Hur man odlar och tar hand om courgetter i ett polykarbonat växthus

Växthus används ofta för tidig skörd av grönsaker. Att ta hand om zucchini i ditt eget växthus är enkelt, och resultatet kommer att glädja dig inte bara med ett överflöd av skörd, utan också med tidig mogning. Sådana frukter har bättre smak än de som odlas i det öppna fältet.

Funktioner:

Zucchini odlas sällan i växthusförhållanden. De är perfekt anpassade till extrema temperaturer och tål lätt olika naturkatastrofer. Men av flera skäl finns det fortfarande en variant av att odla denna växt i växthus, nämligen:

zucchini i ett växthus

 • växtsäsongen minskas avsevärt, grödan mognar flera gånger snabbare;
 • avkastningen ökar avsevärt;
 • smaken av zucchini som odlas inomhus är mjukare;
 • en tidig skörd är mycket efterfrågan på marknaden;
 • i förhållanden med stängd mark blir växter nästan inte sjuka, och möjligheten att skadas av skadedjur minimeras;
 • zucchini ställer inte speciella krav på jordens sammansättning och temperaturförhållanden, så deras odling är billig.

Zucchini-sorter för växthus

För att växa i ett växthus är det bättre att föredra busken zucchini sorter... Du kan plantera vanliga, men de tar mer plats. Dessutom är deras utbyte vanligtvis lägre än busken.

växa och bry sig

Tidigt mogen

När du väljer en mängd olika zucchini för ett växthus, försöker trädgårdsmästare plantera växter med olika mogna perioder. De bästa tidiga sorteren känns igen:

 • Belukha;
 • vattenfall;
 • Zebra;
 • Hed;
 • Karam;
 • Aeronaut.

Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar samt funktioner. Valet bör göras baserat på dina egna mål och kapacitet.

trädgårdsmästare försöker

I mitten av säsongen

Bland mitten av säsongen av zucchini som är lämpliga för odling i växthus är det värt att notera särskilt:

 • Kuand;
 • Mini Zucchini;
 • nefrit;
 • Gribovsky.

Den senare används ofta för utomhusodling. Var och en av dessa sorter av zucchini skiljer sig inte bara i utseende och smak, utan har också vissa odlingsegenskaper.

används i stor utsträckning

Sen mognad

Det finns inte så många senmognade zucchini för växthuset. I grund och botten kommer de att tilltala riktiga gourmeter och älskare av exotiska. De vanligaste är:

 • Spaghetti Raviolo;
 • Valnöt.

växthus är

Själv pollinerade sorter

Själv pollinerade zucchini-sorter är av stort värde för växthusodling. Deras fördel är att insektsintervention inte krävs för att få äggstockar.Trädgårdsmästaren behöver inte uppfinna trick och apparater för att pollinera blommor. Sådana sorter har som regel en F1-tagg, vilket indikerar att de tillhör hybrider. De vanligaste är följande:

 • Kavili;
 • iskander;
 • Parthenon;
 • Torr;
 • Sangrum;
 • Atena Polka;
 • Manet;
 • Zucchini träd.

självpollinerade sorter

Förutom möjligheten till självbestövning uppvisar dessa sorter av zucchini ökad resistens mot de vanligaste sjukdomarna.

Växande zucchini i ett växthus

Att odla zucchini i ett växthus är enkelt och lönsamt. Men för detta räcker det inte att bekanta dig med funktionerna i en viss sort, du måste också veta vilka krav som ställs på själva strukturerna, marken och särdragen i att ta hand om växter i växthus.

enkelt och lönsamt

Vilken typ av växthus behövs

Zucchini är en opretentiös växt som inte behöver odlas i ett dyrt växthus av polykarbonat. Det kan göras med dina egna händer av polyeten och skrotmaterial för ramen. Strukturens höjd spelar ingen roll, men för att växterna bekvämt ska sköts och skördas kommer de till dess fulla mänskliga höjd.

Mellan raderna med zucchini bör passagen vara bred för att inte skada de känsliga bladen när man går.

Ett växthus med en yta på upp till 50 kvadratmeter räcker för att odla zucchini.... Skörden som samlas in i detta område räcker inte bara för att tillgodose personliga behov utan också för genomförande. Om du planerar att odla zucchini på vintern, räcker inte ett vanligt växthus. Vi måste bygga en bra grund, och beläggningen är gjord av glasade träramar eller polykarbonat. För god ventilation måste ventiler tillhandahållas.

opretentiös växt

Zucchini växthus är utrustade med värmesystem på vintern. För uppvärmning:

 • elpanna;
 • vedeldad ugn;
 • husvärmare (endast om växthuset är täckt med plast).

Dyra växthusalternativ inkluderar ett automatiskt droppbevattningssystem samt klimatkontroll.

tillräckligt med växthus

Nyligen har så kallade biodrivmedel använts alltmer i växthus. Ruttad gödsel blandad med halm i lika stora proportioner används som den. Detta är särskilt användbart för zucchini, eftersom det inte är markdelen som värms upp i större utsträckning utan växternas rötter.

Jordberedning

Zucchini älskar lätt och lös jord med en neutral nivå av surhet eller låg alkalisk. För att öka näringsvärdet och förse växterna med alla nödvändiga spårelement, tillsätts träaska eller kompost.

neutral nivå

Organiska gödningsmedel för grönsaksmarger kan lätt ersättas med komplexa mineralgödselmedel. Det bästa alternativet skulle vara superfosfat. Det är inte nödvändigt att använda produkter som innehåller klor, eftersom det har en skadlig effekt på zucchini.

Hur man förbereder plantor

För ett växthus odlas zucchini bäst i plantor. Så att rotsystemet lider så lite som möjligt under plockningen sås frön i torvkrukor eller tabletter. Eftersom växterna tolererar temperaturförändringar väl genomförs sådd ganska tidigt, och om det finns värme i växthuset, kan detta göras året runt. Efter framväxten av plantor utförs vattning när det översta lagret av jorden torkar. I krukor hålls zucchini upp till 25 dagar gamla.

förbereda plantor

omplantering

Zucchini-plantor planteras i ouppvärmda filmväxthus i slutet av april - början av maj. Om det finns en önskan att plantera växterna tidigare och få en tidig skörd, måste marken först värmas upp. Zucchini planteras på ett avstånd av 70-80 cm från varandra. Gångarna är breda, minst 1 meter.

omplantering

Pollinering

Pollinering av zucchini utförs både oberoende (självpollinerade sorter) och med hjälp av pollinerande insekter.I det senare fallet är det nödvändigt att säkerställa deras tillgång till växthuset genom att tillhandahålla ventiler för ventilering och använda dragorgan.

sitter på avstånd

Vård

För att upprätthålla en normal jordfuktighetsnivå rekommenderas det att bortskaffa den. Du kan göra detta med hö eller sågspån, eller så kan du täcka marken med en speciell film, där hålen görs i förväg för zucchini-buskar. Genom dem, i framtiden, vattna zucchini... Skydd hjälper också till att ge planterade växter den värme de behöver för att växa och utvecklas.

Växthuset behöver regelbunden ventilation. På varma vår- och sommardagar lämnas courgetterna öppna så länge som möjligt. Tack vare detta påskyndas inte bara tillväxten, utan även pollinerande insekter tränger in i växthuset. För att locka dem besprutas zucchinin lätt med sockersirap.

fuktighetsnivå

För att säkerställa god luftcirkulation och ljusgenomträngning måste zucchini formas, d.v.s. ta bort bottenbladen. Men samtidigt bör minst 15 fullbildade blad vara kvar på varje vuxen växt. Detta förfarande är särskilt nödvändigt om zucchini-planteringarna förtjockas.

Temperaturregim

Trots anläggningens motståndskraft mot extrema temperaturer måste en viss temperaturordning följas för att uppnå bästa resultat. Värmen kommer inte att gynna zucchini, eftersom på natten den mest optimala temperaturen för dem är +18 ° С, och under dagen - +24 ° С. Fuktigheten bibehålls inom 60-70%. När den rekommenderade temperaturen stiger, tappar zucchini äggstocken, och när den rekommenderade temperaturen sänks hämmar de tillväxten.

ljusgenomträngning

Vattning

Att vattna zucchini i ett växthus är tillräckligt för att genomföras en gång i veckan, men det är värt att fokusera på torkningen av jordskiktet. Det bör inte vara tillåtet att spricka. För bevattning rekommenderas det att använda mjukt vatten något uppvärmt till rumstemperatur. Upp till 1 hink vatten konsumeras per buske.

det är värt att navigera

Toppdressing

Topdressing av växthuscucini det är bättre att använda organiska gödningsmedel. Kompost, humus, jäsat gräs och infästning av nässlor med nässlor fungerar bra. Om det inte finns tid och möjlighet att förbereda biogödselmedel på egen hand kan du använda en komplex mineralgödsel som köps i en trädgårdsbutik. Det är inte nödvändigt att släppas med kvävegödsling, eftersom de leder till en överdriven uppbyggnad av grön massa och hämmar bildandet av blommor och zucchini äggstockar.

organiska gödningsmedel

Sjukdomar och skadedjur

Den farligaste sjukdomar för squash erkänd:

 • pulveraktig mögel;
 • rotrot;
 • bacteriosis.

Med bakterios, slutar embryon av zucchini utvecklas, blir glasartade och börjar ruttna. Orsakerna till sjukdomen är hög luftfuktighet, brott mot jordbruksmetoder och bevattning med kallt vatten.

börja ruttna

Med rotrötning blir zucchinibuskarnas rötter gula, sprickor bildas på dem, stjälken ruttnar. En sådan buske är dömd till döds, det finns väldigt få chanser att rädda den. Inte bara rotarna ruttnar, utan också rotkragen. Utvecklingen av sjukdomen provoseras av vattendrag av marken och kraftiga temperaturförändringar.

Av skadedjur påverkas zucchini oftast av skopor och sniglar. För att bekämpa dem används både moderna specialmediciner och folkläkemedel. Det rekommenderas att strö jorden runt buskarna med träaska, tandpulver eller superfosfat. Vissa trädgårdsmästare sätter fällor i växthuset.

moderna droger

skörd

Zucchini skördas utan att vänta tills de växer till stora storlekar. Frukt som är 20 cm långa anses vara idealiska, de är känsliga i smak, med en tunn hud. En vecka före den förväntade samlingen av zucchini slutar de vattna dem. Tack vare detta blir deras smak inte vattnig, utan mättad.

Insamlingen av frukter utförs varannan dag och försöker att inte skada busken. Annars slutar äggstockarna att bildas på den.Riv inte bara marknadsförbar märg utan också deformerad. Överväxter som finns kvar på buskarna bromsar mogningen av nya frukter och minskar utbytet. Samlingen utförs försiktigt utan att skada huden. Annars minskas hållbarheten betydligt och presentationen av märgskillnaderna.

stor storlek

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa