Beskrivning av kål Kharkiv vintern, funktioner för odling och vård

De sena kålvarianterna odlas främst för långvarig lagring. När de väljer en sort bör de först och främst uppmärksamma att hålla kvalitet, resistens mot sjukdomar och vårdighet. Vintern Kharkivkål uppfyller alla ovanstående krav. Det märks ofta av professionella jordbrukare för kommersiell odling.

Beskrivning av sorten

Egenskaperna med Kharkivkål gör det möjligt att klassificera den som en senmogen sorts. Huvudernas tekniska mognad inträffar inom 150–160 dagar från det att det uppstod. Det uppföddes i Ukraina genom att korsa de bästa sorterna Amager 611 och Dauerweiss.

Kharkiv vinter

Kharkovskaya tolererar torka och höga lufttemperaturer väl, därför har den fått stor popularitet i hela Europa och Asien. Kålhuvud för universellt bruk, platt rund form, ljusgrön färg. Kålens rosett når 110 cm i diameter. Huvudvikten varierar från 1,9 till 3,5 kg. Utbytet per kvadratmeter är 10-11 kg.

Unga växter i Kharkovskaya under tillväxtperioden tål en minskning av temperaturen till -2 ° C och en ökning till +40 ° C. Brist på fukt påverkar inte smak och marknadsföring. Kålhuvuden spricker inte, även om de förblir mogna i trädgården längre än den föreskrivna perioden.

sena mogna sorter

Växande

Beskrivningen av sorten säger att Kharkovkål kan odlas på två sätt: plantor eller fröplantor. Växten är solälskande, därför rekommenderas det att ta väl upplysta sängar under den. Den frönfria metoden innebär att så frön direkt i marken. Detta görs i slutet av april eller början av maj. Sådd utförs till ett djup på högst 2 cm. Den torra marken förfuktas en dag innan arbetet påbörjas.

Avståndet mellan raderna i Kharkovskaya är kvar en halv meter. Så snart skott börjar dyka ut, gräddas grödorna ut och bara de starkaste exemplen finns kvar.

Vid odling av kålplantor dyker plantor i öppen mark ett par månader efter sådd. Avståndet mellan hålen är kvar på 40 cm.

plantor eller fröfritt

Skötselfunktioner

Recensioner av erfarna trädgårdsmästare indikerar att Kharkov-kål efter plantering i öppen mark måste vattnas dagligen under den första veckan. Så snart växterna rotar, skölj dem 1-2 gånger i veckan. Denna sort svarar positivt på utfodring. Det är värt att ta med dem 2-3 gånger per säsong. Den bästa tiden för dessa aktiviteter anses vara en period av aktiv tillväxt och läggning av en kålhuvud. I huvudsak används mineralgödselmedel.

Med korrekt skötsel kan Kharkovskaya vinterkål behaga trädgårdsmästaren med en verkligt kunglig skörd. Beskrivningen rekommenderar systematisk lossning av marken och avlägsnande av ogräs. Den första ogräsningen genomförs efter att plantorna rotar i trädgårdsbädden och vidare ogrätter vid behov. För att förhindra odling av ogräs och för att underlätta underhållsprocessen tar de till jordmalkning.

vatten dagligen

Fördelar och nackdelar

Kharkivkål har många fördelar jämfört med sina konkurrenter, som uppskattades av sommarinvånare och bönder. Dessa inkluderar:

 • hög produktivitet;
 • lämplighet för långväga transporter utan förlust av kommersiella egenskaper;
 • tolererar bristen på fukt i området väl;
 • motstånd mot sprickbildning;
 • stort kålhuvud;
 • ökad resistens mot skadedjur och sjukdomar;
 • tolererar perfekt varmt väder;
 • möjligheten till sen skörd utan att förlora sina kvaliteter;
 • grödans säkerhet i lagring i upp till sex månader;
 • universell användning av huvuden.

tillämpning av huvuden

Det fanns inga betydande brister som borde betonas i Kharkovkålen.

Skadedjur och sjukdomar

Kharkovskaya har visat utmärkt motstånd mot stora sjukdomar. Särskilt är hon inte rädd för slemhinne bakterios och nekros. Men sniglar kan förstöra kålskörden avsevärt. För att bekämpa dem rekommenderas att ta en liter burk träaska, 2 msk. l. bordsalt, 2 msk. l. slipad svartpeppar, 2 msk. l. senapspulver. Blanda allt noggrant och sprid över kålbäddarna.

stora sjukdomar

Skörd och lagring

Skörden av Kharkivkål börjar 150 dagar efter uppkomsten av skott. För arbete, välj klart och torrt väder, helst innan den första frosten börjar.

Den skördade grödan kan lagras i upp till sex månader, det vill säga nästan tills kålen mognar nästa säsong. Under lagring utsätts den inte för skadedjur och påverkas inte av sjukdomar. Smaken är utmärkt under hela perioden. Förrådet för Kharkovskaya ska vara mörkt och svalt. Detta garanterar maximal säkerhet.

uppkomsten av plantor

Trädgårdsmästare recensioner

Kharkovskaya har odlats i trädgårdsmarker under lång tid. Det är därför som rutinerade sommarinvånare och bönder gärna delar sina recensioner om denna sort.

Galina Stanislavovna, pensionerad sommarinvånare: ”Jag har odlat Kharkovkål på platsen i mer än fem år. Jag köpte den för första gången i form av plantor på marknaden och sedan dess har jag inte ändrat denna sort längre. Trots att förhållandena i min trädgård inte är bäst lyckades jag skörda en anständig skörd och förse hela familjen med kål hela vintern. Huvuden hölls i källaren tills de tidiga sorteren började mogna i sängarna nästa säsong. "

rutinerade sommarinvånare

Inna Valentinovna, bosatt i byn: ”Semyon Kharkivskoy köptes i butiken av sin make på säljarens råd. Sedan dess föredrar vi bara den här från de senare sorterna. Huvuden kan användas både för framställning av sallader och betning, liksom för fylld kål och andra kulinariska mästerverk. Kål bevaras helt fint, den är inte frisk när den lämnar. Vi är mycket nöjda med vårt val. "

Anton Grigorievich, sommarboende: ”Kharkovskaya-sorten är mycket bra, bara på grund av min erfarenhet förstörde jag nästan de första planteringarna. Bestämde att kål älskar vatten och försökte sitt bästa för att vattna det. Som ett resultat dog rotsystemet nästan, tack vare grannarna hjälpte till med råd. Det var inte möjligt att odla en rik skörd det året, även om de inte stannade kvar utan kål. I framtiden tog jag hänsyn till mina misstag och nu visar Kharkovskaya på vår webbplats utmärkta resultat. "

säljarens råd

recensioner
 1. Veronica
  6.06.2018 12:41

  Idealisk för förvaring. Jag använder den inte ens för jäsning, jag skickar alla gafflarna till källaren och hela vintern är vi med färsk kål. Med medel BioGrow kålhuvud växer av anständig storlek, tät, hård, tung.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa