. Detta är ett av svaren på frågan varför kål ruttnar på vinrankan, men naturligtvis inte det enda skälet.

Felaktig vattning

Villkoren för korrekt vattning måste börja iakttas redan innan unga växter planteras i marken. Under rumsförhållanden är det inte lätt att skapa den nödvändiga temperaturen och ventilationen, dessutom måste kålplantor vattnas ofta och skyddas mot direkt solljus. Ofta är en plats på en fönsterbräda med en plantor låda det enda alternativet där det finns en möjlighet att spira frön. Fröplantor dör, innan jorden planteras beror främst på uttorkning.

vattningskål

Ett annat misstag, från motsatt ytterpunkt, ligger i väntan på oerfarna trädgårdsmästare när plantorna redan sitter i det öppna fältet. Så snart det varma vädret kommer in börjar den ivriga ägaren, som bryr sig om sängarna, bokstavligen översvämma området med plantor med vatten, och undrar sedan varför kålrutten på vinrankan.

Brist på viktiga näringsämnen

Förklaringen till varför kål dör kan vara ännu enklare - äggstockarna svälter ofta helt enkelt. Du kan mata växterna redan i snabbväxtstadiet, men gödningsmedlet måste väljas med ett minimum kväveinnehåll. Hur man matar unga kål?

De mest erfarna ägarna föredrar Kemira Kombi toppförband, som har en kumulativ och mild effekt på plantorna strax efter att de har transplanterats i öppen mark.

Om kålen har slutat växa på grund av väderförändringar, har börjat ruttna eller torka ut i utloppet, försök att välja ett av de recept som har gjorts i flera decennier:

  • 0,5 msk. matskedar magnesium, 0,5 msk.borskedar, 1 msk. upplös en sked "kristallin" i en 10-liters hink med vatten;
  • 3 droppar jod, 10 g bor, magnesiumsulfat - 2 teskedar, superfosfat - 3 teskedar utspädd i 10 liter vatten.

Varje utvald blandning matas till kål i form av riklig bevattning.

Dåligt tillväxtillstånd - skadedjur

En av orsakerna till att kål, som fram till dess växte och utvecklats väl, plötsligt visar tecken på ruttnar, är parasitiska varelser eller insekter. Bland insekter är de värsta egenskaperna:

  • Korsblommor som skadar unga växter omedelbart efter plantering i marken;
  • Kålmoth, mer exakt, larverna hos detta insekt, förstör äggstockens kärna, med tanke på att hela blomstern ruttnar;
  • Kål bladlöss, attackerar trädgården med den första värmen på våren. Faran för detta skadliga insekt är inte bara att det dehydratiserar kålbladet och berövar det juice, utan också att mögel inom 1-2 månader från verksamheten hos detta insekt kan spridas över planteringen, som bärs av dessa skadedjur.

Varje insekt har sina egna kontrollmetoder. Om den drabbade växten redan har visat alla tecken på rötning måste den kasseras. Skuren kål måste förstöras tillsammans med parasiter som sitter fast vid kålhuvudet. Försök att bli av med alla snittade kålhuvuden direkt, eftersom insekter snabbt ändrar sin plats till friska grönsaker.

kål skadedjur

Följande sprayformuleringar hjälper till med kålmolen:

  • Späd ut kalciumarsenat, från 10 till 15 g. Denna lösning kan användas för att gödsla 100 m2;
  • Späd Entobacterin till en koncentration av cirka 0,3%. En liter komposition räcker för att behandla 10 m2.

Kål bladlöss utvisas traditionellt med såpvatten, tobaksinfusion eller utspädd aska. Innan trädgården bearbetas är det skyldigt att inspektera roten på varje kålhuvud och utan att ångra ta bort de blommor som är starkt ruttna. Det är också tillrådligt att bli av med alla ogräs där skadedjur kan lura - om du gör detta regelbundet och växer denna gröda kommer det att bli färre problem med skörden.

Kålsjukdomar

Det finns också tillräckligt många sjukdomar från vilka kål dör, men vi kommer att ta ut några som förr eller senare nästan varje trädgårdsmästare stöter på:

  1. Dimmig mögel. En sjukdom som dödar växter som har utvecklats från frön hemma. Plantering i öppen mark fördröjer som regel utvecklingen av svampen, men sjukdomen kan helt elimineras endast genom kardinalåtgärder eller genom att de drabbade växterna avlägsnas fullständigt.
  2. Vit råtta och grå råtta. Kålhuvuden måste förvaras vid en lägre temperatur än den där de växte och kände sig bekväma i trädgården - bara inom 2-3... Om du inte uppfyller detta förvaringsvillkor ruttnar kålhuvudet snabbt och blir täckt med en slemmig beläggning. Om vi ​​talar om lager med kål, där blommorna är i nära kontakt, kan sjukdomen på bara en månad drabba upp till flera kvadratmeter grönsaker som staplas in i en gemensam hög.

För att skydda framtida växter från pulverformig mögel är frönna specifikt "härdade" - innan de planteras blötläggs de i vatten vid 50 under 15 minuter och överfördes sedan till en behållare med mycket kallt vatten i en minut.

För att träffa båda typerna av råtta börjar de också agera med förebyggande uppvärmning även innan fröen sänks ner i marken. Senare, för att förhindra att kålhuvudena ruttnar, är det nödvändigt att lägga dem försiktigt i förvaringsområdet utan att skada bladen och se till att observera den erforderliga temperaturen. Rutten kål som finns i många andra grönsaker bör isoleras omedelbart.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa