Hur man hanterar svartkål i kål, vad man ska göra, rätt behandling

Sjukdomar och skadliga insekter som skadar olika grönsaksgrödor är allvarliga problem som grönsakstillverkarna ofta möter. Svart kålben är den allvarligaste sjukdomen som skadar rötter och baser av vegetabiliska stjälkar.

Infektionen som väcker henne är en svamp. Dess sporer övervintrar i jorden, på våren faller de på rötter av plantor som planteras i öppen mark och börjar utvecklas. Från rötter börjar denna svamp gradvis sprida sig över växten.

Symtomen på sjukdomen är som följer: utseendet på svarthet observeras först vid foten av skotten, sedan sprids det till hela stam, som börjar ruttna, deformeras och utarmas. Som ett resultat dör växten. Hur kan man förhindra uppkomsten av sjukdomen på kål? Vilka kontrollåtgärder finns det för blackleg om växten redan är infekterad?

Lite information om sjukdomen

Denna svamp påverkar inte bara vuxna växter utan också plantor. Vanligtvis visas ett svart ben när jorden i trädgården eller i behållare där grönsaksplantor växer är för våt. När svampen från rötterna stiger till stjälkarna blir de mjuka inom några dagar, resultatet blir grönsaksgrödans död.

Orsakssubstansen för blackleg är svampar av släktet Oipidium eller Pythium. Sporerna hos dessa svampar är vanligtvis belägna i den övre delen av jorden och matar på döda växtdelar. Med ökad markfuktighet inträffar infektioner när svampen kommer in i rötter av odlade växter.

Om sjukdomen inte upptäcks i rätt tid kommer det svarta benet i plantor eller i vuxna växter att spridas till andra planteringar, vilket kan leda till att alla växter kan dö. Det är nödvändigt att starta kampen så tidigt som möjligt för att bli av med sjukdomen.

Hur man hanterar svartkål i kål, vad man ska göra, rätt behandling

En sjukdom kan förekomma i plantor eller vuxna växter av följande skäl:

  • växter planteras för ofta;
  • överskottsfuktighet i jorden - för mycket och vattna ofta växterna eller grundvattnet för nära jordytan;
  • rummet där plantorna växer är dåligt ventilerat;
  • för stor skillnad mellan dag och natt lufttemperaturer.

Infektionen sprider sig särskilt snabbt när lufttemperaturen är för hög eller när rummet är dåligt ventilerat. Först av allt påverkas de svagaste skotten av denna svampsjukdom. Det är nödvändigt att förhindra överdriven fukt i jorden, oftare för att ventilera rummet där plantorna finns och växthusarna.

kålben svart

Det är bättre när du väljer kålvarianter för plantering att uppmärksamma deras motståndskraft mot ogynnsamma klimatförhållanden.

Förebyggande åtgärder

Kontrollåtgärder för denna sjukdom bör börja med förebyggande åtgärder för att förhindra att svampen tränger in i jorden eller för att förstöra den i jorden innan man planterar frön eller plantor i sådan jord. Vad gör man för att förhindra utvecklingen av denna sjukdom hos plantor? Det visar sig att de grundläggande reglerna för förebyggande är enkla och till och med nybörjare kan följa dem:

  • Jorden som fröet sås i måste dekontamineras. På vintern bör den frysas väl, och innan du planterar frönna, vattnas med en svag lösning av kaliumpermanganat (du kan sätta den i en ugn med en temperatur på 180 ° C). Vanligtvis köps jordblandning för plantering av grönsaksgrödor i specialbutiker, men det är också bättre att desinficera den innan du planterar frön. Det är önskvärt att pH i en sådan jord är neutral. Eftersom många grönsaksgrödor inte tolererar jordens höga surhet, växer plantor svaga i sådana jordar, därför är de mer mottagliga för olika sjukdomar.

kålskörd

  • Plantera inte kålfrön för ofta. Det är bättre att försöka landa dem på ett - 1,5 cm avstånd på en gång än att dyka eller läka senare.
  • Bevattna kålplantor bör vara i måttlig - marken bör inte vara för våt. Den grundläggande principen för vattning är när det översta lagret torkar upp.
  • Jorden runt växterna bör vara lös så att syre från luften kan tränga in i rötter. För att förhindra att vatten stagnerar i området med rotkragen bör det finnas ett lager sand på toppen av jorden.
  • Svampen som orsakar utvecklingen av det svarta benet manifesterar sig inte bara med stark jordfuktighet, utan också med stillastående luft i rummet. Rummet där plantorna odlas bör ventileras regelbundet.
  • Var 7: e till 8: e dag ska kålplantor vattnas med en lösning som innehåller fytosporin. För att förhindra det kan du spraya plantorna med en lösning av läsk eller kaliumpermanganat.

svart bensjukdom

Hur man hanterar blackleg i kål

Om symtomen just har börjat dyka upp, ska du kasta marken med en svag lösning av kaliumpermanganat och sedan lossa marken runt växterna och strö ett lager ask, flodsand eller finmalt äggskal på toppen.

Vilken behandling bör utföras vid de första tecknen på sjukdomen och vad kan göras om det svarta benet redan har dykt upp i kålen?

Hur hanterar vi ett svart ben om sjukdomen redan har börjat spridas över växten? Det visar sig att i detta fall kommer kemikalier och folkmedelsrättsmedel att vara maktlösa.

Alla sjuka växter ska tas bort och förstöras, och friska plantor bör transplanteras i andra behållare med desinficerad jord.

Slutsats

Svartkål tillhör de sjukdomar som bara kan förhindras. Om rotsystemet redan har infekterats är det omöjligt att rädda kålen. Det är viktigt att genomföra förebyggande åtgärder för att sanera marken och fröet, för att skapa vissa förutsättningar för tillväxt och utveckling av plantor för att utesluta sannolikheten för att utveckla denna allvarliga sjukdom.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa