Varför kål har lila blad och vad man ska göra och vad som saknas

Varför kål har lila blad, vad man ska göra i detta fall - få vet. Kål är en favoritgrönsak av många trädgårdsmästare. Hon är planterad överallt. När det gäller att lämna är kulturen ganska picky. Det enda som oroar trädgårdsmästare är att växten lätt påverkas av sjukdomar och attacker av skadedjur. Utseendet på lila löv är en anledning att vara på din vakt. Det kan finnas flera skäl till detta fenomen.

Hur man väljer en variation för plantor

Så att växten inte skadar och kålhuvudena växer stark och stark, är det nödvändigt att noggrant överväga valet av frön för plantor. Det är denna faktor som bestämmer skörden, vars kvalitet inte alltid motsvarar den förväntade.

Innan du köper utsädesmaterial måste sommarinvånaren bestämma för vilka ändamål det är nödvändigt att odla kål:

 • för användning på sommaren som en integrerad del av vitaminsallader;
 • för jäsning och konservering i salt form;
 • för lagring i källaren under de långa vintermånaderna.

Kålvarianter idag mycket. De skiljer sig åt när det gäller mognad, huvudtäthet, smaklighet och andra egenskaper.

Mycket tidiga sorter bildar snäva kålhuvuden i början av sommarsäsongen, mitten av säsongen blir ätbara i mitten av juli, och sena måste vänta nästan tills frost. Skördade i slutet av oktober kan sådana kålhuvar lätt förvaras under vintern.

Landa i marken

Korrekt plantering avgör framgången för kålodling. Det är nödvändigt att plantera unga växter i marken på minst 0,5 - 0,7 m från varandra. Naturligtvis bör du inte närma dig trädgården med en linjal, men du måste följa denna regel med ögat.

kål i marken

Innan plantering är det nödvändigt att göra hål, i vilka förutom växter många användbara ämnen kommer att gå. Detta inkluderar humus, färsk gödsel och mineralgödsel. Varje trädgårdsmästare vet exakt vad marken behöver i sin trädgård, och i enlighet med detta kommer han att göra valet av toppförband, vilket kommer att göra mottagandet av näringsämnen mer rationella.

Det är viktigt att växten inte ska nedsänkas i humus. Denna organiska gödselmedel hjälper bara till att bilda det nedre skiktet i hålet där plantan placeras.

Mängden gödningsmedel som används är cirka 1 plastkopp. Du kan lägga till lite träaska, ungefär lika stor som en tändsticksask. Du kan täcka allt detta med en eller två handfull jord.

I nästa steg måste hålet vattnas. På grund av det faktum att kulturen är hygrofil, bör varje brunn få minst en liter vatten. Att vattna kålen på toppen räcker inte.Om plantorna planteras i varmt väder kan du låta hålen stå så att gödseln börjar generera värme, vilket är så nödvändigt för unga växter.

odling av kål

När du tar bort plantor från potten, bör rotsystemet behandlas med tillväxtstimulerande medel, av vilka det finns många - trädgårdsmästaren kan bara välja. Med användning av dessa läkemedel blir överlevnadsgraden för plantor mycket högre.

Separata växter från varandra under plantering i marken bör vara extremt försiktiga. När du har separerat plantorna bör du trycka lätt på jordkloden för att ta bort växten från potten. Det är mycket viktigt att hålla rotsystemet intakt.

När du planterar plantor bör du vara uppmärksam på deras tillstånd. Sjuka, svaga och små buskar bör tas bort. Endast de största, starkaste plantorna bör planteras. Innan de placeras i hålet kan rötterna behandlas med en tillväxtstimulator.

Ställ växten i hålet och håll den med ena handen, strö stammen med den andra tills den kotyledonösa kålen lämnar. Marken måste planeras, lätt pressas. Detta är nödvändigt så att rötterna står stadigt och tomrum inte bildas på sin plats.

Att följa jordbruksmetoder efter transplantering av plantor är mer sannolikt att garantera växthälsa och sjukdomsresistens.

Orsaker till lila blad

Kombinationen av den harmoniska verkan av olika komponenter inuti plantan manifesteras i form av ett färgschema. Varje anläggning har sitt eget sortiment. I en så väldigt lunnande kultur bestämmer den gröna färgen verkan av fyra komponenter:

 • kväve;
 • magnesium;
 • kalium;
 • fosfor.

Dessa element utgör grunden för vitaminbalansen i kål. Detta innebär att en förändring i bladfärg signalerar en förändring i denna jämvikt. Zoologer tror att utseendet på en lila nyans är en signal om bristen på fosfor.

lila kålblad

De huvudsakliga orsakerna till att kålblad blir blå är således följande:

 1. Den första och mest grundläggande orsaken är en akut brist på fosfor och kväve. Om sådana misstankar måste växterna matas med komplexa föreningar som innehåller dessa ämnen.
 2. Brott mot tillväxtförhållandena kan orsaka utseendet på en lila nyans på kålblad. Detta är en fuktälskande växt, och vid brist på fukt under odlingen börjar den uppleva stress. Låga temperaturer, spänningar orsakade av transplantation och alltför hög luftfuktighet kommer att påverka växtens tillstånd negativt.
 3. En sjukdom känd för alla som svart ben. Det är omöjligt att bota en växt från den. Det svarta benet orsakat av svamppatogenet infekterar växternas rötter och leder till ett näringsstopp.

Vad ska man göra

Om kålen blir lila måste du hantera orsaken till detta tillstånd. För detta behöver du:

gödningsmedel för kål

 • gödningsmedel som innehåller fosfor;
 • kolloidalt svavel;
 • täckmaterial (agrospan).

Det är lätt att gissa vad man ska göra om kålen har lila löv. Eftersom bladens lila färg oftast förknippas med det faktum att de saknar fosfor, ligger lösningen på problemet i matningen av växterna. Först inträffar förändringen i skuggan endast i venerna, sedan vid bladets centrala del, i det sista steget av störningen, blir kanterna på bladen gula, varefter de dör av.

Om bladen blir lila finns det bara en väg ut - utfodring med fosforgödsel. Det kan vara antingen superfosfat eller en produkt tillverkad oberoende på basis av droppningar, gödsel och andra liknande komponenter.

Det är intressant att den normala utvecklingen av växter kan inträffa med en liten mängd fosfor, men dess brist kan snabbt förstöra kål.

Brott mot odlingsförhållandena påverkar negativt villkoret för framtida kålhuvud.Om kålplantor blir blå kan metoder som justering av temperaturen i rummet, balanserad näring och regelbunden vattning hjälpa till. Det är värt att normalisera alla processer som är viktiga för kålhuvuden, och kålbladen kommer att återfå sin färg.

Den stress som orsakas av rörelse av plantor kan leda till en förändring i skuggan av kålbladet, som blir som en lila. Detta är svårt att fixa, men lätt att förutse. Om överföringen redan har skett och alla andra odlingsförhållanden uppfyller kraven, kommer anläggningstillståndet att återgå till det normala inom några veckor.

En vuxen växt blir blå på grund av exponering för låga temperaturer. För att undvika sådana komplikationer kan du täcka kålbäddar med spandbond. Förkylningen blir inte hemsk om växterna är skyddade.

Om ett svart ben är orsaken till att bladen blir blå är det omöjligt att rädda växten såväl som att undvika döda löv, men du kan försöka skydda andra kålhuvuden. För att göra detta måste du först dra ut det infekterade provet och behandla resten med en lösning av kolloidalt svavel.

recensioner
 1. anya
  10.10.2018 19:36

  Detta problem uppstår ofta genom användning av fel gödningsmedel. Det är bättre att inte experimentera med kål, utan att använda tidtestade läkemedel. Jag lägger definitivt till jorden "BioGrow».

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa