Växa och ta hand om kineskål i det öppna fältet i trädgården

Traditionella sorter från Kina assimileras aktivt i regionerna Ryssland, Ukraina, Vitryssland och är populära i Kazakstan och andra CIS-länder. Hur man odlar kineskål, får högsta möjliga avkastning? Den forntida grönsakskulturen har genomgått mer än ett steg i urvalsutvecklingen, det rotar väl i nya länder. Det tål frost väl.

Det är nödvändigt att bekanta dig med några av nyanserna i växtlivet. Varje sort kräver vård, specialbehandling. Om kväve behövs för potatis, vad skulle en bok choy eller annan kinesisk gäst kräva? Hur många sorter finns det i naturen och hur man odlar en gröda under våra förhållanden?

Beskrivning

Den asiatiska växten kom till oss under andra hälften av 1800-talet. Under denna tid genomfördes ett stort urvalsarbete. Ett stort antal olika sorters kinkål har utvecklats. Hybride är särskilt populära, eftersom de slår rot i en ovanlig miljö för dem, ger en bra skörd.

Det finns två typer, som var och en har sina egna skillnader:

 1. Peking kål bok choi, det förväxlas ofta med en annan typ. Båda kom till oss från Mellanriket. Men trots de vanliga funktionerna måste de tas om hand på olika sätt.
 2. Kinesisk kål pak choy. Detta är den andra sorten med ett klassiskt namn. Det var från honom som Peking-medborgaren döpte namn, vilket ur biologiens synvinkel är helt fel. Det visar sig att Pak Choi och Kinakål är två olika sorter.

Enligt tidig mognad kan kulturer delas in i tre grupper:

 1. Tidigt. Mognadstid - 40 - 55 dagar.
 2. Genomsnitt. Det tar 55 - 60 dagar innan full frukt erhålls.
 3. Sent. Skörden måste vänta cirka 60 - 80 dagar.

Planera

Jag undrar hur man odlar kineskål om man planterar tre sorter av sorter på en gång i ett område? När den skördats tidigt kan den återvinnas. Efter allt arbete kommer nästa våg. Detta sparar tid under heta perioder.

Växa och ta hand om kineskål i det öppna fältet i trädgården

Följande information hjälper till för att fördela avkastningen korrekt, för att förhindra skador på frukterna.

Tidigt

Det är bättre att dela sorterna efter såddelen. Kulturer skiljer sig något i förhållande till kvarhållande. Till exempel kinesisk sväljer kål - att växa och ta hand om det tar bara 15 dagar efter grodd. Detta är en riktig rekordhållare för mognadets hastighet. De första greenerna är de mest värdefulla. Kroppen måste fylla på sina vitaminer och mineraler efter en lång vinter.

Visningar kan komma i konflikt med varandra. Det är nödvändigt att dela grödor när man planterar tillsammans. Till exempel odlas pak choy kål med sina släktingar på avstånd från varandra. Men skörden med denna jordbruksmetod är ännu mer bekväm.

Det frigjorda området kan användas för sådd efter att man tidigare har förberett landet. Med denna metod kan du ta flera grödor per år.

Högsäsongsorter

En ljus representant är ett glas kål. Det fick sitt namn från sin bägare form. Kålhuvudena är täta, utan tomrum. Vikt upp till två kilo.

Halvsäsongsorter innehåller mer användbara element än tidiga sorter. Mer tid läggs på att odla kineskål, men detta motiveras av fruktens massa och storlek. När det gäller hållbarhet är grönsaken överlägsen tidigt mognad. Längre tid tillbringade i trädgården, det finns alla chanser att överleva till sent på hösten.

Sena sorter

Höstens frost är inte hemskt. Kål av dessa sorter växer väl efter en kort temperaturfall. Skadedjursbeständig. Lagras väl (upp till 9 månader). Dessa sorter används vanligtvis för betning och konservering. För bättre lagring används hybrider.

växande kål

Varje trädgårdsmästare bestämmer individuellt när man planterar frön. Sena sorter planteras nästan samtidigt med de tidiga. Pre-passerar flera steg innan skörden:

 1. Jordberedning.
 2. Fröberedning.
 3. Groning.
 4. Landa i marken.
 5. Kulturvård.

Som ni ser, innan du planterar kål i landet, måste du först förbereda utsädesmaterialet.

Fröberedning

Förfarandet är enkelt och tar inte mycket tid. Förbehandling av frön gör att du i förväg kan bestämma kulturens grodd och påverkar utseendet på de första skotten:

 1. Vi sätter frön i en gasväska. Lägg i vatten i 15 minuter, förvärmt till en temperatur på +50 grader.
 2. Sedan kyler vi dem i kallt vatten i en minut.
 3. Efter det doppar vi frön i en speciell trädgårdslösning med mikroelement (säljs i butiker för trädgårdsmästare) i 12 timmar.
 4. Kan förvaras i kylskåp i 24 timmar vid temperaturer upp till -10 grader.

Det förberedda fröet är klart för plantering.

Hur man planterar

Förvaringsvillkor kan variera avsevärt från region till region. Att plantera och ta hand om en växt har sina egna egenskaper.

Kulturen älskar ljus och planteras på öppna, oskuggade platser. Den uppfattar både östra och västra solen lika bra. Den bekväma temperaturen beror på variationen, vanligtvis upp till +25 grader.

Planter för kålkål

Det finns två planteringsmetoder:

 1. Ett hänsynslöst sätt. Vi använder förberedda frön och växtkål i det fria fältet. Sprinklerbevattning krävs efter plantering. Det är tillrådligt att hålla jorden något fuktig tills de första skotten visas. Landning sker på ett öppet, soligt läge. Det är nödvändigt att jorden värms upp bra.
 2. Med hjälp av plantor. Att odla plantor från frön är en lång och fruktbar process. Att växa plantor i förväg minskar risken för avkastning och tidsförlust på grund av frönkvalitet och kan skördas tidigare. Pekinkål är känslig för transplantation - här bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att förbereda jorden, vilket underlättar anpassningsperioden.

Tips: hybridsorter har den största överlevnadsgraden... Vid plantering är det lämpligt att lägga två eller tre frön i ett glas eller öppen mark. I framtiden kan du alltid välja.

Denna enkla metod ökar avkastningen i trädgården. En plockning är användbar för att identifiera svaga frön. Om skotten inte utvecklas väl, märks detta i början av planteringsutvecklingen.

Jordberedning

En gäst från Mellanriket behöver inte en speciell jordkomposition för normal utveckling, men det är bäst att förbereda en planteringsplats enligt alla regler för jordbruksteknik. Några tidiga mogna inhemska sorter, till exempel Alyonushka, låter dig skörda två grödor per säsong. I detta fall måste förberedelseförfarandet upprepas före varje plantering.

markberedning

Det finns två steg här:

 1. Vi förbereder landet för plantor och fyller på frömaterial. Kulturen älskar lös jord. Ph är bäst vald neutral, användningen av svagt sura föreningar är tillåten. För att kulturen ska växa och utvecklas väl grävs jorden upp med 1/5 av sanden. Jorden blir lös och är bra för luft och fukt. Det är bäst att använda torvtabletter.
 2. På sommarstugan planerar vi ett område för sådd med förväxta plantor eller på annat sätt. Sura jordar är kalkiga. Sedan appliceras kombinerade gödselmedel enligt instruktionerna. Lägg till sand och gräva upp.

Organisk gödningsmedel är viktigt för jorden. Vanligtvis tas de in på senhösten, efter skörden förbereder de landet för nästa säsong. Humus distribueras över platsen och grävs upp tillsammans med marken. Det är viktigt att komma ihåg att asiatiska grödor inte tål gödsel väl. Kemiska processer genererar värme som kan skada rotsystemet.

Införandet av gris-, häst-, lamm- eller fågelgödsel är strängt förbjudet. Deras tillsats är möjlig i små mängder, beroende på sorter av selleri.

Vård

Selleri kräver ingen särskild vård. Att odla och ta hand om kinakål kommer till att följa traditionella jordbruksmetoder:

 1. Ogräsrensning.
 2. Lossa jorden.
 3. Vattning.
 4. Torkar marken.

Kulturen älskar vattning mycket, vilket borde vara rikligt: ​​marken kan förbli våt i mer än en dag. Vattnar vanligtvis vid roten, men ibland kan du skämma bort kål med strö. Det viktigaste är att inte förstöra jorden efter vattning, jorden ska torka ut. Annars kommer jordbakterier att utvecklas, vilket kan leda till infektion.

Det tål perfekt frost. Vissa sorter finns i öppna sängar vid temperaturer upp till -8 grader. Efter den första frosten är det vanligtvis varmt. Under denna period kan du säkert lämna grödan att mogna.

Det bör komma ihåg att grödan har stora blad. Trots att chokens sida har en pilformad räddar detta inte från direkt solljus. Om du applicerar sprinkling på morgonen kan bladen bränna vid middagstid. Detta förklaras av det faktum att vattendropparna kvarstår på bladen, som, när de utsätts för intensivt solljus, fungerar som en förstoringslins, vilket kan leda till att bladen bränns.

ljus för kål

Solljus är nödvändigt för asiatiska kulturer under alla utvecklingsperioder, från odling av plantor i en lägenhet till fullmogen frukt i en grönsaksträdgård. Vissa trädgårdsmästare använder speciell belysning för att öka tillväxten. Vanligtvis är dessa kombinerade LED- eller natriumlampor.

Intensiteten för fotosyntes och fotomorfogenes beror på belysning. Enligt forskning som utförts vid den ryska vetenskapsakademin konsumerar växter aktivt följande spektra:

 • röd;
 • blå;
 • grön.

Monokrom LED-strålning är bäst lämpad för dessa ändamål.

Du kan experimentera med tidiga mogna grödor. Till exempel är den inhemska sorten Alyonushka väl lämpad för dessa ändamål. LED-lampor är placerade så att bladen är helt badade i ljus. Används på dagtid som ett tillägg till huvudbelysningen.

Full mognad uppnås när 9-10 fulla blad bildas. Frukten skärs utan att stoppa den ytterligare bildningen av bladverk. I detta fall kan grödan erhållas flera gånger från en skott. Växten bildar nya frukter mycket snabbt och utvecklas intensivt. Korrekt såplanering, korrekt skötsel och uppmärksam inställning gör att du får en utmärkt skörd.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa