Att växa och ta hand om broccoli utomhus hemma

För dem som redan har planterat blomkål i sin trädgård kommer odling av broccoli i det öppna fältet inte att vara en mycket svår uppgift. Exakt enligt samma princip bör du välja ett väl upplyst under dagsljus, område med låg jordsyra, och plantering och skötsel kommer att glädja dig med avsaknad av ett stort antal nyanser och hemligheter. För att odla broccoli i centrala Ryssland är det inte nödvändigt att höja växthus under hösten - skörden, utan att förlora sin kvalitet, kan ske vid temperaturer ner till -5 FRÅN.

Funktioner av odling av broccolikål och i den vegetativa processens längd - växternas avkastning slutar inte med avlägsnandet av de viktigaste blommorna i frukt. Tills tiden för den slutliga mognaden för kål kommer, har små, men fullständigt formade blommor att bildas på stegen.

Att odla broccoli i ett växthus skiljer sig inte mycket från att odla broccoli utomhus, så den här artikeln kommer inte att beröra detta ämne separat. Vi kommer att diskutera jordbruksmetoder för odling av broccoli från det ögonblick du väljer rätt frön till villkoren för korrekt lagring av broccoli hemma.

Hur man väljer frön för plantering

Reglerna för odling av denna kruciferösa växt låter dig använda både köpta utsädesmaterial och samlas in från din trädgård under den senaste skörden av broccoli. Att växa från butiksköpta frön utesluter inte möjligheten till plantorsjukdomar senare, därför är det nödvändigt att bearbeta dem på samma sätt som frön från din egen trädgård.

Totalt kallar uppfödare ungefär tvåhundra arter av broccolikål, vars odling och skötsel är möjlig i mitten av vårt land. Med andra ord, för att optimera valet och stanna vid en eller två lämpliga sorter måste du tydligt förstå vilka planteringsdatum som passar dig, om broccoli planteras i öppen mark eller stängd, sådd med frön eller efter att den når en viss mognad med plantor.

broccoli på bordet

Det första steget i systematiseringen är uppdelningen av korsformiga sorter i mogna perioder:

  • En tidig mogen grönsak växer tills huvudet är helt moget från 65 till 90 dagar. Sådd frön i plantor lådor genomförs 7-15 mars, och de transplanteras i marken 40-45 dagar senare. Tidigt mogen broccoli från trädgården rekommenderas inte att konserveras och bearbetas - det är perfekt för att äta rått. Bland de bästa sorterna kallas Tonus, Lord, Monaco;
  • Egenskaperna på mogen mognadskål, jämfört med den tidiga mogna kålen, är mer optimistiska - denna sort lämnar sig redan till jäsning, men från sådd till skörden måste du vänta 110-130 dagar.Ofta skördas broccolikål på mitten av säsongen efter den första frosten på jorden. Det finns sorter av Gnome och Fortuna;
  • Sent mognadskål planteras under andra halvan av maj på grundligt uppvärmd jord. Odlad kål tas vanligtvis bort i 145-150 dagar, och hållfastheten av denna art är helt enkelt otrolig - cirka sex månader. De sorter som faller under denna beskrivning är Marathon, Agassi.

Utöver den enklaste uppdelningen beroende på mognadstiden för broccoli beror odlingsegenskaperna också på om frön bearbetades i fabriken innan de säljs. Bland etiketterna på förpackningen som indikerar detta, kan du läsa tre typer av förtydligande:

  • Normal - det vill säga kräva bearbetning;
  • Instruerad - skyddad av ett speciellt polymerskikt;
  • Pelleterad - stor, artificiellt rundad och som om inkapslade frön.

Den senare typen av utsäde förenklar i hög grad vården av broccoli under groddningsperioden.

Vanliga frön injiceras sällan i hålet en efter en på grund av deras lilla storlek, och därefter måste broccoli i trädgården eller i plantorlådan uttunnas. Dragee-granuler eliminerar denna besvär på grund av deras bekväma form, och de kräver inte ett transplantationssteg, eftersom de införs direkt i den öppna marken. Att odla och ta hand om broccoli är oberoende av frönstyp så länge alla anvisningar för plantering av broccoli följs.

öppen fältbroccoli

Hur man förbereder frön

Hur odlar man broccoli från vanlig planteringsbestånd? Det är farligt att plantera obehandlade frön direkt - sannolikt kommer kornen att dö av svamp eller skadedjur, dessutom måste de härdas och stimuleras. Åtgärderna hos en kompetent trädgårdsmästare kan byggas enligt följande algoritm:

  • Inledande sortering, blötläggning i blekrosa kaliumpermanganat och tvätt två gånger - efter att ha badat i en manganlösning kan frönna bli röda - det är inte skrämmande;
  • Kontrastbadning: först fröns doppas i varmt vatten i 20 minuter (50 C) vatten sedan i 5 minuter - i mycket kallt. Därefter avlägsnas frönen i en tefat med vatten till kylen, där de förvaras i 8-12 timmar.
  • Efter härdning utförs profylax av framtida broccolikål från skadedjur. Fröna blötläggs i en av lösningarna, vars utspädning måste motsvara instruktionerna som är fästa vid beredningen. Dessa är: "Epin", "Albit", "Agat-25".

Trädgårdsmästare, som förnekar kemi i odling av grönsaker, förhindrar möjliga kålsjukdomar utan att använda kommersiella medel - till exempel att hålla frön i 24 timmar i juice av en treårig medicinsk aloe.

Hur man odlar plantor

Hur man odlar broccoli från plantor? Det finns två alternativ här - hemma och i ett växthus. Det andra alternativet (växthusplantning) är mer optimalt, eftersom du kan få mycket fler växter, och de kommer att vara förberedda mycket bättre för miljöfaktorer än "hemma". Frön planteras i jorden från 20 april till första halvan av maj, och efter en månad har de flesta plantor 6 blad, vilket innebär att de är redo att transplanteras till en permanent plats. Oftast används denna metod för halvsäsongsorter.

Innan du planterar broccolikål hemma, måste du förbereda en låda, vars djup kommer att vara minst 25 cm fylld med jord. Jorden ska vara lös, andas, hälls på ett tjockt dräneringsskikt. Hur planterar man frön? - i spår som spills med vatten eller separata hål, även fuktiga. Det viktigaste är att avståndet mellan kornen är minst 3 cm.

Temperaturen fram till tidpunkten för spiring hålls inom 18-21 C, efter uppkomsten av grönska 10-13 C. Luftfuktigheten ska vara konstant, minst 60%.

Behöver jag göra ett dyk? - obligatoriskt och i engångskoppar eller krukor av torv.Efter förfarandet får växterna vänja sig till det nya tillståndet i flera dagar och sedan matas de med mild flytande gödningsmedel, inklusive bor.

Grönsaken transplanteras i marken när bladen blir starkare och det finns minst fem av dem. Detta händer ungefär 37-43 dagar från plantering av frön.

broccoli plantor

Plantera broccoli utomhus

De tar hand om förberedelserna av bäddar för plantor i förväg och för det första genom att mäta jordens surhet och minska den så mycket som möjligt med ett positivt testresultat. Den optimala pH-nivån för kål att växa utan patologier är från 6,7 till 7,4 enheter. Över surgjord jord är en av de främsta orsakerna till att kål slutar växa och bladen blir röd eller gul.

Det är tillrådligt att plantorna planteras i öppen mark på kvällen och håller ett avstånd på 30 cm mellan skott och 50 cm mellan raderna. Befruktning med mineraler appliceras på varje hål innan plantan är där; sedan är växten strö med jord utan att röra vid de nedre bladen. Det är nödvändigt att förbereda en film så att i fall av frost omedelbart täcker sängarna.

Broccolikål under de första två veckorna efter plantering ökar känsligheten för kyla och även vid en temperatur på -1 Växten lider och dör.

Om plantering utförs av frön, bör speciella mikroklimatiska förhållanden skapas där groddan kommer att vara bekväm. Ett optimalt mikroklimat uppnås med hjälp av en plastflaska med en avskuren botten, som doppas ned i jorden med ett snitt, vilket således omsluter varje frö. Ytterligare vattning och vid behov behandling av växter, samt utfodring av broccolikål, sker genom flaskhalsen. Ta bort skyddet efter bildandet av det tredje bladet på plantan.

Om mer än en grodd råkar vara i ett hål måste de extra stjälkarna tas bort. Det är omöjligt att dra växten ur marken, eftersom rotsystemet för den "extra" plantan kommer att dra den önskade groddan tillsammans med den - vi klämmer bort de svaga groddarna och lämnar den starkaste.

Utomhusplantor vård

Hur man odlar broccolikål? Inga nya förfaranden för hur man odlar denna gröda planeras - kål kommer att behöva kramas flera gånger, periodvis lossas med 6-8 cm djup, vattnas och, vilket inte är nödvändigt för en färgad och vitkultur och är viktig för broccoli, skölj ofta i värmen blad och blommor av en grönsak från en sprayflaska.

Egentligen kan riklig sprutning ersätta 70% av alla bevattningar - med denna metod för markfuktning krävs lösning mycket mindre ofta och vattenförbrukningen blir mindre. Detta kan göras varje dag på molniga, regnfria dagar - en gång var 36 timmar.

Matning av en grönsak med gödsel är möjlig först efter att den senare har utspädts till ett uppslamningstillstånd. Om du inte observerar utspädningskoncentrationen på minst 1: 4, kommer du nästan direkt på kålbladet att märka symtomen på ett brännskada. De två första förbanden görs bäst med en mulleinlösning (13-14 dagar från plantering) och nitrofosfat (4 teskedar), utspädd med 2 gram bor i en hink med vatten - detta görs redan när kålhuvudet bildas. Den specificerade mängden vätska fördelas över 5 buskar.

Den sista gödningsmedlet appliceras i augusti och de största gödslingsbuskarna ges exakt lika mycket som de försvagade. Utspädd i en hink med vatten: 0,04 kg superfosfat, 0,02 kg nitrat, 0,01 kg kaliumsulfat.

broccoli i trädgården

Hur ofta du behöver spudda kål beror på jämnheten i bäddarna, jordens löshet och vattningsmetoden. De nedre bladen innan den första proceduren kan avlägsnas helt för att förhindra att de ruttnar, annars bestämmer ägaren oberoende behovet och frekvensen för att stärka stammen. Med droppbevattning tappar till exempel jorden som samlas runt stammen inte mycket länge, men när man vattnar med en slang blir rötterna snabba kala och kål måste ofta behandlas från skadedjur som snabbt sätter sig ner i botten av växten.

Och slutligen är det mycket viktigt - är det nödvändigt att ta bort stegen, att genomföra den så kallade "klämma" -proceduren vid grönsaken? Låt oss förklara - den tredje utfodringen genomförs enligt den tidpunkt då det planeras att skörda broccoli på bara ett par dagar.Detta görs för att aktivera tillväxten av små kålblomställningar på laterala processer, och därför är det helt enkelt ologiskt att avskära styvbarn från broccoli.

Naturligtvis kommer du inte att kunna skörda samma gröda en andra gång, men varför inte låta grönsaken växa vidare om smaken på de små blommorna inte är värre än de viktigaste?

När man skördar broccoli beror på den sort du väljer och följaktligen planteringsperioden. De senaste sorterna avlägsnas redan efter frost. De är också de mest resistenta mot lagring. De tidiga arterna är helt olämpliga för dessa ändamål - efter 10-15 dagar börjar blommorna att ruttna, så det är bättre att strö dem med vatten omedelbart efter insamlingen och frysa dem.

Kålhuvud som skördas under mellanhösten - i slutet av september, början av oktober, kan mycket väl ligga i kylen fram till nyåret. För trädgårdsmästare som älskar att odla denna lättskötta grönsak är det bättre att behärska olika typer av bevarande - och då kommer välsmakande och hälsosamma broccoli att glädja dig året runt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa