Hur man odlar och tar hand om zucchini i det öppna fältet

För att få en bra skörd av zucchini, att växa och ta hand om vilket i det öppna fältet inte är särskilt svårt måste viktiga jordbruksregler följas. Grönsaken är opretentiös, bär frukt under nästan alla förhållanden och med minimalt underhåll. För att utbytet av zucchini ska vara högre måste du tillämpa lite kunskap och göra lite fysisk ansträngning.

Förberedelse och såddförfarande för vegetabiliskt märgfrön

Även om det inte är svårt att odla zucchini, måste ett antal villkor skapas för god frukt. Denna kultur kommer aktivt att utvecklas i varma soliga områden som är skyddade från vinden. Det är nödvändigt att möjliggöra regelbunden och riklig vattning.

växa ordentligt

Jordberedning

För att öka utbytet av zucchini måste du välja rätt plats för odling av dem. Det är bäst att förbereda sängen i förväg på hösten, men detta kan göras på våren, ungefär en vecka före plantering. Kulturen älskar fruktbara, rika jordar med neutral surhet.

Den kommer inte att växa på fattiga länder, därför är det nödvändigt att applicera lämpliga gödselmedel när man gräver. Deras typ och antal beror på platsens storlek och den tillgängliga jordens kvalitativa sammansättning.

Följande komponenter bör läggas till sammansättningen av sandjord per 1 m²:

ta hand om zucchini

 • 2-3 kg sågspån eller kompost;
 • 2 msk. l. aska;
 • 1 msk. l. fosforadditiv (superfosfat);
 • 1 hink med torv och trevligt trädgårdsland.

För att odla zucchini i öppen mark med övervägande av torvkomponenten krävs följande gödningsmedel per 1 m²:

 • 2 kg kompost eller humus;
 • 1 hink med markjord;
 • 2 msk. l. träaska;
 • 1 tsk. kalium (kaliumsulfat) och fosforgödsel.

fosfortillskott

Om jorden är smutsig måste du lägga till 1 m²:

 • 3 kg torv;
 • 2 kg sågspån och ruttna kompost;
 • 2 msk. l. aska;
 • 1 msk. l. fosforgödselmedel.

Chernozems utspädes med följande komponenter (per 1 m²):

 • 2 kg sågspån;
 • 2 msk. l. träaska;
 • 1 msk. l. superfosfat eller annan kvävehaltig gödselmedel.

ruttna kompost

Till en början är alla komponenter jämnt spridda över trädgårdsytan, med undantag av mineralgranulat. Därefter grävs det till ett djup på minst 25-30 cm, jämnas och väl spills med mineralgödsel utspätt med varmt vatten (cirka +40 ° C). För att bibehålla fukt och värme täcks sängen med plastfolie tills plantering.

Grödrotation och kompatibilitet med andra grödor

Behöriga agrotekniker för odling av zucchini utesluter placering på samma plats tidigare än efter 3-4 år. De kommer att må bra och trivas efter många trädgårdsväxter. Du kan inte plantera denna gröda där meloner, gurkor, pumpor, vattenmeloner och andra meloner växte. Specifika bakterier som finns kvar från tidigare släktingar kan infektera squashplantor. De bästa föregångarna för bush squash betraktas: potatis, lök, morötter, kål, spannmål, gröna örter.

sprids jämnt

Förbereda squashfrön

Sådd zucchini görs när lufttemperaturen inte längre sjunker under + 10 ... + 12 ° C, den här gången faller i de flesta regioner i slutet av maj och början av juni. I norra regioner flyttas plantningsdatum ofta till början av juli. För att förbättra groddar och påskynda skördetiden är det nödvändigt att förbereda utsädesmaterialet på ett speciellt sätt i förväg.

Fröberedningstekniken består av följande manipulationer:

 förbättra spiringen

 • frön sorteras noggrant och kastar tomma och skadade;
 • de blötläggs i flera minuter i en svag lösning av kaliumpermanganat, de nya proverna kastas bort;
 • frön som är bundna till botten av behållaren avlägsnas och blöts igen i en lösning av vilket tillväxtstimulant som helst (Epin, Zircon och andra) i 20-30 minuter;
 • sedan filtreras fröna, sköljs med ljummet vatten och lindas i en fuktig trasa för att svälla i flera timmar;
 • det svullna, men ännu inte grodda fröet placeras i kylskåp för stratifiering under 2 dagar (vid en temperatur av cirka 0 ° C);
 • sedan placeras bunten på ett väl upplyst varmt ställe (i fönsterbrädan) under flera dagar, tyget fuktas periodiskt;
 • när rötterna når en längd av cirka 0,5-1 cm kan frön planteras.

Spira frön bör planteras så snart som möjligt, denna process bör inte försenas. Eftersom rötterna växer snabbt, då de kan planta samman och brytas samman när de planterar. Ett skadat frö kommer inte längre att gro.

 kassera tomt

Förfarandet för sådd av zucchini i öppen mark

När temperaturen är stabil och varm ute är det dags för zucchinin att plantera. För att få en tidigare skörd rekommenderas det att odla denna gröda med en planta-metod. Spirade frön sås i enskilda behållare (torvkrukor, plastkoppar etc.) i förväg, cirka 2-3 veckor före det förväntade planteringsdatumet i öppen mark. Sedan placeras de hemma på en fönsterbräda eller i ett växthus.

De odlade plantorna planteras i marken på platsen när varmt väder kommer in och täckas med agrofiber eller film.

Agrotekniken för att odla märg på fröfritt sätt tillåter sådd direkt i marken. På ett avstånd på minst 0,7-1 m från varandra görs breda och grunt hål, i vilka du behöver lägga till lite träaska och humus (2-3 msk vardera), spilla sedan med en ljusrosa svag lösning av kaliumpermanganat för desinfektion. Lägg 2-3 frön i hålet, efter att groddarna har uppträtt, lämna 1 starkast och ta bort överskottet.

plantor metod

Om hotet av frost kvarstår täcks grödorna med folie. Du kan täcka varje plantor med en glasburk eller en skuren plastflaska.

Jordbruksteknik för odling av zucchini i det öppna fältet

Med rätt jordbruksteknologi kan antalet dagar från plantering till skörd av den första frukten minskas och en ny, användbar gröda kan erhållas mycket tidigare. Rätt odlingsteknologi ger inte bara tidiga grönsaker utan också höga utbyten.

växande squash

Efterföljande vård för plantering av zucchini består av följande procedurer:

 • snabb och regelbunden vattning;
 • ogräs och tunnare av grön massa;
 • förband (före spirande, under blomning och pollinering, under mognad och skörd).

grön massa

Zucchini-vård innan blomningen

För att få fler blommande äggstockar måste du ta ordentlig hand om squashen. Efter framväxten och före knoppningen matas unga växter flera gånger. Mineraliska kvävehaltiga och organiska gödselmedel används. Nitrophoska används som ett kväveinnehållande ämne, det späds ut med vatten (30 g per 10 l). Det bästa organiska ämnet för utfodring är en mullein, som späds ut med varmt vatten i ett förhållande av 1:10 och låt det sedan brygga i 3-4 timmar. Efter utspädning i förhållandet 1: 5 vattnas växter med infusion.

För 1 buske räcker det med 1 liter vätska. Den näringsrika vattenkompositionen hälls direkt under roten och undviker att lösningen kommer på bladen. Den bästa effekten kan uppnås genom att växla mellan olika typer av gödselmedel.

början av blomningen

Hur man matar zucchini under blomningen?

För att locka insekter under blomningen som pollinerar växter, rekommenderas det att spruta löv och blommor med en söt sammansättning (använd en lösning av honung eller socker - 1 tsk för 1 glas vatten). För att förbättra tillgången till knopparna rekommenderas att ta bort några blad från mitten av busken.

Blommande zucchini matas med en komposition framställd av 10 liter vatten, 1 msk. matskedar superfosfat och 40 g kaliumnitrat. Varje anläggning förbrukar upp till 1,5 liter lösning. Du kan insistera på 60 g träaska per 10 liter vatten, tillsätt sedan Effecton till vätskan (enligt anvisningarna) och vattna buskarna med denna blandning med en mängd av 1 liter per 1 anläggning.

pollinera växter

Hur tar man hand om zucchini under fruktan?

En viktig punkt i odlingen av grönsaksmarger är utfodring under frukt. För detta används följande kompositioner av mineralkomplex:

 • i en hink med vatten, späd 2 msk. l. universalgödsel (Agricola vegeta m.fl.) och 2 msk. l. nitrophoski, hälldes sedan under roten (2 liter per buske);
 • upplös i en hink med vatten 1 msk. l. kaliumsulfat, dubbelt superfosfat och urea (1 liter per 1 buske).

Gödsling zucchini organiskt material (mullein) utförs enligt samma schema. Under skördeperioden behöver grödan bladgödsling med tillväxtstimulerande medel (2 liter per 10 m²), buskarna sprayas med intervaller på 10-12 dagar.

fruktningstid

Vattning

Tills frukterna börjar mogna, vattnas växterna en gång i veckan. För en buske måste du spendera cirka 2 liter vatten. Du kan kombinera fuktgivande med dressing. Vattna det bara med en varm lösning, eftersom äggstocken ruttnar från kallt vatten. I början av fruiting ökas vattningen upp till 2-3 gånger i veckan. 1 buske tar redan från 3 till 5 liter.

Men zucchini gillar inte överdriven fukt heller; vid odling bör lövverket vara väl ventilerat. Därför, tills bladen stänger mellan raderna, tas bort ogräs minst tre gånger i gångarna. Om detta förfarande inte utförs i tid, kommer det inte längre att vara möjligt att göra detta utan att traumatisera arkplattorna. Förtjockade och växtväxta planteringar är mottagliga för olika svampsjukdomar och skadedjursattacker.

väl ventilera

Utomhus zucchini vård: video

Mängden och kvaliteten på zucchini-skörden beror till stor del på att odlingstekniken och kunskap om några viktiga nyanser följs. Till exempel rekommenderas det inte att lossa jorden under buskarna, och ännu mer för att krama dem. Rotsystemet för denna kultur är grenat och ytligt, så det är lätt att skada den. Anläggningen kommer att drabbas av felaktiga agrotekniska manipulationer.

Sjukdomar och skadedjur, metoder för skydd och förebyggande

Pumpaväxter påverkas ofta av olika svampsjukdomar, samt attackeras av skadedjur. Zucchini-vård omfattar ett antal förebyggande åtgärder, som består i att upprätthålla grödrotation, snabbt och noggrant avlägsnande av alla växtrester.

Oftast lider zucchini av följande sjukdomar:

metoder för skydd

 1. Pulveraktig mögel.Sjukdomen manifesterar sig som en lös gråvit blom, som blir brun med tiden. Bladen krullar och torkar upp, frukterna slutar växa och deformeras. Anledningen är skarpa temperaturhopp och överskott av kväve. Sprutning med kolloidalt svavel eller en fungicidlösning (Bayleton, Topsin-M och andra) hjälper. Vid behov utförs proceduren två gånger med ett intervall på 2 veckor.
 2. Svart mögel. Symtomen är runda eller kantiga gulrostiga fläckar som blir svartbruna med tiden, sedan smular bladen och smuldrar. Frukten slutar växa och krympa. Sjukdomen kan inte behandlas, skadade buskar måste förstöras.
 3. Bacteriosis Fetiska fläckar bildas på bladen och mörknar över tiden. Frukterna blir glasartade, magesår och ruttnar. Varmt och fuktigt väder blir en provocerande faktor. Behandlingar med Bordeaux-vätska (1%) hjälper.
 4. Sclerotinia (vit råtta). Vit svampblomning täcker alla gröna delar av växten, inklusive äggstockarna, som först mjukas upp och sedan torkar ut. Svampen infekterar ofta förtjockade planteringar, såväl som under långvarigt vått och kallt väder. De drabbade buskarna avlägsnas omedelbart och bränns.
 5. Anthracnose. Brungulade rundade fläckar visas på bladplattorna, som, när de torkas, förvandlas till hål. Då påverkas all den gröna massan, frukterna torkar ut vid roten. Utvecklingen av sjukdomen provoseras av vått men varmt väder. För kontroll används sprutning med Bordeaux-vätska (1%) och dammning med finmalt svavel (10 m² - 20-30 g).

Kulturen kan förtryckas av skadedjur:

överskott av kväve

 1. Melon bladlöss. Skadar hela den gröna ovanjorddelen som gradvis torkar ut. Sprutning med infusion av potatistoppar, lök, vitlök, varm peppar, dammning med tobaksdamm och bearbetning med en lösning av hushålls tvål (300 g per hink vatten) hjälper. När ett stort antal skadedjur uppträder används insektsmedel (Decis, Karbofos).
 2. Vita flygare. Insekter lämnar en klibbig sockerbeläggning på baksidan av bladbladen. Spår av deras vitala aktivitet blir en grogrund för utvecklingen av svampinfektioner, vilket leder till vissnande av bladverk. Fläckarna tvättas av med rent vatten, marken under buskarna lossas 2 cm djup. I händelse av allvarlig skada efter att skörden av frukterna sprutas växterna och jorden under dem med insektsmedel (Commander).
 3. Sniglar. Insekter äter blommor, blad och stjälkar av squash, förstör presentationen av frukter och bär infektioner. Som en förebyggande åtgärd planteras skrämmande grödor (senap, vitlök, lavendel) i närheten. Ställ in olika fällor och samla skadedjur för hand. Mald senap, peppar, krossade äggskal, nålar är spridda runt buskarna. Som en sista utväg används kopparsulfat eller superfosfat.

sockerblomning

Skörd och lagring av zucchini

Zucchini skördas när frukten växer under hela säsongen. De mest användbara och välsmakande är omogna grönsaker 15 till 25 cm långa, medan de fortfarande har en tunn hud och känsliga små frön. Skörden av sådana prover stimulerar busken att odla andra frukter snabbt och bilda fler äggstockar.

Unga zucchini är avsedda för snabb konsumtion och kan förvaras i kylen i upp till 2 veckor.

Få vet hur de ska skörda ordentligt. Du kan inte bara plocka frukterna, stammen är så hårt skadad och en infektion kan komma in i såret. Experter rekommenderar att du klipper grönsaker med en vass kniv. Inte riktigt mogen zucchini är avskuren längst ner i stjälken, svansen lämnas mogenare minst 5-7 cm.

betraktas som läckra

Grönsaker avsedda för långvarig vinterlagring måste få mogna helt. Graden av mognad och när det är dags att placera zucchinin för lagring bestäms av den tjocka, hårda skorpan och motsvarande blomstrande ljud när du knackar.Efter skärning lämnas de mogna frukterna att ligga i trädgården i 5-7 dagar så att de värms väl upp i solen och huden hårdnar ännu mer.

Den tjocka barken kommer att förhindra att patogena bakterier tränger in i grönsaken och kommer att bidra till längre lagring. Med jämna mellanrum måste frukterna vändas. För att öka behålla kvaliteten doppas ändarna på de återstående stjälkarna i smält paraffin.

vinterlagring

Zucchini förvaras i en torr källare eller källare med god avgasventilation. Frukten läggs ut på hyllor klädda med papper eller halm, hängs i nät (eventuellt för den återstående långa stilken) från taket eller placeras i lådor, och strö grönsakerna med sågspån (de ska inte röra). Om det inte går att hålla grödan i ett speciellt rum kan du lagra zucchini i en lägenhet. För att göra detta placeras de på ett torrt och mörkt ställe (under sängen, garderoben, i garderoben, vid balkongdörren).

En del frukt kan förvaras i kylen. Inpackade i polyeten med förberedda perforeringar, de placeras i grönsaksfacket. Välvuxna och väl mogna squash kan pågå tills de nyligen skördats. Men på våren börjar frönen inuti frukterna att spira, och massan får en bitter smak.

placeras i lådor

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa