När och hur man planterar kineskål i öppen mark

Frågan om när man ska plantera Pekinkål är inte retorisk, inte ens för en erfaren trädgårdsmästare. Det är inte ett faktum att du kommer att kunna odla den om du har goda skördar av kål. Om du inte känner till kulturens särdrag, istället för kålhuvud, kan du få lösa växter med ett gäng pedunkler täckta med gula blommor.

Varför landningsdatum är viktiga

kinesisk sallad - kulturen är kallt motståndskraftig, för bildandet av fullfjädrade kålhuvuden behöver den en lufttemperatur runt 20 ° C. Höga temperaturer från 25 ° C och högre leder till utstötning av pedunkler, i detta fall bildas inte kålhuvudet.

Dagsljusets längd påverkar bildningen av kålhuvuden. Pekekål föredrar en kort dag - inte mer än 12 timmar, längre (13-14 timmar) solljus orsakar blomning i växten, vilket leder till förlust av avkastning.

I industriella växthus kontrollerar automatisering temperaturen och belysningen, varför kinesisk kål odlas i dem året runt. En sommarinvånare i öppen mark behöver bara fortsätta från väderförhållandena i klimatområdet. Därför är tidpunkten för plantering av Pekinkål i öppen mark viktig för honom.

när och hur man planterar

För frögroning av Pekingkål är en genomsnittlig daglig lufttemperatur på cirka 5 ° C tillräcklig. Därför kan kål planteras i öppen mark under tidig vår. Kålhuvud kan bildas vid en relativt låg temperatur på 15 ° C.

I vårt klimat växer Pekekål bra på hösten. I tempererade klimat kan det sås igen på sommaren. Det är omöjligt att meddela såddatum som är vanliga för alla sommarinvånare - i vårt land är det för stor skillnad i väderförhållanden.

Peking i fältet

När man ska så kinesisk kål för plantor

Vi räknade ut att även i frånvaro av växthus kan alla sommarinvånare få 2 grödor av Pekekål. För sommarförbrukning föredrar de att odla kål med plantor. När du köper frön måste du vara uppmärksam på den mogna perioden av sorten eller hybrid. Denna egenskap är viktig att veta vid bestämning av datum för sådd av frön för plantor.

svarta bollar

Plantor med kål är redo att transplanteras i marken vid en ålder av 30 dagar. Vid denna tid bör den ha 4 till 5 bra blad. I den mittersta körfältet börjar de så frön för att få sina egna plantor i början av april. För sibirska regioner kan dessa villkor flyttas med två veckor i förväg, och sommarinvånare i söder kan göra detta tre veckor tidigare.

Det är viktigt att komma ihåg att Peking-kålskott med kraftiga temperaturfluktuationer, därför, när du bestämmer tidpunkten, fortsätter du från medeltemperaturregimerna i din region. För det första experimentet är det bättre att få en holländsk hybrid med en tidig mognad.Hybrider tenderar att skjuta mindre, och tidig mognad säkerställer kålhuvud innan varmt väder.

frön i en kruka

Hur man odlar plantor hemma

Pekekål gillar inte plockning, detta måste beaktas vid odling av plantor. Många sommarinvånares misstag är att det, analogt med en vit kål, så frön i en gemensam låda. Plantera frön i torvkoppar, så får du en framgångsrik plantor.

För att garantera såar vi inte ett, utan tre frön i en kopp. När plantorna börjar växa är det lätt att identifiera den starkaste växten och ta bort resten genom att klämma stammen på marknivå.

jordlåda

Det är bekvämt att odla plantor i torvkoppar, de gör det lättare att transplantera plantor i marken. Du behöver inte ta ut kålen från kopparna, de blir gradvis våta i jorden och kommer inte att störa utvecklingen av rotsystemet. Rötterna skadas inte under transplantation.

För plantor av kinakål är det nödvändigt att förbereda en lös, bördig blandning, fylla kopparna med den. Du kan förbereda underlaget för plantering själv. Här är två bevisade förhållanden:

fruktbar blandning

 1. ta 2 delar kokosnötsubstrat och 1 del mogen humus;
 2. ta 1 del låg liggande torv och 1 del sod mark.

Strö frön med blandningen, i ett lager av 2 cm. Placera spiralbehållarna på en varm, mörk plats. De överförs till ljuset först efter uppkomsten av skott. De visas snabbt, bara några dagar går från planteringsögonblicket.

spiralbehållare

Rummet där plantorna växer borde vara svalt. Om den hålls vid rumstemperatur (25 ° C) kommer den att vara svag, tunn, inte lämplig för odling utomhus. Plantor odlas på en loggia eller i ett ouppvärmt rum vid en temperatur som inte överstiger 8 ° C. Sommarbeboare, som ofta besöker landet, bör odla plantor i ett växthus eller i ett växthus.

Plantoromsorg kommer att vattna. De tar varmt vatten för bevattning. Bevattning bör vara måttlig. Om det är övervattnat, kan det drabbas av blackleg. Säkerställ tillräcklig belysning under dagen. Efter 19 timmar kan plantorna skuggas för att ge dem korta dagsljus.

kommer växa

Transplantera plantor i öppen mark

Koppar tas ut till balkongen eller utanför för härdning. Börja ungefär 14 dagar före transplantation. Jorden på åsarna bör värmas väl. Platsen väljs under förutsättning att den är upplyst av solen från morgon till lunchtid, på eftermiddagen finns det delvis skugga.

Gurkor, morötter och lök anses vara goda föregångare. Om möjligt, gör inte en ås efter korsbotten - rödbetor och tomater. Vid grävning befruktas jorden med humus och ask. Den färdiga åsen ska stå i ett par dagar, varefter hål görs på den. Rekommenderat landningsmönster:

marktransplantation

 • mellan två rader 50 cm;
 • mellan mitten av hålen i linjen 35-40 cm.

Avståndet mellan två växter bör vara tillräckligt, nära plantade plantor är mer benägna att bli sjuka, de knyter huvuden sämre och är mer benägna att blomstra.

växter för plantor

Det är bra att kasta brunnarna dagen före eller två dagar före transplantationen. Plantor, utan att komma ur planteringskopparna, placera dem i hålen i mitten av hålen, häll varmt vatten. På våren är nattfrost möjliga, många sommarinvånare föredrar att installera plastbågar med täckmaterial över de plantor som planterats på våren.

Bågar kan lämnas även i juni. Fördelarna med dem är stora:

dagar före transplantation

 • skydda från frost;
 • förhindra överhettning;
 • tjäna som ett hinder för korsblommor och andra skadedjur;
 • bågarna kan täckas med material som inte överför ljus för att minska dagsljusets varaktighet.

Efter transplantation kan plantorna täckas från direkt solljus under ett par dagar; i mörkret anpassar de sig snabbare på det öppna fältet.

skydda från frost

Sommarsåsdatum och dess funktioner

För vinterkonsumtion kan kineskål planteras under sommaren. Landningsdatumens relevans kvarstår. Dessutom är det viktigt att välja rätt sort.Sommarplantering av Pekinkål i det öppna fältet bör göras med frön, iakttagande av grödrotationen.

sommarsåsning

Du kan plantera frön i hål som plantor eller i spår. Hålen placeras på ett avstånd av 35 cm från varandra, lägg i var och en av 3 till 5 frön, strö på jord, damm med aska. När groddarna växer upp, lämna en av de starkaste, plocka ut de andra.

De planterar ofta i furerna, håller ett intervall på 10 cm. Efter att 2 löv visas på växterna utförs den första tunnningen. Proceduren upprepas när kålen växer. Som ett resultat bör avståndet mellan två plantor vara 35-40 cm.

hålla intervallet

Sorteringsval och planteringsdatum

I de regioner där nattfrost förekommer redan i september planteras kål den 15 juli. På grund av tidig höst har sena sorter inte tid att bilda kålhuvud som är lämpliga för förvaring. Du måste välja mellanmognadssorter, de lagras lite längre än tidiga mogna sorter.

För älskare av kimchi, ett kryddig koreansk mellanmål, kan vädret inte vara ett hinder. De kan lämna utrymme för kål i växthuset. Höstplantning i skyddad mark kommer inte att bero på vädret. I oktober, till och med i Sibirien, bildas kålhuvud på vilken kål som helst, vare sig det är mitt i säsongen, åtminstone sent mognad.

landningsdatum

Sen mogna sorter är lämpliga för förvaring i källaren. Vid temperaturer nära 0 ° C behåller kålhuvuden användbara egenskaper och presentation i 3 månader. Sena sorter är lämpliga för jäsning. I regioner där hösten är lång och mild, odlas senmognad kål framgångsrikt i det öppna fältet.

I milda klimat kan kål sås en andra gång från slutet av juli till början av augusti. Föredra hybrider som på vårens plantering. Det korrekta valet av variation och efterlevnad av planteringsdatum minskar sannolikheten för fotografering.

lagring i källaren

Anledningar till fotografering

Återigen om de fel som leder till för tidigt bildande av peduncle:

skäl till fotografering

 1. Den första och vanligaste orsaken är felaktiga planteringsdatum. Om du är osäker, så så en tidig mognadssort för första gången. Han kommer definitivt inte ha tid att bilda en pil.
 2. Det andra misstaget är att planta kål tätt och ignorera tunnningsarbete. Vid tät plantering får växten inte de nödvändiga näringsämnena för bildandet av ett kålhuvud.
 3. När man planterar plantor i kall jord, gör sommarinvånaren ett tredje misstag. Spänningen från transplantationen varar längre än vanligt, kålen stannar och därför bildas inte kålhuvudet.
 4. Satt varmt väder kan förstöra grödor. När lufttemperaturen är över 22 ° C bör kålplåstret skyddas från solen mitt på dagen.
 5. Försening i rubriken orsakar också spaying och minskad grödskvalitet.

varmt väder

Slutsats

Bestäm om kinakål kan planteras i ditt klimat. Det spelar ingen roll om du inte hade tid att så det på våren. Hela sommaren är framåt, plantera den i juli, då kommer hösten att glädja dig med en ädel skörd. Med tanke på de enorma fördelarna med denna grönsak för vår hälsa kommer tiden att spenderas väl.

så på våren

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa