Beskrivning av Megaton kålsorten, odlingsfunktioner

Kål Megaton F1 från det berömda holländska företaget Bejo Zaden har varit bekant för våra sommarinvånare sedan 1996. I slutet av förra seklet testades den fruktbara hybriden på ryska fält och infördes i statsregistret. Recensioner indikerar hybridens popularitet bland sommarinvånare. Hybriden används framgångsrikt av jordbrukare.

Grundläggande information om Megaton-kålens egenskaper

Vi börjar beskrivningen av sorten med en beskrivning av den kemiska sammansättningen av kålhuvudet. Kompositionen bestämmer näringsvärdet för sorten och användningsriktningen. Tabellen visar andelen ämnen som är användbara för människokroppen i 100 gram Megatonkålblad.

namnbelopp
Torrsubstans8,7 %
Sockerämnen3,8 % ~ 5 %
C-vitamin39,3 ~ 43,6 mg
Protein0,6 ~ 3 %

En stor andel sockerarter gör kål lämplig för betning. Denna hybrid kan säkert odlas för höstfermentering. Vit surkål har utmärkt smak och lagras under lång tid.

Du kan förstå om du analyserar recensionerna från sommarborna om kål att Megaton kålhuvuden inte är lämpliga för färskt bruk (matlagningssallader). Bladen är väldigt täta; när du förbereder salladen måste du mosa dem väl för att uppnå önskad saftighet och ömhet.

Avkastning

Megaton är en fruktbar grönsakskörd. Hybriden odlas av stora och små jordbruksföretag, därför ser data om kålutbytet inte per kvadratmeter utan per hektar. Det maximala utbytet registrerades - 934 c / ha. Genomsnittliga indikatorer kan vara lägre, från 586 kg / ha.

kål i trädgården

I varma klimat har Megaton F1-kål en lägre avkastningskarakteristik. Sorten visar de bästa resultaten i tempererat klimat. Hybrid rekommenderas inte att växa i Volga-Vyatka-regionen. Detta registreras av tillverkaren och anges i uppgifterna om hybrid i statsregistret.

Specifikationer

En hybrid av genomsnittliga mogna perioder - 130 - 160 dagar från grodd. Kulturen odlas i plantor. Kål visar god frostbeständighet. Vuxna kålhuvud förlorar inte försäljningsbarheten under korta frost ner till -8 ° C.

Frostbeständighetsindikatorn gäller inte för unga Megaton-plantor - den kan dö med en lätt vårkall snäpp. Detta måste beaktas när man planterar plantor i marken. Med hotet om nattfrost bör kålplantor täckas.

Omedelbart är det nödvändigt att notera en viktig fördel med hybriden - en kort stubbe (15 cm). Varje hemmafru kommer att uppskatta en kort stubb: ju mindre avfall från kålbearbetning, desto bättre. Formen på kålhuvudena är rundad, jämn, lätt platt. De yttre bladen är ljusgröna med en lätt vaxartad blom. Bladen är stora, ovala, lätt korrugerade längs kanten. Rosetten är stor.

De inre bladen är vita, täta, saftiga, samlade i ett tätt kålhuvud. Kålhuvudena är stora, medelvikt 3-4 kg. Det finns bevis för att det var möjligt att odla kålhuvud som väger upp till 10 - 15 kg. Du kan få sådana underbara resultat med god vård och en behaglig sommartemperatur.

På grund av en hybrid

I korthet anges hybridens värdefulla egenskaper, dess egenskaper och nackdelar i tabellen.

fördelarnackdelar
transporteraKort lagringsperiod (högst 3 månader)
Låg beroende av väderförhållandenaTäta löv vid kålhuvudet
Sjukdom och skadedjursresistens
Bra råmaterial för jäsning för vintern

Från sommarinvånarna om Megaton kål

Konstantin, Voronezh:

”Det var en dålig odlingsupplevelse. Sommaren var varm, torr, kål vattnades ofta. Vid utgången fick vi två kilo kålhuvuden. Det fanns inga klagomål om formen och densiteten. Alla kålhuvudena var trånga. De lagrades inte länge - de åt det snabbt, så det var inte möjligt att bedöma behålla kvaliteten. Jag letar efter en ny sort för nästa säsong. Jag älskar stora kålhuvuden. "

odling av kål

Natalia, Oryol:

”Megaton planterades och vi planerar att plantera i framtiden. Jag gillar det faktum att det inte finns bladlöss och larver på kålryggen. På något sätt gillar dessa skadedjur inte vår kål. Det är lätt att odla en hybrid, eftersom den inte behöver någon bearbetning, vi odlar den utan någon kemi, om det regnar regelbundet och det tar lite tid att vattna ”.

Agrotechnics

Det är bättre att odla plantor i vårens växthus eller växthus. Det är svårt att odla starka kålplantor i en lägenhet. Det kan vara problematiskt att tillhandahålla den temperatur som krävs för normal tillväxt (18 - 20 ° C). Så frön för plantor i början av april. Strö frön med ett 1 cm lager humus - det är inte värt det djupare, frönen är små. I fasen av 3-4 blad, dyka kålplantor. Var noga med att klämma i centrumryggen, lämna, av hela längden.

Plantor under tillväxtperioden är viktiga:

 • belysning;
 • markfuktighet;
 • luftfuktighet och lufttemperatur;
 • matning.

Allt om att klä sig

Som hjälp till en nybörjare som odlar grönsaker, presenterar vi ett befruktningssystem. Genom att följa det rekommenderade schemat kan du garantera ett högt utbyte av friska kålhuvuden. Kålblad innehåller inte nitrater som är skadliga för människor.

matkål

Efter 7 - 10 dagar efter plockning av kål utför vi den första utfodringen. På sju dagar kommer ung kål att få tid att anpassa sig, rötterna börjar växa och aktivt förse växten med näringsämnen.

Att vattna 55 buskar kräver en liter vattenhaltig gödningsmedel. För matlagning måste du ta:

 • kaliumnitrat - 2 g;
 • superfosfat - 4 g;
 • ammoniumnitrat - 2 g.

När 14 dagar har gått efter den första utfodringen måste de odlade kålplantorna matas för andra gången. För samma liter vatten, ta samma uppsättning gödningsmedel, öka innehållet i varje komponent med 2 gånger.

Om det finns färsk gödsel är det bättre att ersätta mineralgödsellösningen med mulleininfusion. För vattningskål framställa en vattenlösning i ett förhållande av 1 del av infusionen till 10 delar vatten.

Två dagar före transplantationen matas kålplantorna för sista gången. Gödningsmedel för tredje toppförbandet:

 • ammoniumnitrat - 3 g;
 • kaliumgödselgödsel - 8 g;
 • superfosfat - 5 g

För att förbereda lösningen tar vi 1 liter bundet vatten.

På sommaren räcker det att mata kålen två gånger. Första gången kålen rotar efter transplantation. Du kan förstå att grönsaken har rotat av bladen - de kommer att växa. Använd för närvarande 10 liter näringslösning för 5 kålrötter. Den första utfodringen är rent kväve - ammoniumnitrat 10 g per 10 liter.

När bladen börjar krullas in i huvudet måste kålen matas en andra gång. Gödningsförbrukning ges för 10 liter:

 • urea - 4 g;
 • kaliumsulfat - 8 g;
 • superfosfat (dubbel) - 5 g.

Hybridvård Megaton är standard.Vattning kommer att vara en viktig del av allt sommararbete. Från att transplantera plantor i marken till det ögonblick då bladen börjar krullas, vatten 2-3 gånger i veckan. Om vädret är regnigt, mindre ofta. Den viktigaste referenspunkten är markfuktighet.

Sjukdomar och skadedjur

När en sommarinvånare vet vilka sjukdomar och skadedjur som behöver skyddas mot grönsaksträdplantor, kan han snabbt förebygga sjukdomar, köpa läkemedel från skadedjur. Att odla en hybrid Megaton bör du inte slappna av. Även om hybriden är resistent mot ett antal sjukdomar, är det värt att försäkra sig mot svart ben, mjölk och rhizoctonia.

Så att kålen inte drabbas av det svarta benet, är det nödvändigt att lägga preparatet "Tiram" i jorden i en dos av 50 g / m², frönen måste behandlas med medlet "Granosan" eller en lösning av kaliumpermanganat... Pulvermjölk hjälps av fröförband. Dessutom kan kålhuvuden strö med infusion av vitlök - 100 g krossad vitlök per 10 liter för att insistera 12 timmar. Förberedelserna "Quadris" och "Hom" kommer att skydda planteringar från Rhizoctonia. Behandla jorden innan du planterar.

kål skadedjur

De huvudsakliga skadedjuren av kål: larver, bladlösskolonier, korsbuggningar, hemlig proboscis. Megaton är en skadedjurs- och sjukdomsbeständig gröda, men insekter förekommer troligtvis på kålblad om jorden är infekterad med skadedjurslarver.

Höstbearbetning är en aktivitet som inte bör ignoreras. Du måste gräva upp en säng för kål, behandla jorden med Actellik, inte bryta kloddar. Använd samma läkemedel för försåddbehandling av kålfrön.

Megaton F1 är en utmärkt hybrid för områden med ojämna väderförhållanden, korta somrar och tidiga nattfrostar på hösten. Odla kål för jäsning är det inte svårt, du behöver bara utföra sådd av fröbehandling, korrekt förberedelse av marken för plantering och regelbundet ta hand om kålplantningar.

recensioner
 1. Nina
  11.11.2017 11:30

  En underbar variation av kål, jag odlar främst bara den, utbytet är helt enkelt utmärkt och frukterna är stora. När jag går ombord använder jag produkten BioGrow, det främjar snabb tillväxt.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa