Sjukdomar och skadedjur av vitkål och kampen mot dem

Sjukdomar och skadedjur av kål kan förstöra hela grödan. För att förhindra ett problem måste du känna till de viktigaste tecknen, behandlingsmetoderna och förebyggande åtgärder. Om en infektion upptäcks i ett tidigt skede kan alla planteringar skyddas.

Svampinfektion

Här är de vanligaste sjukdomarna hos kålplantor och en vuxen växt, som du behöver veta hur man kan förhindra och starta behandling i tid när de första tecknen hittas.

En av de vanliga sjukdomarna är kålköl. Svampen påverkar endast unga plantor av vitkål planterad i ett växthus eller öppen mark. Kausens orsakande medel transporteras till kålbäddar av vind eller regn, och insekter kan också sprida sig.

Ursprungligen börjar rotgrenar skadas. Tillväxten visas på dem, vilket stör den fulla absorptionen av fukt och nödvändiga mikroelement. Som ett resultat vacklar kål och utvecklas inte bra.

Det är lättare att förhindra en infektion än att bekämpa den. För att göra detta måste du strikt välja plantor, du behöver inte plantera svaga plantor. Jorden där kålen ska planteras måste desinficeras. Regelbunden vattning, hilling, lossning och kalkgödsling hjälper till att förebygga sjukdomar.

Om en infektion har upptäckts kan kål och andra korsgrönsaker inte planteras på platsen på 5-7 år. Detta är hur lång tid det tar innan infektionsaktiviteten försvinner.

sjuk kålsjukdom

På det öppna fältet kan kål ofta attackeras av dimmig mögel (experter kallar sjukdomen peronosporos). De första symtomen på sjukdomen inkluderar:

 • bildandet av ljusgula fläckar på kålblad;
 • vit blomma observeras på insidan av kålbladet;
 • löv som drabbats av svampen visnar, försvinner;
 • kål utvecklas inte bra.

Svampen är aktiv i en fuktig miljö. Infektionen sprider sig mycket snabbt, så åtgärder krävs brådskande. Du kan behandla kål med läkemedel som Fitoftorin eller Bordeaux-blandning. Läkemedlet Topaz visar ett bra resultat.

Förebyggande åtgärder bör bestå i korrekt vattning, desinficering av marken, respektera avståndet under transplantation av plantor. Ett annat huvudvillkor är att kål inte kan planteras på samma plats på flera år i rad. Det är bäst att plantera där tidigare skördade potatis, bönor eller gurkor.

Fusariumsjukdom anses vara vanlig bland kål. Bekämpning av en svampinfektion bör inte orsaka några svårigheter, förutsatt att infektionen upptäcktes i tid. De första tecknen på sjukdomen är:

 • flera gula fläckar uppträder mellan bladvener;
 • gradvis börjar hela ytan på kålbladet att bli gult och som ett resultat torkar det upp;
 • kålhuvudet formas dåligt och långsamt medan formen deformeras.

Sjukdomen provoseras av bristen på markfuktighet och inte för varmt väder (under 18 grader).

sjuk kål

Sjuk kål, tillsammans med rötter och en lerklump, bör tas bort från trädgården. Resterande grönsaker och jord måste desinficeras. För detta ändamål används läkemedel Benomil, Topsin. Du kan använda kaliumpermanganat eller kopparsulfat.

En annan sjukdom i kål är Alternaria eller på annat sätt kallas svart fläck. När de är infekterade visas svarta fläckar på någon del av växten. När sjukdomen sprider sig mörknar fläckarna och svampplack visas.

Svart fläck sprids av skadedjur som övervintrar i resterna av en grönsakskörd och frön. Därför är det så viktigt att skörda topparna och gräva upp jorden efter skörden på hösten. Kålfrön måste desinficeras och värmebehandlas före plantering.

Svampsjukdom Blackleg orsakar ruttnande av rötter och nedre stam av plantor. Som ett resultat torkar stammen och växten vissnar och dör. Infektionen sprider sig snabbt till hälsosamma tillväxter.

Utvecklingen av en svampinfektion underlättas av hög surhet i jorden eller överdriven applicering av kvävegödselmedel. Svampen kan vara kvar i jorden från föregående gröda.

För att förhindra utvecklingen av ett svart ben, innan marken planteras, måste marken desinficeras, en lösning av kaliumpermanganat är lämplig, du kan helt enkelt hälla varmt vatten över området. Det rekommenderas att behandla kålfrön med speciella beredningar, till exempel Fundazol är lämplig.

Kålsjukdom Vit råtta är också ganska vanlig. De viktigaste faktorerna för utvecklingen av rutt är överdrivet vattning och ofta regn. Risken för att utveckla sjukdomen ökar mot slutet av växtsäsongen.

Det är lätt att känna igen tecken på vit rutt. Svampplack och slem observeras på bladen. Vitkål ruttnar snabbt. Sjukdomen kan utvecklas inte bara i trädgården utan också under lagring av den redan skördade grödan.

vit rutt på kål

Förebyggande åtgärder anses vara snabb skörd, innan höstregnen börjar bör du inte plantera kål på flera år i rad på samma plats. Det är absolut nödvändigt att den plats där den skördade grödan lagras ska desinficeras.

Under vinterlagring utsätts kålhuvudena ofta för grå råta. Bladen är täckta med en grå blom, slem observeras och en obehaglig lukt känns. I källaren eller källaren är det absolut nödvändigt att utföra desinfektion, upprätthålla temperaturen. Under tillväxten av kål måste gödningsmedel appliceras på jorden.

Farliga virus

Mindre vanligt, men fortfarande finns virussjukdomar bland kål. De sprids i ännu snabbare takt än svampinfektioner och har en skadlig effekt på hela grödan.

Det farligaste är mosaikviruset. Små många mörka prickar bildas på bladen. Mosaiken kan inte behandlas, så det är bäst att börja förebygga sjukdomen i tid:

 • kålfrön måste nedsänkas i en svag lösning av kaliumpermanganat för desinficering.
 • när en sjuk planta visas i trädgården, måste den ryckas ut och transporteras bort från trädgården;
 • en förutsättning är avlägsnande av ogräs som kan bära patogener;
 • spruta växter från skadedjur flera gånger per säsong.

Kål svart ring fläck visas som ljusgröna fläckar. Med tiden blir fläckarna mörkare, sammanfogas, arket deformeras och faller av. Patogenet känns bra i kylan, vilar på frön eller växtskräp. Sjukdomen sprids också av skadedjur (bladlus och kvalster).

Innan de planterar frön måste de desinficeras och värmebehandlas.Ogräs och toppar från förra året måste tas bort från sängarna i tid.

Anledningen är bakterier

Slimmig bakterios av kål kan smitta en växt i varje utvecklingsstadium. Rotting kan börja från de yttre bladen. De liknar en slank struktur och luktar obehagligt. Gradvis genomgår hela kålhuvudet ruttnande.

Det finns en variant av början av att ruttna från insidan av kålhuvudet. Bakterierna kan bäras av skadedjur eller hittas i jorden. Bladen blir mjölkiga och mjukas.

kål i trädgården

Orsaken till sjukdomen kan vara överdriven befruktning av marken med kväve, överdriven fukt, brist på korrekt skötsel av bäddarna.

Som förebyggande åtgärder kan man inkludera valet av kålvarianter som är resistenta mot denna sjukdom, snabb bearbetning av grönsaksgrödor från skadedjur, överensstämmelse med villkoren i lagerrummet för grödor och desinfektion av plantmaterial.

Vaskulär bakterios sprids av skadedjur eller går in i kålbäddar under regnigt väder. De första tecknen är gulning av kanterna på bladen och svärtning av venerna. Ett karakteristiskt drag är utseendet på bladen på ett mönster i form av ett rutnät. Sedan mörknar lakan helt och faller av. Kål slutar växa och utvecklas och dör som ett resultat.

Det är inte värt att plantera kål på samma tomt årligen; sorter som är resistenta mot vaskulär bakterios bör väljas.

Det är nödvändigt att utföra förebyggande behandlingar mot skadedjur. I det första skedet kan du behandla det med Binoram.

Om några sjukdomar med vitkål upptäcks bör kampen mot dem inledas omedelbart. Detta hjälper till att rädda inte bara den sjuka växten utan också hela grödan i trädgårdsplottet.

Invasion av skadedjur

Skadedjur och sjukdomar kan orsaka en minskning av utbytet eller fullständig förlust av det. Skadegörare av vitkål äter inte bara och skadar kålplantager, utan bär också sjukdomar, därför är regelbundet förebyggande vattning och sprutning så viktigt.

En av de vanligaste parasiterna som kan bosätta sig på kål är bladlus. Insekten är liten, cirka 2,5 mm. På bilderna kan du bättre se detta skadedjur. Deras aktivitet utvecklas på den nedre delen av växtbladet, nästan vid basen. De matar på kålssaft.

Bladlöss angriper kål ofta på våren, när unga plantor just har transplanterats. Du kan identifiera problemet med följande tecken:

 • kål börjar utvecklas långsamt;
 • bladen blir bleka med en rosa färg;
 • över tid blir bladen deformerade och faller av.

bladlöss på kål

För att bekämpa bladlöss används ofta läkemedel som Iskra, Corsair, Karate. Det är användbart att plantera kålbäddar bredvid tomater och morötter. Från folkläkemedel anses infusioner baserade på vitlök och lök vara effektiva. Insekter gillar inte lukten.

Kål kan attackeras av en kålfluga. Insekt ca 6 mm i storlek, grå. Faran för grönsaken är larver som flugan lägger i jorden. Efter en vecka börjar larverna först äta rotsystemet och sedan gå vidare för att äta stjälkarna och göra rörelser i dem. Vita larver når 8 mm i längd. Dessutom kan de orsaka utveckling av en virus-, svamp- eller bakteriesjukdom.

Utseendet på kålen kommer att berätta om invasionen av flugor:

 • rötterna börjar ruttna och växten dras lätt ur marken;
 • bladen visnar, växer dåligt;
 • den nedre raden av blad mörknar, får en gråaktig nyans.

kålfluga

Klorofos- eller tiofoslösning hjälper till med kålfluga, liksom läkemedel som Corsair, Rovikurt. Folket försöker hantera insekten med en blandning av tobak och lime.

En kålskopa kan få dig att förlora hela kålskörden på några dagar.På dagtid gömmer den sig i kålblad, och när natten börjar börjar den vara aktiv. Insekten ser ut som en fjäril, cirka 5 cm i storlek. Vingarna är ljusbruna med vita ränder och fläckar. Den största faran förorsakas av fjärilarnas larver. De är gröna med gula ränder.

Om en kålskopa hittas, ska sängarna behandlas med insektsmedel som Sumicidin, Cyanox. För att förhindra invasion av fjärilar måste du plocka ogräs i tid och gräva marken på hösten.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa