Hur ofta ska kål vattnas i det öppna fältet och med vilket vatten

Bland trädgårdsmästare finns det en annan åsikt om hur ofta man vattnar kål i det fria fältet. När allt kommer omkring, sprider kålhuvudena från överdriven fukt, de kan spricka, och de nedre bladen blir gula och ruttnar. Temperaturen på vattnet för bevattning är också viktigt för aktiv tillväxt och hälsa hos grönsaksgrödan.

Det är känt att utan kunskap om reglerna för vattning av kål i det öppna fältet, kan en god grönsaksskörd inte erhållas. Och här är allt viktigt: metoden för bevattning, dess tid och vattentemperatur. Om du vattnar det enligt reglerna, kommer kålhuvudena på hösten att glädja dig med deras saftighet och styrka. De kommer inte att ruttna eller spricka.

Sätt att vattna kål

Efter plantering av unga kålbuskar i öppen mark, ordnar de regelbundet vattning av grönsaken. Det finns flera sätt att utföra förfarandet rationellt:

 1. Spåren gjorda längs planteringen av grönsaken gör att växternas rötter kan vara jämnt mättade med fukt. Fördelen med denna metod är att varje buske får tillräckligt med vatten. Vanligtvis används vattning för växter med ett utvecklat rotsystem. Spåren leder ordentligt vatten i platta områden med tät, tung jord.
 2. Det är lätt att justera bevattningsgraden med sprinklermetoden. För att göra detta, genom en slang, kommer vatten in i en speciell installation som sprutar vatten över kålbäddar. Bekvämligheten med metoden ligger i minimikostnaderna för energi, men maximalt - el. Dessutom uppdateras kålhuvudena bara med kallt vatten, vilket inte alltid är bra för dem.
 3. En effektiv typ av bevattning är dropp. Du kan ordna det genom att plocka upp och lägga rör med en diameter på en och en halv till två centimeter. Hålen i dem för vattenutlopp ligger på trettio centimeter från varandra. Reglera vattning med medicinska droppare. Många använder enkla plastflaskor som grävs mellan raderna i en trädgårdsskörd. Genom de gjorda hålen förses rötterna med fukt. Droppbevattningsmetoden används som en av de lägsta kostnaderna. Han kommer inte att ge vattendrag av jorden, leverera vatten till varje spudrot.

kål vattnas från en vattenkanna

När du organiserar vattning är det viktigt att veta att den genomsnittliga vattningshastigheten för tidiga sorter, när gafflarna ännu inte har bundits, är fem liter per kvadratmeter under mognad - åtta. För sena sorter är normen en och en halv gånger högre.

Blötläggningens djup efter kålplantning beror på perioden för huvudbildning. Innan det måste du vattna till ett djup av trettio centimeter, och med den aktiva bildningen av gafflar - upp till fyrtio.

Vattningsschema och frekvens

Om det inte är klart varför kålen spricker, är det nödvändigt att revidera vattenfrekvensen, justera procedurschemat.Grönsakets fuktbehov bestäms av sådana parametrar som växtens ålder och kålens variation.

Du kan justera din hydratiseringsrutin medveten om att varje dag vattnas innan huvuden är inställda och under deras bildning. Vanligtvis fuktar de upp till två gånger om dagen när man planterar plantor. Detta tar hänsyn till väder och klimatförhållanden.

I tempererade klimat räcker det med fem till sex vattningar per vecka, i regioner med varmt klimat - upp till elva. För alla grönsaksorter bör ströningen vara upp till tre timmar efter plantering, och under bildandet av kålhuvud - två timmar.

Bevattning bör stoppas två till tre veckor före skörden, och för sena sorter - en månad.

Stabiliteten i fuktintaget spelar en viktig roll i växternas utveckling. Om de inte vet hur man vattnar kålen, med vilken frekvens, kommer grönsaken inte att få tillräcklig fukt. Brist på vattning, även under en tid, leder till stagnation i utvecklingen av mitten av huvuden. Och etablering av riklig fukt - till den aktiva tillväxten av inre blad, bristning av de yttre. Därför sprickorna i kålhuvudena.

Hur många gånger som vattenkålbädden justeras beror på förekomsten av nederbörd, jordkomposition.

vattna kål med en slang

Intensiteten för vattenabsorption är olika för varje jordtyp. Du kan bestämma typen av jord genom att rulla en boll ur den. Om jordskulan, när den trycks ned, sönderdelas, är den lera. Då måste du vattna ofta. Om inte smulas växer kål på tung jord. Fukt absorberas under lång tid, så du bör inte vara ivriga när du vattnar. Det fungerar inte att rulla en boll ur sandjord. Sådana jordar absorberar lätt alla vätskor.

Vattenbehov för vattningskål

En viktig punkt i att ta hand om en grönsak är med vilket vatten som vattnar kålen. Och det finns inga speciella hemligheter här. Det är bäst varmt och välskött. För detta fylls behållare med vatten i förväg. För att de ska bli bättre blir de färgade mörka. Den optimala vattentemperaturen för bevattning bör vara minst arton grader och inte högre än tjugofem. Överdriven överhettning av vätskan kan leda till att kålhuvudena som hälls i den spricker. Detta händer om skillnaden mellan temperaturen på vatten och luft är tio grader.

Ströningsmetod, det vill säga att vattna med kallt vatten på varma dagar är oacceptabelt. Sedan spricker gafflarna kraftigt, vilket senare kommer att leda till att de ruttnar. Du kan korrigera situationen om du sätter på installationen tidigare på morgonen.

Användbara tillsatser för vattning

Kål matas under vattning. Användbara förfaranden börjar omedelbart efter plantering av grönsaksplantor i marken. Efter att ha löst femhundra gram mullein i en hink med vatten, vattnas plantorna vid roten två veckor efter plantering. Kycklinggödsel används också, utspädning i förhållandet 1:15. Se till att organiskt material inte kommer på bladen under vattningen. Även några droppar av lösningen på bladens växt orsakar brännskador.

Av mineralgödselmedel anses superfosfat, kaliumsalt och ammoniumnitrat vara användbart för växten. Ämnen späds också ut i tio liter vatten, med första femton till tjugo gram, i efterföljande förband - dubbelt så mycket.

För att plantera en grönsak är sådana bevattningar med gödningsmedel tillräckligt två till tre gånger per säsong.

Den rikaste källan till kväve, kalium, fosfor är nässlor. Insistera avskuren växtstammar i vatten tills lösningen jäser. Efter vattning med nässlor-infusion växer kålen mer intensivt, kålens huvud bildas snabbt, spricker inte.

För sena mogna sorter av vegetabiliska växter är det användbart att spruta bladen ovanpå med en sådan lösning: ett kilo kaliumklorid, åttio gram superfosfat, tio molybden späds ut i fyra liter vatten. Strö över huvudet på kål efter att ha insisterat en dag. Tillsätt två gram urea till lösningen med svaghet, gulning av skotten.Efter bladfodring kommer det inte att finnas några problem varför kål långsamt mognar och kålhuvuden spricker.

kål i trädgården med en vattenkanna

Grundläggande regler för vattning av en grönsak

Om kålen i trädgården spricker av någon anledning måste du komma ihåg de grundläggande reglerna för vattning:

 1. Efter plantering av plantor vattnas perioden för bildning av kålhuvud dagligen på morgonen och kvällen. I regnigt väder kan du minska frekvensen till varannan till tre dagar.
 2. En till två liter vatten hälls under roten till varje buske.
 3. För att förhindra att fukt avdunstar på heta dagar, täck kålhuvudena med en tidning.
 4. För bättre bevaring av fukt i jorden kommer vi att spruta buskarna.
 5. Stagnerande vatten är farligt för växten. Att vara i vattnet i tio timmar är förfulgt av förfall av rötter, trädgårdskulturens död.
 6. Så att kålen inte spricker, måste den vattnas regelbundet och undvika överdrivet vattendrag.
 7. Det är omöjligt att vattna rikligt efter en långvarig torka, eftersom kålhuvudena kommer att spricka.
 8. Några timmar efter fuktningen lossas marken runt buskarna och tar bort den torra skorpan.
 9. Efter att ha grönsaken grönsats, minskar vattningen.
 10. Om säsongen med varmt väder har ersatts av en period med kraftigt regn, är det nödvändigt att klippa grönsaksrötterna något, vilket minskar deras absorption av fukt. Sedan kommer problemet med varför kålsprickor försvinner.

Det finns många typer av kål, och var och en av dem har olika vattenkrav.

Hur man vattnar olika typer av kål

När de pratar om kål menar de ofta vitkål. Det är en populär, hälsosam grönsak. Bildningen av ljusgröna kålhuvuden är effektiv om vattningen är korrekt organiserad, till ett djup av fyrtio centimeter. Minska den bara tjugo dagar innan skörden av frukten.

Rödkål klassificeras som en opretentiös, torktålig växt. Anledningen till persistensen är i det välutvecklade rotsystemet för grönsakskörden. Men fortfarande vattna växten intensivt under bildandet av mörkröda gafflar.

I broccoli är rötterna nära ytan och huvuden bildas snabbt. De behöver hydrering av hög kvalitet. Jorden hälls fyrtio centimeter djup. Efter vattning måste gångarna lossas för att avlägsna jordskorpan.

vattning kål sängar

Det är viktigt för blomkålen att jorden alltid är fuktig. Huvudena kommer inte att binda om marken är torr. En växt behöver tio liter vatten per vecka.

Kohlrabi, Bryssel groddar vattnas regelbundet. Torr mark i trädgården kommer att leda till sprickor av stjälkarna.

Moderering av vattning, en rimlig frekvens gör att Peking-grönsakstypen kan bilda gafflar kvalitativt. Det är användbart för växten att ordna en dusch med varmt vatten. Sprinklingsmetoden kommer också att rädda dig från besväret av korsblomstrar.

Överensstämmelse med reglerna för jordbruksteknologi vid odling av grönsaker spelar en viktig roll för att få höga avkastningar. För fuktälskande grödor är vattning viktig, regelbunden, högkvalitativ, kompetent. Om du vet hur du vattnar kål korrekt, ger höga utbyten av starka saftiga huvuden kål. Växten kommer att vara frisk eftersom tätheten på gafflarna som inte spricker kommer att hålla infektionen ute.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa