Hur man planterar kål i öppen mark

Varje trädgårdsmästare vet hur man planterar kål. Vid första anblicken är det inte svårt att odla en grönsakskörd. Men för att få ett stabilt högt utbyte är det viktigt att plantera kålen för plantor på ett korrekt sätt och sedan flytta till en permanent plats. Att följa vårdets komplikationer är mest relevant för de nordliga regionerna, där väderförhållandena är instabila.

Hur man planterar plantor korrekt

En god skörd gör att du bara får starka och resistenta mot de negativa effekterna av yttre faktorer plantor. Av denna anledning bör sådd ägnas särskild uppmärksamhet. Det är viktigt att inte bara välja frön av hög kvalitet, utan också följa reglerna för att ta hand om unga groddar.

 1. Valet av sort. Det finns många sorter frön på marknaden. De skiljer sig i smak och mognad. Det finns tidiga, mitten och sena sorter. villkor Sen mognad kännetecknas av hög hållkvalitet. Tidigt och mitten av säsongen är för sallader och säsongsrätter. Vilken man ska välja beror på förhållandena på platsen och skörden.
 2. Jordberedning. Jorden för kål förbereds under hösten. Den optimala blandningen anses vara beredd oberoende baserat på torv, humus, ask och jord från platsen. Om det inte finns någon möjlighet att förbereda marken på egen hand, används den redan köpt. Det är viktigt att den är bördig och andas. Den färdiga marken bör behandlas med ett antiseptiskt medel för att förhindra sjukdomar i plantor.
 3. Fröberedning. Fröet måste sorteras ut i förväg för groddning. Lägg lämpliga frön i en antiseptisk lösning i 10 minuter och släck sedan. Det består i att placera frön i varmt vatten och sedan i kallt vatten. Öka groddningen och påskynda groddarna av plantor, möjliggör användning av tillväxtstimulerande medel.
 4. Sådd frön. När du planterar kål följs schemat - högst 2 frön per 1 centimeter. Du kan också använda torvtabletter. Det finns 2 plantor för en. Innan plantering vattnas jorden med vatten. Fröet är begravt 1 centimeter. Plantorbehållare är täckta med folie. När frön planteras skördas de på en varm fönsterbräda.
 5. Temperaturförhållanden. De första dagarna hålls plantorna vid en temperatur på 20 grader.

frön av hög kvalitet

De första skotten kläcks på 4-5 dagar. Så snart de första skotten kläcks bör filmen öppnas. I framtiden bör du följa reglerna för vård av plantor.

Hur man planterar kål: vård av plantor

Utseendet på de första skotten kräver en ändring av reglerna för vård.

plocka kål

 1. Temperaturförhållanden. Efter uppkomsten av groddar och tills bildandet av ett riktigt blad, bör plantorna hållas vid en temperatur på 6-8 grader.Detta hjälper till att härda växterna och förhindra översträckning. Efter bladbildning höjs temperaturen till 16 grader på dagen. På natten anses de optimala förhållandena vara 8-10 grader. Plantorna känner sig bäst på coola loggior.
 2. Ljusläge. Plantorbehållare förvaras på lätta fönsterbrädor. På morgonen och på kvällen behöver groddarna extra belysning. Dagsljuset bör vara minst 12 timmar.
 3. Vattna och lossna. Plantor av kål kräver regelbunden vattning. Stagnation av fukt provocerar utvecklingen av blackleg och råtta. Därför lossas det översta lagret av jord. Lossning slår ner den resulterande skorpan och ger syre till rotsystemet.
 4. Antiseptisk behandling. En vecka efter groddning behandlas jorden med en lösning av mangan eller kopparsulfat.
 5. Plantering av plantor. Om frönen planterades i en behållare kräver växterna en plockning. Det undviker förtjockning och ger växterna rätt mängd näring. Vid plockning placeras plantorna på ett avstånd av 5-6 centimeter från varandra.

Vattna och lossna

När det är dags att planta plantor i öppen mark bör förberedande arbeten utföras. Beredningen av plantor består i att ändra bevattningssystemet, härda och applicera gödselmedel.

 1. Innan plantering av kål i marken stoppas vattningen av växterna i 7 dagar. Förra gången vatten förs in 2 timmar före landstigning.
 2. Gödsling med mineralgödselgödsel genomförs 2 veckor före plantering av kålplantor.
 3. Härdningen utförs minst 2 veckor innan kålen planteras. Det består i att föra växter till utomhus. Längden börjar från 20 minuter och når flera timmar vid slutet av härdningen.

Antiseptisk behandling

Plantera kål i öppen mark: funktioner i timing

Tidpunkten för plantering av plantor beror direkt på den valda sorten. Alla kålvarianter är indelade i tidigt, medium och sent. De skiljer sig åt när det gäller grödans tekniska mognad.

 1. Tidiga mogna sorter. De har en kort åldrande period. Teknisk mognad inträffar inom 2-3 månader efter uppkomst.
 2. Högsäsongsorter. Ha en längre mognadstid. I genomsnitt är det upp till 5 månader från det ögonblick de första skotten dyker upp.
 3. Sen mogna sorter. Skörden mognar bara 7 månader efter groddkålen.

Tidiga mogna sorter

Baserat på tidpunkten för början av teknisk mognad väljer trädgårdsmästare när de planterar kålplantor. För tidiga mogna sorter faller denna period de första tio dagarna av mars. Således, i slutet av maj, de första dagarna av juni, kommer plantorna att nå den erforderliga storleken för överföring till en permanent plats.

Midsäsongsorter planteras från mitten av mars till mitten av april. Sen mogna växter sås i början av april. Fram till höstfrostens början når grödan teknisk mognad och är lämplig för långvarig lagring.

teknisk mognad

Kål planteras i marken tidigast 45 dagar efter grodd. De flesta trädgårdsmästare är överens om att ett antal tecken fungerar som beredskap för överföring till en permanent plats.

Du kan plantera kålplantor i marken om:

 • härdningsperioden har gått;
 • det finns ett bildat rotsystem;
 • det finns inga sjukdomar och skadedjur på växter;
 • utvecklade från 4 till 8 äkta blad;
 • höjden når 20 centimeter.

härdningsperiod

Det är viktigt att ta hänsyn till väderförhållandena. Efter plantering av kål i marken bör plantorna inte vara svårt frostiga.

Väderförhållandena måste uppfylla kraven:

 • marken har värmts upp till en temperatur på minst 10 grader;
 • lufttemperaturen på natten sjunker inte under 8-10 grader;
 • fågelkörsbäret har bleknat.

väder

För de flesta trädgårdsmästare talar blomningen av fågelkörsbär om frostens sista natt. Detta ögonblick är markeringen när du kan börja aktivt arbete med att plantera plantor.När man planterar kål i Ural och i de norra regionerna flyttas datumen 1-2 veckor senare, för de södra regionerna är planteringen gjort tidigare.

Hur man planterar kålplantor i öppen mark

Innan du planterar kål i öppen mark med plantor är det nödvändigt att utföra förberedelser. Det består i att välja rätt plats, förbereda åsarna.

vald webbplats

 1. Att välja en plats. Det är nödvändigt att plantera kål i öppen mark i rätt område. För åsarna väljer de en plats i låglandet, utan träd och byggnader i närheten. Webbplatsen måste vara upplyst. Växter planteras på några åsar i högst 3 år i rad. Bästa vänner för plantor är lök, morötter, vitlök, gurkor. Efter dem är kålhuvudena bundna väl, skörden är riklig. Kål växer dåligt efter rädisa, rädisa.
 2. Jordberedning. Prata om vilken typ av jordkål älskar, föredrar trädgårdsmästare ler med humusinnehåll. Det bibehåller fukten bra. Åsarna förbereds i förväg, på hösten. På våren grävs de upp, jämnas, mineralgödsel läggs till. Det rekommenderas inte att odla växter på surgjord jord. Det bör först vara kalksten.
 3. Landstigning. Du kan plantera kål i öppen mark när den sista frosten har passerat. Förbered plantor i förväg. Innan de planterar plantor härdas de och vattningen minimeras. Tidpunkten för överföring av växter till en permanent plats väljs inte soligt. Det kan vara tidigt på morgonen eller kvällen, ideala förhållanden anses vara en molnig dag. Sand, torv och lite träaska läggs till i hålet under plantering. På vilket avstånd till växtkål beror på växttypen. Förtjock inte planteringen. Minsta layout bör vara 45 x 25 centimeter. För medelstora och sent mogna sorter ökar avståndet mellan växter. Plantorna är begravda till bottenbladen.

växtkål

Vid plantering av stora mängder plantor kommer en speciell planter till undsättning. I halvautomatisk läge gör det möjligt att placera växter i hål. Denna metod används aktivt på stora gårdar. För sådd av frön för plantor används såmaskiner.

Hur man planterar kål: regler för jordbruksteknik

När kålen har planterats i marken måste den hållas ordentligt. Växter är opretentiösa. Jordbruksteknologins funktioner reduceras till att vattna snabbt, lossna marken och ta bort ogräs.

Obligatoriska åtgärder inkluderar behandling av plantor med lösningar från skadedjur och sjukdomar. Kålbladet har en vaxartad beläggning, av denna anledning rullar vatten och andra flytande föreningar av det. För att hålla den antiseptiska lösningen på lakan kan du lägga till tvål eller schampo. För en 10 liters hink, använd inte mer än en tesked.

jordbruksregler

Efter plantering av kål i det öppna fältet och under bildandet av kålhuvud, behöver den utfodring. Det ger växter viktiga näringsämnen och mineraler.

Toppförband utförs i tre steg.

utfodra

 1. En tid är nödvändig senast 2 veckor efter att kålplantorna planterades i det öppna fältet. De optimala formuleringarna är ammoniumnitratlösning, mullein eller fågelavfall.
 2. De matas två gånger 20 dagar efter 1 befruktning. Den bästa kompositionen för steg 2: en blandning av ammoniumnitrat med superfosfat och kaliumklorid. Läkemedlen tas i ett förhållande 1: 2: 1. En anläggning tar minst en liter lösning.
 3. 3 utfodring utförs 20 dagar efter den andra. Träaska används för det. Det tredje steget kan elimineras. Det är nödvändigt för dålig växtutveckling och dålig huvudbildning.

preferens för loam

De flesta trädgårdsmästare säger: ”Vi planterar kål varje år. Genom att observera enkla regler för jordbruksteknik och med hänsyn till sorts egenskaper, får vi en utmärkt skörd. "Kål är en krävande gröda som växer bra i alla regioner.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa