Hur man odlar och tar hand om kål utomhus och i växthuset

Många trädgårdsmästare föredrar att odla kål utomhus och i växthus. Det är mycket svårare för nybörjare att odla friska gröna än för människor som har planterat dem i flera år. För att odla stora kålhuvud måste du bekanta dig med videon i förväg, som visar hur du tar hand om kål i trädgården. Det finns vissa hemligheter att växa kål under täckmaterialet och i trädgården.

Sådd frön

Innan du odlar kål bör du veta i förväg hur du odlar plantor korrekt. Det finns olika tekniker för att plantera och groddar frön.

För att få kålplantor måste fröet planteras i slutet av vintern, så att det under andra hälften av våren sträcker sig väl. Men kålplantning i Ural kan göras lite tidigare.

Fröberedning

Många grönsaksodlare frågar sig hur man odlar en god kålskörd. För att göra detta måste du börja förbereda plantningsmaterialet. Denna procedur kommer att förbättra groddar av fröplantor och hjälpa dem att sträcka sig bättre i framtiden. Det har också en positiv effekt på produktiviteten.

Först desinficeras frön, vilket skyddar tomaterna från sjukdom. För att göra detta ska alla frön tas bort i små påsar och placeras i flera stora behållare med manganlösning. Vi suger dem i 20 minuter, varefter vi öppnar påsarna och sköljer frön med vatten.

Jordberedning

Innan du odlar kålplantor bör du börja förbereda jorden. För att göra detta måste du ta reda på vad kål älskar och vilka komponenter som ska läggas till jorden. Vid odling bör kålplantor finnas i jordar med mycket näringsämnen.

jord för kål

Det rekommenderas att använda en jord med aska, eftersom plantorna sträcker sig bättre i den. Ask kan också skydda plantor från uppkomsten av vissa sjukdomar.

Plantera och växa

När du är klar med jord och frön bör du bekanta dig med funktionerna för att plantera frön och studera reglerna för odling av plantor. Detta hjälper dig att förstå hur du får en bra skörd av kål. För växtväxling rekommenderas det att använda kassetter för att förenkla vården av plantorna.

Innan du planterar frön bör jorden vattnas något. Sedan görs små hål i marken, där fröna placeras. Nästa dag ska kassetter med växter överföras till ett varmt rum. Innan dess måste du ta reda på vilken temperatur plantorna klarar för att bestämma den bästa temperaturen.

Det rekommenderas inte att odla kål på balkongen, eftersom unga växter kanske inte klarar av extrema temperaturer.Kål älskar ljus, så det finns inget behov att dölja det från solen under odlingen.

Inte alla vet hur många dagar plantor bör växa. Två månader räcker för att få friska odlade plantor.

Plantera plantor

Transplantation av kål i öppen mark bör genomföras i juni eller under de sista dagarna av maj. Vid denna tid kommer alla frön att spira och har tid att spira väl.

plantering plantor

Platsval

Odling av kål utomhus under valv bör utföras i ett lämpligt område.

Först måste du ta reda på om det kan odlas bredvid tomater och vad som kan planteras bredvid kål. Hon har ganska dålig kompatibilitet med andra växter och därför rekommenderas det att välja en avskild plats för plantering. Men om detta inte är möjligt, är de bästa grannarna i trädgården lök eller vitlök. Det rekommenderas att det finns mycket sol på platsen. Det är de upplysta områdena där allt växer bra.

Jordberedning

En korrekt förberedd webbplats hjälper till att få en god kål. Det bör förberedas på hösten. Vi transplanterar tomater endast i lera eller sandjord så att plantorna sträcker sig bättre.

Se till att plantorna växer i befruktad jord. Det rekommenderas att lägga till kalk och andra mineralförband på platsen i förväg. Med hjälp av kalkning och korrekt utfodring kan du uppnå en god skörd. Kalk används också om jordens surhet är för hög för att återställa och stabilisera dess nivå.

Landning

Innan du börjar studera jordbrukstekniken för odling av kål måste du känna till funktionerna för att plantera plantor. Det första du ska göra är att skapa rader. Sedan görs hål i de markerade raderna. Storleken på var och en av dem bör vara något större än storleken på växtrötterna. Avståndet mellan tomaterna ska vara minst 50-60 cm, så vi gör hålen på samma avstånd från varandra. När alla hålen är gjorda dras spirade plantor ur kassetterna.

Därefter planterar vi plantorna i marken och strö dem med ett litet jordlager. Efter plantering av alla växter måste jorden vattnas med varmt vatten och komprimeras.

Vård

Efter plantering i öppen mark måste du ta hand om vården av de planterade buskarna. När allt kommer omkring är det kålskötsel som till stor del påverkar skördens kvantitet och kvalitet.

Vattning

Det främsta skälet till att buskarna växer långsamt är oriktig vattning av växterna. Därför bör utomhusvård innehålla regelbunden vätning av området. Det rekommenderas att vattna kålbuskar ganska ofta. Detta betyder dock inte att du behöver fylla på med vatten och översvämma varje buske. Översvämmade växter kommer att sakta ner eftersom stora mängder fukt kan skada rötter. Därför måste du se till att buskarna inte översvämmas.

Buskar gror mycket snabbare med systematisk vattning var 2-4 dag under veckan. Samtidigt bör högst sex liter vatten användas per kvadratmeter av platsen. Med tiden bör mängden fukt minskas och därför behöver växterna bara vattnas en gång i veckan.

vattningskål

Det rekommenderas att göra riklig vattning under första halvan av sommaren, när temperaturen stiger kraftigt utanför. Vattningen av kål i ett polykarbonat växthus blir också vanligare eftersom växthusrummet också blir mycket varmt.

För vattning rekommenderas att använda en varm vätska som värms upp till 20 grader.

Toppdressing

Vitkål planterad i växthus, loggior eller öppet fält behöver periodisk utfodring, vilket hjälper till att återställa mängden näringsämnen i jorden.

Innan befruktningen påbörjas är det nödvändigt att bygga upp den gröna massan. Därför börjar växterna mata bara en och en halv månad efter plantering. För den första utfodringen är Effekton-preparatet perfekt.För att få den nödvändiga lösningen måste du blanda 100 ml av läkemedlet med 10 liter vatten. För varje buske konsumeras inte mer än 500 ml av den beredda blandningen.

Nästa utfodring bör göras när växten är töjd. I det här fallet måste du använda en helt annan blandning. För att förbereda den ska en halv liter mullein spädas i 5 liter vatten. Du kan också lägga till lite Kemir till vätskan. Varje kålbuske vattnas med en liter lösning.

växande kål

Det tredje befruktningssteget genomförs under andra halvan av juni. Under denna period börjar buskorna att bilda frukter och därför behöver växten mineralgödselmedel. Blanda 120 g superfosfat med kaliumsulfat och 5-7 liter vatten för att skapa en fungerande blandning. Därefter bör blandningen infunderas i 2-4 timmar.

Sista gången gödningsmedel appliceras på jorden i slutet av sommaren. För detta används en blandning framställd av 8 liter vatten och 80 g nitrofoska.

Behandling

Att ta hand om kål efter plantering bör omfatta hantering. Utan detta tål hon faktiskt inte några sjukdomar och kommer att börja torka ut.

Insekter sprider många sjukdomar, så det är nödvändigt att skydda plantor från dem. Under de första veckorna av odlingen täcks buskarna med tobaksdamm och aska. Denna behandling skyddar dem från loppor och sniglar.

Det rekommenderas inte att använda olika kemikalier under bearbetning, eftersom kål är en livsmedelsprodukt. Användningen av sådana fonder kan påverka frukterna negativt. Det finns många andra sätt att skydda växter. Till exempel kan du bli av med bladlöss med tomatöverdelar. För att göra detta, ska det infunderas i vatten i två timmar och kokas i samma mängd. Därefter kyls vätskan ned, filtreras och späds ut med kallt vatten.

Du kan också använda lökskal, som är effektiva mot larver på kålstubbar. Att göra en löklösning är ganska enkelt. För detta hälls burken med skalet med varmt vatten och infunderas i 2-3 dagar. Sedan filtreras blandningen och blandas med två liter vatten.

Skörd och lagring

Vissa odlare vet inte när de ska ta bort kål från trädgården. Det rekommenderas att göra detta under hösten, efter att de första nattfrostarna dyker upp. Plocka inte frukten för sent, eftersom kålhuvudena på grund av nattemperaturen börjar frysa och detta kommer att påverka lagringstiden negativt.

För att bli av med buskarna måste du gräva upp dem tillsammans med dina rötter. De sorteras sedan för att bli av med små och bortskämda huvuden som bäst äts direkt. Därefter måste den skördade grödan förberedas för ytterligare lagring. För att göra detta skärs stubbar från alla buskar några centimeter under placeringen av kålhuvudet. När alla buskar skärs placeras huvuden i källaren. Det är han som är den mest lämpliga platsen för lagring. De flesta källare har hög luftfuktighet och frystemperatur. Dessa förhållanden är idealiska för kålhuvuden.

Källaren måste ha ett bra ventilationssystem. Om det är frånvarande måste du självständigt lufta rummet.

Det rekommenderas inte att förvara kål utomhus, inte ens tillfälligt. Faktum är att på hösten kan instabilt väder och kålhuvud lida efter hagel eller annan allvarlig nederbörd.

Slutsats

Vem som helst kan växa och ta hand om kål i det öppna fältet. För att göra detta måste du bekanta dig med förutsättningarna för att växa och ta hand om kål. Du kan också titta på videon, som i detalj beskriver vård av kålplantor och berättar när du ska ta bort kål från trädgården.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa