Beskrivning, behandling och kontroll av blomkålsjukdomar

Blomkålssjukdomar påverkar mogningen av stora, välsmakande frukter i trädgården. De är olika beroende på graden av infektion och dess typ. Varje trädgårdsmästare bör veta hur man kan skydda blomkålskörden utomhus och i växthus från sjukdomar och skadedjur. Det är nödvändigt att känna till alla tecken på sjukdomen för att kunna bekämpa dem ordentligt. Det är bäst att vidta alla förebyggande åtgärder i förväg för att skydda kål från skadedjur och sjukdomar, än att försöka bli av med dem senare.

Vilka skadliga insekter attackerar

Blomkålskador skadar särskilt grödan. De bosätter sig där, medan de fortfarande är larver, och suger alla juicer från grönsaken.

Huvudsakliga skadedjur:

 1. Bladlus. På grund av larverna lockar bladen på blomkålen. De äter all juice och stoppar tillväxten av kålhuvudena. Ofta attackerar bladlöss i flockar.
 2. Loppa. De gnagar bladen från unga plantor. På grund av attacken dör kålen och torkar upp.
 3. Sniglar. Sniglar och sniglar är grönsakens främsta fiender. De förhindrar att frukt utvecklas.
 4. Fjärilslarver. Skopfjärilen lägger ägg på bladen. Larver kommer ut ur dem och gnagar löv och sedan sätter sig i kålhuvudena.
 5. Bed buggar. Deras saliv är skadligt för grönska. De suger ut juicen från kålblad och stoppar utvecklingen av frukt.
 6. Bladbaggar. Stora hål finns kvar på bladen.
 7. Mol. Lägger ägg på våren. Den gömmer sig djupt, skadar grönsakens växande punkt, äter upp all juice i växten och berövar trädgårdsmästarna produktivitet.
 8. Flyga. Lägger ägg på stjälkar, attacker i flockar.

blomkål

När du vet hur skadliga insekter ser ut kan du förbereda lösningar för att förstöra dem.

Hur man hanterar insekter

Om man ser larver, ägg eller insekter i sig, är det nödvändigt att vidta åtgärder för att rädda kålen från skadedjur. Kampen mot dem bör syfta till att driva ut oinbjudna gäster och förbättra lövverk och frukt.

Den allra första behandlingen bör vara innan skadedjuren visas. Om du sprayar en frisk växt för profylax med speciallösningar som köpts i en trädgårdsaffär, finns det en chans att förhindra att de dyker upp i sängarna.

tillväxt av huvuden

Om flugaägg hittas, behandlas kålen med tiofos. Detta läkemedel späds ut i vatten enligt de skriftliga anvisningarna. Mullvadet förstörs med klorofos, kalciumarsenat eller anabasinsulfatlösning. Bladlöss förstörs också på samma sätt.

Sniglar och larver samlas in för hand och förbrännas sedan. Därefter behandlas lövverket med Bazudin, Aktellik eller Diazinon.

larver kommer

Loppbaggar, buggar och bladbaggar tål inte starka kemiska lösningar av Actellik och Bankol.

Det finns kända metoder för att bli av med skadedjur med folkläkemedel.De överförs från generation till generation. Till exempel kokas tobaksblad i flera timmar, filtreras, späds ut med tvål och strö på gröna. Du kan också strö på malbollar och sand, eller strö på slakad kalk, aska är också bra.

tobaksblad

Svampsjukdomar

En vanlig orsak till infektion med svampsjukdomar är utseendet på en svamp på grund av för hög luftfuktighet eller surhet i jorden. Dessa inkluderar följande sjukdomar.

svampsjukdomar

 1. Blackleg. Stammarna på den drabbade växten torkar ut och rötterna blir tunnare. Hela rotsystemet blir svart.
 2. Fusarium. Kålblad blir röda och har ofta orange färg. De torkar upp, kan krullas, bli vissnade.
 3. Keela. Svampen attackerar roten. Växten blir död, tillväxten slutar. Bruna tillväxter förekommer på rötterna, vilket påverkar normal näring och utveckling.
 4. Mosaik. Bladen är färgad, mörk i konturen och måste tas bort. De torkar snabbt, så det är inte längre möjligt att äta dem.
 5. Grå råtta. Mörka fläckar och råtta visas på kål.
 6. Vit råtta. Slemhinnor utsätts på grönsaken, bladen blir gula. Sjuk kålhuvud kastas bäst eller brännas omedelbart.

stjälkbakterios

Det är nödvändigt att ta hand om kulturen i förväg så att du inte behöver slänga bort alla frukter. Så snart misstänkta löv eller stjälkar märks är det omedelbart nödvändigt att köpa mediciner för oönskade sjukdomar. Om det är tillförlitligt skyddat kommer det att bli en underbar skörd.

vit råtta

Bakteriella sjukdomar

Genom att veta vilka bakteriella och virala sjukdomar som finns, kan du spara blomkål från dem.

Kål kan ofta bli sjuk av vaskulär bakterios. Infekterad kål har lila blad och gulhet mot mitten av bladet. Det börjar krulla, nätet på det blir mörkt lila. Om infektionen inträffar i början av mogningen, tillåter den inte att frukten bildas. De torkar framför våra ögon. En sådan växt är mycket ömtålig, den torkar snabbt, vissnar. Denna infektion orsakas främst av insekter. Därför är kampen mot dem och mot sjukdomar samtidigt nödvändig för högkvalitativ grödodling.

bakteriesjukdomar

Om kålen blir lila, har en slemmig råtta med en obehaglig lukt uppträtt på den, och det finns vått slem på bladverket, då är detta en slemmig bakterios. Sjukdomen uppstår under blomningen. Först påverkas bladet, det lockar, mörknar, blir täckt med ruttna spår. Sedan övergår sjukdomen gradvis till roten och huvudet på kål. Allt detta är vattnigt och luktar dåligt. En sådan grönsak kan inte ätas, så den kastas omedelbart och åtgärder vidtas för att förstöra resterna av infektionen, det vill säga de behandlar jorden. Det är nödvändigt att övervaka skadedjur: flugor, bladlöss. Eftersom de också kan delta i överföringen av viruset. Alirin och Gamair är de bästa åtgärderna för denna sjukdom. Du kan också spraya med kopparsulfat för att förebygga.

slimmig råtta

Hur man kan skilja mellan skador på kål

Att veta varför blomkålen inte växer i rätt storlek är viktigt. Bladen på kål lockar, de blir gula.

Om blomkålen blir rosa kan den vara från för starkt solljus eller från en svampinfektion på den. Det är värt att notera detta i tid för att starta kampen mot sjukdomen.

skador på kål

Om en bladlöss, bladbagge, bugg eller snigel sitter på en grönsak, torkar bladet omedelbart, blir torrt och inte saftigt. Detta beror på att insekter äter upp all juice från växten och att den inte längre kan växa normalt. Om bladen viks är det definitivt ett tecken på att skadedjur ser ut.

Med svamp- och bakteriesjukdomar uppträder faktiskt fläckar, färgen och lukten på bladverket förändras.

bugg eller snigel

Vad man ska göra om kål ofta är sjuk

Förresten en viss gröda ger en skörd från år till år, kan du avgöra om kål ofta blir sjuk.Vad du ska göra om du inte kan få en anständig skörd, de nedre bladen visnar konstant, huvudet blir gult, larver och flugor attackerar.

Erfaren sommarinvånare kämpar ständigt för sin skörd och undviker misstag i odlingen. Blomkål bör inte planteras där infekterade växter har varit under de kommande fem åren. Djup bearbetning av marken, förbränningen och resten av jorden är nödvändig.

kål är sjuk

Om kålblad blir gult ganska ofta är det ett tecken på att antingen det inte finns tillräckligt med vitaminer, eller så är det sjukt med någon form av svampsjukdom. Utför åtgärder för att identifiera problemet och fixa det genom att besöka en specialiserad butik.

Förebyggande åtgärder som trädgårdsmästare bör vidta

För att förhindra blomkålens död måste alla trädgårdsmästare notera förebyggande åtgärder. De bör alltid veta hur de ska behandla eller spraya en viss gröda.

förebyggande åtgärder

Det är nödvändigt att plantera i trädgården de sorter som är minst mottagliga för olika sjukdomar, har ihållande immunitet. Sådana sorter kommer inte att vara rädda för bladlöss, sniglar, larver. För att förhindra spridning av bladlöss, larver, svampsjukdomar, måste du veta vad du ska spruta det här eller det därmedlet. Det speciella med vit blomkål är att dess infektioner inte överförs av frön utan genom skadliga insekter och jord.

Det är därför noggrant odling av marken är så viktig. Det måste lossas oftare, ogräs tas bort och arter av larver i marken som är onödiga att brännas måste övervakas. Glöm inte att inspektera blomkålens löv så ofta som möjligt. Sjukdomen börjar alltid vara lättare att förhindra än att kasta bort den bortskämda frukten senare.

markodling

Varje trädgårdsmästare bör veta om sjukdomar och skadedjur av blomkål. Om växterna är korrekt bearbetade, blir kålen skyddad från miljöpåverkan. Och då garanteras en utmärkt skörd och utmärkta läckra rätter från denna grönsak.

hantera korrekt

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa