Hur kan du behandla kinakål från skadedjur för att bekämpa dem

Pekekålskador och kampen mot dem blir alltmer orsaken till diskussioner, eftersom kulturen snabbt får popularitet och det finns mycket mindre information om det i källorna än om blomkålen eller vitkroppen.

Utbytet av Pekingkål, med förbehåll för optimal jordfuktighet, är mycket högt, men alla ansträngningar för att växa kål reduceras till noll om trädgårdsmästaren ignorerade försiktighetsåtgärderna mot skadliga insekter. Hur kan man skydda den framtida skörden från invasionen av glupiga larver och hur man kan bli av med skadedjur om de redan syns på kålblomställningar?

Trädgårdsbekämpning metoder

Agrotechnics kommer inte att namnge en enda teknik som definitivt skulle hjälpa till att befria trädgården från alla typer av skadedjur under en enda applikation och även med ett framtidsperspektiv. Vissa metoder kommer att vara effektiva för att gnaga insekter - dessa inkluderar: kålskopa, vitkål av kål, korsflod, långbenade myggor och andra.

Med hjälp av andra metoder blir vi av med sugande skadedjur - dessa är: bladlöss, trippor och korsbottnar. En speciell grupp består av nakna sniglar som kan förstöra hela den framtida skörden av Pekinkål under en säsong.

Den enda allmänna regeln som kan tillämpas på alla typer av skadedjur i trädgården är överensstämmelse med händelsens aktualitet, det vill säga användningen av medel i en tidpunkt då insekter är mest utsatta när det gäller utvecklingsstadier. För att korrekt uppfylla detta villkor är det nödvändigt att kombinera de identifierade skadegörarna beroende på deras cykliska karaktär av deras tillväxt, övergången från ett utvecklingsstat till ett annat.

Detta hjälper till att välja ett universellt ämne som drabbar flera grupper av skadedjur på en gång, eftersom de aldrig besöker trädgården ensam.

Totalt, enligt metoderna för att skydda Pekingkål från skadedjur, finns det tre områden, som var och en har sina egna risker och sina egna gränser för påverkan:

 • Metoden för kemisk behandling mot Pekingkålskydd anses vara den mest effektiva och brådskande, varför den oftast används vid stora fältarbeten eller i närvaro av en stor grönsaksträdgård med "till salu" -planteringar. Kemisk behandling av kineskål mot skadedjur, på grund av dess aggressivitet, kan påverka de gynnsamma egenskaperna hos en grönsakskörd negativt och till och med ge kål en obehaglig smak. Denna metod är emellertid den enda som hjälper till att skydda kålhuvudena från att förlora sin presentation och gulna, på kortast möjliga tid, när det finns för många skadedjur som har nått toppen av frossa;
 • Den biologiska metoden skyddar Pekekål endast om de nödvändiga förhållandena regelbundet upprätthålls, eftersom det inte verkar på förstörelse av skadedjur utan på deras avslag. Metoden anses vara den säkraste, men den används inte som en oberoende lösning för behandling av kultur - endast som ett förebyggande. Sniglar kommer också att visa fullständig likgiltighet mot biologiska metoder;
 • Folk, "hem" -metoder som använder avkok och lösningar beredda utan användning av kemikalier hjälper verkligen från skadedjur på Pekingkål, men som regel inte så länge, men innan det första goda vattnet eller regnet. Med hjälp av "mormors" recept kan kål snabbt återställas från en sjukdom som orsakas av insekts aktivitet, men om organiska ingredienser eller giftiga örter, såsom akonit eller hemlock, används felaktigt, kan grönsaker och därefter de människor som konsumerade dem drabbas.

nät

Förebyggande åtgärder mot skadedjur

Skadedjur på Pekekål kan visa sig inte vara gäster, men helt legitima ägare - om ägaren av trädgården, innan han odlade jorden för plantering av kål, inte genomförde särskild markbehandling "på vintern", vilket innebär att området rengörs från ogräs, gammal bark, sopor och djup grävning.

Om detta inte görs omedelbart efter skörden av den föregående skörden, förblir skadedjurslarverna att vintrar i marken, och på våren flyttar de lugnt till plantorna av Pekekål.

Vad bör man göra för att undvika en sådan situation om tiden för höstjordberedningen missades eller om höstförhindrandet mot skadedjur på kål visade sig vara ineffektivt?

insekter åt

En vecka eller två innan den planerade planteringen av Pekingkålplantor måste du rensa bort ogräset, och i gengäld sådd växter runt omkretsen av platsen som arbetar för att locka insekter som är likgiltiga med kål, men äter gärna skadedjur. Som regel är dessa starkt luktande paraply eller lök, tomater, ringblommor.

Söta "bete" är också lämpliga i form av trasar blötade i sockersirap, grävda i grunt underjordisk mellan rader med kinesisk kål. Varför görs detta? Denna utfodring kommer att uppskattas av getingar, förstör kålruslarna skopor och svarta myror i trädgården, som inte lämnar på deras väg larverna från alla skadedjur, utan undantag, lokaliserade vid kålens rötter.

Omvårdnadsinsekter kan inte bara lockas utan också köpas i specialbutiker. Följande typer av gynnsamma trädgårdsinsekter som inte utgör någon fara för trädgårdsskörden bör uppmärksamma:

 • fytoseiider (kvalster);
 • neoseiulus;
 • orius;
 • anthocoris.

skadedjuret söker ett mål

För att bekämpa sniglar och bladlöss, uppmuntra närvaron av nyckelpigor, spetsar och svävarflugor på kineskål och nära planteringar. Nedan listar vi de viktigaste trädgårdsskyddarna som orsakar dödsfall eller allvarliga kålsjukdomar.

Korsfärgade loppor

Det bästa skyddet mot en korsfärgad loppor är förebyggandet av dess utseende, eftersom det är mycket svårt att bli av med kolonier av denna lilla insekt, högst 3 mm i storlek. Eftersom skadedjuret vilar i de yttre lagren av jorden, kan dess utseende förhindras även under höstgrävningen och skräpuppsamlingen - borttagning av ruttna bladverk och klippta ogräs från territoriet.

Om frönen behandlades ordentligt före plantering är sannolikheten för att träffa dem med en loppa lägre, men bara om jorden också behandlades med en etsning - annars kommer kålplantor att vara försvarslösa mot skadedjuret.

Från biologiska metoder, i en period där skadedjuret ännu inte har bosatt sig på planteringen av kål i bulk, men några av dess enheter redan har märkt, kan du prova att plantera växter med en stark specifik lukt. Lök och vitlök hjälper väl, aromen som skadedjur inte kan stå.

loppa på ett blad

Det är inte svårt att förstå att loppen redan har genomfört de första attackerna på trädgården. Det är nödvändigt att inspektera cotyledonbladen från en ung plantering vid deras integritet. Små hål, som om de lämnats efter skott och snabbt torkar ut runt omkretsen - detta är huvudtecknet på förekomsten av denna skadedjur. Hålet kan också ses på bladet på det växande kålhuvudet, men en mogen växt tappar inte så lätt juice och en vuxen kål kan fortfarande räddas genom att vidta brådskande åtgärder.

Från folkmetoderna använder erfarna trädgårdsmästare först och främst besprutning med vitlökinfusion eller lösningar förberedda med träaska. Ask kan också användas torrt och strö den mellan raderna. På samma sätt används tobaksdamm och kalk (slaked).

arbetarbaggar

Om hemmetoder från en skadedjur inte hjälper, snarast bli av med loppkål, en blandning av följande komponenter hjälper:

 • hexakloran 12%;
 • insekticid DDT.

Ingredienserna blandas i lika stora andelar, och sprayning av Pekingkål sker enligt schemat - 15 g ämne per 10 kvadratmeter. meter från tomten. Totalt genomförs 3-4 behandlingar per säsong med denna metod med en paus varje vecka.

skadedjur i aktion

Bladlus

Skadedjuren tillhör sugtypen och överstiger sällan 2 mm i storlek. Bladlöss är en av de viktigaste provokatörerna av kulturdöd, vilket bidrar till sjukdomen Pekekål. Det är lätt att ta reda på skadedjurets arbete - för det första kommer insektet, som tränger in i en kontinuerlig levande skorpa, alltid att finnas där på kålhuvudet; för det andra förlorar själva växten snabbt sin vitalitet - den kommer att vissna, bli täckt med brunaktiga sår.

Ofta, på kål från aktivitet av bladlöss, blir bladen helt gula.

Från biologiska metoder används insektsordningar effektivt mot bladlöss, såsom: aphidius getingar och nyckelpigor. Runt trädgården och till och med mellan raderna kan du glesa morötter eller dill och släppa dem "i fröet".

bladlus löste sig

Metoderna för folkstrid börjar med de enklaste metoderna, agerar i syfte att förebygga - detta besprutar Pekinkål med lök eller vitlök-infusioner - och upp till komplexa med användning av lösningar.

En universal "hemmetod" mot bladlus är tobaksbuljong. Tobaksblad (något mindre än 0,5 kg) hälls med två liter vatten och hålls på låg värme i två timmar. Därefter filtreras den kylda vätskan, 50 g tvålspån späds i den tills den senare är helt upplöst, och kålen vattnas rikligt med denna komposition, så att skadedjuren bokstavligen tvättas av växterna.

Kemisk behandling används när det gäller att rädda kål från viss död. För dessa ändamål framställs en vattenhaltig 0,2% komposition av anabazinsulfat. Denna lösning tas 0,5 liter per 10 kvadratmeter mark.

många skadedjur

Naken sniglar

Förekomsten av ett sådant skadedjur som sniglar i trädgården är nästan omöjligt att upptäcka i ett tidigt skede av deras utseende, eftersom dessa varelser är aktiva uteslutande på natten. De första tecknen på deras närvaro uttrycks i klibbiga, glänsande spår på marken och kålhuvudena, och lite senare - i synlig skada på bladen.

Om sniglar ses i andra områden, men ännu inte har visat intresse för Pekinkål, måste du försöka förhindra att de landar genom att strö en torr blandning av salt, senapspulver, röd paprika och ask, tagna i lika stora proportioner, mellan raderna.

Du måste väcka upp kompositionen två gånger, med en veckans paus, men om sniglarna redan har visat stor aktivitet och frossa, är det bättre att köpa en färdigblandad blandning, särskilt från dessa skadedjur, till exempel - "Åskväder". Läkemedlet påverkar inte någon av insektsarterna, det kan därför användas utan rädsla för att skada den gynnsamma faunan i det behandlade området.

snigel i Peking

Du kan också skydda kål från sniglar med folkmetoder, men det är värdelöst att använda dem med en betydande ansamling av skadedjur.Först och främst används sprutning med en vattenhaltig vinägerlösning (2 koppar vinäger per 10 liter vatten) och strö raderna med tobaksdamm eller aska. Om ett enkelt alternativ, hur man hanterar sniglar, inte fungerade, förbered en komplex sammansättning av 2 teskedar salt, torr senap och röd paprika, blandad i en liter aska.

Strö blandningen över kålhuvudena och utrymmet mellan dem flera gånger under säsongen.

Det finns många metoder för att befria trädgården från oönskade gäster, men det enkla sättet med kemiska föreningar leder ofta till att grönsaken blir farlig för konsumtion. Innan du behandlar Pekinkål från skadedjur med hjälp av kemi, använd därför 1-2 metoder för den receptbelagda spargrisen och kanske kommer det att vara möjligt att rädda grödan utan användning av farliga reagens.

resultat av arbetet

recensioner
 1. Nastya
  11.11.2017 18:08

  Det verkar för mig att det är mycket svårt att odla denna kål utomhus, det är bättre att göra det i ett växthus, då blir det färre problem med skadedjur. Jag använder bara en mängd olika flöden, jag köper BioGrow. Jag köpte den i den här butiken.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa