Det bästa sättet att behandla kål för skadedjursbekämpning

Hur man behandlar kål från skadedjur, när de dyker upp, liksom för att förhindra ett problem, det finns många sätt och metoder. Grönsakens fördelaktiga egenskaper och smak lockar många insekter och andra skadedjur.

Deras invasion kan vara plötslig och ändra färg och yta på kålblad. För att bevara skörden måste du vidta åtgärder.

Oftast oönskade gäster

Förebyggande, folkrättsmedel eller köpta insektsmedel kan fungera som åtgärder för att bekämpa kålskadegörare.

Vilka skadedjur finns oftast på kål? Ibland ser grönsakstillverkarna ut att skadedjur har lagt sig mycket sent, eftersom de är inne i kålhuvudet eller under bladen. De vanligaste kålskyddarna och hur man hanterar dem.

Grönsakskörden attackeras ofta av sniglar. De gillar särskilt unga plantor. Skadlig aktivitet utvecklas aktivt i regnigt, molnigt väder eller med överdrivet vattning. De sprids med stor hastighet. Om en snigel sågs på morgonen, kommer det på kvällen att finnas ett stort antal av dem. Vad ska man göra i det här fallet? En lösning baserad på bitterpepp klarar mycket bra med dem.

slem på kål

En annan populär skadedjur är björnen (kål). Insektsstorlekar kan vara 6 cm långa. Färgen är brunbrun, buken är gulaktig. Bor främst under jord och äter rötter eller stjälkar av växten. Kampen mot dem är lång och svår. Att vattna marken med en 0,3% klorofoslösning hjälper.

uppträdande av kål

En liten bladlössinsekt kan förstöra hela grödan. De är särskilt aktiva i juni. Kvinnor som har vingar lägger många ägg. De äter själva på grönsaksjuice. Hur sprutar kål när attackeras av bladlöss? Du kan spraya toppen med köpta insektsmedel, till exempel Fitoverm, Aktara.

bladlöss på kål

Du kan ofta hitta kålmallen. Färgen på vingarna är träig med vågiga ränder. Hon lägger larver som äter löv. Som ett resultat kan det leda till att en grönsakskörd dör.

Om kålskadedjur hittas och metoder för att hantera dem borde vara effektiva. Organofosfater hjälper till att bli av med kålmöl. Du kan skapa bete för bin som matar på larver. Sylt eller vanligt socker är användbart på grundval av vilket sirap tillverkas och bäddarna vattnas.

mullvad på kål

Kålflugan är något mindre än den vanliga flugan. Hon lägger ägg nära botten av plantorna. Och efter två veckor börjar de vita maskarna som kläckts från larverna äta kålrötterna och den nedre delen av stammen. Som ett resultat försvinner kålen och dör. Med tiden kan problemet upptäckas av bottenarken som ändrar färg. Om man hittade maskar på rötterna måste de samlas in.

Hur hanterar jag ett insekt? Sprejning med lagerbladbuljong kan hjälpa till med kålfluga. Lavrushka hälls med kokande vatten, insisteras och sedan sprutas grönsaker. Du kan pollinera bäddarna med damm, vatten med klorofoslösning. Du kan hälla träaska med vatten på kvällen och på morgonen spraya varje blad med den resulterande lösningen.

kålfluga

Kålkalk är känd för oss som en liten fjäril, som har vita vingar med svarta fläckar. Under dagen kan hon lägga upp till 100 ägg på kålblad. Efter 1,5 veckor visas gulgröna larver som kan äta grödan. Du kan spara grödan med kalciumarsenat eller spray med klorofos.

vitkål

Wireworm (mörk nötknäppare) är välkänd för trädgårdsmästare. En liten skalbagge, cirka 1,5 cm lång, kan ha en annan färg beroende på art. Oftast finns svartbrun färg. En vuxen utgör ingen fara för odlade växter, men larverna kan förstöra hela grödan.

Wireworm är en tunn mask, lätt i färgen. Maskarna kan vara upp till 3,5 cm långa. Wormen i kålen äter den centrala stjälken, vilket leder till ruttning av grönsaken.

Wirewormen är rädd för träaska, kalkförband. Förebyggande åtgärder är obligatorisk ogräsning av sängarna, lossning av jorden runt kålen och införing av kaliumkött och ammoniakgödsel.

Det är effektivt att göra betet till skalbaggen så att wirewormen inte skadar stjälkarna senare. För detta ändamål läggs små högar av hö eller gräs ut mellan raderna. Så snart skalbaggarna kommer dit, samlas de in och förstörs.

wireworm på jorden

Inte bara växtens utseende kan förändras från skadedjur utan också vid sjukdomar. Behandlingen i detta fall bör vara annorlunda. Därför är det nödvändigt att skilja mellan symtomen så att odlingen av grödan var utan problem.

Naturprodukter

Som en förebyggande åtgärd är det bättre att använda naturliga ingredienser. Hur du skyddar kål från skadedjur, kan du prova produkter baserade på naturliga ingredienser. Bearbetning av kål från skadedjur kan utföras med folkrecept.

 • Infusion av kycklinggödsel kommer inte bara att skrämma bort skadedjur utan också berika jorden med näringsämnen. I en hink med vatten bör du späda bort fågelskränken, låta infunderas en dag och sedan hälla under roten.
 • Lök skalning tinktur hjälper till med kål skadedjur. Det är nödvändigt att förbereda 500 g skal och hälla 4 liter varmt vatten. Låt att infusera i tre dagar. Det är användbart att tillsätta spån av tjärtvål till den resulterande lösningen. För att odla jorden rekommenderas det var fjärde dag.
 • En infusion baserad på potatistoppar skyddar dig mot larver och sniglar. Cirka 1 kg toppar kommer att vara användbara, som torkas och hälls med en hink med vatten, om knackning. Det rekommenderas att lösa tvålspån i den beredda lösningen.
 • Insekter, särskilt vit malör, gillar inte lukten av malurt. Du kan hälla hackade greener med vatten och lämna i två dagar. Sedan kokas infusionen i en timme och filtreras. Innan du vattnar måste du späda med vatten i förhållandet 1: 2. Effektivt är det lika lätt att sprida malurtkvistar mellan raderna.
 • Du kan behandla kålen med en asklösning. Det kommer att hjälpa till att avvisa många skadedjur. Lös upp 400 g aska i en hink med vatten och låt infusera i 10 timmar. Se till att bearbeta bladen på båda sidor i flera dagar i rad.
 • Apelsinskal hjälper till i kampen mot skadedjur. Skal av en frukt hälls med en liter vatten och lämnas för att infunderas i en vecka. Tvättsåtspån läggs till den färdiga lösningen.

Det händer att en dacha attackeras av en hare. För att inte skada djuret och rädda skörden i landet kan du använda följande åtgärder:

 • från harar runt växten kan du strö svavel, röd paprika eller vattna marken med en lösning av lökskal;
 • längs områdets omkrets kan du plantera växter vars lukt är obehaglig för haren: pioner, azalea, geranium, ringblommor, persilja, malör;
 • det rekommenderas att stärka staketet mot harar, till exempel hjälper ett kedjelänksnät;
 • hjälper till att binda runt det ställe där kål växer, vanliga påsar, djurens rädd

Icke-standardmetoder för kamp inkluderar användning av hattar. De kommer att hjälpa till med att hantera problemet med kålkapslar. Tack vare locket kommer maskarna som visas från insektshopparna inte att kunna skada grönsaken. Mössor är gjorda av andningsbart material med en diameter på cirka 25 cm. Under sommaren av fjärilar räcks en mössa ut och sätts på ett kålhuvud.

Färdiga kemiska lösningar

Så snart grönsakerna börjar mörkna börjar grönsakstillverkarna leta efter sätt att bli av med kålskadedjur. Du kan köpa färdiga preparat för bekämpning av kål. Följande läkemedel anses vara de mest populära och effektiva.

kålsjukdom

Hur ska man behandla en växt när skadedjur upptäcks? Inom jordbruket används Aktara insekticid allmänt för att döda insekter. De kan spruta inte bara en redan planterad gröda eller vattna marken, utan också bearbeta frönna före plantering. Läkemedlet börjar verka snabbt och behåller sina skyddande egenskaper i två månader.

Kålplantor bör vattnas med en lösning av 3 g läkemedel, utspädd i 10 liter vatten. För transplanterade grönsaker är förbrukningsgraden 1,4 g (en påse).

Om skadedjur av kål och kampen mot dem kan genomföras med ett effektivt läkemedel Intavir. Finns i pulver- och tablettform. För att bearbeta kål måste du lösa 1,5 tabletter i 10 liter vatten. Spraya växten med Intavir på morgonen eller på kvällen, vidrör varje område på bladet. Du bör inte använda läkemedlet mer än tre gånger per säsong.

Fitoverm kan förstöra alla skadedjur på två timmar. Läkemedlet produceras i form av ett flytande koncentrat, som måste spädas med vatten. Fitoverm hjälper till att hantera kålvit och mal. Instruktioner för användning antar följande utspädning: Lös upp 4 ml av läkemedlet i en liter vatten. Kan inte blandas med andra droger.

Hur använder man läkemedlet på rätt sätt? Sprutning av Fitoverm bör göras på morgonen eller kvällen i torrt, lugnt väder. Produkten är ofarlig för naturen. Efter applicering fortsätter skyddsegenskaperna att fungera i ytterligare 2 veckor.

När du använder Fitoverm bör du följa säkerhetsåtgärder. Sprejning bör utföras i speciella kläder; du får inte röka eller äta nära arbetsplatsen. Efter behandling tvättas de utsatta områdena i kroppen med tvål.

Vad mer kan du spraya kål med från skadedjur? Senpai hjälper till att bli av med ett stort antal skadedjur. Det produceras i form av en flytande lösning. Senpai börjar agera inom 30 minuter efter sprutning, inte bara på vuxna utan också på deras larver och ägg. Skyddar ytterligare i två veckor. Efter att ha bearbetat sajten med Senpai rekommenderas det inte att arbeta med marken i ytterligare en vecka.

senpai för kål

För kål, späd Senpais lösning med en hastighet av 5 ml per 10 liter vatten. Lösningen kan inte förvaras, därför måste den spädas omedelbart före arbetet. Du behöver inte spraya mer än en gång i månaden. Arbetet utförs under morgontimmarna eller efter solnedgången. Det bör inte vara vind och regn.

Om läkemedlet Senpai inte utgör någon stor fara för människor, är det mycket farligt för bin. Under flera dagar bör avståndet mellan det behandlade området och sommarbina vara minst 4 km.

Trädgårdsupplevelse

Erfarna grönsaksodlare har upprepade gånger stött på skadedjur på deras webbplats. Såsom ingen annan kan därför föreslå användbara tips och lämna feedback.

Olga, 42 år.

Första gången blev jag rädd för ett möte med maskar som satte sig på kålens rötter. Skadedjuren åt inte bara rötter, utan också stammen. Anläggningen började vissna, mörkna och måste grävas upp. Varje vit mask på roten är högst 1 cm. Jag var tvungen att ta bort alla grönsaker som liknar den på en gång. Hon stänkte de återstående växterna med aska och lossade marken. Nu gör jag en liknande procedur när jag planterar grödor. Jag råder alla att spara skörden!

bearbetar kål i trädgården

Ivan, 54 år

Jag täcker kålbäddarna med malör, strö peppar eller tobak. Skadedjuren flyger inte till en kålbusk som är skyddad på detta sätt. Strö omedelbart det äta lövverket med träaska eller vattna jorden med en infusion av lökskal. Alla dessa metoder hjälper till i alla stadier av växtväxt.

Maria, 51 år

När jag såg kål applicerar jag alltid potashgödselmedel och strö marken med aska. Vi skyddar också grönsaker med infusion av örter, fjäderfäavfall. På detta sätt näras rotsystemet och skyddas från insekter. I händelse av en massiv invasion av insekter, sådana beprövade rättsmedel som Aktara, är Fitoverm bra.

recensioner
 1. Irina
  11.11.2017 11:43

  I kampen mot kålskadedjur använder jag det här verktyget, det hjälper effektivt. Men samtidigt matar jag henne med BioGrow, som är en bioaktivering av växttillväxt. Det hjälper till att bättre hantera alla negativa faktorer, kål växer bättre, dör inte i ett tidigt stadium av tillväxt. Jag köpte den i den här butiken.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa