Användning av kalcium och ammoniumnitrat för kål

Många trädgårdsmästare odlar kål i sängarna. Ammoniumnitrat används traditionellt för att producera friska, starka kålhuvuden. En ideal kvävegödselmedel har bara en nackdel: det försurar jorden. Detta är acceptabelt för neutrala och lätt alkaliska jordar. På sura jordar tolererar inte kål en sådan reaktion: utvecklingen slutar.

Vad ska sommarinvånarna göra, vars mark redan är surgjort? En annan gödningsmedel hjälper till att odla den krävda grödan: kalciumnitrat. När den appliceras korrekt ändrar det inte jordens reaktion.

Varför du behöver mata

Trädgårdsmästaren vet: kål är en bevuxen knopp. Hon älskar nitrater. I de tidiga utvecklingsstadierna absorberar det dem, smälter omedelbart och kräver nya. Växer snabbt.

Utan att tillsätta nitrater kan du inte få täta, tunga kålhuvuden. Men växter ackumulerar överskott av salpetersyra. Användningen av produkter blir hälsofarlig. Det krävs att följa introduktionsvillkoren. Hastigheten måste beräknas exakt.

kalciumnitrat

Kalcium gör att kålen smälter kväve snabbare. Utveckling och tillväxt påskyndas. Trädgårdsmästare märker nitratens verkan efter 2-3 dagar. Njurarna bygger direkt upp grön massa.

Kvävegödselmedel utgör ett friskt rotsystem. Växten tar upp vatten och näringsämnen. Markdelen utvecklas aktivt.

kvävegödselmedel

Det ackumulerade kvävet gör växten attraktiv för skadedjur. Caterpillars attackerar buskar. I gnagade löv är fotosyntesen långsammare. Det är Ca som förhindrar bildandet av kvävereserver.

Skadedjur skadar svag kål. Växter måste möta fiender starka och robusta. Genom snabb matning av kål räddar trädgårdsmästaren från den utmattande kampen mot skadedjur och sjukdomar.

snabb matning

Hur och när man ska lägga till saltpeter

Kalciumnitrat är ett mångsidigt botemedel. Använd fall:

 • införs i jorden;
 • tillsatt till vatten vid vattning;
 • ges i form av bladförband (sprutning på bladet).

införs i jorden

Detta ämne bör inte spridas runt växten eller vara inbäddat i jorden före plantering. Det är inte möjligt att få önskad effekt. Det krävs att följa rekommendationerna från agronomer.

Första gången man matar kål med kalciumnitrat bör vara vid en vecka. Det är nödvändigt att späda ut en tesked av ämnet i en liter vatten. Vattna växterna försiktigt vid roten.

mata kålen

Sprutning på bladet ger goda resultat. Arbetslösning: en matsked pulver i 5 liter vatten. Upprepa bladdressing var tionde dag tills huvudet börjar formas.

En kompetent trädgårdsmästare matar nödvändigtvis kålplantor när man planterar på åsar. En tesked gödningsmedel läggs till varje brunn. Strö på toppen med ett jordskikt på 1 centimeter. Rötterna rör inte ämnet.De dras till henne och växer aktivt. Gödselmedel assimileras vid behov.

vid landning

Varför kalciumnitrat

Den traditionella kvävegödseln är ammoniumnitrat. Men det innehåller inte kalcium. Biologer har bevisat att det är Ca som främjar fullständig assimilering av kväve. Användningsfördelar:

ammoniumnitrat

 1. Elementet stärker växtens rotsystem. Detta är särskilt viktigt för kål. Den massiva jordnära delen kräver full absorption av näringsämnen från jorden.
 2. Kalcium neutraliserar effekterna av magnesium och järn. I surgjord jord finns element i överflöd. De minskar resistens mot sjukdom.
 3. Konsistensen på kål förbättras. Det blir saftigt och krispigt. När jäst, saltad, behåller sin färg, mjukas inte. Smaken är känslig och behaglig.
 4. Det finns inga förluster under vinterlagring. Kålhuvud råtnar inte, de påverkas inte av mögel.
 5. Kål blir resistent mot sjukdom. Tål enkelt väderförändringar.
 6. Kalcium gör att växten smälter kväve snabbare. Kålen har starka, täta löv. Caterpillars skadar dem mindre.

täta löv

Vissa trädgårdsmästare tror: när de hade fått urea, tillsatt en blandning av fosfor och kalium, behöver ingenting annat användas. Övning visar: du kan inte få en anständig skörd utan speciella tillsatser.

Användning av kalciumnitrat för kål kompletterar andra toppförband (mineralkomplex). Den är vänlig mot alla gödningsmedel. Ämnets verkan hämmas av enkelt superfosfat.

förde in urea

Hur gödningsmedel ser ut

Varje saltpeter innehåller en salpetersyrarester (NO3). Det är fäst vid bassubstansen (NH4 - ammoniak, Ca - kalcium).

Ca (NO3) 2 är en biprodukt vid produktion av salpetersyra. Ämnet tillhör faroklass 3. När du arbetar med den bör du följa skyddsåtgärder (bära handskar, skydda ögonen och andningsorganen, svälja inte).

basämne

Gödningsmedlet består av 13% kväve och 19% kalcium. Finns i två former:

 • pulver;
 • grynig.

Kalciumnitratpulver torkar lätt och förvandlas till damm. När luftfuktigheten stiger blir luften klumpad. Det är obekvämt att arbeta med honom.

vitt pulver

För användning i grönsaksträdgårdar är det senare att föredra: det bärs inte av vinden. I jord, under påverkan av bakterier och fukt, får den en kelaterad (lätt smältbar) form.

För att minska fuktinnehållet lägger tillverkare till paraffinkomponenter. Införandet av NH4NO3 förvandlar pulvret till granuler. Ammoniumnitrat innehåller 26-34% kväve. Ett ytterligare element är svavel. Denna gödningsmedel mättar unga planteringar med kväve så mycket som möjligt. Idealisk för neutrala eller lätt alkaliska jordar.

en hög med pellets

Kalciumnitrat absorberar lätt fukt. Denna funktion måste beaktas under lagring och transport. Säljs i förpackningar upp till 2 kg. Används inte i stora jordbruksanläggningar.

Kalciumnitrat bör endast appliceras på våren före plantering. Det är meningsfullt att fylla åsarna under hösten: salt löses perfekt upp i vatten. När snön smälter kommer den inte att förbli i jorden.

absorberar fukt

Korta slutsatser

Kål måste matas med kalciumnitrat. Den blir stor och välsmakande. Lagras under lång tid.

säng av toppdressing

Befruktningsgraden måste observeras. Det är nödvändigt att stoppa i det ögonblick att rulla bladen till kålhuvud.

På svagt alkaliska och neutrala jordar använder trädgårdsmästare ammoniumnitrat.

används på jorden

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa