Beskrivning av zucchini-sorter, deras odling, plantering och skötsel

Traditionell vitfruktad zucchini från trädgårdsmarkerna ersätts av en inte så länge sedan förekommande sort - zucchini. Utländska och inhemska uppfödare har gjort stora ansträngningar för att förbättra den vanliga zucchinin, vilket resulterade i att en ny art utvecklades. Det skiljer sig inte bara i externa data, utan också i sin ursprungliga smak.

Historia om utseende

Amerika betraktas som zucchinis födelseplats. Emellertid fick pumpan anläggningen sitt namn i Italien. Fram till nyligen odlades bara vit zucchini i Ryssland, därför, med tillkomsten av sorter med en mörk skal, fick de namnet zucchini. De fördes till Europa på 1500-talet och odlades endast i botaniska trädgårdar. Snart erövrade fruktens delikata smak de kulinariska experterna, och olika delikatesser förbereddes av dem. Men i grönsakets hemland värderades den uteslutande för sina frön.

utseende historia

Beskrivning av zucchini

Zucchini har ett antal särdrag som skiljer dem från vanliga zucchini i en separat form. Liksom alla växter har de fördelar och nackdelar.

Yttre egenskaper

Jämfört med traditionella kusiner är zucchinibladen mer dekorativa och själva busken är mer kompakt. På sajten upptar de mindre utrymme och är inte sämre i avkastning. Denna variation skiljer sig också i andra yttre tecken:

Beskrivning av zucchini

 • frukt målas i ljusa färger (gyllene, mörkgröna), randiga sorter finns;
 • fruktens ursprungliga form, inte bara representerad av den klassiska långsträckta versionen, utan också sfärisk;
 • bladen är klippta med karakteristiska mönster, har en ljusgrön färg.

Fruktstorlekar

Beroende på sort har zucchinifrukter olika storlekar. De växer så länge som ett finger eller i volym med en liten boll, det finns också klassiska varianter på cirka 20 cm. Zucchini är inte benägna att växa över.

Fruktstorlekar

Smak kvaliteter

Zucchini skiljer sig från zucchini i en mer delikat smak, vilket gör det möjligt att äta dem även rå. Fruktens låga kaloriinnehåll gör dem oumbärliga i olika dieter. Den delikata massan används för att förbereda kulinariska mästerverk.Zucchini används för att förbereda inte bara de traditionella rätter som är bekanta för alla, utan också desserter och såser.

magnesium och karoten

Hud

Zucchinihuden innehåller en enorm mängd magnesium och karotener, varför metabolismen i människokroppen normaliseras. Skal på frukten är mycket tunn och delikat, så den kan ätas utan problem och inte tas bort när zucchini förbereds för matlagning. Trots detta tolererar zucchini transporter väl och kan inte behålla sina säljbara egenskaper inte sämre än vanliga zucchini.

 vanlig zucchini

Solrosfrön

Zucchinifrukten innehåller få frön. Som regel konsumeras zucchini unga, och frönen i dem är ännu inte mogna. Om du vill samla in plantmaterial för nästa säsong, lämna några frukter för full mognad. Frön samlas från övermogna zucchini för stekning och ät. De smakar inte annorlunda från pumpafrön.

några frön

Fördelar och nackdelar

Zucchini har ett antal fördelar jämfört med vanliga courgetter:

 • hög produktivitet;
 • utmärkt smak;
 • universell användning av grödan;
 • opretentiös vård;
 • lågt kaloriinnehåll;
 • tunn hud och möjligheten att använda oskalad i matlagning;
 • bildandet av ett stort antal kvinnliga pedunkler.

Fördelar och nackdelar

Enligt recensionerna från trädgårdsmästare fanns det inga betydande brister i dessa zucchini. Innan du planterar växter på trädgårdsbädden, är det nödvändigt att utföra en preliminär jordoxidation. Men det här förfarandet är inte komplicerat och tar inte mycket tid.

Zucchinisorter och hybrider

Inte bara utländska utan även inhemska forskare arbetade med utvecklingen av nya sorter och hybrider. Från år till år förbättrade de växterna och tillförde dem nya kvaliteter och egenskaper.

betydande nackdelar

Zolotinka

En av de allra första sorterna av zucchini med gula frukter. Högt avkastning och utmärkta kommersiella egenskaper gör det till en favorit hos många trädgårdsmästare. Sorten är tidigt mogen, upp till 15 frukter skördas från en buske. Massan är saftig och tät, liknar gurka. Smaken på Zolotinka är söt och krispig.

Frukterna används för beredning av barnmat och alla typer av konservering. De kan lagras under lång tid och inte försämras, därför odlas de i industriell skala för kommersiella ändamål. Du kan odla zucchini Zolotinka både i det öppna fältet och i ett växthus.

gula frukter

Zebra

En tidig mognadssort som är avsedd för odling i öppen och stängd mark. Frukten är randiga och cylindriska. Massan är färgad vitgul. Avkastningen är mycket hög. Sorten är motståndskraftig mot extrema temperaturer och förändringar i väderförhållanden. Zebra zucchini är mångsidig och lämpar sig för alla typer av konservering, tomma ämnen. De tolererar transporter väl, är inte benägna att förfalla.

stängd mark

Aeronaut

Aeronaut-sorten har vunnit popularitet på grund av dess frukts förmåga att lagras under lång tid och inte förlora färskhet, såväl som utmärkt smak. Den första skörden kan avnjutas mindre än 2 månader efter plantering. Zucchini är färgade mörkgrön, köttet är snövitt, mycket ömt och saftigt. Sockerinnehållet är lågt, vilket gör zucchinin lämplig för diabetiker.

tack vare förmågan

Svart stilig

Denna zucchini har vunnit popularitet på grund av sin opretentiöshet, höga avkastning och ovanliga utseende. Frukten är mörkgrön, närmare svart. Massan är tät, utan bitterhet. Den skördade grödan kan lagras under lång tid och förlorar inte sin smak och marknadsförbarhet. Du kan använda zucchini för beredning av alla typer av beredningar och konserver, samt använda den färsk i sallader.

vunnit popularitet

neger

Denna sort är tidigt mognad, bildar blommor av en övervägande kvinnlig typ. Utbytet är mycket högt, frukterna är cylindriska. Zucchini är färgade grönsvart med små vita fläckar. Huden är inte så tunn, vilket ökar hållbarheten.Massan är grön, öm och välsmakande. Användningen av zucchini är universell, den kan användas för att förbereda alla kulinariska mästerverk.

kvinnlig typ

Tsukesha

Denna zucchini är lämplig för odling i alla regioner i vårt land. Sorten är opretentiös och kräver inte särskilt uppmärksamhet när den växer. Anmärkningsvärt för dess låga kaloriinnehåll och höga näringsinnehåll. Tsukeshi-frukter används för att laga olika kulinariska rätter och används också för att tillverka färska sallader.

vårt land

Diamant

Denna sort odlades i Tyskland. Visar motståndskraft mot att både jord och torkas, utan att tappa produktiviteten. Frukterna är mörkgröna i färg och lätt fläckiga. Massan är vit, tät. Smaken är utmärkt. Grödan transporteras perfekt över långa avstånd och har ett universellt syfte.

vattenlogging av jorden

Gul frukter

De olika inhemska urvalen är lämpliga för odling i alla regioner i vårt land. Visar ökad resistens mot stora sjukdomar. Formen på frukten är cylindrisk, färgen är gul med ett orange nät. Krämig massa med utmärkt smak. Frukterna är mycket vitaminer och mineraler. Det används i dietisk mat.

vårt land

nefrit

En ljus representant för halvsäsongsorter med gröna frukter. Skiljer sig under en lång fruktperiod. Frukter för universellt bruk med utmärkta smakegenskaper. Med korrekt skötsel kan skörden skördas till sent på hösten.

period med fruktning

Skvorushka

Zucchini bildar blommastjälkar av kvinnlig typ och är mycket produktiv. Formen på frukten är cylindrisk, ribbningen är inte uttalad. Färgen är mörkgrön med knappt märkbara vita fläckar. Massan är vit, saftig. Smakens egenskaper är utmärkta.

högt utbyte

Farao

Frukter av en mörkgrön färg, i skedet av biologisk mogenhet, ändrar sin färg till nära svart. Massan är gul, mjuk och smaken är söt. Zucchini kännetecknas av ökad kallbeständighet och resistens mot stora sjukdomar. Det används för att förbereda alla kulinariska mästerverk.

nära svart

Banan

Superavkastande hybrid med tidig mognad. Cylindriska zucchinifrukter med fast massa färgas ljusgult. Visar ökad resistens mot de vanligaste sjukdomarna. Frukten har universell applicering och kan användas för beredning av alla rätter och beredningar.

massafärgad

Ronda

Denna zucchini har en lång fruktperiod och en bollformad frukt. Zucchinin är färgade grågrön med vertikala ränder, köttet är saftigt och fast. Lämplig för betning och skörd på vintern.

bollformad

tigerunge

Zucchinin av denna sort är mest liknar en vanlig zucchini. Den innehåller dock två gånger mer karoten än morötter. Perfekt för dietmat. Frukten har en karakteristisk randig färg.

standard zucchini

Odessa-52

Frukten av denna zucchini är cylindrisk, mjölkvit eller grönaktig i färg. Massan är rosa-gul eller gulaktig. Sorten kännetecknas av ökad resistens mot stora sjukdomar. Grödan är lämplig för alla typer av bearbetning och färsk konsumtion.

typer av bearbetning

Vit

Namnet på sorten Bely talar för sig själv. Frukten är vit, huden är tunn och öm. Zucchini kännetecknas av högt utbyte och utmärkt smak. Resistent mot stora sjukdomar, opretentiös i vård, tolererar temperaturförändringar väl.

tunn och delikat

Sosnovskij

Zucchini Sosnovsky kännetecknas av deras höga motståndskraft mot stora sjukdomar och rikligt utbyte. Frukterna är vita eller grädde färgade, köttet är krämig och mjukt. Zucchini har ett universellt syfte och kan användas för alla typer av bearbetning.

rikligt utbyte

Ankare

Zucchini av denna sort är resistenta mot temperaturförändringar på kort sikt.Sorten kännetecknas av långsiktig frukt och glädjer sig med skörden fram till den första frosten. Ankaret uppvisar ökad torkmotstånd, vilket gör det lämpligt för odling i sommarstugor, vars ägare endast kan ägna helger till trädgården.

lång fruktning

Växer och tar hand om zucchini

Skötsel och odling av zucchini skiljer sig lite från liknande procedurer för vanlig zucchini eller pumpa. Växter är krävande och behöver inte särskilt uppmärksamhet, men de är tacksamma för sin skötsel med en riklig skörd.

vanlig zucchini

Jordberedning

Marken för zucchini förbereds på hösten. Webbplatsen grävs noggrant och organiska eller mineraliska gödningsmedel appliceras. Träaska tillsätts för att avoxidera jorden. Reglerna för grödrotation måste följas. Omedelbart före planteringen grävs bädden igen, desinficeras och tillsätt eventuellt gödningsmedel.

mineralgödselmedel

Spira frön

Till och med i mittfältet sås zucchini med frön direkt i marken. De blöts i flera dagar, placeras i en fuktig trasa och strö med vatten när det torkar. Så snart groddarna kläcks sås frön i hålen. Om odlingsmetoden för odling väljs sker såningen i torvkrukor eller tabletter. När man planterar på en trädgårdsbädd skadas inte växterna, och rötterna skadas inte.

flera dagar

Plantera plantor

En vecka innan de planterar zucchini i öppen mark börjar de härda. Zucchini tas utanför för dagen, undviker direkt solljus och föras tillbaka in i rummet på natten. Landningssängar planeras på ett väl upplyst ställe, skyddat från drag. Det rekommenderas att följa reglerna för grödrotation.

Jorden förbereds i förväg. Så snart snön smälter börjar de applicera gödselmedel. Det första steget är att sprida 15 g nitrat på varje kvadratmeter och lossa jorden.

Sågspån läggs till den sandiga jorden för odling av zucchini, och humus och sand läggs till lerjorden. När du planterar växter är avståndet mellan dem inte mindre än 70 cm. Tillsätt en matsked organisk substans i varje hål innan du planterar växterna. Molnigt väder väljs för plantering av zucchini. Om detta inte är möjligt görs plantering på kvällen.

tas ut på gatan

Vattning

Vattning av zucchini bör vara måttlig och systematisk. Denna teknik kommer att förhindra att svampsjukdomar multiplicerar och växterna kommer att känna sig bekväma. Zucchini är, liksom andra pumpaväxter, viktig temperaturen i vattnet som de bevattnas med. Det bör vara cirka 20 ... + 22 ° С. Det är bäst att använda en vanlig trädgårdsvattenburk för denna procedur.

Vattna zucchini kallt vatten hotar inte bara för att stoppa tillväxten av buskar, utan också ruttna äggstockarna. Även om det är för varmt eller till och med varmt vatten väcker skador på rotsystemet, varför busken dör.

svampsjukdomar

Toppdressing

Zucchini är opretentiösa växter som inte behöver många utfodring. De svarar dock tacksamt på befruktning under blomning och äggstocksbildning. I huvudsak komplexa mineralkompositioner och organiska material introduceras. Tekniken används inte bara rot, utan också bladförband, vilket har visat sig inte mindre effektivt.

Nästa utfodring av zucchini sker under aktiv frukt. Zucchini förlorar mycket näringsämnen och energi för utveckling och bildning av frukter, därför behöver buskarna mycket kalium och fosfor vid denna tid. Det finns inget behov av att vara ivriga med kväveinnehållande gödselmedel, vilket leder till överdriven tillväxt av grön massa och förhindrar bildandet av pedunkler och frukt.

många förband

Skörd och lagring

En utmärkande egenskap hos zucchini är att de mognar långsammare än vitfruktade zucchini, men de tenderar att hålla längre utan att förlora smak och försäljningsbarhet. Skörden utförs minst 1 gång per vecka, men det beror allt på syftet att växa.Frukt upp till 20 cm långa är utmärkta för färsk konsumtion, och stora exemplar går för bearbetning och bevarande.

Helt mogna zucchini lämnas för att samla frön. Detta gäller endast icke-hybridvarianter. Efter att dessa zucchini har rivits från busken skickas de för lagring på ett väl upplyst ställe, och först med början av vintern skärs de och frön väljs.

långsammare än vitfruktad

Sjukdomar och skadedjur

De flesta zucchini-sorter uppvisar ökad resistens mot stora sjukdomar och skadedjur. De farligaste sjukdomarna för Pumpkin-familjen är:

 • antraknos;
 • ascochitis;
 • bacteriosis;
 • apikal bakterios;
 • torr apikal rötning;
 • Fusarium;
 • pulveraktig mögel;
 • dunig mögel;
 • vit råtta;
 • grå råtta;
 • brun olivfläck;
 • virussjukdomar.

sjukdomar och skadedjur

Zucchini påverkas oftast av sådana skadedjur:

 • spindelmiter;
 • melon bladlus;
 • whitefly;
 • groddfluga.

sådana skadedjur

Förebyggande åtgärder

För att förhindra de huvudsakliga sjukdomarna som anges ovan är det absolut nödvändigt att följa reglerna för grödrotation, inte förtjocka plantningen, använda gödsel och gödningsmedel korrekt och göra måttligt vattning.

För att förhindra uppträdande av skadedjur på platsen är det värt att ta bort resterna av vegetation från bäddarna i rätt tid och utföra djup plöjning av jorden. Behandling med folkläkemedel hjälper till exempel en vattenlösning av lökväll med tillsats av peppar, ask och tvål. Om skadedjurens utseende redan har noterats, sprayas plantorna av zucchini med en lösning av "Karbofos".

se till att följa

Läckra recept

Många välsmakande och hälsosamma rätter tillagas av zucchini, som används både dagligen och i kostnäring. Under sommarsäsongen sjunker priset på denna produkt avsevärt, och du kan enkelt diversifiera din diet.

Stekt zucchini

En enkel, välsmakande och ekonomisk zucchini-baserad maträtt är rostad. För matlagning behöver du följande ingredienser:

Läckra recept

 • 600 g potatis;
 • 1 medium zucchini;
 • 1 liten lök;
 • 1 chilipeppar;
 • 2 lagerblad;
 • 6 vitlöksklyftor;
 • 3 msk. l. tomatpuré;
 • 1 tsk Sahara;
 • 1 nypa muskotnötter
 • 1,5 koppar kycklingbestånd;
 • vegetabilisk olja för stekning;
 • greener och salt efter smak.

Potatisarna skalas, tvättas, skärs i stora kuber. Zucchinin tvättas och skärs också i stora kuber. Grönsaker stekas separat över hög värme, varefter de läggs ut i en kastrull, fyllda med buljong och kryddas med kryddor. Allt stuvas över medelvärme i en halvtimme. 10 minuter före beredskapet hälls stekning av lök, paprika och vitlök. Hackade gröna tillsätts i slutet av tillagningen, varefter skålen avlägsnas från värmen, kyls till rumstemperatur och serveras.

Stekt zucchini

Zucchinisallad med gurkor

För att förbereda en original zucchinisallad behöver du:

 • lök (salladvarianter) - 1 medium huvud;
 • ung zucchini - 1 st .;
 • raffinerad solrosolja - 2 msk. l .;
 • färska unga gurkor - 2 små;
 • kokt kycklingägg - 2 st .;
 • persilja efter smak;
 • peppar, bordsalt - efter smak.

Zucchinisallad

Matlagningsteknik

Tvätta zucchinin noggrant och riv på ett grovt rivjärn, skala och skär löken i små kuber. Värm en stekpanna med vegetabilisk olja, tillsätt löken och stek lätt. Placera zucchini här och stek i 5-7 minuter, tills fukten helt förångas. Skär ägg och gurkor (för tvättade) i remsor. Häll de stekt grönsakerna i en salladskål och låt svalna väl. Häll ägg och gurka på samma plats, salt och peppar efter smak, blanda noggrant. Topp med hackad persilja. Skålen är helt klar att äta.

Matlagningsteknik

Squashkaviar

Zucchini-kaviar, särskilt från zucchini, har blivit nästan en nationell maträtt. Det finns ett stort antal recept för beredningen, varav ett presenteras nedan.

Ingredienser:

 • medelstora morötter - 2 st .;
 • röda tomater - 5 st .;
 • lök - 2 huvuden;
 • zucchini - 2 st. (väger cirka 350 g);
 • persilja - efter smak, några grenar;
 • salt, svartpeppar och chili efter smak.

nationell maträtt

Matlagningsteknik

Tvätta zucchinin, ta bort frönen vid behov (om de redan är hårda), skär i medelstora kuber. Tvätta morötter, skala, riv på ett medium rivjärn. Skala löken och skär i små kuber. Blanda alla grönsaker och häll i en kastrull med tjocka väggar (en kittel passar). Ta bort skalet från tomaterna och slip i en mixer eller med en köttkvarn, häll sedan i en kastrull också. Sätt på svag värme och täck med ett lock.

Zucchinikaviaren stuvas i 40-50 minuter så att all vätska förångas. Blanda grönsaker då och då. I slutet av tillagningen läggs kokta kryddor och örter till squashkaviaren. Skålen är redo att äta, men om så önskas kan grönsakerna hackas med en mixer tills de är grillade.

ta bort frön

Fylld zucchini

Fylla zucchini är inte bara bekvämt och snabbt, utan också läckert. Därför har många olika recept och variationer dykt upp. En av de bästa presenteras nedan.

Ingredienser:

 • zucchini zucchini - 4 st. (små);
 • tomater - 3 st .;
 • lök - ett halvt huvud eller 1 litet;
 • köttfärs från kött - 0,5 kg;
 • smör efter smak;
 • hård ost - 200 g;
 • salt, peppar, örter - efter smak.

bekvämt och snabbt

Matlagningsteknik

Tvätta zucchini, skär den i hälften och ta ut mitten. Lägg smör i en stekpanna, värm och stek lök, köttfärs, zucchini-centra och tomater på den. Tillsätt kryddor och örter i slutet av stekningen.

Smörj en bakplåt med smör och placera zucchinihalvorna på den och fyll dem sedan med stekt köttfärs med grönsaker. Strö allt på toppen med massor av riven hård ost och sätt i en ugn förvärmd till 200-220 ° C i 40 minuter. Den färdiga zucchinidisken tas ut ur ugnen och serveras till bordet.

ta ut mitten

Hur zucchini skiljer sig från zucchini

Ofarliga trädgårdsmästare hävdar att zucchini är samma zucchini. Men det är det inte. Först och främst kan zucchini bära frukt kontinuerligt, de är mer tidigt mogna i jämförelse med vanlig zucchini, och frukterna kännetecknas av den mest känsliga smaken. De yttre egenskaperna hos grönsaker kommer också att vara olika.

Zucchini busken är mer kompakt, upptar ett mindre område, inte krulla. Detta gör det möjligt att skörda fler grödor från en trädgård av samma storlek. Zucchini är lämpliga för långvarig lagring och förlorar samtidigt inte sin smak och marknadsföringsbarhet, de kan transporteras över långa avstånd.

trädgårdsmästare hävdar

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa