Hur och när man planterar blomkålen utomhus

Vissa människor är intresserade av frågan om det är möjligt att odla blomkål hemma på en personlig tomt. Jordbrukarna säger att du kan få en skörd av denna växt, men för detta måste alla stadier av odling följas, såväl som planteringssystemet för blomkål och reglerna för att ta hand om denna grönsak.

Beskrivande egenskaper

Blomkål är en av varianterna av trädgårdskål. Det tros ha avlats i Syrien för vinterfoder. Tillbaka på XII-talet. det fördes till Spanien, och från nästa århundrade planterade hela Europa det. För närvarande planteras denna växt också på den amerikanska kontinenten och i Asien.

blomkål

Hos blomkål har roten en fibrös struktur och stammen är cylindrisk. Stammen växer i höjd från 15 till 70 cm. De horisontella bladen är ofta böjda i en spiral. Deras nyanser kan vara från grön till blåaktig på grund av närvaron av en vaxartad blom.

Blomkålens huvuden, som är massiva blomstjälkar, används för mat. De är avskuren i omoget tillstånd. En sådan teknisk mognad av en växt inträffar ungefär 90-120 dagar efter grodd. Det finns sorter med en vit nyans, grädde eller till och med lila. Fröna erhålls från fröskidorna. Det kan odlas både av plantor och frö.

fibrös struktur

Hur man planterar frön för plantor ordentligt

Plantering av frön för plantor av tidiga kålvarianter utförs under de sista dagarna av februari. Tidpunkten för plantering av en växt med en genomsnittlig mognadstid börjar efter 15 dagar, och efter ytterligare 2 veckor kan frön av senare sorter sås.

Innan sås blomkål behandlas fröna med varmt vatten i 15 minuter, tvättas sedan med kallt vatten och hälls med vätska med lösta näringsämnen. Efter 12 timmar tvättas fröna och placeras i grönsaksfacket i kylskåpet under 24 timmar.

plantera frön

Efter beredning av fröet på detta sätt genomförs sådd i separata krukor för att inte utsätta växten för ytterligare plockning. Ärtornas nedre del fylls med dränering och sedan hälls jord med en neutral reaktion. Det framställs av låg liggande torv (4 delar), humus (1 del) och sågspån (1,5 delar). Fröna placeras till ett djup av 1,5 cm, varefter jorden är lite sammanpressad.

Blomkål för plantor i behållare, tills framväxten av skott, tas ut i ett rum, vars temperatur är från +18 till +20 grader.När de första skotten dyker upp, överförs behållarna till den kalla delen av huset, men ger samtidigt tillgång till ljus. Om plantorna placeras i rum med högre temperatur, finns det en möjlighet att blomkålen senare misslyckas med att bilda blommor.

grödor pågår

Plantorvård består i regelbundenhet och måttlighet för vattning, lossning av jordens översta skikt och bearbetning för att desinficera marken med en svag lösning av kaliumpermanganat. Efter att 2-3 löv har dykt upp i växterna, sprutas en lösning av borsyra (2 g per 1 l vätska) på behållarna, och efter 1 - 2 veckor behandlas plantorna med ammoniummolybdat upplöst i vatten (5 g läkemedel per 10 1 vatten).

Plockning av plantor är inte önskvärt. Eftersom det känsliga rotsystemet lider. Om stora behållare används vid sådd av frön, bör frönna placeras bort från varandra så att de odlade plantorna inte stör utvecklingen av angränsande växter och rötterna inte skadas under plantering i öppen mark.

moderering av vattning

Om det ändå är nödvändigt att utföra en plockning, bör den utföras 2 veckor efter plantering av frön. Vid transplantation i separata krukor måste roten förkortas något. Plockade plantor lämnas i flera dagar i ett rum med en temperatur på +21 grader och sänks sedan till +17 grader under dagen och +9 grader på natten.

Hur man planterar plantor i öppen mark

Plantering blomkål utomhus bör göras 50-55 dagar efter sådd i behållare. Vanligtvis börjar det från slutet av april till mitten av maj för tidiga sorter, och tidpunkten för midsäsong och sena sorter faller i slutet av maj och planteringen slutar i juni.

En vecka före plantering av blomkålen i öppen mark befruktas den med en beredd lösning (för 1 liter vatten, 3 g superfosfat och kaliumklorid). Dessutom hjälper sådan utfodring plantorna till att tåla temperatursvingningar. För att härda växterna lärs de att lägre temperaturer.

bör genomföras

Obligatorisk jordkomposition

Det rekommenderas att plantera blomkålplantor i marken vid varmt väder. Rikliga solstrålar är oönskade den här dagen. Jordens pH bör vara nästan neutralt och vara 6,7-7,4.

Det är lämpligt att plantera den i sängar där vitlök, potatis, morötter eller baljväxter planterades tidigare. Det rekommenderas inte att plantera det efter tomater, rädisor eller rädisor. Plantera inte blomkål om rödbetor odlades i sängarna tidigare. Omplantera denna grönsak kan endast göras efter 4 år.

jordkomposition

Förberedande markberedning består i att gräva den till ett djup av cirka 30 cm. Samtidigt kan kalkning utföras om jorden har ett ökat surt index. När du planterar kål på våren hälls en handfull kompost och träaska i hålen. Även i detta ögonblick introduceras 1 tsk. urea och 2 msk. l. superfosfat.

På vilket avstånd att plantera

Avståndet mellan hålen i raden är cirka 35 cm, och radavståndet bör inte vara mer än 50 cm. Växter är begravda till de första riktiga bladen, och jorden komprimeras i närheten. Behållaren i vilken plantorna planteras vattnas noggrant.

gräva till djupet

När man planterar tidiga sorter är det bättre att täcka de planterade plantorna i flera dagar med plast eller annan trasa tills de rotar. Detta skyddar den unga växten från kallt väder och från invasionen av vissa typer av skadedjur.

Att plantera blomkål med frön direkt på öppna bäddar är endast möjligt i de södra regionerna. Samtidigt sås frön från och med andra halvan av april, eftersom de gror redan vid temperaturer från +2 till +5 grader. Denna metod ska inte användas under kallare förhållanden.

öppna sängar

Plantera kålvård

I den mittersta körfältet, när du planterar blomkål, krävs särskild skötsel. Skörden beror på detta.Under tillväxten av grönsaken genomförs lossning av marken, vattning, hilling, utfodring och åtgärder för att bekämpa skadedjur och sjukdomar.

Huvudvillkoret är att utföra dessa processer noggrant enligt rekommendationerna.

Lossning av radavstånd utförs till ett djup av 8 cm. Denna process utförs den andra dagen efter vattning tills marken är helt torr.

Lossa radavstånd

Bevattningsläge

Kål behöver regelbundet och rikligt med vattning. Detta görs en gång på 7 dagar, men för första gången efter plantering vattnas plantorna efter 2 - 3 dagar. Vatten under bevattning konsumeras i mängden 6-8 liter per 1 kvadratmeter. m. för nyligen transplanterade växter, och därefter borde denna mängd öka.

Den applicerade mängden vatten måste justeras enligt väderförhållandena. Om regnvatten sippar ner till djupet i anläggningens rotsystem, kan vattning utelämnas.

För att bevara fukt och skydda kålen från skador, täck huvudet med nedre blad och bryt 2-3 bitar. upp.

infört vatten

Matning

Totalt matas kål 3-4 gånger per säsong. Den första utfodringen sker senast tre veckor. Optimal för första gången anses införandet av kycklinggödsel upplöst i vatten (0,5 liter per 10 liter vatten). Under varje anläggning appliceras cirka 0,5 1. en sådan lösning.

Den andra befruktningen utförs efter ett 10-dagars intervall. Samma mullein-lösning används, med tillsats av 1 msk. l. Krista. Denna gång läggs 1 liter till för varje växt. lösning.

För tredje gången utförs utfodring med endast mineralgödsel. Tillsätt 2 msk för 1 hink med vatten. l. Nitrofoski. För 1 kvm m. sängar är gjorda i 6-8 liter.

tre veckor

Hur man hanterar problem med sjukdomar och skadedjur

Kål är ofta sjuk och påverkas av skadedjur. Du måste använda alla möjliga metoder för att omsluta de planterade växterna. Det är möjligt att motstå invasionen av skadedjur, så att växterna växer utan användning av bekämpningsmedel.

Bra skydd mot sniglar och farliga insekter - dammas med aska från sängar med planterade växter kvar från brinnande trä eller krossade torkade tobaksblad.

En god effekt ges genom sprutning av kål med en stark infusion av skal från lök, skinkblad eller tomatstammar. Skydd mot sjukdomar kan endast bestå i användning av grundläggande regler för odling av kål... Till och med denna metod hjälper till att skydda växten mot vissa typer av sjukdomar.

sjukdomar och skadedjur

Typiska kålsjukdomar

Det är möjligt att blomkål i det öppna fältet kan påverkas av vissa svamp-, virus- eller bakteriesjukdomar, och det kan också drabbas av skadedjur. De vanligaste sjukdomarna som påverkar kål är:

bakteriesjukdomar

 1. Alternaria är en sjukdom orsakad av en svamp. Det visas som mörka fläckar och cirklar på kålblad. Den snabbaste spridningen av denna sjukdom inträffar när luftfuktigheten är hög och temperaturen är från +33 till +35 grader. För att bli av med denna sjukdom utförs desinfektion av frön med ett av medlen: Bordeaux-vätska, kopparsulfat, kolloidalt svavel.
 2. Kida - kännetecknas av bildandet av små svullnader och tillväxter på kålrötterna, vilket leder till att det bildas råtta på rötterna. Som ett resultat av denna process kan växten inte få tillräckligt med näringsämnen och torkar upp. Denna sjukdom sprids snabbt på sura jordar med stark fukt. Sjukdomen kan förebyggas genom konstant införande av träaska i jorden. Det rekommenderas inte att plantera kål i 5-7 år i områden där denna växtsjukdom var etablerad. Lite släckt kalk läggs till brunnen till de planterade plantorna, och jorden vattnas periodvis med en lösning av dolomitmjöl (1 msk per 10 liter vatten).
 3. Ringfläck är en typ av svampsjukdom hos kål. Vid sjukdomens början bildas många små svarta prickar på växternas stam och blad. Därefter ökar prickarna och kan nå en storlek på 2,5 cm i diameter. Koncentriska cirklar syns runt fläckarna. Gradvis får arken en gul nyans och kanterna blir ojämna. Våt väder med låga lufttemperaturer bidrar till att sjukdomen börjar och snabbt utvecklas. För att bekämpa ringformig fläckning används fungicidbehandling, och efter skörd avlägsnas växtrester försiktigt.
 4. Våta råtta visas när vattenbalansen störs. Mörka fläckar bildas på kålhuvuden och stjälkar. Nästa steg av denna sjukdom kännetecknas av förfall av de drabbade områdena. Snabbare utveckling av sjukdomen sker i våta väderförhållanden. Det kan också börja på grund av mekaniska skador på anläggningen. Så att sjukdomen inte sprids ytterligare, grävs de upp, och på våren behandlas de med en 0,4% suspension av kolloidalt svavel.

Förutom ovanstående sjukdomar, blomkål kan påverkas av sådana typer av sjukdomar: vaskulär bakterios, fusarium, svart ben, pereporos, mosaik.

kålblad

Växten kan påverkas av sådana skadedjur: korsfärgad lopp, kålfluga, bladlus, mal. För att förhindra invasion av insekter behandlas kål med svampdödande medel eller folkläkemedel används.

Skörda

Tidpunkten för skörden bestäms av parametrarna för grönsakens vikt och storlek. Vanligtvis börjar de plocka kål i juli. Huvudens medelvikt kan vara från 0,6 till 1,2 kg. Tiden för att nå den nödvändiga tekniska mognad som är lämplig för skörd i tidiga sorter är 60-100 dagar, i växter med en genomsnittlig mognadstid - från 100 till 135 dagar, och senare sorter kommer att ta cirka 4,5 månader.

börja samla

Kålen skärs med försiktiga rörelser, och ett par blad lämnas nära huvudet. Grönsaker som samlas in från sängarna tas omedelbart till skuggan. Grödans hållbarhet når 2 månader. Lagring sker i källaren. Kålhuvuden placeras i plastlådor och täcks med plastfolie.

I lägenhetsförhållanden fryses kål i frysen efter tvättning och torkning av individuella blommor. Kål kan också förvaras hängande. I detta fall utförs grävning tillsammans med roten.

förtvätt

Ibland har den sista skörden av sena blomkålar inte tid att få teknisk mognad, så den mognar i en källare. Den grävs upp tillsammans med roten och planteras i källaren i en låda med trädgårdsjord.

trädgårdsjord

recensioner
 1. anya
  9.09.2018 22:44

  De senaste två åren har jag planterat kål i början av mars, jag tycker att den här tiden är bara bra. För att stärka plantorna använder jag bara "BioGrow", Det kostar lite.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa