Hur du får kålfrön själv hemma

För att ta reda på hur du får kålfrön måste du studera den botaniska beskrivningen av växten.

En välkänd och älskad grönsak är bara en växtvuxen apikalknopp, där näringsämnen deponeras. Därifrån det andra året bildas skottet med peduncle.

Kålens sanna frukt är en fröskida med 20-26 vinklade rundade bruna frön.

Självsamling av kålfrön gör att grönsakstillverkare kan förse sig med en stor mängd högkvalitetsfrö och beprövade sorter.

Fel testis

Ibland händer det att en växt av denna kultur under det första vegetativa året plötsligt tog och släppte en skjutning med blommor. De som bestämmer sig för att samla sådana frön från kål för vidare plantering förblir vanligtvis extremt olyckliga. Frön visar dålig grodd, groddar är svaga, de flesta sätter inte huvuden.

fel testis

Kål är en två år gammal växt och måste genomgå alla utvecklingsstadier för normal frukt.

Därför behöver en grönsaksodlare som bestämmer sig för att få kålfrön hemma:

komplett struktur

 • välj rätt kålhuvud;
 • gräva upp moderlutar i tid och skapa förutsättningar för vernalisering;
 • förbereda övervintrade kålhuvuden för plantering;
 • förbereda jorden och plantera stubbarna i marken;
 • ta hand om fröväxten under hela säsongen, krama, vatten, binda upp och ta bort överskott av skott;
 • skörda mogna skida i tid.

kålskidor

Livmoder

Innan du odlar kålfrön är det nödvändigt att välja och skicka moderlutar för övervintring. Bland skörden redo för skörd måste du märka de vackraste friska kålhuvudena med följande egenskaper:

moderlutar för övervintring

 • inte växtvuxen;
 • det mest lämpliga för beskrivningen av den odlade sorten;
 • inte överfullt med kväve;
 • den starkaste;
 • på en tunn yttre stubbe;
 • den mest kompletta i förhållande till massan på resten av växten.

Valda kålhuvuden grävs försiktigt med roten tills den första frosten. Kålens blad skärs av, lämnar 2-3 nära kålhuvudet och strö med träaska eller krita. Det är lämpligt att doppa rhizomen i en lermassa för att undvika uttorkning.

matchar beskrivningen

Viktig! Om växterna kommer under tidig frost, lämnas de i marken under en vecka för att återhämta sig.

Vernalization

Mödrarna läggs ut eller hängs upp i en mörk källare med en temperatur på 1-2 ℃ under hela vintern. Kål, för normal fruktning, måste genomgå vernalisering. Om temperaturen är över 6-8 ℃ kommer metabolismen inte att sakta ner i kålhuvudet och processen för bildande av generativa organ startar inte.

Med ytterligare plantering kommer växten helt enkelt att ge ut ett stort antal blad istället för pedunkler.På vintern är det bättre att inte störa kålhuvudena för att minimera exponeringen för ljus. En månad före den planerade planteringen ökas temperaturen i förvaringen något till + 5-6 ℃.

i en mörk källare

Förbereda moderluten för plantering

I slutet av mars tar moderlutarna ut och skär stubben i form av en kon. Längst ner en bas på 15-20 cm längst ner och skärpa upp. Undersök rhizomen, ta bort de ruttna områdena.

Då måste framtida testiklar "väckas" och gro:

moderluten för plantering

 • rötter av de skurna stubbarna doppas i uppslamning;
 • staplade med roten nedåt;
 • strö med torv eller humus;
 • lämna den i frisk luft i 2-3 veckor, skydd mot frost.

borde vara så

Landning

Tiden för plantering av drottningsceller varierar mellan slutet av april och början av maj. Och det är bättre att inte vara sent, annars blir blommtiden för varm för kål. Den optimala temperaturen för groning av pollen från denna gröda är 15-21 ℃. Därför, ju tidigare stubbarna börjar rota och spira, desto bättre.

Kål tolererar lätt kalla snaps och, med snabb beläggning med halm och non-woven tyg, tål den normalt lätt frost.

Endast en sort av kål kan planteras i ett litet område. Annars pollineras alla växter av bin. Det bör finnas minst 500 meter mellan planteringar av olika sorter.

planterad kål

Jorden är beredd näringsrik, fylld med organiska ämnen och mineralgödselmedel.

"Vaknade" kålstubbar planteras lite djupare än kålhuvudena växte under hösten. Växten ger nya sidorötter. Kål vattnas rikligt och täcks under ett par veckor under ett skikt av halm eller lätt färgad fiberduk.

Jag vattnar rikligt

Efter två veckor kan skyddet avlägsnas och växterna kan matas med organisk (uppslamningslösning 1:10, 3 liter under testiklarna) eller mineralgödselmedel (nitroammofoska, nitrophoska).

Upprepa utfodringen före blomningen. Växter behöver standardvård, som för vanliga kålplantor: hilling, ogräs, vattning, lossning.

vanliga plantor

Ett annat sätt att bevara moderluten

Spara moderlutar från sorter tidig kål på vanligt sätt är nästan omöjligt. Men erfarna trädgårdsmästare har hittat ett sätt:

 • hela stubben skärs ut och förvaras i källaren;
 • från hösten planteras de i krukor med näringsrik jordblandning;
 • förvara plantor i en mörk källare på 1-2 ℃, som vanliga moderplanter.

sätt att spara

Med denna metod rotar stubbarna bra under vintern, och den apikala knoppen förblir frisk. På våren gör de försiktiga omlastningar i öppen mark utan att störa den jordiska koma.

Växter måste skugga för första gången.

En sådan odling av moderplantor är också väl lämpad för de norra regionerna i vårt lands centrala zon. För lång tid med vinterkylning gör det svårt att hålla friska kålhuvud på vanligt sätt.

växande moderplantor

Blommande och samla frön

Efter plantering börjar en korrekt övervintrad moderväxt bilda långa skott, på vilka blommor blommar. En sådan växt kallas testiklar.

Det mest friska frömaterialet kan erhållas från de centrala skotten som har vuxit från den apikala knoppen. Sidoskott skärs och lämnar endast de starkaste om det behövs. Växten kanske inte övermannar för mycket av äggstocken. Därför tas också svaga och för sent skott bort. Så att de långa stjälkarna inte går sönder och ligger ner, rekommenderas att binda dem.

apikal njure

Skidorna mognar vid olika tidpunkter inom 30-50 dagar. Det är viktigt att inte missa ögonblicket och inte låta de allra första frönna vakna på marken. De kommer att producera de starkaste och hälsosammaste plantorna i framtiden.

Innan de samlar frön från fröskidorna knytas de i små skivor och hängs för att torka. Under en säsong kan en växt få 30-50 g friskt frö. De insamlade frönen lagras i papper eller tygpåsar i 3-4 år.

utsäde från fröskidor

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa