Beskrivning av kålsjukdomar i det fria fältet, behandling och kontroll av dem

Ofta kan du hitta kål i trädgårdarna hos många grönsakstillverkare. Denna grönsak lockar uppmärksamhet för sin smak och medicinska egenskaper. Inte alla dess sorter har god sjukdomsresistens, så kålplantorsjukdomar måste ofta behandlas. Det är dock ganska svårt att göra detta, så det rekommenderas att först studera kålsjukdomar och deras behandling.

Vit råtta

Det är en av de vanligaste sjukdomarna som kål lider av. De främsta orsakerna till dess förekomst är skarpa temperaturfall och hög luftfuktighet. Sjukdomen börjar manifestera sig under lagring av grönsaker och i slutfasen av växtsäsongen. Oftast förekommer sjukdomen i frysta kålhuvuden.

Att definiera vit råtta är ganska enkelt. För att göra detta räcker det att noggrant undersöka växten. Vita fläckar, grå blom visas på de drabbade bladen. Sedan börjar bladen deformeras. Du måste omedelbart bli av med de drabbade lakan så att sjukdomen inte kan spridas ytterligare.

Inte alla vet vad de ska göra för att förhindra vitrötning. För att göra detta bör du följa följande rekommendationer:

 • du måste lagra kålskörden vid en temperatur på cirka 1 grad Celsius;
 • före lagring måste de lokaler där grönsaken ligger ligger desinficeras;
 • du behöver plantera kål på föregående plats först efter 3-5 år.

För en mer detaljerad studie av vit rutt rekommenderas att du bekanta dig med fotot av kålsjukdomen och kampen mot den i det öppna fältet.

vit rutt på kål

Keela

Många anser att kilu är huvudfiende för alla sorter av kål... Oftast förekommer det i marken med en hög fuktighetsnivå. Denna sjukdom kan förekomma efter transplantation av plantplantor i öppen mark. I detta fall börjar de första symptomen att visas mycket långsamt. Först kommer de löv som ligger under vynna. Senare deformeras de, dör av och kålen slutar utvecklas ytterligare.

Buskarnas rötter lider också av kölen. Med tiden visas små tillväxter på dem, som gradvis ökar. På grund av detta inträffar en undernäring och växten dör helt. Om du inte blir av med de döda buskarna i tid, kommer patogenerna in i jorden.

Denna kålsjukdom drabbar buskar i alla åldrar, men förekommer oftast hos unga plantor.

Varje trädgårdsmästare bör veta hur man hanterar köl. När de första symptomen visas bör du omedelbart bli av med alla drabbade buskar. För att göra detta bör de torkas i solen och brännas bort från trädgården. Frisk kål vattnas med inte för kallt vatten och spud.Det rekommenderas också att gräva upp jorden och placera rödbetor i den. Arbetet ska utföras med separat fördesinficerad utrustning.

För att bli av med denna sjukdom vidtas andra åtgärder för att bekämpa den. Vissa trädgårdsmästare utför desinfektion av marken för detta. Kärnan i denna metod är att plantera grödor på platsen som förstör patogener. För att göra detta kan du plantera vitlök, lök, aubergine, paprika, tomat och spenat.

Efter att platsen har rehabiliterats, rekommenderas det att kontrollera marken för förekomsten av en sjukdom. Tomten är planterad tidig kål... Om det inte finns någon tillväxt under dess odling på dess rötter, kan vi anta att det inte finns någon köl på platsen.

Blackleg

Inte alla vet varför växter har ett svart ben. Det finns flera skäl till denna kålsjukdom. Dessa inkluderar:

 1. Svampar. Dessa patogener kommer ofta in i marken från kålplantor som drabbades av svart ben för ett år sedan.
 2. Hög luftfuktighet och surhet. I fuktig luft utvecklas sjukdomen mycket snabbare än under normala förhållanden.
 3. Fel passform. Om kålplantor planterades för tätt och överfodras med gödselmedel med kväve, ökar sannolikheten för utseendet på ett svart ben flera gånger.

svart benkål

När det gäller dess manifestation, liknar sjukdomen kålalternaria. De viktigaste symtomen inkluderar det faktum att sönderfallsprocessen börjar på kålens blad och på dess stjälkar. Blackleg är mycket farligt eftersom det sprider sig snabbt mellan växter.

Det rekommenderas att i förväg räkna ut hur man ska hantera det för att skydda friska plantor. Först måste du bli av med patogener i jorden. För detta behandlas jorden med växter med kopparsulfat och hälls över med upphettat vatten. Du kan också bli av med det svarta benet med hjälp av Fundazol eller Planriz. Om de behandlade växterna inte återhämtar sig över tid, måste de tas bort från trädgården och brännas.

Fusarium

Fusarium försvulning av kål uppstår på grund av svampar som finns i jorden. Oftast förekommer denna sjukdom hos unga plantor av blomkål eller kål och växer vid mycket låga temperaturer.

Det är mycket lätt att märka sjukdomen, eftersom den manifesterar sig nästan omedelbart. Först täcker kålbladen gula fläckar, som så småningom leder till fullständig vissnande av bladen. På grund av infektion ställer inte nya kålhuvuden sig och växten slutar utvecklas.

Fusariumkål är inte mottaglig för behandling, så det finns inga effektiva metoder för att hantera dem. Det enda man kan göra är att ta bort alla infekterade buskar så att infektionen inte sprider sig ytterligare. Du kan också behandla området med kopparsulfat för att förebygga.

Grå råtta

Oftast påverkar grå råtta kål vid lagring av frukt och under transporten. Dess främsta orsakssubstans är svampen Botrytis, som finns på döda vävnader eller helt enkelt i marken.

Gynnsamma förhållanden behövs för utvecklingen av svampen - hög luftfuktighet och lätt frost. Grå råtta börjar spridas från de nedre bladen. Deras yta är täckt med inneslutningar av grått, som gradvis sprids till angränsande ark.

grå råtta på kål

Det är omöjligt att bota sjukdomen, därför måste allt göras för att förhindra att den dyker upp. Det finns flera förebyggande åtgärder som skyddar buskar från grå råta:

 • vattna kålen endast uppvärmt och väl bosatt vatten;
 • använd inte gödningsmedel som innehåller mycket kväve;
 • skörda i tid;
 • Lämna inte resterna av växten i trädgården efter att ha samlat huvuden;
 • torka av kålen innan du skickar den för lagring;
 • förvara kål inomhus med en temperatur på cirka 2-5 grader Celsius;
 • Innan du förvarar kål måste du ta hand om desinficering av rummet.

Mosaik

Kålmosaik är en av de allvarligaste virussjukdomarna som kan förekomma i denna växt. Infektion underlättas genom felaktig bearbetning av buskar eller infekterade grödor som finns i närheten. Ganska ofta visas en mosaik efter ett urval av unga plantor. Sjukdomen överförs också av olika insekter, som inkluderar thrips, fästingar, buggar och bladlöss.

mosaikkål

Det finns flera huvudsakliga symtom på denna sjukdom:

 1. Bladen är deformerade och täckta med fläckar i olika färger. De kan vara lila eller till och med ha en lila vitaktig nyans.
 2. Utvecklingen av buskarna bromsar upp flera gånger på grund av metabolismproblem. Som ett resultat börjar unga skott att torka ut och dö helt.
 3. Buskarna är täckta med bruna markeringar som gradvis börjar ruttna.

Många tänker på hur man behandlar kål från sjukdomar. Att behandla infekterade buskar gör ingenting, eftersom denna sjukdom inte kan botas. Det rekommenderas att förebygga, vilket består i en snabb destruktion av ogräs i sängarna och olika skadliga insekter.

Dunkig mögel

Peronosporos av kål utvecklas aktivt vid temperaturer över 20 grader Celsius. Efter plantering av plantor i trädgården bromsar sjukdomen. Detta hindrar emellertid inte svampen från att fortsätta bibehålla sin livskraft.

De första symtomen börjar dyka upp med början av varmt väder. Ljusa löv och bladår är täckta med skurv. Dessutom visas fläckar med en rödaktig nyans på deras yta. Med tiden dök en grå beläggning och gula eller vita fläckar på dem. Påverkade buskar börjar blekna gradvis. För att lära dig mer om symptomen på dunig mögel på kål, nedan är ett foto av infekterade buskar.

pulveraktig mögel på kål

Det finns inga effektiva behandlingar för peronosporos. Kampen mot honom är att snabbt skörda buskarna och skapa de bästa odlingsförhållandena.

För att förhindra sjukdomen rekommenderas att bearbeta frönna före plantering. De placeras i varmt vatten i en halvtimme, varefter de behandlas med Planriz.

Slembakterios

Sjukdomen får sitt namn eftersom infekterade buskar börjar täckas med slem. Denna bakteriesjukdom kan förekomma på kål under lagring eller odling. Ganska ofta visas det i förhållanden med förhöjda omgivningstemperaturer. De främsta orsakerna till uppkomsten av bakterios innefattar:

 • ökad luftfuktighet;
 • missbruk av gödselmedel med kväve;
 • brott mot grödrotation.

slemmig bakterios av kål

Det finns flera alternativ för sjukdomsförloppet. Smal bakterios av kål kan påverka de yttre bladen. De genomgår deformation och får en inte så trevlig lukt. Efter ett tag sprids sjukdomen till kålhuvudet och busken dör gradvis. Vid infektion av kål sprider sjukdomen omedelbart till växterns huvud.

I det andra alternativet börjar rotting med stubben. Bakterien kommer in i den från jorden eller bärs av skadliga insekter. Sedan sprids sjukdomen till de inre bladen, som ändrar färg och blir mjukare.

Det finns olika sätt att förebygga sjukdomen:

 • lagra kålhuvudena korrekt;
 • bekämpa skadedjur under hela året;
 • odla endast de sorter som är resistenta mot slemhinne bakterios;
 • desinficera plantmaterial före sådd;
 • lagring för kål bearbetas.

Vaskulär bakterios

Ofta kommer patogener på buskarna under regn eller med hjälp av olika insekter. I detta fall förekommer kärlbakterios av kål i alla utvecklingsstadier.

De första tecknen börjar dyka upp på bladen. De börjar gradvis bli gula och torra. Ibland blir de svarta och ett nät bildas på ytan. När du klipper bladen kan du se att deras kärl också är svartfärgade. Inom några dagar deformeras kålhuvudet och de visslande löden börjar falla av.

kärlbakterios av kål

För att behandla denna sjukdom kan du använda folkrättsmedel:

 • Zelenka med vatten. Buskarna behandlas med en svag lösning framställd av 15 droppar lysande grön blandad med en hink med vatten.
 • Zelenka med jod. Denna blandning är mycket effektiv mot sjukdom. För att förbereda den blandas de gröna sakerna med jod i ett förhållande på 1: 2 och utspädes med 10 liter vatten.

Slutsats

Förebyggande och kontroll av kålsjukdomar hjälper till att få en god skörd. För att bota sjukdomar är det nödvändigt att studera deras beskrivning och behandling i förväg.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa