Att växa och ta hand om brysselkålar på det öppna fältet

I dag, i moderna sommarstugor, kan du hitta ett stort antal olika grönsaker. Vissa är engagerade i odling av gurkor med tomater, medan andra lockas av rosenkålar, vars odling och skötsel kräver vissa färdigheter och förmågor från odlaren. Därför, innan odling av rosenkål, är det nödvändigt att studera särdragen med växande rosenkål.

Sådd plantor

För att odla rosenkål i det öppna fältet måste du bestämma tidpunkten för planteringen. Fröer från Bryssel groddar Cassio, bör odlas från början av april till slutet av följande månad. Den här tiden räcker för att få kvalitetsplantor. I Sibirien rekommenderas plantering några månader senare.

Fröberedning

Brysselkålar Hercules, Rosella och många andra sorter måste förberedas för plantering. Till att börja med bör du börja kalibrera plantmaterialet för att omedelbart bli av med de defekta frön. För att göra detta hälls en saltlösning i en liten behållare. Sedan placeras frön i den och dras i vätska i cirka 5-10 minuter. Under denna tid flyter alla dåliga frön till ytan, och de goda kommer att förbli under.

Efter att ha tagit bort de defekta frönna måste alla övriga kontrolleras för grodd. En blöt trasa placeras i en liten platta, på vilken alla frön läggs ut. De är täckta med en trasa och blötläggs i tre dagar. Planteringsmaterial av bästa kvalitet bör svälla bra under denna tid.

fält med kål

Det rekommenderas att plantera rosenkål i öppen mark, vars frön tidigare har desinficerats. Denna procedur behövs för att bli av med alla frön av möjliga patogener av svamp- eller bakteriesjukdomar. Många grönsakstillverkare använder en manganlösning för detta. Proceduren utförs i steg och i en viss sekvens. Först hälls en svag manganlösning i en liten behållare, varefter frönen placeras i den i en halvtimme. Därefter avlägsnas alla kålfrön, tvättas och torkas.

Innan man planterar kål är det också nödvändigt att påskynda fröens spiring. För att göra detta bör de blötläggas i varmt vatten i cirka 10 timmar. I detta fall rekommenderas det att byta vätska var tredje timme så att den inte har tid att svalna helt.

skål med huvuden

Jordberedning

Det planterade fröet måste odlas i neutrala eller bördiga jordar. I alla andra jordar växer plantorna mycket sämre.För att förbättra avkastningen och tillväxten av växten kan du också använda förberedda mark, som kan köpas i nästan alla förortsbutiker.

Kål tolererar inte jord med en liten mängd mineralelement, och därför måste du befruka jorden själv i framtiden för att sätta upp många kålhuvuden i framtiden. Det rekommenderas att förbereda en jordblandning, som kommer att bestå av en lika stor mängd sand, torv och torv. Du kan också lägga till lite humus och kompost i jorden. Men i detta fall bör du vara mycket försiktig eftersom dessa komponenter har en gynnsam effekt på utvecklingen av det svarta benet.

brysselbusken

Sådd

Jordbrukstekniken för att plantera frön är ganska enkel. Den måste planteras i små behållare, högst 5-7 cm djupa. I var och en av behållarna är det nödvändigt att lägga till jordblandningen som bereddes tidigare. Därefter vattnas hela jorden med mangan-kaliumlösning och infunderas i 5-10 minuter.

Sedan börjar de göra hål för att plantera frön. Deras djup bör vara ungefär 1 cm och deras bredd ska vara 2-3 cm. När alla frön planteras strös hålen med ett litet jordlager och vattnas med upphettat vatten. Sedan täcks alla behållare med plastfolie och överförs till ett ljust rum. De öppnas först efter att de första skotten dyker upp.

blad på marken

Plantera plantor

Utomhusodling av rosenkål bör ske under andra hälften av våren, när utetemperaturen alltid kommer att vara över frysen.

Platsval

Odla rosenkål bara i områden som är idealiska för det. För tidiga sorter som Casio är sandslam eller lätt lerjord mycket lämplig. Sådana jordar frigörs från snö tidigare än andra och värms upp mycket snabbt.

Sen till mitten av säsongen växer rosenkålen bäst på tung lamjord eller ängsmark. Det rekommenderas inte att plantera dem i en trädgård med jord som har en ökad surhetsnivå. Ofta, på grund av för sur jord, är kålhuvudena inte bundna.

Brysselkål måste ha lämpliga föregångare. Det rekommenderas att plantera det i områden där morötter, gurkor, lök, baljväxter eller fleråriga örter tidigare odlades. Om cruciferous grönsaker tidigare har odlats på den valda platsen, kan detta leda till att frukterna inte kommer att bli bra.

spridning av huvuden

Platsförberedelse

I Moskva-regionen och andra närliggande regioner är det nödvändigt att förbereda en plats i landet under hösten. Under denna period befruktas och grävs jorden. Platsen befruktas med gödsel och annat organiskt material, varefter hela landet harvats och grävs. Du bör också vara säker på att jämna ut området så att det inte finns några starka fördjupningar och gropar på det.

Det är viktigt att rensa området från resterna av andra växter och ogräs, eftersom de är en av de viktigaste bärarna av olika sjukdomar.

Nästa steg av beredningen av platsen genomförs tidigt på våren. För närvarande måste du göra markgödsling. En hink kompost med humus läggs till jorden. Dessutom läggs en liten träaska med superfosfat och urea till den öppna marken.

sväng i handen

plantering

För att förstå hur du ordentligt planterar kål hemma, måste du bekanta dig med huvuddragen i denna process. Plantering är nödvändig endast på kvällen eller på molniga dagar, så att det inte blir starkt solljus. Faktum är att omogna plantor, de första timmarna efter transplantation, inte bör vara i solen.

Först måste du göra märkningen av sängarna. Avståndet mellan varje bädd bör vara cirka 50-70 cm så att buskarna inte stör varandra. När du har markerat dem måste du börja skapa hål. De bör inte vara särskilt stora, eftersom plantorna har ett litet rotsystem.Lite organisk gödningsmedel bör läggas till varje hål och blandas med jorden. Sedan placeras plantor i dem och strö med jord.

man med kål

Skötselfunktioner

För att stora kålhuvud ska knytas på buskarna måste du ta hand om växten från sådd till skörd. Det är ju plantering och skötsel som påverkar kvaliteten på de erhållna frukterna.

Vattning

Att ta hand om brysselkål måste nödvändigtvis innehålla regelbunden vattning av unga plantor. För att buskarna ska växa bra måste de vattnas varje 3-4 dag inom två veckor efter plantering. Samtidigt bör åtminstone åtta liter vätska konsumeras per kvadratmeter. Mycket ofta vattning kan påverka utseendet på nya nedre blad. Om det finns för många av dem, måste du regelbundet plocka bort bladen.

Bevattningen kan ökas först i början av juni, när de flesta av frukterna är bundna. Proceduren måste utföras flera gånger om dagen - på kvällen och sutra. I detta fall är det nödvändigt att använda vatten uppvärmt till rumstemperatur.

mogen frukt

lossning

Under odlingen och skötseln av rosenkål är det nödvändigt att lossa jorden, eftersom växande kål behöver den. Speciellt efter att kraftiga regn har gått. Proceduren utförs regelbundet 2-3 gånger med några veckor. För att bli av med jordskorpan behöver du inte lossa den för djupt. Det räcker för att lossa marken till ett djup av cirka 5-7 cm.

Den första hilling utförs en månad efter plantering av plantor i trädgården. Andra gången utförs proceduren efter åtta dagar. På grund av hilling kan ytterligare rötter på sidan uppträda på buskarna. För att förhindra att de förekommer, under lossning, bör du dra dig tillbaka 5-10 cm från botten av växten.

gröna bollar

Toppdressing

Det är nödvändigt att mata jorden regelbundet när kål växer. För första gången appliceras gödningsmedel på marken två och en halv vecka efter plantorna. Under denna period används organiska gödningsmedel utspädda i vatten. Andra gången upprepas proceduren efter 10-15 dagar. I det här fallet läggs fågelnedgångar med mullein och superfosfat till marken.

skörd

Skörden bör vara tre och en halv månad efter plantering av plantor på platsen. Efter en sådan tidsperiod ser alla kålhuvuden som har bundits helt mogna. Först måste du ta bort kålhuvudena, som finns längst ner i buskarna. Sedan kan du klippa av de frukter som är högre. Det är mycket viktigt att ha tid att skörda innan den första frosten. När allt kommer omkring börjar kålhuvudena att försämras snabbt vid låga temperaturer. Alla insamlade kålhuvuden måste stängas av. Rosetten och den övre knoppen tas bort från dem. Detta görs så att grödan lagras längre.

kaffe och vitlök

Slutsats

Få en bra skörd av kål inte så svårt. För att göra detta måste du titta på foton och videor om växande och vårdande rosenkålar i det öppna fältet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa