Hur man bearbetar eller sprayar kål från skadedjur med folkläkemedel

Trädgårdsmästare som odlar grönsaker för sitt eget bord förstår att ju färre kemikalier som används för att odla kål, desto mindre skadliga ämnen kommer in i maten. Hur man behandlar kål från skadedjur - folkrättsmedel eller kommersiellt tillgängliga formuleringar?

Experts svar är entydigt - först måste du prova alla hemmetoder för att bekämpa kålskadedjur och först sedan gå vidare till radikala åtgärder för att rädda grödan.

Vad du behöver veta om skadedjur hittas

Hur man hanterar kålskadedjur med folkrättsmedel? Inte alla insekter är farliga för grönsaker, och några av dem kan till och med kallas hjälpare i den här striden. Dessa inkluderar nyckelpigor och öronpinnar, som frivilligt samlar bladlöss från kålblad, samt svävar som äter större insekter. Många ägare går till listan och lockar speciellt dessa insekter till deras trädgård för att säkra skörden i förväg.

För att locka öronkruvar placeras lådor med jord bestänkta med färska träspån längs trädgården, och dill eller persilja planteras precis mellan bäddarna för att locka svävarna.

Behandling av kål från skadedjur utförs närmare solnedgången så att kompositionen som appliceras på växterna inte förångas längre. I intervallerna mellan sprayer, som bör genomföras regelbundet, är det användbart att generöst skölja kålhuvudena med en mild tvållösning, särskilt de områden där bladlöss ses. Systematisk kontroll av kålbladens insida, där dessa insekter gillar att samlas, bör bli en vana.

Så hur kan man spraya kål från skadedjur - folkrättsmedel eller likadant med kemikalier?

kål i trädgården

Universella metoder för att bli av med skadedjur

Folkmetoder för kamp kan syfta till att utvisa en typ av insekter eller agera i kombination. Universella medel för att bli av med kål från skadedjur med folkrättsmedel utan kemikalier är sådana när de utsätts för de flesta skadedjur från trädgården:

 1. Mjölkserum;
 2. Björk tjära;
 3. Tvållösning;
 4. Malör och andra växter.

Så - kålskadedjur och hur man hanterar dem:

 • Serumet appliceras högst tre gånger per säsong och effekten efter sprutning märks omedelbart - grönsaken börjar snabbt växa och insekterna lämnar efter den första proceduren. Sprejning utförs med outspädd, ansträngd vätska. Serum används också som toppförband för kål;
 • En armfull färsk malör, spridd i flera grenar mellan raderna, kommer att rädda grödan från skadedjur, men du bör inte glömma att regelbundet ersätta det torkade malöret med färsk malör. Ett avkok görs av malör.Cirka ett och ett halvt kilo örter hackas direkt i en hink, sedan hälls 12 liter vatten in och avlägsnas i 2 dagar. Därefter kokas blandningen i 30 minuter, filtreras, fylls med vatten, dubbelt så mycket som den erhållna volymen, och grönsaker besprutas med denna kylda komposition;
 • Den celandine örten hjälper till att bevara grödan om du använder lösningen 3-4 gånger per säsong. För att göra detta, ungefär en halv kilo gräs, finhackad med en kniv, häll 1,5 liter vatten och ta bort blandningen i tre dagar. Det starka koncentratet används utan att utspädas omedelbart efter ansträngning;
 • Riv en halv bar naturlig tvätt tvål fint, häll 5 liter varmt vatten och strö växterna. Ofta kombineras tvål i lösningar med andra ingredienser, till exempel eteriska oljor av mynta eller malör. Björk tjära upplöses väl i en tvållösning;
 • Vanliga finhackade kålrotlökar (20 g) eller de övre orange skalorna av lilja (cirka 6-7 g) hälls med en liter kallt vatten och infunderas i 6-8 timmar i en förseglad behållare, varefter vätskan kan användas för att bekämpa kålskadegörare;
 • 0,5 koppar grovt hackade paprika ska ångas med kokande vatten (1 liter) och kokas under en timme under ett lock på låg värme. Sedan infunderas buljongen i minst en dag, varefter den filtreras och du kan börja spruta. När det finns många insekter rekommenderas det att öka egenskaperna för peppinfusion genom att lägga till 2-3 teskedar tvättpulver till det.

Det bör noteras att serum- och tvållösning, som är generella medel, ändå har liten effekt på sniglar och sniglar som finns i trädgården.

Bladlus

Om på våren oförståeliga brunaktiga fläckar började dyka upp på plantornas unga blad, och vissa enskilda blad började krulla, kan orsaken till detta finnas på baksidan av bladen. Om du ser små droppformade insekter med en grönaktig-vitaktig färg fastnat på insidan av ett blad, betyder det att den växande kålen slogs av bladlöss. Hur sprutar kål i det här fallet?

Det mest effektiva läkemedlet för bladlöss är björk tjära. Både produktens naturliga hartser och tvål, som innehåller detta ämne, används.

Det är omöjligt att döda bladlöss med tjära. Som i de flesta fall med användning av folkrättsmedel för kålskadedjur, når man vattnar med en lösning, uppnås en avvisande effekt - insekter som redan finns på bladen tvättas till marken, och nya, skrämda av en stark lukt, går förbi trädgården.

Hur skyddar man kål från skadedjur med tjärtvål? Hälften av stången rivas, späds med en liter varmt vatten. Sedan införs en tesked tjära i lösningen och hela den blandade kompositionen hälls i en 20-liters behållare med varmt vatten. Blandningen är klar för sprutning.

tjära tvål

Försök utvisa dessa skadedjur med hjälp av andra folkliga åtgärder:

 • Torra senap (2 tsk), blandat med 2 tsk riven tvål, tillsätt sedan tobaksdamm (80 g). Den torra massan hälls med kokande vatten och avlägsnas i 24 timmar för infusion, varefter den filtreras och används;
 • För ett halvt kilo torra lökskal togs upp till två kg färska tomatgrönsaker och 1 tesked flytande rengöringsmedel. Häll separat kokande vatten över tomat örten (5 liter) och skal (2 liter) och insistera dem en dag. Innan en blandning blandas i en behållare införs ett flytande tvättmedel i löklösningen och tomatvattnet upphettas över låg värme i 2-3 timmar;
 • Koka 1 medium lök, 4 huvuden skalad vitlök och ett glas träaska och låt stå i 24 timmar. Efter silning, späd vätskan med en hink med vatten och tillsätt 1 tesked tvättpulver.

En tillräcklig profylaktisk effekt mot bladlus är att strö senapspulver på kålgångar.

Korsfärgade loppor

Loppor gör snabbt kålbädden oanvändbar, så kampen mot kålskadedjur i det öppna fältet bör inledas så snart dessa hoppande insekter märks. De väljer vanligtvis två huvudmetoder för bearbetning av en grönsak: medlet kan strös på växterna i form av ett torrt ämne, eller kålen kan strös med en beredd lösning.

I form av ett torravståndsmedel används tobaksdamm från skadedjur, ask, paprika och het pepparkulver. Strö kål direkt efter vattning och krossa pulvret genom tjockt gasbind.

Från flytande infusioner används:

 1. Kycklingdroppar utspädda i mängden 1 glas ämne per 20 glas vatten (infusionstid - 21 dagar);
 2. Björk tjära (1 matsked per 10 liter tvållösning);
 3. Ren mjölkevassle;
 4. En lösning av 1 glas vinäger löst i 10 liter vatten.

Om ingen av dessa metoder fungerar kan du prova att spruta grönkålbladen med torkad tandkräm från ett gammalt rör. Totalt behöver du 1 msk. sked pasta. Det upplöses i 5 liter varmt vatten och strö generöst på sängarna.

droppningar, tjära, vassle och vinäger

Sniglar och sniglar

Om de nedre kålbladen är i hål, är troligen sniglarna att klandra. Alla kända metoder för hög skyddsnivå kan användas mot dessa skadedjur, eftersom enkelt tvålvatten eller mjölkvassle inte hjälper här.

 • Vi blir av med sniglar med ammoniak. Endast 60 ml vätska måste lösas i en hink med vatten och två gånger, med en paus på 10-15 minuter, strö över en lösning av trädgården;
 • Du kan bearbeta jorden mellan växterna och kålen själv med nässlorinfusion, detta kommer också att öka grönsakets motståndskraft mot olika sjukdomar. Ta en del av en färsk, hackad växt i 10 delar vatten och sätt blandningen i jäsning under en vecka. Därefter späds den resulterande infusionen med vatten för att erhålla en koncentration på 10% och användes;
 • Du kan också skydda kål med den övre delen av en potatisbuske, för vilken greenerna krossas och dras i vatten i cirka tre timmar;
 • Ett redan beprövat botemedel - tjära, kommer att utvisa sniglar från platsen under lång tid med sin starka lukt.

Den viktigaste aspekten för att hålla skadedjur ur trädgården är de flera inledande sprutningsstegen som tagits innan insekterna sågs. Genom att göra profylax ger du samtidigt stark immunitet i växter från oönskade bosättare, och följaktligen kommer frågan om hur du kan bli av med dem inte längre vara så akut.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa