Beskrivning av Gloria f1 kålvariant, funktioner för odling och vård

Gloria f1 kål är en idealisk hybrid som växer på många typer av jord, inte är särskilt krävande att ta hand om, har god sjukdomsresistens och trivs med utbytet. Det uppföddes av holländska uppfödare. Denna kultur ingår i det ryska statsregistret över frön 2011.

Beskrivning av sorten

Egenskaper av Gloria kål:

gloria kål

 • midsäsongsort (odlingsperiod upp till 125 dagar);
 • produktiv (upp till 800 kg frukt växer på hundra kvadratmeter);
 • växten är tät, rund, väger 2–5 kg;
 • liten stubbe;
 • bladen är blågröna med en vaxartad blomma och vågig kant.

Denna kålsort är tolerant mot torka och låga temperaturer. Skörden skördas från sensommaren till mitten av hösten. Denna kål har god smak.

mitten av säsongen variation

Växande

Gloria kål sås under andra hälften av våren. Det är tillrådligt att jorden består av sodjord och kompost eller humus. Du kan också lägga till torv, eftersom underlagets huvudegenskap är luftpermeabilitet och närvaron av näringsämnen. Så frön till ett djup av 1 cm och täck med glas eller plastfolie. En vecka efter sådd visas de första skotten.

Unga växter hålls vid 14–18 ° C under dagen och 6–10 ° C på natten. Dagsljusets längd måste vara minst 12 timmar. De övervakar också tillräcklig fukt. Fröplantor dyker när de odlar två riktiga löv.

växt tät

En halv månad före plantering i öppen mark härdas kål. För detta bör det tas ut i frisk luft, varje gång du ökar sin uppehållstid.

Unga växter planteras i maj efter den 15 och fram till slutet av månaden. Vid denna tid kommer 5 till 7 löv att växa redan på plantorna i denna grönsak, och plantan i sig kommer att nå 20 cm. Planteringsgrovorna ska placeras på ett avstånd av 50 cm i rader, och mellan dem - 60 cm. Innan plantering placeras gödningsmedel i dem, bestående av från torv, sand, ask och kompost. Efter att ha installerat rotsystemet med Gloria-kål, vattnas jorden rikligt.

liten storlek

Att ta hand om en grönsak består i att vattna och utfodras i rätt tid, lossa jorden, bli av med ogräs och hilling. Befruktning måste övervägas mer detaljerat. Under växtsäsongen berikas jorden under kålen 3-4 gånger.

Börja göra toppförband som består av urea, kaliumsalter och superfosfat. Sedan i slutet av den första sommarmånaden appliceras gödsel (häst eller ko). Gödselmedel späds ut i mängden 10 kg i 50 liter vatten. Sedan ger de samma mängd vätska där. Den tredje gången vattnas med samma komposition, bara lite superfosfat tillsätts. Varje gång du befruktar växterna måste du vattna dem med rent vatten i slutet.

lite superfosfat

Skötselfunktioner

När plantor visas, ska du omedelbart ta bort glaset för att undvika sträckning. Temperaturregimen bör ligga inom 12-14 °C värme. Plantor växer i behållare i 40 till 50 dagar, och sedan transplanteras de.

Eftersom huvuden på Gloria-sorten växer stora bör klyftan mellan plantorna vara från 50 cm. Detta avstånd låter kålen utvecklas väl, ta den optimala mängden näring från jorden och få rikligt med solljus. Denna vegetabiliska gröda mognar 80 dagar efter plantering på en permanent plats.

snabb vattning

Fördelar och nackdelar

Gloria hybridkålfrön är dyra, men detta kompenseras av de goda egenskaperna hos denna grönsakskörd:

 • bra smak;
 • vacker presentation;
 • inte benägen att spricka;
 • kunna ge en bra skörd;
 • hög resistens mot sjukdom;
 • lojal mot extrema temperaturer;
 • möjligheten till mekanisk montering;
 • anpassad till olika klimat;
 • hög andel produktutbyte;
 • lagras under lång tid.

säljbart skick

Och en annan stor fördel med denna kål är förmågan att odla den i två termer. Den första grödan är att sälja en färsk grönsak med lönsamhet, den andra lagras.

Nackdelen är den stora efterfrågan på belysningsanläggningar. De måste planteras i ett soligt område, eftersom ljusmängden påverkar avkastningen. Och naturligtvis behöver kulturen vård: optimal vattning, ogräs från ogräs, lossning.

stor värdighet

Skadedjur och sjukdomar

Ja, Gloria-kål är motståndskraftig mot sjukdomar som fusariumvällande, men i svalt och fuktigt klimat är det mottagligt för svampinfektioner som mjölk och grå råtta.

För profylaktiska ändamål, för att ta hand om kål, desinficeras plantor och trädgårdsredskap. Efter plantering i öppen mark behandlas växterna med Fitosporin tills det är dags att ställa in kålhuvudet.

desinfektion av plantor

Skadegörare, tyvärr, älskar Gloria kål. Dessa är bladlöss, larver, maj skalbagge och skopor, men om du planterar ringblommor, någon form av mynta, koriander eller rosmarin bredvid en grönsaksträdgård, kommer krydda växter att skrämma bort insekter.

Nästa sätt att skydda kålbäddar är att behandla kulturen med infusion av lökskal eller tomattoppar.

infusion av skal

Skörd och lagring

Gloria kål skördas innan nattetemperaturer börjar under noll. Om hybriden skördas i tid kan den lagras i upp till 5 månader. Den andra förutsättningen för en lång vistelse av kål i tillfredsställande skick är stabila temperaturavläsningar. Det är bra när källaren inte fryser och inte överhettas.

Du måste också undvika hög luftfuktighet eftersom det främjar förfallprocesser.

Eftersom kål är en växt med en tvåårig utvecklingscykel, om den lagras på fel sätt, kan den frigöra skott och blom.

hög luftfuktighet

Recensioner av trädgårdsmästare

Fram till nu talade alla trädgårdsmästare som odlade Gloria-kål i sina sommarstugor och trädgårdar väl om det. Plantor, med omsorg, förvandlas lätt till vackra, till och med kålhuvuden.

Nadezhda, Saratov:

”Vi har planterat Gloria-kål i ungefär 5 år för oss själva och till salu. Folk köper det frivilligt, eftersom det har tunna blad och en snygg form. I grund och botten tar kvinnor kål för betning. Vår familj älskar också att äta konserver och färska sallader från det på vintern. Gloria stannar hos oss fram till mars utan problem. "

Tatiana, Novosibirsk:

”Gloria är en läcker, saftig kål som jag verkligen gillar. Sorten är bra för både färsk konsumtion och saltning. Den enda nackdelen, tror jag, är kostnaden för frön, men det är värt pengarna. "

sommarstugor

recensioner
 1. Katia
  3.03.2019 13:48

  Kål mognar snabbt, men frukten är stor. Bladen är starka och saftiga, stubben är mycket liten. Jag tycker att sorten är ganska bra, jag märkte inga speciella brister, jag rekommenderar det.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa