Hur kan du behandla loppkål hemma

Kål är en ganska vanlig grönsak som har stor popularitet bland grönsaksodlare. Att odla det är inte så lätt, eftersom det behöver ordentlig vård. Om du tar hand om växten dåligt kan den med tiden drabbas av vissa skadedjur. Ganska ofta attackeras buskarna av korsfärgade loppor. Innan du odlar denna grönsak bör du därför bekanta dig med hur du behandlar kål från en loppa.

Lopparter

Innan du blir av med korsblommor på kål, bör du bekanta dig med huvudtyperna för denna skadedjur. Kål attackeras oftast av insekter av följande arter:

  1. Vågig. Vanliga loppor som är mycket vanliga i grönsaksträdgårdar. De är inte för långa och växer bara upp till 2-3 mm. Insektets främsta kännetecken är dess svarta färg och en gul rand på vingarna.
  2. Ljus ben. Sådana insekter äter också ofta unga kålbuskar. Dess dimensioner är något större än den av den föregående typen och kan nå 4 mm. Det är de lätta benen som är de största lopporna. Det är ganska lätt att skilja dem från andra sorter. De kännetecknas av deras metalliska kroppsfärg och gula huvudfärg.
  3. Hack. Långa loppor kan äta inte bara kål, utan också många andra grönsaker. De kännetecknas inte av deras stora storlek, eftersom deras längd är 2-3 mm. På kroppen finns små ränder av gult och svart, som är något smalare bakom än framför.
  4. Svart. Svarta loppbaggar finns på kål mycket oftare än andra. Den skiljer sig från de flesta andra insekter i sin mörka färg. De särdragen inkluderar också en ganska stor antenn med svart färg.

lopparter

Drug Fight

Korsflödan på kål börjar dyka upp efter att utetemperaturen stiger till 20 grader. Vid varmt väder börjar de genast krypa ut ur marken och attackera grönsaker i trädgården. När loppor attackerar buskarna börjar bladen torka ut gradvis och på grund av detta dör växten.

Därför, om svarta loppor hittades på kålen, måste du omedelbart bli av med dem. För att förstå hur du kan bli av med en korsfärgad loppan måste du lära dig de grundläggande åtgärderna för att bekämpa dem. Ganska ofta används speciella kemikalier för detta.

drogkamp

Aktara

För att bli av med insekter kan buskarna behandlas med Aktara. Denna produkt tillverkades speciellt för att bli av med skadedjur som kan attackera grönsaker.Läkemedlet säljs färdigt och det finns därför inget behov av att förbereda en fungerande lösning före användning.

Aktara appliceras efter att de första tecknen på loppbaggar visas. Bearbetning bör utföras endast på kvällen eller på morgonen när det inte är vind. På grund av för blåsigt väder kan läkemedlet inte bara komma på kål, utan också på angränsande växter. Det rekommenderas inte att hantera behandlingen i molnigt väder, eftersom regn kan tvätta av preparatet.

aktara packning

Actellic

Du kan spara kål och förstöra skadedjur med hjälp av Actellik. Detta läkemedel är mycket effektivt, det används inte bara för att skydda grönsaker, utan också de flesta trädgårdsväxter. Om du strö kål med det här preparatet kommer det att tränga in i bladen och när insektet vill äta dem kommer det att dö.

Innan du sprayar kål med detta preparat måste du förbereda en speciell arbetslösning. Två liter vatten blandas med 2 ml läkemedel. Detta räcker för att hantera tio kvadratmeter mark. Spraya varje buske två gånger i veckan för att bli helt av med skadedjur.

actellika på ett ark

Bankcol

Åtgärden används aktivt för loppbaggar på kålbuskar. Läkemedlet säljs i form av en kräm eller vitt pulver som har en svag lukt. Efter vattning av buskarna absorberas läkemedlet i deras blad. När Bancol intas av skadedjur skadar det nervsystemet, vilket gör att de inte kan röra sig.

Eftersom produkten finns i pulverform måste en speciell lösning beredas före användning. För att göra detta, tillsätt 5 gram Bankol till 10 liter vatten. Därefter behandlas varje buske med 500 ml av den beredda blandningen.

loppburk

Decis

Du kan bli av med en svart loppa med en lösning som förbereds hemma från Decis. Produkten säljs i form av granuler, som måste blandas med vatten före användning. Den största fördelen med Decis är dess snabba åtgärder. Vattna buskarna med denna blandning och du kommer att märka att antalet parasiter kommer att börja minska på en timme.

Innan du hanterar den korsfärgade loppen Decis, måste du göra en fungerande lösning. Den består av 10 liter vatten och flera gram läkemedel. Vi tar bort skadedjur genom att behandla varje hundra kvadratmeter av platsen med 15 liter vätska.

decis pro

Använda folkrättsmedel

Ibland utförs loppkontroll med olika folkläkemedel. Innan du använder folkrättsmedel, måste du ta reda på hur du skyddar kål med sådana metoder.

Träaska

Skyddet av kål med träaska används ganska ofta av grönsaksodlare. För att göra detta pulveras unga grönsaksbuskar med en blandning av ask, blandade i lika stora mängder med tobaksdamm. Vi bekämpar insekter på detta sätt bara på soliga dagar, så att det inte finns någon nederbörd ute. Det är nödvändigt att använda den beredda blandningen minst tre gånger i veckan. I detta fall måste du täcka alla buskar med ask.

strö med aska

Tomatöverdelar

Insektskontroll med tomattoppar är mycket effektiv. Att förbereda ett botemedel för att skydda unga buskar är ganska enkelt. För att göra detta behöver du flera kilo torra eller färska toppar, finhacka och häll varmt kokt vatten i 5-7 timmar. Därefter kokas kompositionen igen på en gasspis, infunderas och filtreras med gasväv. Innan lösningen används måste den blandas med vatten i ett till ett förhållande. Dessutom läggs 50 gram riven tvål till den.

Växter måste bearbetas 2-3 gånger i månaden tills alla skadedjur har dött.

toppar som gödningsmedel

Solidol

Vissa odlare använder mer radikala folkmetoder för att bli av med skadedjur i trädgården. En av dessa metoder är användningen av solidol. För att göra detta måste du skapa en liten plywoodflagga och täcka den med ett tunt lager fett.Sedan viftar du med flaggan, bör du gå mellan raderna. I detta fall måste den fasta oljan komma i kontakt med växtlöv. Alla loppor från buskarna börjar hoppa på flaggan och hålla fast vid den. För att helt bli av med skadedjur bör förfarandet upprepas 2-3 gånger.

radikal fast olja

Förebyggande

Så att växterna i framtiden inte lider av svarta loppbaggar, är det nödvändigt att arbeta förebyggande i tid. För att göra detta rekommenderas att följa följande rekommendationer:

  • Alla plantor som planteras i jorden ska täckas med plastfolie. Det avlägsnas först när plantorna har grovt och blivit starkare.
  • Det rekommenderas att plantera kålbuskar nära vitlök eller dill. Faktum är att lukten av dessa växter avvisar många skadedjur och därför kommer kålen att vara säker.

förebyggande på kål

  • Varje dag ska flera grenar av malurt läggas ut nära buskarna.
  • Vid vattning rekommenderas det att lägga till några aromatiska medel i vattnet. Tall eller granolja är idealisk för detta. Du kan också lägga till 20 droppar valerian i vattnet.

Slutsats

Ganska ofta möter grönsaksodlare problemet med att loppor äter sina kålbuskar. Innan du dödar alla loppor på buskarna bör du bekanta dig med grundläggande bekämpningsmedel.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa