De mest effektiva metoderna för hur man hanterar köl på kål

Kålköl är en lumsk sjukdom orsakad av en svamp. Kål är en mycket vanlig grönsakskörd. Hennes plantager finns i nästan varje trädgårdsmark. Denna grönsak är hälsosam och läcker, men den är inte lätt att odla. Även för en erfaren trädgårdsmästare är det svårt att skydda kål från köl och angrepp av skadedjur för att följa de växande reglerna. Det är nästan omöjligt att bli av med denna sjukdom.

Vad är keela

Kiel är föremål för alla kålvarianter och kålgrödor: rovor, rädisor, sallad. Svampens natur gör det omöjligt att härda växten. Den infekterade växtens del, belägen ovanför jordens yta, ser deprimerad ut: bladen blir döda, börjar krullas. Detta händer även om jorden är fuktig.

Om en köl visas måste du vara uppmärksam på roten. Om sjukdomen har bildats, kan du se rhizomen helt täckt av tillväxter, som förvandlas till grenar som ser obehagliga ut, även ful. Verkliga rötter dör ganska snabbt och växten upphör att existera.

Men detta är inte det värsta. Eftersom keela är en svampsjukdom, fylls dess sporer, som multiplicerar, snabbt hela området och påverkar andra grödor. Allt som trädgårdsmästaren växer i trädgården hotas av förstörelse. Därför, ju tidigare skyddet är organiserat, desto mer jord kommer att sparas.

Förutom kål kan andra grödor också bli sjuka:

 • rädisa;
 • svensk;
 • senap;
 • vattenkrasse;
 • daikon.

Om en köl dök upp på kål, vet inte alla trädgårdsmästare hur de ska slåss. Det är svårt att upptäcka symptom tidigt.

När växten börjar visa ömheten i dess tillstånd är det inte längre möjligt att återställa sin styrka och hälsa, men allt som finns i närheten kan sparas. För att göra detta måste du veta hur man hanterar köl på kål.

Hur manifesterar sjukdomen

Innan du blir av med infekterade växter måste du få ett exakt förtroende för symtomernas tillförlitlighet. Det första tecknet som du kan identifiera kölen på är visna löv. Med full förtroende för att detta fenomen inte avslöjades på grund av torr jord, är det nödvändigt att gräva framtida kålhuvud och noggrant undersöka växternas rötter. Om de har utbuktande sår, är detta en kålköl, som kan infektera andra planters rötter.

köl på rötter

Symtom som bildas på rötterna bokstavligen drunker växten. Små rötter, på grund av vilken grönsaken näras, förlorar förmågan att växa. Utvecklingen av kål stoppar. Snart blir utvecklingen av tillväxter så aktiv att kålhuvudet dör.

Alla växter som har diagnosen kålsjukdom måste inte bara tas bort utan också förstöras. Det är inte svårt att frigöra marken: växternas rötter dör av, förbindelsen med marken försvinner, kålen dras lätt ut.

Det bör noteras att tillväxterna på kålhuvudets rötter kan nå en knytnäve och sedan börja ruttna. Så en cysta bildas i marken, som sprider sig och infekterar friska växter.

Om sjukdomen inte förhindras, kan svampsporernas nederlag åter manifestera sig inom fem påföljande år.

Nederlaget för kålhuvudet med köl kan förekomma i nästan vilket skede som helst i dess utveckling. Unga plantor, vars tillväxt är aktiv och snabb, är mer mottagliga för sjukdomar. Accelerationen av utvecklingen av sjukdomen kan påverkas av jordens ökade surhet.

Utåt manifesteras kölen på kålen som vissnande löv. Långsam utveckling indikerar ett problem med anläggningen. Till att börja med har kålblad en ljusfärgad nyans som ändras över tiden till gul. Om du inte vidtar åtgärder för att rädda skörden, kommer alla växter efter en kort tid att torka ut och sporerna fortsätter att sprida sig under jord.

köl på bladen

Sporer som är vilande på vintern tolererar kallt väl. Så snart vädret är gynnsamt börjar de växa. Zoosporer bildas, som kommer in i växten genom rothår. Växterna växer till en imponerande storlek och blockerar växternas utveckling, varför det höga kvalitetsflödet stoppar och förhindrar mottagandet av näringsämnen.

Orsak till kölinfektion

Risken för att köl visas i trädgården uppstår oftast när kålplantor köps på overifierade platser. Genom att arbeta för vinstens skull sparar skrupelfria säljare pengar på jordbearbetning och plantor. Som ett resultat kan du enkelt ta med kölen i din trädgård, och att bli av med den kommer att vara mycket problematisk, särskilt att du inte vet vad du ska göra i det här fallet.

Sporer av svampen Plasmodiophora brassicae lever i marken i minst 5 år. Detta är en parasit som är skickligt förklädd till en början. Så i ett tidigt utvecklingsstadium är såren mycket små och det är svårt att skilja det från de verkliga rötterna med blotta ögat.

I tillväxtprocessen ökar tillväxten i storlek, börjar ersätta växternas rötter. I moget tillstånd är sporer också farliga eftersom de förblir i marken under lång tid. Varje kruciferös växt kan få svampsporer att växa, även om det är ett enkelt ogräs.

Kontrollmetoder

Metoder för att hantera köl på kålrotar kommer att vara ineffektiva i de senare stadierna av sjukdomens utveckling. I det här fallet kan du bara prova en metod: att främja utvecklingen av äventyrliga rötter. För detta måste kålhuvudet hällas högt och systematiskt vattnas.

Innan du gräver upp marken i slutet av hösten kan du damma marken med kalk. Men det mest effektiva sättet att undvika återinfektering med kölen är att undvika att plantera korsfästen i detta trädgårdsområde.

Naturligtvis ska skadade delar av kålrötterna inte förvaras på plats. Det är bäst att bränna dem. Eftersom det är nästan omöjligt att bota en infekterad växt, kan vissa åtgärder vidtas för att göra marken säker för planteringar som kommer att visas på platsen nästa år.

Fröbehandling

Innan de sätter frön i marken måste de bearbetas och veta hur de ska läka. Detta kan göras på flera sätt:

 • placering i en immunostimulant;
 • varmvattenbehandling i 20 minuter;
 • exponering i 6 timmar i en senapslösning, vars koncentration är 1,5%;
 • i en lösning av askorbinsyra är det nödvändigt att bearbeta frön i 16 timmar;
 • kylning under dagen, det perfekta stället för denna manipulation är ett kylskåp, där temperaturen inte är högre än 2 handla omFRÅN.

Denna metod är naturligtvis inte ett universalmedel, eftersom sjukdomen i keela kål kan komma på trädgårds tomten med plantor. Men om infektionen gömmer sig i kålfrön, kan den elimineras med de ovan beskrivna planteringsmetoderna.

Jordbehandling

Om området en gång påverkades av en köl måste marken härdas. Först och främst rekommenderas det att växa på detta territorium växter som dödar kölsporer på kål: tomater, potatis, lök och vitlök, rödbetor. Dessa grödor kan hantera dem på 2-3 år.

markbehandling

Under en säsong kan svampsporer förstöra växtkombinationer som tomater och vår vitlök. Det finns grödor som tvärtom bör undvikas när det finns risk för skada: du måste vara uppmärksam på de växande ogräs. Smala bäddar kan stoppa utvecklingen av sjukdomen ganska bra: denna teknik hjälper till att förhindra den primära skadorna vid odling av kål.

Det rekommenderas att uppmärksamma möjligheten att blanda ren och förorenad jord. Detta måste förebyggas. Förebyggande åtgärder minskar sannolikheten för att sprida sjukdomen så att det härdade landet ger en god skörd.

Agrotekniska metoder

Alternativet för att hantera köl på kål kan vara olika, men du kan inte göra det utan att använda jordbruksmetoder. Det är nödvändigt att övervaka påfyllning av bristen på kalium- och kalciumkomponenter i jorden, för att förhindra brist på zink, klor, bor. Humusinnehållet kan ökas upp till 2,5 gånger jämfört med det vanliga. Skada inte växter och saltpeter.

Keela är väldigt listig. När du kämpar mot det bör du inte ignorera problem relaterade till vattning. Det måste utföras mycket kompetent: vattenblåsning av jorden kan påverka den negativt, liksom övertorkning.

Traditionella metoder

De verkligen effektiva för köl på kål är de som kombinerar olika mått. Traditionella droger bör inte heller ignoreras.

Erfaren trädgårdsmästare kallar de mest populära sätten att bearbeta kål:

 • behandling med Bordeaux-vätska - detta verktyg eliminerar effektivt jordproblem;
 • lägga till en liten mängd träaska i hålet - sedan vattna växten;
 • vattna med kalkmjölk;
 • regelbundet lossna med tillsats av mineralgödsel.

Om keela uppträder - en kålsjukdom, är det få som vet hur de ska slåss, men enkla folktekniker är kända för alla som strävar efter att få en riklig skörd av hög kvalitet på sin sommarstuga. Alla kan agera med folkliga åtgärder, eftersom det är beprövade metoder som inte kräver särskilda ekonomiska kostnader.

Hur man förhindrar spridning

Det första som hjälper till att förhindra utseende och spridning av kölen är en noggrann undersökning av de köpta plantorna. Om det inte skapar förtroende är det bättre att vägra kål.

Förebyggande hjälper till att förebygga uppkomsten av denna sjukdom. Dessa är följande åtgärder:

 1. Obligatorisk hilling av den framtida kålhuvudet efter att den har matats, måste anläggningen vattnas. Detta bidrar till bildandet av ett kraftfullare rotsystem.
 2. Rengöring av alla stubbar efter skörd. Hjälper till att förhindra eventuella uppbyggnader från förfall
 3. Dra ut alla infekterade växter och bränna dem på en metallplåt. Gå inte runt i trädgården just nu i dina vanliga skor och kläder. Verktyget för arbete bör vara separat, vilket bäst förstörs senare.
 4. Att bibehålla nivån på jordens surhet på en genomsnittlig nivå. Jorden ska inte vara för sur eller omvänt underoxiderad.
 5. Gödningsväxter med kalium, kalcium, magnesium, klorberedningar.
 6. Tillsätt dolomitmjöl i hålet vid transplantationen.

Det kommer inte att vara överflödigt med alternerande grödor som planteras i samma område. Sorter som visas på sängarna måste innehålla ett märke på förpackningen om motståndet mot utvecklingen av denna sjukdom.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa