Typer, beskrivning och odling av sorter av grönkålkål

Grönkål är en vild kål. Detta är en lummig version av grödan som inte bildar ett kålhuvud, men ser mer ut som en gigantisk lockig sallad. Beroende på variation har grönkålskivan en annan färg på bladen från ljusgrön till ljust lila. Dessutom får den slutliga ljusaste och mest mättade färgen efter frost.

Beskrivning

I Amerika och England kallas denna kål "rysk röd", även om den i Ryssland inte är så vanlig och den används ofta som dekorativ för att dekorera trädgårdar och skapa parkkompositioner på grund av olika färger. Nyligen växer Kale, tillsammans med andra typer av liknande kål, popularitet, särskilt bland anhängare av en hälsosam livsstil.

Grönkål innehåller en stor mängd olika spårelement som vår kropp behöver. Det innehåller:

 • Koppar;
 • Zink;
 • Järn;
 • Selen;
 • Natrium;
 • Magnesium;
 • Fosfor;
 • kalium i stora mängder;
 • lätt assimilerat kalcium;
 • vitaminer B1, B2, C, E, K, PP och aktivt C-vitamin.

Innehållet i Retinol (A-vitamin) i en genomsnittlig del överskrider det dagliga behovet för en person med två gånger, men detta skapar inte ett överskott av detta vitamin, eftersom det finns i form av betakaroten. I själva verket innehåller denna unika grönsak endast 9 essentiella och 18 icke-essentiella aminosyror.

När det gäller proteininnehåll kan collard-greener ersätta kött, därför förtjänar det särskild uppmärksamhet bland vegetarianer. Grönkål är en leverantör av Omega-3-fettsyror som vår kropp behöver. Forskare har identifierat antibakteriella effekter, förmågan att förstöra cancerceller och förmågan att effektivt sänka kolesterolnivån. Grönkål rekommenderas vid behandling av glaukom och andra ögonsjukdomar, samt för att öka kroppens allmänna immunitet.grönkål i trädgården

Det kan ta bort giftiga ämnen från kroppen vid komplex kemisk förgiftning och är en antioxidant.

Endast blad ätas, helst i rå form, eftersom de behåller alla sina användbara spårelement och mineraler så mycket som möjligt, även om de fortfarande innehåller värmeämnen som vår kropp behöver efter värmebehandling. Näringsläkare rekommenderar att du äter denna typ av kål varje dag.

I menyn i olika länder används den för att förbereda en mängd rätter: sallader, soppor, sidorätter, kålrullar och till och med förbereda för vintern. De kan frysas och torkas, vanligtvis används som vanlig kål med ett högre innehåll av mänskliga fördelar.

Collard-greener av röda och lila sorter ger sina karakteristiska färger till förformarna och kan användas som en naturlig matfärg. Detta är beskrivningen av denna anläggning.

Kinds

Grönkål har många sorter som skiljer sig från varandra i färg, storlek, lövighet, blad och smakämnen, eftersom röda sorter även kallas järnkål på grund av deras höga järnhalt. Vissa typer av grönkål har mjuka blad, medan andra är tuffare och mer lämpade för matlagning. Efter den första frosten blir grönkålen lila och bladen mjuknar.

Alla sorter av collard-greener är tvååriga, frostbeständiga, tål temperaturer från -15 ° C till -18 ° C. Efter övervintringen blir de snabbt täckta av nya blad, vilket ger en tidig skörd.

Det finns tillräckligt med Calais-sorter för att tillfredsställa smaken hos även den mest selektiva trädgårdsmästaren:

 • röd;
 • sibirisk;
 • lockig;
 • premiärminister;
 • vass;
 • blå dvärg;
 • svart toscana;
 • scharlakansrött;
 • redbor;
 • reflex.

Bland dessa sorter kan du hitta både ganska kompakt (blå dvärg - ofta felaktig för en prydnadsväxt) och hög (vasskål kan nå 2 meter). Collardgröna av sorten Redbor F1 kommer att dekorera alla landskapsdesign och når en höjd av en och en halv meter, den har röda lockiga löv, i allmänhet ser den mycket ovanlig ut på platsen, som en palmträd. Svart Toscana är också mycket attraktivt för trädgårdsdekoration, det har täta knölblad med en blåaktig matt nyans.

Varje år ökar antalet uppfödda hybrider, så listan som presenteras är inte uttömmande.

Genomsnittlig mognad av kål är 75 - 90 dagar, men det finns också mer tidiga mogna sorter. I allmänhet kan du plocka bladen efter att de har nått en längd på 20 cm, så hela säsongen fram till sent på hösten, och nya kommer att växa på sin plats. Innan vintringen skärs kål till en höjd av cirka 10 centimeter, och på våren täckas den igen med snidade löv. Många trädgårdsmästare lämnar oklippta buskar, vilket också är acceptabelt.

utseendet på grönkål

Om det finns mycket starka frostar i ditt område på vintern är det bättre att strö kålen med mulch, men i de flesta regioner finns det tillräckligt med snöskydd för att förhindra att grödan fryser.

Hur man odlar kål

För att odla grönkål i din trädgård krävs inte särskilda färdigheter, särskilt om du tidigare har haft erfarenhet av att odla trädgårdsgrödor. För tidigare samling av blad på greener bör du plantera frön för plantor i början av april. Före plantering kan frönen hållas i en speciell lösning för att förbättra groddningen, eller helt enkelt slås in i fuktigt gasväv i flera dagar, efter att ha hållit dem i frysen i en vecka.

Gasen bör fuktas med jämna mellanrum och undvika uttorkning. När frönna är spikade bör de planteras i krukor (brickor) med en näringsblandning, du kan använda en butik för plantor. Krukorna är täckta med folie, vilket skapar en växthuseffekt och förhindrar att toppskiktet torkar ut, placeras på ett varmt ställe.

Plantor förekommer vanligtvis på 5-7: e dagen, varefter filmen tas bort, den kan täckas med glaskåpor, allt beror på klimatförhållandena i miljön.

I slutet av april eller början av maj kan plantor planteras i marken, de är inte rädda för frost. Innan plantering bör trädgården förberedas i förväg, mineralgödsel bör appliceras, kompost och träaska kan tillsättas. Planteringen utförs på ett avstånd av 30-45 cm, men även här beror allt på Calais-sorten.

Groddar planteras och strö med jord till bottenbladet. Du kan plantera flera olika typer av kål i olika hörn av blommaträdgården, eller till och med bilda en hel sammansättning från dem, definiera lågväxande sorter på den första raden och vidare i stigande ordning. I det här fallet kommer det att vara möjligt att kombinera affärer med nöje genom att använda all din fantasi för att skapa en unik look för din trädgård.

Du kan plantera frön direkt i marken, den här metoden skiljer sig bara i den senare början av skörden. Att ta hand om grönkål under hela säsongen skiljer sig inte så mycket från att ta hand om andra trädgårdsgrödor. Flera gånger under säsongen bör du lossa marken, applicera gödningsmedel, ogräs ogräs, vatten när jorden torkar. Collardkål, som vanlig kål, rekommenderas att krama 2-3 gånger per säsong. Så här odlas grönkål.

När du väljer en plats för framtida placering av sängar för collard greener, bör preferens ges väl upplysta områden. Grönkål gillar inte sur jord, speciella gödningsmedel bör appliceras, och en lösning av citronsyra med en liten koncentration kan också hjälpa till att sura marken.

Sätt att bekämpa skadedjur och sjukdomar

Nu har många sorter avlats som är mindre mottagliga för sjukdomar och skadedjur. Om du använder färska greener från busken, bör alternativa metoder användas mot sjukdomar och skadedjur, eftersom bearbetning med kemikalier gör vår kål olämplig som livsmedel. Kalendulablommor kommer att skrämma bort fjärilar från vår skörd.

I torrt väder, efter solnedgången, kan du spraya våra buskar med en lösning av en liten koncentration av 7% bordsäger, utspädd i en hink med vatten, vilket hjälper till att skydda våra plantor från trädgårdsskadegörare. Du kan damma unga växter med träaska och tobaksdamm. Alla procedurer för bearbetningsanläggningar utförs i torrt, lugnt väder, efter regn upprepas proceduren vid behov.

kålblad

Kemikalier bör användas som en sista utväg, om redan sparsamma folkmetoder inte hjälper till att rädda grönsaksgrödan. På grönkål finns malar, flugor, korsloppar, rapsfrön, blommbagge, wireworm. Björnar är farliga för rotsystemet. Om bladen är för vattna med otillbörlig skötsel, kan sniglar bosätta sig i dem.

Sjukdomar i grönkål samma som alla korsbotten. Men våra trädgårdsmästare är fortfarande mer benägna att möta skadedjur än sjukdomar på deras webbplats. Med rätt jordbruksteknologi, korrekt skötsel och skydd mot skadedjur kan du få en mycket bra skörd och ha färska vitamingrönsaker på bordet hela sommaren.

Förvaring av grönkål i kylskåpet är tillåtet i upp till 7-10 dagar, för vintern kan bladen frysas, efter upptining blir de ännu sötare och har en mer delikat konsistens.

För en tidig skörd bör du välja Premier-sorten, detta är en snabbväxande grönkål, användbar för sjukdomar i mag-tarmkanalen. Gourmeter skiljer Dino-sorten som den mest utsökta, den har tunna blad. Curly Kale är den sötaste. Välj grönkål efter din smak och få ut det mesta.

Grönkål på bordet är mycket bra färskt, i sallader, men i färdiga rätter är det inget värre. Collard greener går bra med kött. Grönkålkål är inte mindre användbar när det gäller vitamininnehåll än färsk eller stuvad. Ljusa flerfärgade grönkålslöv kommer att tjäna som en underbar dekor för festliga rätter på vilket bord som helst. De kan tjäna som bas på serverings tallrikar för aptitretare.

Välj grönkål efter din smak och var frisk! Låt ögat glädja sig i ljusa färger och ovanliga former och låt kroppen njuta av användbara vitaminer och mineraler!

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa