Hur man bearbetar kål från larver med folkrättsmedel

Hur man behandlar kål från larver för att förhindra deras invasion eller driva ut i tid om det upptäcks? Det finns många sätt, bland vilka folkläkemedel förblir inte mindre effektiva. Med en snabb användning av en korrekt beredd komposition kan problemet enkelt hanteras.

Pestinformation

Kålbäddar är ofta hem för vitkål. Hon lägger ägg på kålblad. Efter ett par dagar visas ett stort antal larver från äggen och förstör kålen. Larven är grågrön, med gula ränder och svarta prickar. De första dagarna, när larven fortfarande är små, skadar de bara bladets övre lager. Så snart deras storlek når cirka 4 cm, äts kålhuvudet själv.

Kålruslar lever i genomsnitt lite mindre än en månad. Sedan valpar de och förvandlas till fjärilar. Cykeln upprepas igen. Om du inte börjar bekämpa skadedjuret, kan upp till fem generationer av dessa insekter under sommaren förändras. Därför att bli av med fjärilar kan du vara säker på att larverna inte kommer att äta grödan. Kål påverkas inte bara av kålrusor. Repnitsa, som vita fåren, har vita vingar, men storleken är halva storleken. Larverna är gröna med gula ränder. Larven äter inte bara löv utan också huvudet på kålen.

Caterpillars i kål scoop är också farliga för kål. Små fjärilar, brungrå färg. De gröna larven är också små. På natten äter de bladen och bildar hål på dem. Under dagen sover de inuti stubben. Kålmallen är liten och når cirka 7 mm. Insekten är gråbrun i färg med ljusa ränder. De framträdda små gröna larven livnär sig på växtsaft och gömmer sig på bladets insida.

Efter 3-4 veckor valpar larverna, förvandlas till fjärilar och blir redo för nästa generation att kläckas ut.

Gröna larver lyckas förstöra hela grödan utan ingripande. Kålhuvuden bildas små eller helt visna och ruttna. Det är bättre att förebygga än att spendera tid och energi på behandling.

kål skadedjur

Förebyggande åtgärder

Det finns ett enkelt men beprövat sätt att bli av med larver på kål. Skadedjuren gillar inte skarp och kryddig lukt, därför växer erfarna trädgårdsmästare nära kålbäddar: selleri, persilja, koriander, basilika. Luktar och blommor som ringblommor, kalendula skrämmer bort insekter från kål. För att skrämma bort vissa insekter, lockar de andra insekter uppmärksamhet med sin lukt, som matar på larver. Detta förebyggande alternativ är ett av de mest effektiva sätten.

skalbaggar under ett förstoringsglas

Vad gör man för att förhindra insektsattacker? Förutom att de väljer grannar i en trädgård med kål, kämpar de också på andra sätt:

  • förhindra odling av ogräs och genomföra ogräs i tid;
  • du måste ta bort topparna på den sista grödan och rivna ogräs från sängarna;
  • inspektera regelbundet grönsaksgrödan, bladen måste ses från insidan;
  • när skadedjur hittas tas de bort från sängarna och förstörs.

Inte alla skadedjur kan samlas in manuellt. Så till exempel börjar larverna på kålmallen vara aktiva bara på natten. Under dagen gömmer de sig försiktigt vid basen av stubben. Hur skyddar man kål från spridningen av skadedjur? I detta fall kommer getingar eller myror att rädda, eftersom de livnär sig av larver och larver. För att locka dem kan kålbäddar hällas med söt sirap.

mullvad på briljant grönt

Växtbaserade ingredienser

Vilka folkrättsmedel kan användas för att behandla kål från larver? Det finns många beprövade och effektiva verktyg som används av erfarna trädgårdsmästare. Du kan skrämma bort fjärilar med en avkokning baserad på bitterpeppar. Peppar, i en mängd av 1 kg, krossas och hälls med kokande vatten (10 liter). Efter två dagars infusion måste buljongen filtreras. Lösningen späds ut med vatten före användning. Tillsätt 150 ml buljong till 10 1 vatten. ”En gång kämpade vi larverna med en bitter avkok av paprika. Receptet hjälpte snabbt. För att öka effektiviteten lägger jag till 40 g krossad tvål. " Det tillåter lösningen att stanna på kålbladen under en längre period.

Du kan skydda kålbäddar med en avkok av varm paprika. För en liter vatten kräver receptet att du tar 100 g torr paprika. Skidorna kokas i vatten i två timmar. Den resulterande lösningen späds med vatten. Kampen kan åtföljas av avkok baserat på kardborre, nässlor, lökskal eller kamomill. De vattnar i sängarna. Förutom att avvisa insekter kommer växtbaserade avkok att hjälpa till att fylla bristen på spårelement.

klar lösning

Om larver visas kan du använda kardborrblad. De är finhackade, fyllda med vatten och lämnas för att infusera i tre dagar. Späd med vatten innan du vattnar. Sprutväxter från fjärilar bör ske under flykten och under frisläppandet av larver från ägg. Folkläkemedel är inte fullständiga utan lökskal. Det hälls med kokande vatten. Tillsätt spån av tvål efter några timmars infusion. Vatten eller spraya växterna med den resulterande lösningen.

Du kan hälla lökskalan tillsammans med själva löken, som i förväg är finhackad. Det räcker att insistera för en dag. Sila infusionen innan du strö planterna. Du kan också förstöra larven med ytterligare en infusion. Ta tomatblad och toppar, malör och finhacka. Den resulterande gröna blandningen hälls med vatten, och på en dag är infusionen klar att användas.

lökskal

Du kan vattna kålen med en infusion baserad på tomatöverdelar och löv utan malör. Hackade greener hälls med kokande vatten i 4 timmar. Sedan koka upp igen och koka i 3 timmar. Den resulterande infusionen filtreras och späds ut i ett 1: 2-förhållande innan vattning. Du måste bearbeta kål under den period då larver dyker upp.

Du kan behandla kålen med en infusion baserad på vitlök. Huggade vitlöksklyftor hälls med vatten och insisterade under en vecka. För sprayning måste du ta 25 ml infusion och spädas i 10 liter vatten. Alla dessa recept hjälper till att skydda mot insektsinfektioner, bli av med larver och stoppa deras vidare spridning.

lösningssprutor

Andra kompositioner av folkläkemedel

Många trädgårdsmästare utför bearbetning av kål från larver med folkrättsmedel. Alla formuleringar har naturliga ingredienser och skadar inte kulturen. Du kan bearbeta kål från vitfly med vinägerlösning. Ett glas av huvudkomponenten späds ut i 10 liter vatten, 60 g salt och 50 ml ammoniak tillsättes. ”Vi har kämpat mot detta botemedel när insekter dyker upp under en lång tid.Endast den resulterande lösningen ska sprayas på kålen, den får inte vattnas vid roten. I förebyggande syfte kan du strö kål flera gånger per säsong.

Hur man hanterar vitfly på kål har träaska visat sig väl. Du kan helt enkelt strö den på marken runt varje plantor eller göra ett avkok. Träaska hälls med vatten (i 100 g ask 1 liter vatten), kokas och kokas i 20 minuter. Låt sedan svalna. Råd från trädgårdsmästare: ”Jag har ströat kål med askbuljong i ett år. Före användning lägger jag till vatten, vilket ger volymen upp till 10 liter. "

aska i aktion

Askinfusion hjälper med vitflugor. Träaska hälls med vatten och lämnas för att infusera i två dagar. I den resulterande kompositionen, lösa 40 g hushållstvål krossad med ett rasp. Sparar ett sådant naturligt botemedel som tobaksdamm, driver bort många skadedjur och hjälper till att hantera skopan.

Du kan helt enkelt strö över kålbäddar med kompositionen, och det finns recept för att göra buljong och infusion. För att få infusionen insisteras 50 g tobaksdamm i en liter vatten under dagen. För buljongen måste du ta 100 g tobaksdamm, tillsätt vatten (10 l) och koka i en halvtimme. Låt sedan infusera en dag, sil och späd med vatten, tillsätt tvål.

lösning för kål

Du kan förgifta larver och fjärilar med senap. För infusionen behöver du senapspulver i mängden 10 g. Insistera i en liter vatten i två dagar. Innan man sprayar en grönsakskörd, späds lösningen ut med vatten i förhållandet 1: 5. Skydd utförs med infusion. Senap (cirka 90 g) hälls med en liter vatten och blandas väl. Du måste insistera i tre dagar i en stängd behållare.

Innan du strö kål, filtrera lösningen, späd ut med vatten i ett förhållande av 1:20 och tillsätt 40 g krossad tvätt tvål.

Ofarliga färdiga formuleringar

Caterpillars kan också förgiftas med köpta läkemedel. Biologiska produkter utan kemi produceras på basis av levande bakterier och svampar. Dessa läkemedel är inte skadliga för människor och djur. Samlas i jorden, de skapar en gynnsam miljö för utvecklingen av alla grönsaksgrödor. Bearbetade vegetabiliska planteringar rensas från skadedjur efter 6 timmar på följande sätt:

  • mot de vita använder Verticillin-medlet;
  • om kålflugor dyker upp, hjälper Nemabakt;
  • för att bli av med larver, läkemedlet Aktofit, används ofta Avertin.

Du kan inte använda biologiska produkter och kemikalier samtidigt. Levande bakterier dör under påverkan av kemiska komponenter, och resultatet kommer inte att uppnås.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa