Hur man behandlar kål från skadedjur med ammoniak

Behandlingen av kål med ammoniak är lämplig för både hårda motståndare mot kemikalier och lojala amatörgrönsaksodlare som använder alla effektiva medel för utfodring och skadedjursbekämpning i deras trädgårdar.

Ammoniakens sammansättning och egenskaper

Traditionell användning av ammoniak i vardagen: ta bort fläckar, rengöra mockaskor, tvätta speglar, glas. Hemma, med dess hjälp, för de människor till sinnen med besvimning. Du kan köpa ammoniak fritt på alla apotek. Vattenhaltig ammoniak säljs över disk.

Alkoholen förpackas i små flaskor (40 ml). Det ser ut som en helt transparent vätska, den skarpa lukten av ammoniak är svår att förväxla med någonting. För trädgårdsmästare är det av dubbelt intresse. För det första kan lukten skrämma bort insekter, och för det andra innehåller ammoniak kväve i en form som är tillgänglig för alla växtarter.

Kvävevärde för kål

Med en brist på kväve, i vitkål får kålhuvudena inte den nödvändiga vikten, bladen på unga växter är blekgrön eller gulgrön, hos vuxna växter förlorar gamla blad sin gröna färg, blir bruna och torkar ut för tidigt.

kväve är användbart

För att fylla på kvävebristen i kål används traditionellt en vattenlösning av en av gödselmedel:

 • urea (kväve 46%);
 • ammoniumnitrat (kväve 35%);
 • ammoniumsulfat (kväve 21%).

vattenlösning

Nyfikna trädgårdsmästare har anpassat en medicin för att eliminera kvävebrist. Som jämförelse innehåller ammoniak 82% kväve.

Ammoniak istället för gödselmedel

Bedövad tillväxt, blek färg på bladen i kål är alarmerande signaler som indikerar brist på kväve. När du förbereder en lösning måste du veta hur du späds ut och ta hänsyn till den höga kvävehalten. Ett överskott av kväve är inte mindre skadligt än en brist. Och sommarinvånaren behöver inte extra nitrater i kålhuvudena.

ammoniak

Folket har ett beprövat recept för kål, som inkluderar 10% ammoniak. För 5 liter vatten behövs 50 ml av produkten. En vattenhaltig lösning av ammoniak krävs för att vattna kålen under roten. En enda utfodring ger inte resultat. För att uppnå resultatet utförs ammoniakterapi med veckointervall flera gånger.

Toppförbandet kan stoppas efter att symptomen på kvävbrist försvann.

Ammoniak mot kålskadedjur

Kålbladen utsätts för skadedjur när de odlas från plantor till ett hårt kålhuvud. Den ledsna bilden av löv som ätits av larver är bekant för alla trädgårdsmästare.Kål äts inte bara av larver; björnar, sniglar, bladlus, fjärilar, små korsfärska loppor, skopor, kålmottlarver älskar det. Efter en enda behandling av kål från skadedjur med ammoniak försvinner inte insekterna, de måste bearbetas flera gånger, antalet behandlingar beror på typen av skadedjur.

kål skadedjur

Hur man kan bli av med sniglar och sniglar

Fårliga sniglar och sniglar som kryper ut på natten orsakar betydande skador på kål. Om du låter problemet gå, kämpa inte aktivt mot sniglar, de förstör hela skörden. Det är svårt att bekämpa nattguttarna, de äter upp bladen på natten och under dagen kryper de in i jordskorporna.

En vattenhaltig lösning av ammoniak hjälper från sniglar på kål. Rör om totalt 40 ml ammoniak i 6 liter vatten. Spruta först den nedre ytan på de yttre bladen med ammoniakvatten, vattna rotzonen med den återstående lösningen. Motstå en 30 minuters paus, upprepa proceduren i samma sekvens.

ammoniak i aktion

Insekter under påverkan av ammoniak kommer att krypa ut ur deras skyddsrum. Då beror allt på trädgårdsmästarnas smidighet, ju snabbare han tar bort dem, desto fler fördelar med denna behandling. Denna metod är inte omedelbar, men den är helt säker för människors hälsa. Vattna kål från sniglar, det matas samtidigt, andra gödselmedel som innehåller kväve behövs inte just nu.

Eliminering av bladlöss

Unga kålplantor lider av kål bladlöss. Det är svårt att märka en liten skadedjur i tid, den ljusgröna färgen på bladlöss gör den osynlig. De lär sig om problemet efter uppkomsten av många äta hål på arkytan. Löv, ätna av bladlöss, lockar. Ung kål kan dö.

bladlöss på kål

Det finns många recept för att bli av med bladlöss utan kemikalier. Tvätt tvål och ammoniak används mot bladlus. Matlagning tar inte lång tid. Riv tvålen eller skär med en kniv, späd i varmt vatten, häll i en hink (10 l) med vatten. Tillsätt 3 msk innan du bearbetar. l. ammoniak.

Tvål är en oumbärlig komponent i folkmedlet, det skapar en film på ytan på bladen efter sprutning, vilket förlänger längden på folkmedlet. Behandlingen måste upprepas efter 2 veckor. Vid denna tidpunkt kan nya vuxna bladlus visas från larverna som läggs av kvinnorna.

tvättmedel

Hur man skyddar kålblad från vitkål

En bekant bild - på en solig sommardag fladdar vita fjärilar i trädgården, vilket inte är en idyll. Men om det finns minst några kålhuvuden i trädgården, förstör stämningen. Efter en massiv sommar med vita fjärilar bör larver förväntas. Larven lever lite mindre än en månad, valpar och förvandlas igen till fjärilar. I tempererat klimat, i avsaknad av en kamp, ​​bör man förvänta sig upp till 3 generationer av glupiga larver.

vitkål

Du kan bli av med larver på kål på olika sätt:

 • sträcka det transparenta nätet;
 • växt ringblommor;
 • använda insekticider;
 • använd säkra folkläkemedel.

Folkrättsmedel är säkra för människor. Oftast föredrar de användning av doftande avvisande växtinfusioner. Du kan bli av med larverna mycket snabbare med ammoniak och vinäger.

bearbetning av kål

En hink med vatten behöver 50 ml ammoniak och 1 msk. l. essensen av vinäger 70%. Du kan inte vattna kålen med den resulterande lösningen, du kan spruta kålen ordentligt från skadedjur på kvällen. Tänk på avelscyklarna för whitetail-fjärilen och bearbeta kålen flera gånger under sommaren. Användningen av en sådan lösning hjälper till att bli av med inte bara larverna i vitormfjärilen, den är effektiv mot larver från mal: kålskopa, kålmal.

Lax från en björn

Medvedka föredrar växter från korsfamiljen... Hennes favoritmat är kål.Att hantera björnen är svårt. Insektet rör sig snabbt genom luften, sätter sig i marken, gräver hål på samma plats och reproducerar sig. För att utesluta användning av giftiga läkemedel vidtar erfarna trädgårdsmästare ett antal förebyggande åtgärder:

 • på hösten utförs djup grävning av åsen (25-30 cm);

björn i en låda

 • på våren, innan man sådd kål längs kantens kant, planteras ringblommor;
 • på hösten förbereds gödselfällor i marken.

Alla dessa åtgärder ger inte 100% av resultatet om våren, efter plantering av kålplantor, inte marken behandlas med en lösning framställd av vatten och ammoniak. Du behöver bara 10 ml ammoniak, späd i en hink med vatten och vattna varje växt. En gångs vattning på våren räcker. Hela sommaren kommer björnen inte att komma in på denna ås.

ammoniak mot

Pekinkål med ammoniak

kinesisk sallad planterad av många sommarinvånare: snabb, välsmakande, hälsosam. Men ofta blir känsliga blad ett fristad för insektsskadegörare. Hål i de yttre bladen förvärrar presentationen av kålhuvudena, minskar den användbara avkastningen.

Oftast attackeras bladen av en korsfärgad loppa, det är särskilt farligt under den inledande perioden, när bladen ännu inte har rullat in i huvudet. Trädgårdsmästare använder sig av ammoniak i kampen mot korsfärgad lopp. Pekekål är inte förbjudet att äta inom en snar framtid utan rädsla för konsekvenser.

beredning av blandningar

Tillagningsprocessen är mycket enkel: en hink med vatten tas, en liten mängd flytande tvål löses i den och 2 msk tillsätts. l ammoniak. Häll detta vatten på inte bara bladen utan också jorden. Korsflödan kan inte bara hittas på bladen, den hoppar, rör sig längs marken. Sådan vattning kommer dessutom att förhindra sjukdomar, eftersom den med hjälp av ammoniak kommer att ge växter kväve i en lätt assimilerbar form.

Varje grönsakstillverkare bestämmer själv vilket sätt att kämpa för. Det viktigaste kriteriet är minimal hälsoskada.

korsblommor

recensioner
 1. anya
  5.05.2018 15:44

  Ammoniak hjälper till att bli av med bokstavligen alla skadedjur. Det är mycket viktigt att respektera proportioner, annars kan du skada grödan. Ett liknande verktyg kan användas för förebyggande.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa